PL
Kalendarium
- Pierwsze Seminarium Środowiskowe Młodych Pracowników Nauki odbyło się w 2004 roku, z inicjatywy Prof. dr hab. Henryka Kostyry, wieloletniego członka prezydium Komitetu Nauk o Żywności PAN, członka Komitetu Biotechnologii PAN, a także rektora Olsztyńskiej Szkoły Wyższej im. Józefa Rusieckiego.
- Od 2015 Seminarium Środowiskowe Młodych Pracowników Nauki zyskało miano Konferencji Naukowej Młodych Badaczy „Bezpieczeństwo i jakość żywności”
- Od 2018 roku Konferencja została objęta Honorowym Patronatem Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu, Polskiej Akademii Nauk.
- Od 2019 Konferencja uzyskała dofinasowanie w ramach programu Ministra Edukacji i Nauki pod nazwą „Regionalna Inicjatywa Doskonałości” w latach 2019-2023, nr projektu 010/RID/2018/19.
- W Latach 2020-2021 Konferencja mimo trwającej pandemii była regularnie organizowana, a dotychczasowe sesje na żywo przeniosły się na platformy internetowe. Forma on-line konferencji cieszyła się dużym zainteresowaniem.
- W 2022 Konferencja mimo powrotu do tradycyjnej formy spotkań na żywo, dzięki zorganizowanemu streamingowi umożliwiła udział również obcojęzycznym uczestnikom (współpracownikom) z Ukrainy. W tym samym roku uczestnicy byli również po raz pierwszy nagrodzeni w nowej kategorii (w tematyce varia).
Jak widać mimo wielu przeciwności losu które to wydarzenie napotkało na swojej drodze, my z niesłabnącym entuzjazmem już po raz 20 zapraszamy Państwa do udziału w nim w dniu 22.11.2023.
Organizatorzy
CZŁONKOWIE KOMITETU NAUKOWEGO:
IRZiBŻ PAN

Prof. dr hab. Barbara Wróblewska

Dr hab. Małgorzata Wronkowska

Dr Lidia Markiewicz
UWM

Prof. dr hab. Małgorzata Darewicz
kierownik projektu: Regionalna Inicjatywa Doskonałości

Prof. dr hab. inż. Anna Iwaniak
kierownik projektu Regionalna Inicjatywa Doskonałości w dyscyplinie technologia żywności i żywienia
CZŁONKOWIE KOMITETU ORGANIZACYJNEGO:
IRZiBŻ PAN

Dr Anna Maria Ogrodowczyk

Dr Joanna Fotschki

Mgr Aleksandra Kuliga
UWM

Dr Justyna Bucholska

Dr Damir Mogut
Ważne informacje
ADRES
Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności, ul. Słoneczna 45F Olsztyn, sala 130
WAŻNE DATY
Termin Konferencji: 19.11.2024 r.
Zgłoszenie na konferencję:
Prosimy o przesłanie zgłoszeń (imię, nazwisko i temat wystąpienia) do dnia 30.09.2024 r. na adres: a.ogrodowczyk@pan.olsztyn.pl (w tytule należy wpisać XXI Konferencja Naukowa). Abstrakty prac należy dostarczyć do dnia 11.10.2024 r.
Termin przesyłania abstraktów:
Abstrakty prac należy dostarczyć do dnia 11.10.2024 r. na adres a.ogrodowczyk@pan.olsztyn.pl (z dopiskiem XXI Konferencja Naukowa – abstrakt, imię i nazwisko).
Program konferencji
PROGRAM KONFERENCJI
9:45 Rejestracja
10:00 OTWARCIE KONFERENCJI
10:15 Wykład inauguracyjny. Produkty mleczne bez laktozy – rozwiązania firmy KERRY Bogumił Kochański
Kerry Lactase Business
SEKCJA I. Technologia żywności
10:30 Comparative study of total phenolic content in toasted vs. whole-meal bread enriched with buckwheat husk
Wajeeha Mumtaz
10:40 Modyfikacje w produkcji miodów pitnych: kontekst technologiczny
Mateusz Szydłowski
10:50 Relaksometria magnetycznego rezonansu jądrowego jako narzędzie do identyfikacji czasu dojrzewania serów
Monika Małkowska-Kowalczyk
11:00 Analiza wartości odżywczej pasztetów tradycyjnych i ich roślinnych analogów
Oskar Nowak
11:10 Wpływ składu emulsji oraz metody jej suszenia na wybrane cechy jakościowe lipidowych proszków spożywczych
Marta Wachowicz
11:20-11:30 DYSKUSJA
11:30-11:50 PRZERWA KAWOWA
SEKCJA II. Dietetyka i zdrowie
11:50 The beneficial effect of inulin-type β-fructans supplementation on body composition and selected health-related parameters in patients with psoriasis: results from a double-blind randomised, placebo-controlled study
Julien De Biasi
12:00 Porównanie zmian w dostępności chromatyny i ekspresji genów w odpowiedzi na suplementację witaminą D3 in vivo
Maciej Rybiński
12:10 Wiedza żywieniowa a wzory żywienia i występowanie raka piersi
Beata Stasiewicz
12:20 Wpływ suplementacji probiotykami, zawierającymi szczepy Bifidobacterium animalis amt30 i Bifidobacterium breve amt32 na skład mikrobioty jelitowej oraz parametry stanu zapalnego u zdrowej populacji osób dorosłych
Karolina Bieglecka
12:30 Zwiększenie responsywności ludzkich monocytów na witaminę d poprzez infekcję drobnoustrojami
Mariusz Jankowski
12:40-12:50 DYSKUSJA
12:50-13:10 PRZERWA KAWOWA
SEKCJA III. Bezpieczeństwo i jakość żywności
13:10 Wpływ fermentacji mlekowej na profil związków polifenolowych i właściwości przeciwutleniające pyłku pszczelego
Patrycja Chociej
13:20 Wpływ żywienia zwierząt na jakość mięsa jelenia szlachetnego
Anna Kononiuk
13:30 Wpływ technologii wysokich ciśnień na ekspresję cichych genów oporności na antybiotyki u Listeria monocytogenes
Patryk Wiśniewski
13:40 Przestępczość żywnościowa na przykładzie branży mięsnej
Łukasz Lenartowicz
13:50 Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w procesie sous vide – wyzwania w gastronomii
Szymon Andrzejewski
14:00-14:10 DYSKUSJA
14:10-14:30 PODSUMOWANIE – Wyróżnienie laureatów
Rekrutacja do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych 2023 – II tura
Na podstawie art. 200 Ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2018, poz. 1668 z poźn. zm.) oraz Umowy z dnia 16 marca 2020 r. o utworzeniu szkoły doktorskiej pn. „Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych” zawartej pomiędzy: Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk (IRZiBŻ PAN) w Olsztynie, Państwowym Instytutem Weterynaryjnym – Państwowym Instytutem Badawczym (PIWet-PIB) w Puławach oraz Instytutem Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk (IA PAN) w Lublinie oraz Zasad Rekrutacji do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych
Dyrektor Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej ogłasza:
rekrutację do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych w dyscyplinach naukowych: zootechnika i rybactwo oraz technologia żywności i żywienie.
IRZBZ PAN Olsztyn
Dyscyplina: zootechnika i rybactwo
- „Znaczenie kwasów tłuszczowych i ich transporterów w rozwoju łożyska u świni (projekt finansowany przez NCN w ramach konkursu OPUS 20)”
Promotor: prof. dr hab. Agnieszka Blitek
pobierz PDF
- „Wpływ sygnałów zarodkowych na metylom endometrium świni jako nowy mechanizm uczestniczący w ustaleniu i rozwoju ciąży”
Promotor: dr hab. Agnieszka Wacławik
pobierz PDF
- „Badanie mechanizmu tworzenia oraz funkcji nowego, specyficznego dla glejaka typu lokalizacji białka IE1 (immediate early 1) HCMV (ludzkiego wirusa cytomegalii)”
Promotor: dr hab. Magdalena Weidner-Glunde
pobierz PDF
Dyscyplina: technologia żywności i żywienie
- „Wpływ modulacji mikrobioty jelitowej indukowanej β-fruktanami typu inuliny cykorii na funkcjonowanie bariery jelitowej w przewlekłym stanie zapalnym skóry”
Promotor: dr hab. Urszula Krupa-Kozak
pobierz PDF
Nabór wniosków:
I termin: do dnia 3 lipca 2023 r. do godziny 15.00
II termin: do dnia 5 września 2023 r. do godz. 15.00
Rozmowy kwalifikacyjne są wstępnie planowane w dniach 11-12 września 2023 r.
Instytut zastrzega sobie prawo do zaproszenia do kolejnego etapu rekrutacji wybranych kandydatów
Sposób składania dokumentów:
Poczta tradycyjna – na adres:
Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych,
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN,
ul. Tuwima 10,
10-748 Olsztyn,
Droga mailowa – na adres e-mail: a.andronowska@pan.olsztyn.pl.
Rozmowy kwalifikacyjne do ISDNR (ewentualne zmiany terminu będą umieszczane na stronie szkoły):
11-12.09.2023 r.
Publikacja szczegółowego harmonogramu rozmów kwalifikacyjnych: 08.09.2023 r.
Publikacja list rankingowych: do 15.09.2023 r.
IA PAN Lublin
Dyscyplina: rolnictwo i ogrodnictwo
- „Kształtowanie mikrobiomu bakteryjnego i grzybowego w uprawie współrzędnej zbóż i roślin bobowatych” AKRONIM: LEGUMINOSE
Promotor: prof. dr hab. Magdalena Frąc
Promotor pomocniczy: dr Agata Gryta
pobierz PDF
Dodatkowo Kandydat powinien złożyć aplikację w konkursie MŁODSZY PRACOWNIK INŻYNIERYJNY (k/m) w Zespole Badań Systemu Gleba-Roślina do projektu badawczego pn. „Legume-cereal intercropping for sustainable agriculture across Europe” (Project 101082289 — LEGUMINOSE) finansowanego przez Unię Europejską w ramach konkursu HORYZONT EUROPA – HORIZON-CL6-2022-BIODIV-01. Link do portalu aplikacyjnego
- „Interakcje mikrolistków (microgreens) i mikrobiomów jako funkcjonalne regulatory ich jakości, odporności i trwałości” AKRONIM: MICROGREENS
Promotor: prof. dr hab. Magdalena Frąc
Promotor pomocniczy: dr inż. Jacek Panek
pobierz PDF
Dodatkowo Kandydat powinien złożyć aplikację w konkursie DOKTORANT – STYPENDYSTA (k/m) w Projekcie pt. „Interakcje mikrolistków i mikrobiomów jako funkcjonalne regulatory ich jakości, odporności i trwałości – studium przypadku dla wybranych ziół (kolendra, bazylia) i warzyw (rzodkiewka, burak) w odpowiedzi na zmiany klimatu”, nr 2022/45/B/NZ9/04254, finansowanym ze środków Narodowego Centrum Nauki w ramach konkursu OPUS-23. Link do portalu aplikacyjnego
Nabór wniosków:
II termin: do dnia 6 września 2023 r. do godz. 15.00
Rozmowy kwalifikacyjne są planowane w dniu 8 września 2023 r. w godz. 8:00-10:00 oraz w godz. 12:00- 14:00.
Sposób składania dokumentów:
Poczta tradycyjna – na adres:
Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych,
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk,
ul. Doświadczalna 4,
20-290 Lublin
Droga mailowa – na adres e-mail: sekretariat@ipan.lublin.pl„
Link do rekrutacji do Szkoły Doktorskiej Nauk Ścisłych i Przyrodniczych
—
Dokumenty:
Wykaz dokumentów niezbędnych do postępowania rekrutacyjnego (pobierz PDF)
Do wniosku należy dołączyć podpisaną klauzulę RODO – informację o przetwarzaniu danych osobowych dla kandydatów i doktorantów ISDNR.