Otwarte seminarium naukowe z prof. Karlem-Heinzem Herzigiem
30 maja (wtorek) o godz. 10:00 w sali konferencyjnej Oddziału Nauk o Żywności IRZiBŻ PAN odbędzie się otwarte seminarium naukowe…
Spotkanie brokerskie ”Innowacyjne metody realizacji badań z wykorzystaniem modeli zwierzęcych”
Eksperci z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie stale podejmują …
Naukowcy odkryli nowy mechanizm wspierający działanie ciałka żółtego w ciąży
Ciałko żółte pełni niezwykle istotną rolę we wczesnej ciąży m.in. poprzez wydzielanie progesteronu…
Natalia Płatosz z prestiżowym stypendium Fundacji na rzecz Nauki Polskiej
Natalia Płatosz z Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności otrzymała prestiżowe stypendium….
Co powinniśmy wiedzieć o celiakii?
Międzynarodowy Dzień Celiakii obchodzony jest 16 maja we wszystkich krajach należących do Europejskiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Osób z Celiakią AOECS…
Zrozumieć adenomiozę – kobiecą chorobę podobną do endometriozy
Do niedawna uważano, że jeśli kobieta ma problem z intensywnym krwawieniem miesiączkowym, płodnością lub bólami okołomenstruacyjnymi…
Budowa nowej siedziby Instytutu na finiszu
Dobiega końca budowa nowej siedziby Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Zakończenie prac planowane jest…
Geny człowieka nie nadążają z adaptacją do współczesnej diety
Funkcjonowanie naszego organizmu jest wynikiem ewolucji Homo sapiens. Zwykle ludzki genom adaptuje się do zmian w środowisku…