Udoskonalić produkty piekarnicze dla osób z zespołem jelita drażliwego
Nawet co 5 osoba może chorować na zespół jelita drażliwego. Objawy można łagodzić poprzez dietę eliminującą określone związki…
Naukowcy odkryli nowy mechanizm wspierający działanie ciałka żółtego w ciąży
Ciałko żółte pełni niezwykle istotną rolę we wczesnej ciąży m.in. poprzez wydzielanie progesteronu…
Co powinniśmy wiedzieć o celiakii?
Międzynarodowy Dzień Celiakii obchodzony jest 16 maja we wszystkich krajach należących do Europejskiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Osób z Celiakią AOECS…
Zrozumieć adenomiozę – kobiecą chorobę podobną do endometriozy
Do niedawna uważano, że jeśli kobieta ma problem z intensywnym krwawieniem miesiączkowym, płodnością lub bólami okołomenstruacyjnymi…
Geny człowieka nie nadążają z adaptacją do współczesnej diety
Funkcjonowanie naszego organizmu jest wynikiem ewolucji Homo sapiens. Zwykle ludzki genom adaptuje się do zmian w środowisku…
Krok w kierunku „szczepionki” na alergię na białko jaj
Limfocyty to białe krwinki, które regulują pracę układu odpornościowego. Jeśli się je „doświadczy” np. kontaktem …
Naukowcy: nadchodzi wiosna, więc wystaw twarz do słońca i złap trochę witaminy D
Po okresie jesienno-zimowym nasz organizm potrzebuje witaminy D. Naukowcy dowiedli…
Genom ponad genomem – prof. Carsten Carlberg, ERA Chair WELCOME2
Nasza codzienna dieta składa się z węglowodanów, lipidów, białek, minerałów i witamin…