Ewolucja, migracje ludzi i niedobory witaminy D
Kiedy organizmy nauczyły się syntetyzować witaminę D? Jak zmieniały się jej funkcje w trakcie ewolucji…
Karty Przyszłości – Produkcja Żywności 2100
Zastanówmy się, jak mógłby wyglądać rok 2100 z perspektywy produkcji żywności…
Tłusty czwartek okiem naukowców
Czym różnią się dzisiejsze pączki od tych wysmażanych kilka wieków temu?
C-SNIPER: Bakteriofagi przeciw campylobacter
Jedząc mięso drobiowe możemy zakazić się kampylobakteriozą powodującą ostry nieżyt…
EIT Food „V-Place”
Międzynarodowe konsorcjum z u działem naukowców z Instytutu PAN w Olsztynie bada popularność…
Stół na pokolenia
W najnowszym numerze „Academii”, popularno-naukowym czasopiśmie Polskiej Akademii Nauk, przeczytamy rozmowę…
„Academia”
W najnowszym numerze „Academii”, popularno-naukowym czasopiśmie Polskiej Akademii Nauk, możemy przeczytać…
Food For Thought – bezpłatny kurs online
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się jak jedzenie wpływa na nasz organizm? Na pewno tak. Pierwszym skojarzeniem…