PROGRAM

9:45 Rejestracja

10:00 OTWARCIE KONFERENCJI

10:15 Wykład inauguracyjny. Żywność barwiąca
Karolina Lisińska; Regionalny Starszy Asystent Szefa Sprzedaży Barwników Zentis Polska     

SEKCJA I. Aktualne trendy w żywności

10:30 Świadomość konsumentów na temat substancji słodzących w dostępnych na rynku napojach energetycznych
Agata Studenna

10:40 Fakty i mity o występowaniu mikroplastików w rybach konsumpcyjnych
Paulina Piskuła, Aleksander Astel

10:50 Jadalne opakowania inteligentne – wybrane właściwości oraz możliwości wykorzystania na rynku spożywczym
Aleksandra Purkiewicz, Natalia Marat, Didem Demir, Yasin Özay, Gulden Göksen

11:00 Alternatywy białka zwierzęcego – czy jest się czego obawiać
Weronika Zduńczyk, Fahriye Ümüt

11.10-11.20 DYSKUSJA

11:20-11.40 PRZERWA KAWOWA

SEKCJA II. Dietetyka i zdrowie

11:40 In vivo vitamin D target genes related to energy metabolism
Marianna Raczyk, Carsten Carlberg     

11:50 KETO-MINOX: the effect of energy-restricted, isocaloric ketogenic diet on the oxidative stress in women with overweight and obesity
Natalia Drabińska, Joanna Topolska, Natalia Bączek, Joanna Honke, Ewa Ciska, Sebastian Borowicz-Skoneczny, Jerzy Romaszko       

12:00 In vivo changes in the epigenome of human immune cells after vitamin D supplementation
Maciej Rybiński, Ranjini Ghosh Dastidar, Natalia Zawrotna, Carsten Carlberg

12:10 Suplementacja odżywkami białkowymi a parametry antropometryczne zawodników piłki nożnej
Bartosz Kroplewski, Ewa Niedźwiedzka, Tomasz Sawicki, Katarzyna Przybyłowicz                

12:20 Jakość żywienia osób starszych
Marta Kaczmarczyk

12.30-12.40 DYSKUSJA

12:40-13:20 PRZERWA OBIADOWA

SEKCJA III. Bioaktywne składniki żywności

13:20 The inhibitory activity of innovative bakery products against the formation of advanced glycation end-products (AGEs)
Julien De Biasi, Dorota Szawara-Nowak, Henryk Zieliński      

13:30 Bioactive peptides in commercial Tarhana varieties: an in silico study
Doğanay Yüksel, Justyna Bucholska, Anna Iwaniak     

13:40 Production of Pickles from Sea Lettuce (Ulva lactuca)
Fahriye ÜMÜT, Weronika Zduńczyk   

13:50 Optymalizacja procesu wytwarzania koncentratu fioletowej marchwi w zakresie minimalizacji strat antocyjanów
Wiesław Kaszubski, Dorota Szawara-Nowak, Wiesław Wiczkowski    

14:00-14:10 DYSKUSJA

14:10-14:30 PRZERWA KAWOWA

SEKCJA IV. Bezpieczeństwo żywności

14:30 Ocena biokontroli wzrostu patogenu Listeria monocytogenes w mlecznym produkcie fermentowanym z wykorzystaniem retentatu po mikrofiltracji maślanki (RMF-B)
Piotr Śmigiel, Jarosław Kowalik. Marika Bielecka       

14:40 Występowanie wybranych fungicydów w sadzie jabłoniowym oraz ich transfer do ula przez pszczoły miodne
Bartosz Piechowicz, Aleksandra Kuliga, Stanisław Sadło, Iwona Piechowicz, Magdalena Podbielska, Damian Kobylarz             

14:50 Klasyfikacje zachowań przestępczych definiowanych jako „Food Crime”
Łukasz Lenartowicz

15:00 Różnorodność genomowa i potencjał patogenny S.aureus z żywności
Joanna Gajewska        

15:10-15:20 DYSKUSJA

15:30 PODSUMOWANIE
Wyróżnienie laureatów