• Pierwsze Seminarium Środowiskowe Młodych Pracowników Nauki odbyło się w 2004 roku, z inicjatywy Prof. dr hab. Henryka Kostyry, wieloletniego członka prezydium Komitetu Nauk o Żywności PAN, członka Komitetu Biotechnologii PAN, a także rektora Olsztyńskiej Szkoły Wyższej im. Józefa Rusieckiego.
  • Od 2015 Seminarium Środowiskowe Młodych Pracowników Nauki zyskało miano Konferencji Naukowej Młodych Badaczy „Bezpieczeństwo i jakość żywności”
  • Od 2018 roku Konferencja została objęta Honorowym Patronatem Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu, Polskiej Akademii Nauk.
  • Od 2019 Konferencja uzyskała dofinasowanie w ramach programu Ministra Edukacji i Nauki pod nazwą „Regionalna Inicjatywa Doskonałości” w latach 2019-2023, nr projektu 010/RID/2018/19.
  • W Latach 2020-2021 Konferencja mimo trwającej pandemii była regularnie organizowana, a dotychczasowe sesje na żywo przeniosły się na platformy internetowe. Forma on-line konferencji cieszyła się dużym zainteresowaniem.
  • W 2022 Konferencja mimo powrotu do tradycyjnej formy spotkań na żywo, dzięki zorganizowanemu streamingowi umożliwiła udział również obcojęzycznym uczestnikom (współpracownikom) z Ukrainy. W tym samym roku uczestnicy byli również po raz pierwszy nagrodzeni w nowej kategorii (w tematyce varia).

Jak widać mimo wielu przeciwności losu które to wydarzenie napotkało na swojej drodze, my z niesłabnącym entuzjazmem już po raz 20 zapraszamy Państwa do udziału w nim w dniu 22.11.2023.