PL
Obrona pracy doktorskiej mgr Małgorzaty Domżalskiej
DYREKTOR I RADA NAUKOWA Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie mają zaszczyt zaprosić na publiczną obronę rozprawy doktorskiej na stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie zootechnika i rybactwo:
Mgr Małgorzaty Domżalskiej

Science SOS – podsumowanie
Zakończyliśmy akcję „Science SOS – Porozmawiajmy o żywności”. 10 naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN przeprowadziło 23 interaktywne wykłady dla niemal 600 uczestników – uczniów, nauczycieli i specjalistów z branży rolno-spożywczej. Rozmawialiśmy o żywności, jej wartości odżywczej i oddziaływaniu na nasze zdrowie. Dzięki interaktywnej formule, w której prowadzona była akcja, udało nam się spotkać z konsumentami z najdalszych zakątków Polski – Rypina, Koszalina, Ostrołęki, Tychów, Krakowa, Jaworzna, Wyszkowa, Makowa Mazowieckiego i wielu innych.
W portfolio akcji Science SOS mogliśmy znaleźć spotkania m.in. z mikrobiologami, technologami żywności, biotechnologami i specjalistami z zakresu biologii molekularnej czy proteomiki. Omówiliśmy mity, które krążą wokół bezpieczeństwa i walorów odżywczych mięsa ryb ze stawów hodowlanych. Przyjrzeliśmy się cukrom, które naturalnie występują w owocach i warzywach, sprawdzimy dlaczego producenci żywności wracają do pradawnych odmian zbóż, a także dlaczego nie powinniśmy eliminować glutenu z diety na własną rękę.
Wzięliśmy pod lupę bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe i obejrzeliśmy biofilmy, które tworzą się między innymi na naszych… zębach. Wśród tematów znalazło się też programowanie żywieniowe i nieoczywiste zależności między dietą a zdrowiem członków rodziny na przestrzeni pokoleń. Eksperci przybliżyli nam też prozdrowotne właściwości malin i omówili kontrowersje wokół obecności mięsa w naszej codziennej diecie. Po każdym wykładzie na uczestników czekał interaktywny quiz wiedzy.
Akcja Science SOS odbyła się w ramach międzynarodowego projektu EIT Food #AnnnualFoodAgenda.

Naukowcy zbadają jak wypas krów prymitywnych ras w lesie wpłynie na jakość i smak mięsa
Naukowcy ze Stacji Badawczej Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Popielnie zbadają, jak krowy prymitywnych ras czują się w lesie – i jak leśne warunki wpłyną na smak i jakość mięsa wołowego. Ocenią też jak obecność bydła tej rasy wpłynie na bioróżnorodność obszarów wypasu.
Oglądaj Raport Rolniczy (od 01:20)
Krowa polska czerwona, której dotyczyć będą te badania, jest jedną z ras bydła rodzimego w Europie.
Jak powiedział PAP kierownik Stacji Badawczej IRZiBŻ w Popielnie dr Mamadou Bah, bydło polskie czerwone to rasa pierwotna, dobrze przystosowana do trudnych warunków bytowania.
„Stacja IRZiBŻ PAN w Popielnie, której misją jest ochrona różnorodności biologicznej, zajmuje się hodowlą bydła tej rasy. Krowy polskiej rasy czerwonej wyróżniają się dużą odpornością, są długowieczne (dożywają nawet 20 lat), odznaczają się wysoką płodnością i dużą żywotnością cieląt. Krowy nie są wybredne, jeśli chodzi o pasze i dość szybko regenerują utraconą kondycję” – wyjaśnił dr Bah.
Projekt naukowy z udziałem bydła tej rasy będzie realizowany na Półwyspie Popielniańskim. Będzie polegał na wypasie krowy polskiej czerwonej w środowisku naturalnym czyli na terenie leśno-łąkowym w towarzystwie – lub bez – konika polskiego.
W ten sposób naukowcy zbadają, jak leśne warunki hodowli wpłyną na jakość i smak mięsa wołowego. Ma to być początkiem do uzyskania certyfikatu dla produktu końcowego – mięsa polskiej czerwonej.
Projekt poprowadzi zespół naukowców i hodowców ze Stacji IRZiBŻ PAN oraz Katedry Leśnictwa i Ekologii Lasu na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. Przeniesieniem naukowej wiedzy na rolniczy grunt zajmie sie Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
Badania i obserwacje krów będą prowadzone z pomocą najnowszych technologii opracowanych przez firmę White Hill z Białegostoku. Stworzony zostanie elektroniczny system wyposażony w kamery do pomiaru niezbędnych parametrów zootechnicznych u bydła. Testowany będzie również, unowocześniony na potrzeby projektu, wirtualny pastuch, umożliwiający utrzymywanie zwierząt w lesie bez konieczności budowy ogrodzeń – wyjaśnił dr Bah.
Dodatkowo, stworzony zostanie informatyczny system zarządzania danymi zwierząt oparty o algorytmy sztucznej inteligencji oraz przetwarzania danych BIG DATA, umożliwiający śledzenie poszczególnych linii genetycznych.
„Integralną część projektu stanowić będą badania ekologiczne. Sprawdzimy, jak odtwarzają się lasy pastwiskowe i świetliste dąbrowy. W skali Europy jest to środowisko niemal nieistniejące a jednocześnie niezwykle cenne przyrodniczo. Realizacja projektu pozwoli ocenić, jak wypas zwierząt gospodarskich wpływa na strukturę i bioróżnorodność tych obszarów” – wyjaśnił dr Bah.
„Ustawa o lasach zakazuje w Polsce wypasu zwierząt hodowlanych w środowisku leśnym. Jednakże projekt będzie realizowany na terenie Stacji Badawczej w Popielnie. Las w Popielnie, z uwagi na swój eksperymentalny charakter, stwarza więc taką możliwość” – dodał.
Ponieważ zwierzęta hodowlane wpuszczone zostaną do lasu, gdzie bytują koniki polskie (tabuny żyjące w warunkach wolnościowych – PAP), naukowcy będą mieli też okazję sprawdzić, na ile prymitywne rasy bydła mogą być utrzymywane wraz z innymi gatunkami dzikich zwierząt.
„Badania w skali naszego kraju i Europy będą miały zdecydowanie nowatorski charakter, zarówno pod względem biologicznym, jak i w zakresie zastosowanych innowacyjnych technologii sztucznej inteligencji i wirtualnego ogrodzenia. Tylko w niektórych krajach Europy (np. Holandia) dopuszczony jest wypas bydła w warunkach wolnościowych, realizowany dla celów ochrony przyrody i bioróżnorodności. Realizacja tego wyjątkowo interdyscyplinarnego projektu umożliwiłaby podobny model wypasu również w naszym kraju” – ocenił dr Bah.
Podkreślił, że chów przemysłowy zwierząt budzi w Polsce coraz większy społeczny opór. „Dlatego eksperyment naukowy w Popielnie będzie stwarzał unikalną szansę promocji rodzimych ras bydła, rolnictwa ekologicznego oraz trwałego i zrównoważonego modelu zintegrowanego użytkowania przyrody dzikiej i udomowionej”- wskazał.
Stacja Badawcza PAN w Popielnie została włączona do Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie w 2016 roku. Misją Stacji Badawczej jest ochrona różnorodności biologicznej, między innymi poprzez hodowlę zwierząt ras zachowawczych (koniki polskie, bydło rasy polska czerwona i nizinna czarno-biała), jak również edukacja, promowanie zasad zrównoważonego rozwoju i postaw ekologicznych.
EIT Food #FoodScienceClass
IRZiBŻ PAN w Olsztynie już drugi rok z rzędu realizuje międzynarodowy projekt #FoodScienceClass finansowany przez Europejski Instytut Technologii i Innowacji w obszarze żywności (EIT Food). W drugiej edycji projektu bierze udział łącznie 300 uczniów z Izraela, Polski, Belgii i Finlandii. Do udziału w tegorocznej odsłonie projektu w Polsce zaproszono Liceum Ogólnokształcące im. Marii i Georga Dietrichów w Olsztynie oraz Szkołę Podstawową im. Marii Zientary-Malewskiej z Oddziałami Dwujęzycznymi w Dywitach.
Uczniowie wezmą udział w szeregu zajęć, które przybliżą im m.in. zagadnienia produkcji, przetwórstwa i bezpieczeństwa żywności, a także odpowiedzialnych postaw konsumenckich. W ramach realizacji projektu uczniowie będą mieli niepowtarzalną okazję wcielić się w rolę młodych badaczy i pod okiem mentorów – naukowców IRZiBŻ PAN w Olsztynie – zbadać nawyki żywieniowe swoich rówieśników. Jednak EIT Food #FoodScienceClass to nie tylko teoria! Na wrzesień zaplanowano edukacyjne warsztaty dotyczące racjonalnego gospodarowania żywnością i ograniczenia jej marnowania, które odbędą się w Kuźni Społecznej Banku Żywności w Olsztynie, jednego z partnerów projektu. Uczniowie poznają również instytutowe laboratoria, a także spotkają się z przedstawicielem regionalnej firmy spożywczej. Zwieńczeniem działań edukacyjnych będzie opracowanie i wdrożenie kampanii informacyjno-edukacyjnej, a także wymiana doświadczeń i materiałów z innymi klasami partnerskimi. Wszystkie aktywności zaplanowano z uwzględnieniem aktualnych możliwości – część działań odbywa się w formule online, część stacjonarnie, respektując zasady bezpieczeństwa.
Nadrzędnym celem projektu EIT Food #FoodScienceClass jest wzbudzenie w uczniach ciekawości jedzeniem, tematem wydawałoby się bardzo trywialnym, jednak dane WHO nie pozostawiają złudzeń. W 2019 r. w Europie mieliśmy już ponad 38 mln dzieci z nadwagą lub otyłością i to w grupie poniżej 5 roku życia. Wraz z naukowcami staramy się pokazać, że warto wiedzieć więcej na temat tego, co znajduje się na naszym talerzu, a także dokonywać świadomych wyborów żywieniowych już na etapie kompletowania sklepowego koszyka – mówi Justyna Banasiak, koordynatorka EIT Food #FoodScienceClass z ramienia Instytutu.
Projekt #FoodScienceClass jest finansowany przez EIT Food – Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności, która pracuje na rzecz zrównoważonego, zdrowego i godnego zaufania systemu żywnościowego. Partnerami projektu są: TECHNION (Izrael), IRZiBŻ PAN w Olsztynie, Bank Żywności w Olsztynie, EUFIC (Belgia), VTT (Finlandia) i Rikolto (Belgia).
Po więcej informacji zapraszamy do kontaktu z koordynatorką EIT Food #FoodScienceClass z ramienia Instytutu, Justyną Banasiak (j.banasiak@pan.olsztyn.pl).
Konkurs na stanowisko technologa
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie zatrudni pracownika na stanowisko technologa.
Kandydat odpowiadać będzie za:
- Przygotowywanie narzędzi i szkła laboratoryjnego do użycia w pracowni hodowli komórek/tkanek
- Przygotowywanie płynów laboratoryjnych i mediów hodowlanych,
- Nadzór nad sprzętem niezbędnym do wykonywania analiz i prowadzenia hodowli komórkowych/tkankowych,
- Nadzór nad wyposażeniem kontrolno-pomiarowym,
- Zapewnienie zgodności działań z obowiązującymi instrukcjami,
- Pomoc w prowadzeniu analiz laboratoryjnych.
Wymagania kwalifikacyjne:
- Wykształcenie minimum średnie,
- Mile widziana praktyczna znajomość zagadnień związanych z pracą laboratoryjną,
- Umiejętność organizacji pracy własnej,
- Pracowitość, sumienność, dokładność, rzetelność; odpowiedzialność za wykonywane zadania,
- Komunikatywność i umiejętność pracy w zespole.
Dokumenty aplikacyjne wymagane od kandydatów:
- CV,
- List motywacyjny.
Oferujemy:
- Umowę o pracę poprzedzoną zatrudnieniem na okres próbny,
- Stabilne zatrudnienie,
- Przyjazna atmosfera pracy,
- Pakiet socjalny.
Dokumenty aplikacyjne proszę kierować na adres mailowy: a.blitek@pan.olsztyn.pl.
W curriculum vitae prosimy o umieszczenie klauzuli zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w procesie rekrutacji:
„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w dokumentach aplikacyjnych przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10, w celu realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy95/46/WE)”.
Informujemy,że:
- Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10. Z administratorem można się skontaktować drogą elektroniczną na adres e-mail: instytut@pan.olsztyn.pl lub pisemnie na adres siedziby administratora.
- Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu realizacji obecnego procesu rekrutacji i przechowywane do czasu jej zakończenia.
- Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści danych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo sprzeciwu, zażądania zaprzestania przetwarzania i przenoszenia danych, jak również prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
- Dane udostępnione przez Panią/Pana nie będą podlegały profilowaniu ani udostępnieniu podmiotom czy państwom trzecim. Odbiorcami danych mogą być instytucje upoważnione z mocy prawa.
- Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest dobrowolne.
Technolog w projekcie
Nazwa jednostki:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie (więcej…)
Granty NCN dla Instytutu
Naukowcy z Instytutu PAN w Olsztynie zdobyli finansowanie na realizację projektów badawczych w ramach konkursów OPUS 20, SONATA 16 i PRELUDIUM BIS 2 ogłoszonych przez Narodowe Centrum Nauki.
(więcej…)

Pandemia COVID-19, koniec początku czy początek końca? – konferencja popularno-naukowa
OGLĄDAJ TVP3 OLSZTYN (od 40:00)
„Pandemia COVID-19, koniec początku czy początek końca?” – na to pytanie poszukamy odpowiedzi już 24 i 25 maja podczas bezpłatnej konferencji popularno-naukowej, prowadzonej przez ekspertów m.in. z zakresu wirusologii, immunologii, technologii żywności, socjologii i psychologii. (więcej…)
Konkurs na stanowisko doktoranta w projekcie Sonata Bis
Nazwa jednostki:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Nazwa stanowiska:
DOKTORANT – STYPENDYSTA w projekcie SONATA BIS NCN pt. „Napięcie elektryczne bariery hydrożelowej: Nowe spojrzenie na potencjał błonowy komórki i jego znaczenie dla wczesnego rozwoju zarodka”, kierowanym przez dr Magdalenę Kowacz. (więcej…)