Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności na Olsztyn Green Festival 2022 [RELACJA]

W dniach 13-14 sierpnia mogliście spotkać nas w strefie edukacji Olsztyn Green Festival 2022. Przez dwa intensywne dni nasi naukowcy przybliżali wam zagadnienia bezpieczeństwa żywności i zdrowego odżywiania. Zaprezentowaliśmy aktywności, które na co dzień Instytut realizuje w ramach projektów EIT Food.

Dzięki EIT Food #InformPack sprawdziliście swoje siły w prawidłowym segregowaniu materiałów do pakowania żywności, rozszyfrowaliście symbole umieszczane przez producentów na opakowaniach, a także poznaliście oryginalne metody przetwarzania odpadów.

W strefie EIT Food #FoodScienceClass przenieśliście się do klasy naukowej, w której wykrywaliście obecność skrobi w żywności, tworzyliście molekularne perły i uczyliście się prawidłowego przechowywania produktów spożywczych.

Za sprawą EIT Food #FarmingSimulator wcieliliście się w rolę nowoczesnego rolnika, który wykorzystuje technologie w celu prowadzenia gospodarstwa w możliwie zrównoważony sposób, a biorąc udział w quizie poznaliście tajniki rolnictwa precyzyjnego.

Fotorelacja


Czytaj więcej

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności na Olsztyn Green Festival 2022

Już 13 i 14 sierpnia spotkacie naszych naukowców w strefie edukacji na Olsztyn Green Festival 2022. Czekają na Was warsztaty, pokazy, quizy, konkursy i ciekawe rozmowy z ekspertami zajmującymi się na co dzień zagadnieniem bezpieczeństwa żywności i zdrowego odżywiania.

W ramach projektu EIT Food #InformPack będziecie mogli wziąć udział w warsztatach i interaktywnej grze, która pomoże Wam sprawdzić jak radzicie sobie z prawidłową segregacją materiałów do pakowania żywności. Rozszyfrujecie symbole umieszczane przez producentów na opakowaniach, przyjrzycie się kreatywnym metodom przetwarzania odpadów i stworzycie własne torby na zakupy. Będziecie mogli podzielić się z nami swoją opinią na temat sposobów, w jaki chcielibyście aby informacje na temat racjonalnego podejścia do zakupów, gospodarowania i utylizacji opakowań po żywności były Wam przekazywane. Wasza opinia jest cena, ponieważ pomoże naukowcom i producentom żywności opracować „skrojone na miarę” kampanie edukacyjne wspierające rozwój świadomości proekologicznej.

Strefa EITFood #FoodScienceClass to z koeli opracowane z naukowcami aktywności, które zainteresują nie tylko młodzież, ale również młodszych festiwalowiczów: od strony chemii żywności dowiemy się czym jest skrobia i zbadamy jej obecność w produktach spożywczych, a także samodzielnie wykonamy molekularne perły. Natomiast z szerszej perspektywy żywienia i żywności dowiemy się jak prawidłowo przechowywać produkty spożywcze w lodówce – by jak najdłużej były bezpieczne i przydatne do spożycia. Za udział w naszych pokazach i eksperymentach przewidzieliśmy atrakcyjne upominki. Projekt #FoodScienceClass ma na celu zainteresowanie najmłodszych karierą naukową, pokazanie im, że badanie żywności może być ciekawą, rozwijającą i satysfakcjonującą ścieżką kariery zawodowej. To również doskonała platforma do dzielenia się wyniesioną z projektu wiedzą na temat zrównoważonych praktyk konsumenckich z rodziną i rówieśnikami.

Projekt EITFood #Farming Simulator przygotował dla Was moc atrakcji festiwalowych, m.in. możliwość wcielenia się w rolnika i wypróbowania własnych sił w rolnictwie precyzyjnym, szansę na wygranie projektowych upominków w konkursie nt. zrównoważonych metod produkcji żywności, a także wykonanie pamiątkowego zdjęcia w… ciągniku. Główną atrakcją tej strefy będzie Farming Simulator – gra symulacyjna stworzona przez szwajcarską firmę Giants Software. Jest to jeden z najbardziej zaawansowanych i popularnych symulatorów na świecie, który pozwala graczom poznać wszystkie sekrety rolnictwa, w tym rolnictwa precyzyjnego. „Precision Farming”, bezpłatny dodatek do gry Farming Simulator popularyzuje rozwiązania rolnictwa precyzyjnego, które umożliwiają prowadzenie gospodarstwa rolnego w oparciu o gromadzenie i przetwarzanie różnorodnych danych, pozyskiwanych m.in. dzięki technologiom satelitarnym.

Czytaj więcej

Dr Taisia Yurchuk wygłosiła dwa referaty na wspólnym mitingu Society for Cryobiology and The Society for Low Temperature Biology

Dr. Taisiia Yurchuk (Ukraine, Poland), Prof. Roland Fleck (UK), Prof. Alexander Petrenko (the Director of the IPC&C NAS of Ukraine), Prof. Barry Fuller (UK), Dr. Yuri Petrenko (Czech Republic).

Dr Taisia Yurchuk wygłosiła dwa referaty na wspólnym mitingu Society for Cryobiology and The Society for Low Temperature Biology

The annual meeting of the Society for Cryobiology CRYO2022 was held between 19th – 22nd July, in Dublin, Ireland https://cryo2022.com/. The conference covered both practical and theoretical aspects of low temperature biology and thermal medicine. CRYO2022 provides a great platform for uniting cryo-biologists from all over the world who have demonstrated their powerful achievements in development of low-temperature preservation methods for regenerative, reproductive medicine, conservation of animal and plant species. Scientific talks at the conference were devoted to the current state of knowledge in cryopreservation of cells, tissues, and  organs from human, animal and plant, optimization and development of cryopreservation methods using new cryoprotectant media and freezing and thawing systems, bio-banking management and challenges in cryopreservation. The progress in the cryobiology research has made its application possible in interdisciplinary areas.

Prof. Roland Fleck (UK), Dr. Taisiia Yurchuk (Ukraine, Poland), Dr. Olga Mychailova (Canada), Prof. Alexander Petrenko (the Director of the IPC&C NAS of Ukraine), Prof. Birgit Glasmacher (Germany).

The Society for Low Temperature Biology (SLTB) combined forces with the Society for Cryobiology for a joint meeting which took place during CRYO2022 in Dublin to support Ukrainian science and Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine of the NAS of Ukraine (IPC&C NASU) – a unique cryobiological institution of Ukraine.  This year IPC&C was going to celebrate the 50th anniversary and host 2022 annual meeting of SLTB in October in Ukraine but due to the Russian invasion and ongoing war this became impossible.

Dr. Yurchuk who is holding the postdoctoral position in Department of Team of Reproductive Pathology and Translational Medicine of our Institute and is the head of laboratory of Cryopreservation of Gametes and Embryos of the Department for Reproductive System in the IPC&C NASU was invited by the Society for Cryobiology as a speaker to present two reports. One of Dr Yurchuk’s presentation highlighted contribution of IPC&C to cryobiology, specifically to the development of human reproductive cryobiology: „The contribution of the Ukrainian science to the development of human reproductive cryobiology” and the other topic was related to her work in the development of freezing methods for preserving female fertility: „Cryopreservation of human cumulus cells by a 3-steps slow freezing method for oocyte in vitro maturation system„. Her work was very well received at the meeting and presently she is continuing her research in reproductive cryobiology field at Institute of Animal Reproduction and Food Research, PAS, Olsztyn.

Czytaj więcej

Instytut wiodącym ośrodkiem naukowym

​Poznaliśmy wyniki kompleksowej oceny jakości działalności jednostek naukowych za lata 2017-2021 przeprowadzonej przez Ministerstwo Edukacji i Nauki. Ocenie poddano 1145 jednostek z całego kraju.
Instytut uzyskał najwyższą pozycję (kategoria A+) w dyscyplinie technologia żywności i żywienia oraz bardzo dobrą (kategoria A) w dyscyplinie zootechnika i rybactwo. Tą pierwszą mogą pochwalić się w Polsce tylko 3 ośrodki badawcze! Tym samym znaleźliśmy się w gronie 6% najwybitniejszych jednostek naukowych w kraju, których działalność wyróżnia się najwyższą jakością, a osiągnięcia badawcze porównywalne są z wiodącymi europejskimi instytucjami naukowymi.

Oceny jakości działalności jednostek naukowych za lata 2017-2021 dokonała Komisja Ewaluacji Nauki (KEN). Zgodnie z ustawą „Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce” z 2018 roku, zwaną również „Konstytucją dla Nauki” lub „Ustawą 2.0”, ewaluacji podlegały na nowo zdefiniowane dyscypliny naukowe w ramach całej jednostki, oraz indywidualne osiągnięcia wszystkich pracowników prowadzących działalność naukową w danej dyscyplinie. Nowy model ewaluacji to też nowe kryteria oceny obejmujące trzy kluczowe obszary:

  • Poziom naukowy lub artystyczny prowadzonej działalności (oceniony na podstawie publikacji naukowych oraz przyznanych patentów),
  • Efekty finansowe badań naukowych i prac rozwojowych, (wysokość środków zdobytych na projekty badawcze pozyskane w ramach konkursów międzynarodowych i krajowych,  komercjalizacji wyników badań i prac naukowych zleconych),
  • Wpływ działalności naukowej na funkcjonowanie społeczeństwa i gospodarki, (oddziaływanie wyników badań naukowych na rozwój społeczno-ekonomiczny: wdrażanie rezultatów swoich działań do gospodarki i kontakt ze społeczeństwem).

Na podstawie ocen przyznanych za poszczególne kryteria, a także zestawów wartości referencyjnych, jednostkom przyznane zostały kategorie naukowe w poszczególnych dyscyplinach nauki: A+, A, B+, B lub C. Od tych kategorii zależy m.in. możliwość nadawania stopni naukowych, kształcenia doktorantów w szkołach doktorskich w poszczególnych dyscyplinach i kwota subwencji, czyli środków finansowych z budżetu państwa przeznaczonych na utrzymanie potencjału badawczego, rozwój młodej kadry i działalność dydaktyczną.

Prestiżową kategorię A+ otrzymały tylko nieliczne jednostki spośród tych, których działalność zaliczono do kategorii naukowej A, a ponadto wyróżniły się szczególnie wysokim poziomem badań i prac badawczo- wdrożeniowych. Wyłonienie podmiotów najlepszych z najlepszych, wymagało dodatkowej oceny, przeprowadzonej przez dwóch ekspertów, w tym jednego z wiodącego w danej dyscyplinie europejskiego ośrodka naukowego.

Jesteśmy dumni z osiągniętego wyniku, zwłaszcza z faktu, że przyznanie nam kategorii A+ było rezultatem dwóch pozytywnych ocen eksperckich. Jest też dowodem na to, że można prowadzić najwyższej jakości badania w mniejszych ośrodkach naukowych, do jakich bez wątpienia należy Olsztyn. Znalezienie się Instytutu w elitarnym gronie czołowych jednostek naukowych kraju to uhonorowanie ostatnich 5 lat naszej intensywnej pracy, za którą dziękuję wszystkim pracownikom, którzy z oddaniem pracowali na sukces swoich dyscyplin. Cieszy nas docenienie przez ekspertów zarówno wysokiego poziomu naukowego i efektów finansowych naszych badań, jak i dostrzeżenie skali oddziaływania naszej działalności na otoczenie społeczno-gospodarcze. Niemniej uważamy, że również w dyscyplinie zootechnika i rybactwo prezentujemy poziom kwalifikujący nas do kategorii A+ i podejmiemy starania zmierzające do podwyższenia kategorii naukowej w obecnej ewaluacji w drodze ponownej oceny ekspertów – powiedział dyrektor Instytutu  prof. Mariusz Piskuła.

Ewaluacja jakości działalności jednostek naukowych według nowych zasad dotyczyła okresu 2017-2021 i rozpoczęła się 1 stycznia 2022 roku. Wyniki nie są jeszcze ostateczne. Jednostki naukowe mają miesiąc na odwołania. Przyznana kategoria będzie niezmienna przez 4 kolejne lata.

Wykaz kategorii naukowych przyznanych w 2022 r.

Oglądaj

TVP3 OLSZTYN „Informacje”

TVP3 OLSZTYN „Opinie”

 

Czytaj więcej

Dr Katarzyna Walendzik z grantem NCN SONATINA

Dr Katarzyna Walendzik z Zespołu Biologii Regeneracyjnej otrzymała prestiżowy grant Narodowego Centrum Nauki SONATINA, który stwarza młodym naukowcom możliwość prowadzenia badań naukowych i realizacji staży w prestiżowych zagranicznych ośrodkach:

„Wpływ wieku oraz diety na metabolizm lipidów śródskórnych komórek tłuszczowych (model mysi)”

Budżet: 1 394 035 zł

Projekt badawczy dr Walendzik pozwoli wykazać, iż zależne od wieku oraz diety zmiany w metabolizmie oraz właściwościach wydzielniczych śródskórnych komórek tłuszczowych (ang. dermal White Adipose Tissue; dWAT) wpływają na homeostazę oraz proces gojenia urazów skóry. Dzięki zastosowaniu modelu in vivo określony zostanie skumulowany wpływ wieku oraz diety na obrót lipidów w skórze niezranionej i pourazowej. Z kolei doświadczenia in vitro pozwolą na zbadanie mechanizmów regulujących metabolizm lipidów śródskórnych komórek tłuszczowych. Rozpoznanie tych mechanizmów może przyczynić się do opracowania nowych metod profilaktyki i leczenia przewlekłych/niegojących się ran powstających w wyniku chorób związanych z nadwagą, otyłością i postępującym wiekiem.

Konkurs SONATINA jest skierowany do osób, które uzyskały stopień naukowy doktora w okresie do 3 lat przed rokiem wystąpienia z wnioskiem. Przyznany grant pokrywa koszty zatrudnienia laureatów w polskich jednostkach naukowych, realizacji badań podstawowych i prac badawczo-wdrożeniowych oraz trwających od 3 do 6 miesięcy staży zagranicznych. Po zakończeniu realizacji grantów naukowcy mogą ubiegać się o finansowanie projektów w konkursie SONATA dla bardziej doświadczonych badaczy, czy SONATA BIS, który umożliwia utworzenie nowego zespołu.

Lista rankingowa

 

Czytaj więcej

Konkurs na stanowisko post-doc w projekcie NCN SONATA 17

Nazwa jednostki:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie

Nazwa stanowiska:

Stanowisko typu post-doc w projekcie NCN SONATA 17 pt. „Potencjalne zastosowanie peroksyredoksyn do poprawy jakości kriokonserwowanego nasienia buhaja”

Opis zadań:

Kandydat będzie uczestniczył w realizacji następujących zadań badawczych:

  1. Charakterystyka różnic w budowie błony komórkowej, proteomie redoks i ilości peroksyredoksyn w nasieniu buhaja o dobrej i słabej przydatności do kriokonserwacji;
  2. Selekcja izoform peroksyredoksyny istotnych dla odporności plemników na uszkodzenia kriogeniczne oraz pełniących funkcję chaperonową;
  3. Wpływ zewnątrzkomórkowego i wewnątrzkomórkowego wprowadzania PRDX na przydatność nasienia buhaja do kriokonserwacji.

Warunki zatrudnienia:

  • wynagrodzenie w wysokości 7500 – 8500 zł brutto miesięcznie,
  • miejsce pracy: Zespół Biologii Gamet i Zarodka IRZiBŻ, ul. Bydgoska 7, 10-243 Olsztyn,
  • data rozpoczęcia: październik 2022,
  • czas trwania umowy: 36 miesięcy.

Wymagania:

  1. Stopień naukowy doktora: bioinżynierii, biotechnologii, biologii, weterynarii lub pokrewny (uzyskany nie wcześniej niż 7 lat przed ogłoszeniem konkursu na stanowisko post-doc nadany przez inny podmiot niż podmiot, który jest miejscem realizacji projektu);
  2. Wiedza z zakresu biochemii, biologii molekularnej, biologii rozrodu i immunologii;
  3. Doświadczenie potwierdzone dorobkiem naukowym w obszarze badań dotyczących nasienia zwierząt gospodarskich, ze szczególnym uwzględnieniem buhaja;
  4. Doświadczenie potwierdzone dorobkiem naukowym w zakresie technik cytometrii przepływowej oraz analiz proteomicznych (SDS-PAGE, 2D PAGE, Western-Blot);
  5. Znajomość języka angielskiego na poziomie umożliwiającym swobodną komunikację;
  6. Umiejętność pracy w zespole.

Osoby zainteresowane proszone są o przesłanie następujących dokumentów:

  1. List motywacyjny;
  2. Życiorys naukowy z wykazem publikacji, konferencji oraz innych osiągnięć;
  3. Kopia dyplomu uzyskania stopnia doktora lub zaświadczenie realizacji studiów doktoranckich;
  4. List referencyjny poświadczający posiadanie umiejętności, niezbędnych przy realizacji projektu;
  5. Inne dokumenty, które wg Kandydata są istotne przy rozpatrzeniu jego Kandydatury.

Zgłoszenie zawierające komplet dokumentów powinno zostać wysłane do dnia 15.09.2022 do godziny 15:00 pocztą elektroniczną na adres: a.mostek@pan.olsztyn.pl. W temacie wiadomości należy podać następujący tytuł „Konkurs post-doc/Sonata”.

W CV prosimy o umieszczenie klauzuli zgody na przetwarzanie danych osobowych w procesie rekrutacji:

„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w dokumentach aplikacyjnych przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10, w celu realizacji procesu rekrutacji wraz z publikacją na stronie internetowej Instytutu pełnych wyników konkursu”.

Klauzula informacyjna:

  1. Administratorem danych osobowych przetwarzanych w ramach procesu rekrutacji jest Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10, tel. 89 523 46 86,
    e-mail: instytut@pan.olsztyn.pl.
  2. Kontakt z inspektorem ochrony danych osobowych jest możliwy pod w/w adresem.
  3. Podane dane osobowe przetwarzane będą w celu realizacji obecnego procesu rekrutacji i przechowywane do czasu jego zakończenia na podstawie wyrażonej zgody (zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a RODO).
  4. Osobie której dane dotyczą przysługuje prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Osobie, której dane dotyczą przysługuje prawo dostępu do swoich danych osobowych, żądania ich sprostowania lub usunięcia. Wniesienie żądania usunięcia danych jest równoznaczne z rezygnacją z udziału w procesie niniejszej rekrutacji. Ponadto przysługuje jej prawo do żądania ograniczenia przetwarzania w przypadkach określonych w art. 18 RODO.
  6. Osobie, której dane dotyczą, przysługuje prawo do wniesienia skargi do prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych na niezgodne z prawem przetwarzanie jej danych osobowych. Organ ten będzie właściwy do rozpatrzenia skargi z tym, że prawo wniesienia skargi dotyczy wyłącznie zgodności z prawem przetwarzania danych osobowych, nie dotyczy zaś przebiegu rekrutacji.
  7. Dane udostępnione nie będą podlegały profilowaniu ani udostępnieniu podmiotom czy państwom trzecim. Odbiorcami danych mogą być instytucje upoważnione z mocy prawa.
  8. Podanie danych zawartych w dokumentach rekrutacyjnych nie jest obowiązkowe, jednak jest warunkiem koniecznym do udziału w procesie rekrutacji.

 

Czytaj więcej

Dr Ewelina Goryszewska-Szczurek z nagrodą naukową Towarzystwa Biologii Rozrodu

Dr Ewelina Goryszewska-Szczurek z Zespołu Mechanizmów Działania Hormonów została laureatką Nagrody Naukowej Towarzystwa Biologii Rozrodu za najlepszą pracę naukową z zakresu biologii rozrodu w roku 2021.

Nagrodzona publikacja „Prokineticin 1–prokineticin receptor 1 signaling in trophoblast promotes embryo implantation and placenta development” autorstwa Eweliny Goryszewskiej-Szczurek, Moniki Baryły , Piotra Kaczyńskiego i Agnieszki Wacławik ukazała się w czasopiśmie Scientific reports 11, 13715 (2021); https://doi.org/10.1038/s41598-021-93102-1. Publikacja weszła w skład rozprawy doktorskiej dr Goryszewskiej-Szczurek, zrealizowanej pod kierunkiem dr hab. Agnieszki Wacławik, prof. instytutu.

Dr Goryszewska-Szczurek i wsp. (2021) opisali nowy mechanizm zaangażowany w proces rozwoju łożyska z udziałem prokinetycyny 1 i jej receptora PROKR1 w trofoblaście zarodka świni. Wyniki badań  opisane w nagrodzonym artykule przybliżą nas do rozszyfrowania procesów zaangażowanych w molekularny dialog między rozwijającym się zarodkiem a organizmem matki.

Naukowa Nagroda TBR przyznawana jest za pracę naukową z dziedziny biologii rozrodu opublikowaną w czasopiśmie krajowym lub zagranicznym naukowcom, którzy nie ukończyli 35 lat i są pierwszym autorem pracy lub autorem korespondencyjnym.

Więcej informacji tutaj.

 

Czytaj więcej

Polish Journal of Food and Nutrition Sciences z najwyższym wskaźnikiem IF w historii

W tym roku mija 30. rocznica wydawania Polish Journal of Food and Nutrition Sciences przez nasz Instytut. Okazja do świętowania jest tym większa, że czasopismo uzyskało nowe, najwyższe w historii wskaźniki cytowań w dwóch najważniejszych bazach bibliograficznych!

Polish Journal of Food and Nutrition Sciences (PJFNS) to numer 1 w kategorii polskich czasopism zajmujących się tematyką nauk o żywności. Potwierdzają to najwyższe w historii wskaźniki cytowań w dwóch najważniejszych bazach bibliograficznych – Scopus i Web of Science Core Collection. PJFNS jest kwartalnikiem wydawanym przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN od 1992 r. Redaktor naczelną czasopisma od 2018 r. jest dr hab. Magdalena Karamać z Zespołu Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności. Wcześniej funkcję tę pełnili kolejno prof. Adolf Horbubała (SGGW),  prof. Ryszard Amarowicz i prof. Henryk Zieliński z naszego Instytutu. Sekretarzem redakcji od 1997 r. jest Joanna Molga.

Numer 1 wśród polskich czasopism nauk o żywności

Początki PJFNS sięgają 1957 r. Wtedy to powstały Roczniki Chemii i Technologii Żywności (publikowane po polsku), które w 1974 r. zmieniły się w Acta Alimentaria Polonica i do 1991 r. były wydawane przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Czasopismo zostało przejęte przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie i zmieniło swoją nazwę na Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. Warto zaznaczyć, że od 1974 r. czasopismo jest wydawane w języku angielskim.

„Chcemy publikować wysokiej jakości recenzowane prace naukowe opisujące badania z zakresu nauk o żywności i żywienia. Wszystkie prace publikujemy w otwartym dostępie – naszym celem jest dotarcie do jak największego grona czytelników” – mówi dr Karamać.

Od 2003 r. pełne teksty publikacji są udostępniane czytelnikom bezpłatnie w wersji cyfrowej na stronie internetowej. Artykuły są publikowane na bieżąco (w momencie zatwierdzenia przez recenzentów i redaktorów), a co trzy miesiące są zbierane w kolejny zeszyt wydawniczy. W pracach nad każdym wydaniem pracuje ok. 30 osób. Wpływające do redakcji manuskrypty są przydzielane do jednego z czterech działów: Technologia Żywności, Chemia Żywności, Jakość i Funkcjonalność Żywności oraz Badania Żywieniowe.

„Każdy z działów jest prowadzony przez 2-3 redaktorów, którzy odpowiadają za jakość merytoryczną publikowanych w nich artykułów. Możemy pochwalić się, że jest to grono międzynarodowe, reprezentujące renomowane ośrodki naukowe: dwóch naukowców z Włoch, po jednym ze Szwajcarii, Turcji, Francji, Brazylii, Kanady i trzech Polaków. Redaktorzy są wybierani kadencyjnie, na cztery lata i bardzo się staramy, żeby to byli światowej klasy naukowcy. Pozycja naukowa redaktorów działowych przekłada się bowiem na jakość publikowanych prac” – dodaje dr Karamać.

Manuskrypt jest składany osobiście przez autora pracy przez specjalny system online. Podlega on wstępnej ewaluacji przez redaktora naczelnego – najważniejsze jest sprawdzenie, czy artykuł wpasowuje się w zakres tematyczny czasopisma (tzw. scope), czy ma odpowiedni układ, aktualne referencje, itd. – wszystkie wytyczne dla autorów są umieszczone na stronie internetowej. Wstępnie zatwierdzona praca trafia do redaktorów działowych, którzy wyznaczają recenzentów i odpowiadają za dalsze działania przy artykule. Recenzentami są głównie członkowie rady naukowej czasopisma (łącznie 21 naukowców) oraz grupa ekspertów stale współpracująca z PJFNS. Zatwierdzona i zrecenzowana praca wraca do autora do poprawek, a kiedy zostanie zaakceptowana przed redaktora działowego i redaktor naczelną, trafia do działu publikacji.

Niestety, nie jest łatwo przebrnąć przez redakcyjne sito. Ok. 85% manuskryptów składanych do redakcji PJFNS jest odrzucanych, głównie ze względu na niedopasowanie tematyczne, choć często zdarza się także niewłaściwe przygotowanie językowe i błędy merytoryczne. Rocznie do redakcji PJFNS trafia ok. 350-400 prac naukowych, a publikowanych jest tylko 36.

Rekordowy wskaźnik cytowań

PJFNS może pochwalić się wysokimi wskaźnikami cytowań IF (Impact Factor) i CiteScore, które są wyznacznikiem prestiżu czasopism naukowych. Kluczowym elementem było uzyskanie indeksacji w bazach bibliograficznych czasopism naukowych wyliczających te wskaźniki.

„Dwie główne renomowane bazy, w których od początku zabiegaliśmy o indeksowanie to Scopus i Web of Science Core Collection. Pierwsze nasze numery trafiły do Scopus w 2009 r. – po dwóch latach nasz CiteScore został oceniony na 0,3. W 2020 r. wynosił już 3,7, a w 2021 r. 4,2, co jest rekordem jeżeli chodzi o polskie czasopisma zajmujące się naukami o żywności. Wartości te są zależne od liczby cytowań najnowszych artykułów publikowanych w PJFNS. W tej bazie są indeksowane jeszcze dwa polskie czasopisma w kategorii nauk o żywności, ale są ocenione niżej niż nasze. Do drugiej bazy – Web of Science Core Collection – jeszcze trudniej się dostać. Udało się to nam w 2012 r. Po dwóch latach naliczono nam pierwszy wskaźnik cytowań IF i był on niespodziewanie wysoki: 0,643. W 2016 r. wynosił już 1,276, w 2020 r. 2,111, a w 2021 r. odnotowaliśmy skok do 2,736. Jesteśmy jedynym polskim czasopismem w kategorii nauk o żywności, które znajduje się w tej bazie bibliograficznej” – dodaje dr Karamać.

Na podstawie wskaźników cytowań Web of Science Core Collection corocznie ogłaszana jest  lista wiodących światowych czasopism – być na niej, to wielki sukces. PJFNS chce utrzymać się wśród najlepszych światowych czasopism i piąć się w rankingach. Dlatego cały czas się rozwija i podąża za światowymi trendami. Niedawno zmieniono platformę, na której publikowane są prace naukowe (Journals System), która daje dużo nowych opcji. Możliwe jest linkowanie autorów bezpośrednio do baz danych (np. ORCID, Scopus, Publons), dzięki czemu jednym kliknięciem można uzyskać informacje o działalności publikacyjnej danej osoby i sprawdzić inne artykuły powiązane z jej nazwiskiem. Na stronie PJFNS są ponadto zamieszczane aktywne linki do referencji wykorzystywanych w artykułach . Czytelnik może szybko i łatwo dotrzeć do cytowanych publikacji posiadających identyfikatory DOI. Nasze artykuły również zintegrowane są z bazą CrossRef nadającą te identyfikatory. Artykuły są dzisiaj znacznie bardziej interaktywne.

„Warto publikować w PJFNS. Współpracujący z nami redaktorzy to wyśmienici naukowcy, mamy stałą pulę sprawdzonych recenzentów i coraz częściej wracają do nas autorzy. To buduje wysoką jakość czasopisma. Cały czas się rozwijamy i chcemy zwiększać poziom” – podsumowuje dr Karamać.

 

Czytaj więcej