PL
Julia Jarosławska
dr JULIA JAROSŁAWSKA
Słodko-gorzka prawda o fruktozie
Ile łyżeczek cukru zjadasz dziennie? Słysząc to pytanie zazwyczaj myślimy o cukrze dodawanym do herbaty i słodyczach, a tymczasem cukier czai się na nas w wielu produktach i napojach, w których się go nie spodziewamy. Każdy Polak zjada przeciętnie 31 łyżeczek cukru dziennie! Zapominamy o tym, że cukier ma “różne oblicza” i nie musi być wcale dodatkiem. Naturalnie występuje chociażby w owocach w postaci fruktozy. Dr Julia Jarosławska odsłoni przed nami wszystkie twarze cukru, a także rozprawi się z niektórymi słodkimi mitami.
Odbiorcy: 13 lat +
Daniel Żarski
dr DANIEL ŻARSKI
Akwakultura – z czym to się je?
Ryby są głównym źródłem białka dla ok. 3 mln ludzi na całym świecie. Jednak już ponad 30% globalnych zasobów ryb jest przełowionych. Nowoczesne systemy hodowli ryb pozwalają zapewnić bezpieczną i wartościową żywność przy jednoczesnym poszanowaniu zasobów naturalnych. Dr Daniel Żarski obali mity dotyczące jakości ryb pochodzących ze stawów hodowlanych, podpowie nam po jakie ryby sięgać, aby nasz wybór nie wpływał negatywnie na środowisko i różnorodność biologiczną, a także przybliży innowacyjne metody hodowli ryb, które pozwalają na ich produkcję nawet na pustyni.
Odbiorcy: 12 lat +
Bartosz Fotschki
dr BARTOSZ FOTSCHKI
Supermoc Malin
Każdy z nas zna słodki smak malin, ale czy równie dobrze znana jest nam ich supermoc? Właściwości odżywcze malin doceniano już w Starożytnym Rzymie i często przypisywano im wyjątkową moc uzdrawiania. Aktualnie owoce te są tematem wielu badań naukowych opisujących ich korzystny wpływ na organizm człowieka. W naszym Instytucie sprawdzamy m.in. ich oddziaływanie na funkcje wątroby. Wykład przybliży wiedzę na temat prozdrowotnych właściwości malin i tego w jaki sposób możemy „wspomagać się” nimi przez cały rok.
Odbiorcy: 12 lat +
Anna Ogrodowczyk
dr ANNA OGRODOWCZYK
Fagi, czyli jak wirusy walczą z bakteriami chorobotwórczymi w żywności
Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale również idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Wśród nich znajdziemy te o działaniu chorobotwórczym – bakterie takie jak Salmonella i Campylobacter, które wywołują groźne dla zdrowia zakażenia pokarmowe. Do infekcji może dojść wskutek spożycia niedogotowanego mięsa czy nieprawidłowego przygotowania i przechowywania produktów drobiowych. Wykorzystanie fagów – wirusów, które wybiórczo atakują bakterie, to nowa metoda walki z mikroorganizmami chorobotwórczymi, które znajdziemy w żywności.
Odbiorcy: 12 lat +
Organizatorzy
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk
Zespół Ochrony Bioróżnorodności
prof. dr hab. Anna Korzekwa – Przewodniczący
dr inż. Anna Kononiuk
dr n. wet. Jumpei Tomiyasu