Warsztaty na Litwie – Worshops in Lithuania
Workshops for small and medium manufacturers of dairy industry took place in Lituania in a form of a webinar. Workshops entitled: Challenges, Opportunities and Trends in the Dairy Sector (PartI and II)
Internetinis seminaras: pieno ūkio sektoriaus iššūkiai, galimybės ir tendencijos (I ir II dalis)
WHAT DETERMINES THE PRODUCTIVITY AND HEALTH OF DAIRY GOATS: A REVIEW OF RESEARCH? Dr. Birutė Šlyžienė
MILK COMPOSITION AND QUALITY TESTING SYSTEM IN LITHUANIA. Dr. Dalia Riaukienė
FOOD SAFETY MANAGEMENT BY APPLYING THE RULES OF GOOD HYGIENE PRACTICE AND INTERNATIONAL FOOD SAFETY REQUIREMENTS. Jurgita Stadalnykienė
EMPLOYMENT REQUIREMENTS OF WORKERS IN THE DAIRY INDUSTRY, CHARACTERISTICS OF DIFFERENT AGE GROUPS OF WORKERS, IMPACT ON THE COVID-19 PANDEMIC LABOR MARKET. Edita Muzikievičienė
FASHION AND ITS TRENDS IN THE DAIRY INDUSTRY. Jolanta Kuzminienė
THE REAL MILK WAY… TO A MILK PROCESSING PLANT. Mindaugas Petkevičius
Summary of the presentations and Q&A to the lecturers
—
Warsztaty w Polsce – Worshops in Poland
Warsztaty dla małych i średnich przetwórców mleka [Workshop for small and medium manufacturers of dairy industry]
- Uwarunkowania prawne, sanitarne i techniczne przy rozpoczynaniu małego przetwórstwa mleka [Principles of small dairy industry and set of regulations for starting the dairy processing];
- Produkcja serów – od czego zacząć? [Cheese production – how to start?];
- Problemy i sposoby rozwiązań w pracy małej mleczarni rzemieślniczej [Problems and solutions at work of a small manufacture dairy];
- Skład dawki pokarmowej a jakość surowca (mleka) w produkcji przetworów mleczarskich [The food ratio composition and the quality of the raw milk in the production of dairy products];
- Produkty z mleka surowego – wymagania higieniczne [Raw milk products – hygienic requirements];
- Fermentowane napoje mleczne (jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko) – właściwości produktów, kultury, proces [Fermented products (yoghurt, kefir, buttermilk, soured milk) – product properties, culture, process];
WIDEO
- Dobre praktyki – farmerska produkcja sera na przykładzie gospodarstwa Państwa Palińskich w Komorowie Żuławskim [Farm report – Good practice of farm cheese production on the Paliński Farm in Komorowo Zulawskie];
- Jak zrobić w warunkach domowych: masło, sery, twarogi – pokaz interaktywny – [How to make homemade: butter, cheese, cottage cheese – interactive demonstration];
Warsztaty dla hodowców bydła i producentów mleka [Workshop for dairy cattle breeders and milk producers in Poland]
-
-
- Narzędzie EkonMOD. Interaktywny model gospodarstwa mleczarskiego. Nowoczesny transfer wiedzy i współtworzenie rozwiązań. Studium przypadku – Słowacja [EkonMOD milk tool – Interactive model of a dairy farminnovative knowledge transfer and co-creation of solutions – case study];
- Fizjologia rozrodu bydła mlecznego i nowoczesne metody sterowania rozrodem w stadzie [Dairy cattle reproductive physiology and modern methods of reproduction control in the herd];
- Od cielęcia po długowieczną krowę – doświadczenia hodowcy w zarządzaniu na przykładzie hodowli w rodzinnym Gospodarstwie Rolnym Ewy i Wojciecha Jończyk [From calf to longevity cow – breeder’s experience in management on an example of breeding in a family farm Ewa and Wojciech Jonczyk];
- Dodatki do zakiszania – jako sposób sterowania fermentacją [Silage additives as a method of quality control of silages];
- Zapalenie gruczołu mlekowego (mastitis) u krów mlecznych – wyzwanie dla hodowcy bydła [Mastitis in dairy cows – a challenge for cattle breeder];
- Zrozumieć krowę, gdy nie mówi ludzkim głosem – o behawioryzmie zwierząt i sposobie jego wykorzystania [To understand a cow, when it doesn’t speak with a human voice – how to use animal behavior and welfare];
- Efektywność ekonomiczna i ekologiczna hodowli bydła mlecznego w kontekście pozostałych gałęzi produkcji zwierzęcej [Economic and ecological efficiency of dairy cattle production in the context of other branches of livestock production];
-
WIDEO
-
-
- Dobre praktyki – Farmerska produkcja mleka na przykładzie Gospodarstwa Pana Marcina Strumiłowskiego z Łupek [Farm report-Good practice in breeding of dairy cattle-modern technology on Strumilowski Farm in Lupki];
-
EIT Food „SUDAPS – Support for Dairy Production Sector in RIS Region”
—
Formazione in Italia – Workshops in Italy
- Nuove prospettive per una filiera latte più sostenibile. Sessione Allevatori [New perspectives for a more sustainable milk supply chain. Breeders session];
- Nuove prospettive per una filiera latte più sostenibile. Sessione produttori [New perspectives for a more sustainable milk supply chain. Producers session];