Sukces naszych doktorantów na konferencji the Society for the Study of Reproduction

Edyta Walewska, Alicja Żochowska–Klepańska i Maria Guzewska wyróżnione nagrodą Best International Abstract Awards podczas tegorocznej konferencji the Society for the Study of Reproduction.

Nagroda ta wyróżnia najlepsze międzynarodowe abstrakty zaprezentowane na spotkaniu SSR. Zwycięzcy są wybierani przez Komitet Programowy, który w swojej ocenie kieruje się kryteriami technicznymi (czytelność, przestrzeganie zasad składania abstraktów) oraz merytorycznymi (tematyka, zastosowane metody, interpretacja wyników badań, oddziaływanie na rozwój dyscypliny biologii rozrodu).

Relacja z wręczenia nagród (źródło: https://www.ssr.org)

Pierwsze miejsce w rankingu Best International Abstract Awards zdobyła Edyta Walewska, doktorantka w Zespole Immunologii i Patologii Rozrodu za abstrakt pt. Impaired Decidualisation in Obese Mice Is Associated with Epigenetically Mediated Changes in Leptin Signaling. Edyta została też laureatką Trainee Travel Award, która refunduje koszt udziału naukowca w konferencji (do wysokości $1000).

Badania przedstawione na konferencji dotyczyły wpływu otyłości na proces decydualizacji, proces hormonalny który jest kluczowy do implantacji, wytworzenia się łożyska i poprawnego przebiegu ciąży. W swoich badaniach, wykazałam, że u myszy z otyłością indukowaną dietą, proces decydualizacji jest zaburzony. Związane jest to z epigenetycznymi zmianami w szlaku leptyny – hormonu wytwarzanego przez komórki tłuszczowe – mówi Edyta Walewska.

Drugie miejsce zdobyła Alicja Żochowska-Klepańska, doktorantka w Zespole Mechanizmów Działania Hormonów za abstrakt pt. Lactation Undernutrition Leads to Intergenerational Alterations in Reproductive Parameters of Male Progeny.

Stan odżywienia we wczesnym okresie życia wpływa na dojrzewanie osi podwzgórze-przysadka-gonady (HPG), która jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego. W naszych badaniach skupiamy się na poznaniu mechanizmów jak niekorzystne zmiany w odżywaniu matki podczas laktacji wpływają na funkcje rozrodcze jej potomstwa oraz kolejnych pokoleń. Wyniki zaprezentowane podczas konferencji wskazują na niekorzystny wpływ matczynego niedożywienia na dojrzewanie płciowe, transkryptom jądrowy oraz parametry nasienia u samców z pierwszego, jak i drugiego pokolenia – mówi Alicja Żochańska – Klepańska.

Wśród najlepszych jest również Maria Guzewska, doktorantka w Zespole Mechanizmów Działania Hormonów, która otrzymała Best International Abstract Awards za abstrakt pt. mir-125b Is a Negative Regulator of Extracellular Vesicles Biogenesis and Distribution at The Embryo-Maternal Interface.

Skoordynowany w czasie i miejscu dialog pomiędzy matką a zarodkiem, podczas którego dochodzi do wydzielania szeregu aktywnych biologicznie cząsteczek jest niezbędny do prawidłowego przebiegu ciąży oraz późniejszego rozwoju zarodka. ​Jeden z mechanizmów regulacyjnych odbywa się przy udziale cząsteczek mikroRNA (miRNA), zdolnych do potranskrypcyjnego wyciszania ekspresji genów. Przedstawione wyniki badań dotyczą wpływu cząsteczek microRNA na proces biogenezy pęcherzyków zewnątrzkomórkowych (EVs), heterogennej populacji molekuł zaangażowanych w proces matczynego rozpoznania ciąży. Odkrycie hamującego wpływ mikroRNA na biogenezę oraz uwalnianie EVs, ujawnia nowy mechanizm regulacyjny w pierwszych etapach implantacji zarodka, prowadzący do obniżenia aktywności sekcyjnej z udziałem EVs w trofoblaście na korzyść endometrium.

The Society for the Study of Reproduction jest największym,  renomowanym,  jednym z najstarszych towarzystw naukowych zajmujących się badaniami procesów rozrodczych. SSR zostało założone w 1967 roku, aby rozwijać badania w obszarze biologii rozrodu  poprzez wspieranie interdyscyplinarnej, międzynarodowej współpracy pomiędzy naukowcami, organizację konferencji oraz publikację badań naukowych z zakresu biologii rozrodu ludzi i zwierząt. Członkowie stowarzyszenia  prowadzą badania podstawowe,  stosowane oraz  praktyki kliniczne. Corocznie w konferencjach SSR uczestniczy kilka tysięcy naukowców z całego świata zajmujących się biologią i patologią rozrodu. Towarzystwo jest wydawcą czasopisma Biology of Reproduction (IF= 4.285).

 

Czytaj więcej

Olsztyńska Akademia Dzieci

Podczas ostatniej w tym roku konferencji ​Olsztyńskiej Akademii Dzieci, zorganizowanej w Planetarium i Obserwatorium Astronomicznym, mgr Kamila Penkacik poprowadziła warsztaty „Przeciwutleniacze – eliksiry młodości”. Warsztaty poprzedziły wykłady młodych studentów Akademii.

Warsztaty polegały na wykrywaniu związków bioaktywnych w sokach, nektarach, napojach, herbacie oraz ekstraktach ziołowych dostępnych na rynku. Uczestnicy mieli okazje samodzielnie przeprowadzić doświadczenie chemiczne. Do probówki z przygotowanym wcześniej odczynnikiem chemicznym dodawano za pomocą pipety wybrany napój lub ekstrakt. Istotą doświadczenia była zmiana zabarwienia z ciemnofioletowej na pomarańczową lub jasnożółtą, co świadczyło o dużej zawartości związków o silnym potencjale prozdrowotnym. Każdy ze studentów kilkukrotnie badał wybrane przez siebie próbki. Po przeprowadzonym doświadczeniu wspólnie wysunęliśmy wnioski co warto pić i włączyć do swojej diety, nie zapominając o wodzie.

Polska Akademia Dzieci, to pierwszy na skalę międzynarodową bezpłatny uniwersytet prowadzony przez dzieci dla dzieci. Młodzi naukowcy w wieku od 6 do 12 lat przeprowadzają wykłady i przedstawiają własne badania naukowe dla słuchaczy w tym samym wieku. W Olsztynie Akademia działa od 2013 roku, a Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN pełni rolę jego honorowego patrona od 7 lat.

 

Czytaj więcej

Nowe Funkcje

Pracownicy Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności objęli nowe funkcje związane z działalnością naukową i edytorską w ramach wydawnictw oraz organizacji działających poza strukturami Instytutu.

Prof. dr hab. Ryszard Amarowicz dołączył do Komitetu Redakcyjnego czasopisma Frontiers w sekcji Food Chemistry in Nutrition (IF 6,576) jako Review Editor.

Dr hab. Radosław Kowalski został powołany w skład Krajowej Komisji Etycznej do Spraw Doświadczeń na Zwierzętach na okres 24.09.2021 – 10.11.2023.

Dr hab. Daniel Żarski został powołany w skład Rady Naukowej Instytutu Rybactwa Śródlądowego im. Stanisława Sakowicza na okres 27.09.2021- 27.09.2025.

Gratulujemy!

 

Czytaj więcej

Uczniowie EIT Food Science Class dzielą się wiedzą z rówieśnikami

Fot. Archiwum Banku Żywności w Olsztynie 

Zwieńczeniem projektu EIT Food Science Class jest przygotowana przez uczniów kampania, w której informują o najważniejszych i najciekawszych zagadnieniach i zjawiskach, które poznali w ramach projektu. Produkcja, przetwórstwo, bezpieczeństwo żywności, a także trendy i idee, dzięki którym mamy szansę na poprawę nawyków żywieniowych, wytworzenie wystarczającej ilości jakościowej żywności, a także zmniejszenie skali marnowania artykułów spożywczych – to tematy, o których edukuje swoich rówieśników młodzież biorąca udział w projekcie.

Uczniowie każdej z 4 klas biorących udział w projekcie podzielili się na mniejsze grupy, w których wspólnie pracowali nad wybranym zagadnieniem. Uczniowie mieli za zadanie określenie celu, grupy docelowej, do której trafi ich materiał, a także wybranie formatu oraz sposobu, w jaki dotrą do swoich odbiorców. Podczas ostatnich zajęć projektowych młodzież zaprezentowała i omówiła wyniki swojej pracy z prof. Moniką Kaczmarek, kierownik Laboratorium Biologii Molekularnej Instytutu, która wprowadziła ich wcześniej w tajniki komunikowania i popularyzowania nauki.

Zapraszamy do zapoznania się z materiałami przygotowanymi przez uczniów, a samym uczniom gratulujemy ciekawości, zaangażowania i wysiłku włożonego w przygotowanie kampanii.

Szkoła Podstawowa im. M. Zientary-Malewskiej z Oddziałami Dwujęzycznymi w Dywitach

8A, wychowawczyni: Karolina Ozga

Projekt „Zero Waste”

Autorki: Ada, Maja, Milena, Julia

Bezpieczeństwo żywności

Autorki: Maja, Julia, Zosia, Lena

Instagram @foodscienceclass_

Autorki: Agata, Ola, Maja, Hania

Etykiety i oznaczenia

Autorzy: Marcin, Janek, Szymon, Stefan, Antek, Błażej, Iwo

Diety

Autorki: Tosia, Paulina, Ania, Hania, Gabrysia, Lena

Przetwarzanie żywności

Autorki: Ania, Emilka, Zuzia

8D, wychowawczyni: Agnieszka Poniewozik

Zdrowe zamienniki cukru

Autorzy: Wiktor, Adrian, Michał, Daniel, Adam

Produkty i potrawy regionalne

Autorki: Marysia, Ewa, Milena, Nel, Liwia, Małgosia

Alternatywy dla mięsa

Autorzy: Filip, Mateusz, Bartek, Maciek M., Maciek Ś.

Marnowanie żywności

Autorzy: Julia, Ania, Kamil, Edyta, Marta

Uniwersyteckie Liceum Ogólnokształcące im. Marii i Georga Dietrichów w Olsztynie

2AP, wychowawczyni: Jolanta Chotkowska

Zdrowe zamienniki produktów spożywczych

Autorzy: Wiktor, Franek, Maciek, Łukasz, Patryk, Radek

Marnowanie żywności

Autorzy: Karolina, Ola, Ania P., Ania F., Ola, Bartek

Skutki marnowania żywności

Diets as nutrition trends

Autorzy: Oliwia, Zuzia, Milena, Maja, Lena, Krystian, Magda

Diets and what they’re all about

Przetwórstwo żywności

Autorzy: Gosia G., Gosia K., Ola D., Ola H., Maciek

2BP, wychowawczyni: Małgorzata Raukuć

Jak powstaje mleko?

Autorki: Agata, Patrycja, Karolina, Weronika, Wiktoria, Ewelina

Zero waste

Autorzy: Marcin, Karolina, Iga, Marta, Weronika, Kornelia

Trendy żywieniowe

Autorki: Kaja, Weronika, Oliwia, Marta, Zosia, Alicja

Przemyślane zakupy, czyli jak kupować i nie marnować

Autorzy: Arek, Michał, Agnieszka, Julia, Mateusz, Natalia, Zosia


Food Science Class to projekt finansowany ze środków EIT Food – Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii ds. Żywności. EIT Food to wiodąca w Europie inicjatywa na rzecz tworzenia innowacji w branży rolno-spożywczej oraz budowania bardziej zrównoważonego, zdrowego i godnego zaufania systemu żywnościowego. Konsorcjum EIT Food składa się z kluczowych dla branży przedsiębiorstw, startupów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. EIT Food to jedna z ośmiu Wspólnot Wiedzy i Innowacji ustanowionych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE powołany w 2008 r. w celu stymulowania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.

Foodscienceclasslogo
EU-Logo

Czytaj więcej

Dr hab. Radosław Kowalski i dr Anna Ogrodowczyk poprowadzą projekty w ramach programu „Inkubator Innowacyjności 4.0”

Dr hab. Radosław Kowalski z Zespołu Biologii Gamet i Zarodka poprowadzi projekt „Sposób przechowywania nasienia ryb w warunkach produkcyjnych”, a dr inż. Anna Ogrodowczyk, z Zespołu Immunologii i Mikrobiologii Żywności, projekt „Jogurt z Ogrodu” z dodatkiem miodu i liofilizowanych ziół.

Projekty przeszły dwuetapową selekcję. Wstępną przeprowadził Komitet Sterujący, w skład którego wchodzą przedstawiciele naszego Instytutu, Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego oraz Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Selekcji merytorycznej dokonał zewnętrzny Komitet Inwestycyjny złożony z przedstawicieli nauki, przemysłu i Venture Capitals.

Realizacja projektów jest możliwa dzięki dofinansowaniu przyznanemu Instytutowi przez Ministerstwo Edukacji i Nauki na podstawie umowy nr MNISW/2020/318/DIR z programu pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0” w ramach projektu pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4). Celem projektu jest wsparcie zarządzania wynikami badań naukowych i prac rozwojowych, głównie w zakresie komercjalizacji.

Więcej informacji na podstronie projektu.


 

Czytaj więcej

#AnnualFoodAgenda „Roślinny Poniedziałek” – relacja

„Roślinny poniedziałek”, czyli zróbmy sobie przerwę od jedzenia mięsa chociaż na jeden dzień w tygodniu. Nie tylko z troski o swoje zdrowie, ale również dla dobra naszej planety. Taka idea przyświecała nam podczas warsztatów kulinarnych, w trakcie których młodzież szkolna, nauczyciele i entuzjaści diety roślinnej przygotowali wegetariańskie wersje popularnych dań. W lunchowym menu m.in. szpinakowe kopytka na purée marchewkowo-pietruszkowym z imbirem i marynowanym tofu, oraz malinowa gryczanka z konfiturą z figi i śliwki. Kolacja to już prawdziwa uczta dla wielbicieli kuchni japońskiej – jednej z najzdrowszych kuchni świata! W roli głównej wegetariańskie sushi przygotowywane pod okiem jednego z naszych naukowców, dr hab. Radosława Kowalskiego, i szefowej kuchni japońskiej, Julii Wasyluk.

Dziękujemy Kuźni Społecznej Banku Żywności za gościnę, a Wam wszystkim za zaangażowanie i entuzjazm w kreowaniu swoich nowych, zdrowszych nawyków żywieniowych!

Warsztaty „Roślinny Poniedziałek” są częścią projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda annualfoodagenda.com.

#AnnualFoodAgenda to projekt komunikacyjny finansowany ze środków EIT Food, czyli Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii ds. Żywności. EIT Food to wiodąca w Europie inicjatywa na rzecz tworzenia innowacji w branży rolno-spożywczej oraz budowania bardziej zrównoważonego, zdrowego i godnego zaufania systemu żywnościowego. Konsorcjum EIT Food składa się z kluczowych dla branży przedsiębiorstw, startupów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. EIT Food to jedna z ośmiu Wspólnot Wiedzy i Innowacji ustanowionych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE powołany w 2008 r. w celu stymulowania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.


 

Czytaj więcej

Prof. dr hab. Mariusz Piskuła ​odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski

Prof. dr hab. Mariusz Piskuła, dyrektor Instytutu, został oznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski w uznaniu za zasługi w pracy naukowo-badawczej i dydaktycznej.

Uroczystość odbyła się dzisiaj w Urzędzie Wojewódzkim w Olsztynie. Odznaczenie wręczył wojewoda warmińsko-mazurski Artur Chojecki.

Prof. Mariusz Piskuła kieruje Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN nieprzerwanie od 2012 roku. Jest członkiem korespondentem PAN, a w latach 2015-2019 pełnił funkcję Prezesa Oddziału Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie i Białymstoku. Odznaczony Złotym i Srebrnym Krzyżem Zasługi, Odznaką Ministra Rolnictwa „Zasłużony dla Rolnictwa” i Laurem Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego „Najlepszy z Najlepszych” za zasługi na rzecz polskiej nauki i jej promocję zagranicą. Jest aktywnym członkiem Międzynarodowej Unii Nauk o Żywności i Technologii (IUFoST) pełniąc funkcję członka Rady Zarządzającej oraz Komitetu Nominującego. Jest też członkiem Międzynarodowej Akademii Nauk o Żywności i Technologii (IAFoST).

W pracy naukowo-badawczej profesor Piskuła zajmuje się m.in. relacją pomiędzy przeciwutleniającymi właściwościami składników żywności pochodzenia roślinnego, ich wchłanianiem i metabolizmem a profilaktyką chorób dietozależnych. Ze względu na charakter prowadzonych badań aktywnie integruje środowiska nauk rolniczych i biologicznych z naukami medycznymi. Jest autorem około 200 publikacji, w tym ponad 80 oryginalnych prac badawczych. Jest jednym z najbardziej wpływowych naukowców na świecie, co znalazło odzwierciedlenie w prestiżowym rankingu World’s Top 2% Scientists opracowanym przez Uniwersytet Stanforda.

Odznaczenie zostało przyznane postanowieniem prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej na wniosek Prezesa Polskiej Akademii Nauk prof. dr hab. Jerzego Duszyńskiego.

Foto credits: Rzecznik Prasowy Wojewody. Krzysztof Guzek.

 

Czytaj więcej

Lista rankingowa – wyniki konkursu wniosków o grant na prace przedwdrożeniowe

Szanowni Państwo,

Poniżej przedstawiamy listę wniosków, które zostały złożone w II naborze do 31.10.2021 w ramach programu Inkubator Innowacyjności 4.0.

Gratulujemy wykonawcom zwycięskich projektów.

 

Lp. Data wpłynięcia wniosku Nr zgłosz. Tytuł planowanej komercjalizacji Kierownik grantu Instytut Ocena merytoryczna Komitetu inwestytcyjnego
1. 30.09.2021 2/IRZiBŻ Sposób przechowywania nasienia ryb w warunkach produkcyjnych dr hab. Radosław Kowalski IRZiBŻ PAN Pozytywna
2. 21.10.2021 7/2021 Opracowanie nowego kompozytu biodegradowalnego na bazie błonnika grochowego do wytworzenia opakowań jednorazowego użytku dr hab. inż. Joanna Le Thanh-Blicharz IBPRS-PIB Pozytywna
3. 28.10.2021 8/2021 Opracowanie efektywnego usuwania związków odorowych z gnojowicy przy wykorzystaniu mikroorganizmów dr inż. Katarzyna Kotarska IBPRS-PIB Pozytywna
4. 28.10.2021 3/IRZiBŻ „Jogurt z Ogrodu” z dodatkiem miodu i liofilizowanych ziół dr inż. Anna Ogrodowczyk IRZiBŻ PAN Pozytywna
5. 29.10.2021 9/2021 Technologia produkcji wyrobów z mięsa dzika z zastosowaniem fermentowanego octu jabłkowego dr inż. Piotr Szymański IBPRS-PIB Negatywna

 

Czytaj więcej

Nagroda Naukowa Oddziału PAN

Dr Sylwia Judycka zdobyła Nagrodę Naukową Oddziału Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie i Białymstoku za wybitne osiągnięcia naukowe w kategorii nauk biologicznych, rolniczych i medycznych. Wyróżnienie, na podstawie rekomendacji Kapituły Nagrody, otrzymała dr hab. Anna Szóstek-Mioduchowska.

Prezydium Oddziału PAN nagrodziło dr Sylwię Judycką za znaczące pogłębienie wiedzy z zakresu podstawowych i aplikacyjnych aspektów kriokonserwacji nasienia ryb. To już V edycja Nagród Naukowych Oddziału, które przyznawane są pracownikom ośrodków naukowych, uczelni wyższych i instytutów badawczych zlokalizowanych na obszarze Warmii, Mazur i Podlasia. Osiągnięcia kandydatów oceniane są pod kątem m.in. oryginalności tematyki badawczej i metodyki badań; wartości poznawczej; rangi czasopisma lub wydawnictwa, oraz przydatności i wpływu osiągnięcia na praktyczny rozwój gospodarczo-społeczny i kulturalny regionu.

Dr Sylwia Judycka pracuje na stanowisku Adiunkta w Zespole Biologii Gamet i Zarodka. Kieruje również Pracownią Biotechnologii i Biotechnik Rozrodu, gdzie przeprowadzane są analizy jakości nasienia ryb, ptaków i ssaków oraz kriokonserwacja nasienia. Kapituła Nagrody Naukowej PAN wyróżniła dr Judycką za cykl 7 publikacji dotyczących standaryzacji procedur kriokonserwacji nasienia ryb. Badania przedstawione w tych pracach dotyczą opracowania i doskonalenia procedur kriokonserwacji nasienia ryb łososiowatych (pstrąga potokowego, pstrąga tęczowego, troci, pstrąga źródlanego, łososia atlantyckiego, palii alpejskiej, neosamców pstrąga tęczowego oraz źródlanego) oraz okonia. W wyniku realizacji tych badań opracowana została nowatorska, wystandaryzowana (pod względem stałej liczby plemników oraz końcowego stężenia krioprotektantów) metodyka kriokonserwacji nasienia ryb z zastosowaniem prostego rozrzedzalnika glukoza-metanol.

Prezydium Oddziału, przychylając się do rekomendacji Kapituły Nagrody, przyznało również wyróżnienia. Otrzymała je dr hab. Anna Szóstek-Mioduchowska z Zespołu Immunologii i Patologii Rozrodu za pogłębienie wiedzy na temat roli mediatorów odpowiedzi zapalnej i kwasu lizofosfatydowego w rozwoju endometrosis u klaczy. Badania dr Szóstek pozwalają na lepsze zrozumienie mechanizmów leżących u podstaw patogenezy endometrosis i w przyszłości mogą przyczynić się do opracowania skutecznych strategii terapeutycznych u różnych gatunków.

 

Czytaj więcej