EIT Food Science Class: warsztaty zero waste

Za nami dwudniowe warsztaty na temat racjonalnego gospodarowania żywnością. Uczniowie XII Liceum Akademickiego im. Marii i Georga Dietrichów i Szkoły Podstawowej im. Marii Zientary-Malewskiej z Oddziałami Dwujęzycznymi w Dywitach wzięli udział w szeregu aktywności, które przybliżyły im zagadnienia niemarnowania żywności, a także zachęciły do stosowania zasady zero waste na co dzień. (więcej…)

Czytaj więcej

EIT Food Science Class: warsztaty zero waste

Za nami dwudniowe warsztaty na temat racjonalnego gospodarowania żywnością. Uczniowie XII Liceum Akademickiego im. Marii i Georga Dietrichów i Szkoły Podstawowej im. Marii Zientary-Malewskiej z Oddziałami Dwujęzycznymi w Dywitach wzięli udział w szeregu aktywności, które przybliżyły im zagadnienia niemarnowania żywności, a także zachęciły do stosowania zasady zero waste na co dzień. (więcej…)

Czytaj więcej

Instytut uhonorowany Brązowym Laurem „Najlepszym z Najlepszych”

W Filharmonii Warmińsko-Mazurskiej im. Feliksa Nowowiejskiego w Olsztynie podczas XVII/XVIII Gali Laur „Najlepszym z Najlepszych” marszałek Gustaw Marek Brzezin nagrodził ambasadorów województwa, którzy wyróżnili się na forum krajowym i międzynarodowym, osiągnęli sukces doceniony przez niezależne gremia i przyczynili się do budowania pozytywnego wizerunku Warmii i Mazur. Nagrody wręczono w 10 kategoriach.

Z dumą informujemy, że w kategorii „Społeczeństwo, nauka i kultura”, uznanie kapituły i Laur „Najlepszym z Najlepszych” zdobył Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN za realizację międzynarodowego projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda. Od 2019 roku naukowcy Instytutu popularyzują wiedzę na temat żywności i zdrowego odżywiania podczas takich akcji jak Science SOS, Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania czy warsztaty laboratoryjne Trust your Food. Do tej pory w akcjach prowadzonych przez Instytut wzięło udział już niemal 8000 osób z całej Polski. W inicjatywę włączyło się m.in. Centrum Nauki Kopernik w Warszawie, Centrum Nowoczesności „Młyn Wiedzy” w Toruniu, Politechnika Śląska i Galeria Warmińska w Olsztynie.

To już piąty Laur dla naszego Instytutu. Marszałek województwa uhonorował nas w związku z tym „Brązowym Laurem Najlepszym z Najlepszych”. W 2008 roku Laur za wybitne osiągnięcia naukowe otrzymali prof. Mariusz Piskuła, prof. Dariusz Skarżyński i prof. Ryszard Amarowicz. Rok później, w kategorii Nauka i Edukacja, uhonorowane zostały dr hab. Marta Siemieniuch, dr hab. Agnieszka Wacławik i dr hab. Mariola Słowińska. W 2018 roku kapituła konkursu nagrodziła Instytut za szczególne zasługi w promowaniu Warmii i Mazur, m.in. poprzez organizację Europejskiej Nocy Naukowców. Z kolei w 2019 roku, w kategorii „Społeczeństwo, Nauka i Kultura”, wyróżniono grupę badawczą prof. Barbary Gawrońskiej-Kozak.

Konkurs „Laur Najlepszym z Najlepszych” organizowany jest od 2004 roku. Do tej pory kapituła konkursu wyróżniła ponad 500 ambasadorów województwa warmińsko-mazurskiego w kilkunastu kategoriach, m.in. nauka, kultura, edukacja, środowisko, innowacje i rozwój.

Zdj. Wrota Warmii i Mazur, Archiwum IRZiBŻ

Oglądaj:

Telewizja Olsztyn

Czytaj:

Onet

Olsztyn24

Wrota Warmii i Mazur

 

Czytaj więcej

Sukces naszych pracowników i doktorantów

Prezentacje Eweliny Palak, Marii Guzewskiej i Alicji Żochowskiej wyróżnione podczas konferencji.

Podczas IX Zjazdu Towarzystwa Biologii Rozrodu, który odbył się 2-4.09.2021r. w Poznaniu, naukowczynie z Zespołu Biologii i Patologii Człowieka oraz Zespołu Mechanizmów Działania Hormonów zdobyły nagrody w konkursach przeznaczonych dla młodych naukowców.

Ewelina Palak zdobyła I nagrodę za najlepszą prezentację posterową pt. „Bisphenol A affects prolifera2on and steroidogenesis in human granulosa cells and murine BLTK-1 cells”.

Mgr Maria M. Guzewska otrzymała I nagrodę w kategorii najlepsza prezentacja ustna za wystąpienie pt. „VPS36, a member of ESCRT-II: a crucial check-point for extracellular vesicles biogenesis in the uterine luminal epithelium during pregnancy”.

Mgr Alicja Żochowska otrzymała II nagrodę za najlepszą prezentację posterową pt. „Lactation undernutrition leads to alterations in body composition, serum hormone level, testis development and gene expression in male progeny”.

Opiekunem naukowym obu nagrodzonych doktorantek jest prof. dr hab. Monika M. Kaczmarek.

Serdecznie gratulujemy!

 

Czytaj więcej

Innowacyjna wylęgarnia – wdrożenie kriokonserwacji nasienia do programów doskonalenia hodowli ryb łososiowatych

CRYOHATCH „Innowacyjna wylęgarnia – wdrożenie kriokonserwacji nasienia do programów doskonalenia hodowli ryb łososiowatych” to projekt zrealizowany przez IRZiBŻ PAN we współpracy z Wylęgarnią Ryb „Dąbie” w ramach I Konkursu Wspólnego Przedsięwzięcia Narodowego Centrum Nauki i Narodowego Centrum Badań i Rozwoju TANGO.

Realizacja projektu doprowadziła do opracowania wystandaryzowanej i o znaczącym potencjale wdrożeniowym technologii zamrażania nasienia ryb łososiowatych. Została ona następnie wykorzystana do założenia banku nasienia cennych linii hodowlanych. Projekt CRYOHATCH prowadzony był od 1 czerwca 2015 do 28 lutego 2019 roku, a z ramienia Instytutu kierował nim prof. dr hab. Andrzej Ciereszko.

źródło: gov.pl

Personel Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz Wylęgarni Ryb „Dąbie” podczas szkolenia z wdrożenia kriokonserwacji do praktycznych warunków gospodarstwa rybackiego.

Jaki problem rozwiązuje projekt?

Celem projektu jest wdrożenie kriokonserwacji nasienia do praktyki hodowli ryb łososiowatych. Osiągnięto znaczący postęp w tym kierunku doprowadzając do opracowania technologii zamrażania nasienia, która została wykorzystana do założenia banku nasienia cennych linii hodowlanych w Wylęgarni Ryb Dąbie. Realizacja projektu doprowadziła do opracowania wystandaryzowanej technologii kriokonserwacji nasienia ryb łososiowatych o dużym potencjale wdrożeniowym. Technologia składa się z trzech głównych etapów: a) pobieranie nasienia oraz określenie koncentracji i ruchliwości plemników, b) ekwilibracja i określenie ruchliwości plemników oraz c) zamrażanie i określenie ruchliwości plemników po rozmrożeniu . Kontrola jakości realizowana jest poprzez sprawdzanie koncentracji nasienia świeżego oraz trzykrotnego sprawdzenia ruchliwości plemników, co gwarantuje uzyskanie wystandaryzowanego produktu (kriokonserwowanego nasienia) o wysokich parametrach jakościowych. Technologia została opatentowana w Polsce.

Schemat procedury kriokonserwacji nasienia ryb łososiowatych obejmującej trzy główne fazy technologii oraz cztery punkty kontroli jakości. POBIERZ PLIK.

Kto korzysta/skorzysta z wyników projektu?

Osiągnięty znaczący postęp w standaryzacji metodyki kriokonserwacji ryb łososiowatych doprowadził opracowania technologii zamrażania nasienia, która została wykorzystana do założenia banku nasienia cennych linii hodowlanych w Wylęgarni Ryb „Dąbie”. Przeprowadzono także pierwsze próby faktycznego wykorzystania kriokonserwowanego nasienia w rutynowej pracy Wylęgarni.

Do wymiernych osiągnięć aplikacyjnych projektu należy także zaliczyć, omówione wyżej, założenie banku kriokonserwowanego nasienia linii ryb łososiowatych utrzymywanych w Wylęgarni Ryb „Dąbie” oraz rozpoczęcie wykorzystywania zamrożonego nasienia do prac hodowlanych Wylęgarni. Opracowana metoda może być także przydatna dla innych gospodarstw rybackich oraz w działaniach ukierunkowanych na stworzenie banków genów zagrożonych gatunków i populacji ryb. Główne założenia metody zostały zaprezentowane na specjalistycznych konferencjach szerokiej grupie odbiorców.

Wartość projektu CRYOHATCH to 1 210 000 zł, przy dofinansowaniu 1 050 000 zł.

 

Czytaj więcej