Przyszłość rolnictwa spoczywa na innowacyjnych metodach produkcji i zarządzania gospodarstwem. Coraz częściej jednak widać, że uprawy przemysłowe generują coraz mniejsze zyski, zaś szansą staje się produkcja niszowych odmian docenianych przez klientów. Do roślin takich należą pradawne zboża, rośliny aromatyczne i lecznicze, zyskujące coraz większą popularność w rolniczych kuluarach. Jeśli chcesz zdążyć przed innymi, weź udział w naszych warsztatach, które odbędą się online już 25 listopada.

Webinar „EIT Food RIS Grow: odkryj pradawne zboża, rośliny aromatyczne i lecznicze” jest organizowany przez wspólnotę EIT Food wraz z partnerami projektu Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk, Uniwersytetem Turyńskim, Uniwersytetem Technicznym w Monachium, AGRICOLUS oraz GRUPO AN. W ramach przewidzianych w ramach wydarzenia warsztatach dowiesz się o potencjale odmian tradycyjnych oraz szansach w produkcji roślin leczniczych i aromatycznych oraz działalności wspólnoty EIT Food.

Warsztat jest częścią projektu EIT Food RIS Grow, mającego na celu wzbogacić łańcuch dostaw żywności poprzez wprowadzenie innowacyjnych upraw, które mogą wpłynąć na rozwój lokalnego przemysłu: https://www.eitfoodgrow.eu/pl/

PROGRAM WYDARZENIA

25 listopada 2021

I sesja

  • 9.00 – Powitanie
  • 9.10 – Informacje o Wspólnocie EIT FOOD, projekcie EIT Food RIS Grow oraz Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN – mgr Iwona Kieda, mgr inż. Anna Bednarska (IRZiBŻ PAN)
  • 9.30 – „Rośliny lecznicze i aromatyczne stosowane w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym” – dr. hab. Barbara Wąsowska, prof. Instytutu (IRZiBŻ PAN)
  • 10.45 – Przerwa kawowa
  • 11.00 – „Innowacyjne podejście do zmian klimatu” – Terese Venus, Roberto Villalba, Amer Ait Sidohum (Uniwersytet Techniczny w Monachium) oraz „Rolnictwo a zmiany klimatyczne” – Sergio Menedez (GRUPO AN)
  • 12.00 – 13.00 – Przerwa obiadowa

II sesja

  • 13.00 – Prezentacja projektów: „Promocja rolnictwa precyzyjnego” oraz „Wsparcie przemysłu mleczarskiego” – dr inż. Tomasz Jeliński (IRZiBŻ PAN)
  • 13.10 – „Dlaczego pradawne zboża: historia, ekonomia czy wartość odżywcza?” – dr hab. inż. Małgorzata Wronkowska (IRZiBŻ PAN)
  • 14.00 – „Jak można skuteczniej produkować i sprzedawać odmiany tradycyjne i lokalne?” – mgr inż. Łukasz Czech (Łukasz Czech Agrowe)
  • 14.30 – Dyskusja z zaproszonymi ekspertami i specjalistami z zakresu pradawnych zbóż oraz roślin leczniczych i aromatycznych;
  • 16.00  – Zakończenie warsztatów

Spotkanie jest bezpłatne, ale wymagana jest rejestracja.

LINK DO REJESTRACJI:

https://app.evenea.pl/event/878055-1/

LINK DO WYDARZENIA NA FACEBOOKU:

https://fb.me/e/328fwQjFb

W Polsce, zarówno spotkanie jaki i cały projekt są wspierane przez następujących partnerów i Instytucje:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk W Olsztynie– instytut o statusie Krajowego Naukowego Ośrodka Wiodącego. Lider w zakresie nauk rolniczych, weterynaryjnych i w szeroko definiowanych naukach o życiu.

EIT Food Poland – europejska inicjatywa na rzecz tworzenia innowacji w branży rolno-spożywczej oraz budowania bardziej zrównoważonego, zdrowego i godnego zaufania systemu żywnościowego.

Teraz już wiesz, że nie może Cię zabraknąć – odkryj z nami odmiany tradycyjne na nowo!

 

Data publikacji: 19.11.2021