Konkurs na stanowisko doktoranta-stypendysty w projekcie NCN SONATA BIS

Instytucja: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie

Nazwa stanowiska: doktorant(ka) – stypendyst(k)a (2 osoby), stypendium doktoranckie w projekcie „Transkryptomiczna i zootechniczna analiza wpływu rodzicielskiego na jakość potomstwa u okonia, Perca fluviatilis” (Narodowe Centrum Nauki, Sonata Bis 10) kierowanym przez dr. Daniela Żarskiego. (więcej…)

Czytaj więcej

​Science SOS – porozmawiajmy o żywności!

Porozmawiamy o żywności! Rusza akcja Science SOS a z nią bezpłatne spotkania z naukowcami.

Czy nasza dieta może mieć wpływ na zdrowie naszych wnuków? Dlaczego warto sięgać po ryby ze stawów hodowlanych? Jak obchodzić się z żywnością, aby uniknąć zakażenia bakteriami chorobotwórczymi? Co zrobić jeśli podejrzewamy u siebie nietolerancję glutenu? Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN rusza z akcją „Science SOS” i zachęca nas do rezerwowania wizyt naukowców na lekcjach, wykładach lub innych spotkaniach online, na których chcemy porozmawiać o żywności.

>>>>> ZAREZERWUJ TERMIN <<<<<

Jesteś nauczycielem, wykładowcą, a może organizujesz spotkanie branżowe i potrzebujesz eksperta? Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN przychodzą z pomocą. Przygotowaliśmy wykłady online na temat żywności, jej wartości odżywczych i oddziaływania na nasze zdrowie i chętnie poprowadzimy je podczas Waszych lekcji, zajęć ze studentami czy w czasie specjalnych wydarzeń, na których chcecie porozmawiać o zdrowym odżywianiu.

W portfolio akcji Science SOS znajdziemy spotkania m.in. z mikrobiologami, technologami żywności, ichtiologiem, biotechnologiem i specjalistą z zakresu biologii molekularnej. Porozmawiamy o mitach, które krążą wokół bezpieczeństwa i walorów odżywczych mięsa ryb ze stawów hodowlanych. Przyjrzymy się cukrom, które naturalnie występują w owocach i warzywach, a których nadmierne spożycie może wpływać na funkcjonowanie naszego mózgu. Sprawdzimy dlaczego producenci żywności wracają do pradawnych odmian zbóż, tj. płaskurki czy samopszy, a także dlaczego nie powinniśmy eliminować glutenu z diety na własną rękę. Weźmiemy pod lupę bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe i obejrzymy biofilmy, które tworzą się między innymi na naszych… zębach. Wśród tematów, które możemy wybrać znajdziemy również programowanie żywieniowe i nieoczywiste zależności między dietą a zdrowiem członków rodziny na przestrzeni pokoleń. Eksperci przybliżą nam też prozdrowotne właściwości malin i omówią kontrowersje wokół obecności mięsa w naszej codziennej diecie.

>>>>> Oglądaj TVP3 Olsztyn (od 13:54) <<<<<

Akcja Science SOS odbywa się w ramach międzynarodowego projektu EIT Food #AnnnualFoodAgenda. Spotkania z naukowcami potrwają od 11 do 27 maja br. Rezerwacji można dokonać na stronie Instytutu PAN.

Wszystkie wykłady odbywają się w formule online. Liczba miejsc ograniczona.

 

Czytaj więcej

Instytut laureatem rankingu „INNOWACJE 2021”

Instytut wyróżniony w rankingu Polskiego Radia „INNOWACJE 2021” za realizację projektu EIT Food PrO4Bake. Ranking promuje nowatorskie projekty, produkty i usługi opracowane przez polskie firmy.

Kapituła rankingu przyznała wyróżnienia za najlepsze rozwiązania ekologiczne, społeczne, a także nagrodziła najbardziej innowacyjne usługi oraz rozwiązania jakościowe.

Instytut wraz z projektem PrO4Bake uplasował się na 2. miejscu w kategorii „Najlepsze rozwiązanie ekologiczne” ex aequo z Instytutem Materiałoznawstwa Tekstyliów i Kompozytów Polimerowych Politechniki Łódzkiej. Międzynarodowy projekt PrO4Bake, którym w Instytucie kieruje dr hab. Małgorzata Wronkowska, zakłada opracowanie aplikacji, która pomoże piekarniom ograniczyć ilość marnowanego pieczywa (więcej o projekcie tutaj).

Zwycięzców Rankingu „Innowacje 2021” Polskiego Radia wybrała kapituła pod przewodnictwem Wojciecha Surmacza, prezesa Zarządu PAP S.A., w składzie: Agnieszka Kamińska – prezes Zarządu Polskiego Radia S.A., Justyna Orłowska – pełnomocnik premiera ds. GovTech, dr Artur Bartoszewicz – z Katedry Polityki Publicznej SGH, członek Rady Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, Marcin Roszkowski – prezes Instytutu Jagiellońskiego oraz Andrzej Sadowski – prezydent Centrum im. Adama Smitha.

Dyplom – najlepsze rozwiązanie ekologiczne 2021

Pełna lista laureatów tutajRanking Polskiego Radia „INNOWACJE 2021” rozstrzygnięty

Patronat honorowy nad wydarzeniem objęło Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii oraz Ministerstwo Aktywów Państwowych. Patronem medialnym Rankingu „Innowacje 2021” jest Polska Agencja Prasowa.

Czytaj więcej

Nowa siedziba Instytutu

Instytut podpisał umowę na budowę swojej nowej siedziby w ramach projektu „Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia”. Dofinansowaną z Regionalnego Programu Operacyjnego Woj. Warmińsko-Mazurskiego inwestycję zrealizuje firma Budimex S.A. (więcej…)

Czytaj więcej

Podpisanie umowy

W dniu 19 marca 2021 r. podpisano umowę z firmą Budimex S.A z siedzibą w Warszawie na wykonanie zadania inwestycyjnego obejmującego projektowanie oraz roboty budowlane, zaś w dniu 22 marca 2021 r. Instytut podpisał umowę z konsorcjum Bud-Invent sp. z o.o. i ZUB „Inżynier” Ireneusz Grasko na pełnienie funkcji Inżyniera Kontraktu dla inwestycji.

 

Czytaj więcej

Nagroda TBR za najlepszą pracę z zakresu biologii rozrodu

Ewelina Goryszewska z Zespołu Mechanizmów Działania Hormonów otrzymała Nagrodę Naukową Towarzystwa Biologii Rozrodu za najlepszą pracę naukową z zakresu biologii rozrodu w roku 2020.

Publikacja „Prokineticin 1–prokineticin receptor 1 signaling promotes angiogenesis in the porcine endometrium during pregnancy” autorstwa mgr Eweliny Goryszewskiej, dr Piotra Kaczyńskiego i dr hab. Agnieszki Wacławik ukazała się w czasopiśmie Biology of Reproduction, 2020;103(3):654-668.

W nagrodzonej pracy autorzy opisali nowy mechanizm zaangażowany w proces rozwoju łożyska z udziałem prokinetycyny 1 i jej receptora PROKR1.

Naukowa Nagroda TBR przyznawana jest za pracę naukową z dziedziny biologii rozrodu opublikowaną w czasopiśmie krajowym lub zagranicznym dla naukowca, który nie ukończył 35 lat i jest pierwszym autorem pracy lub autorem korespondencyjnym.

 

Czytaj więcej

Seminarium otwierające nabór na projekty

W środę 10.03.2021 o godzinie 10.00 odbędzie się zdalnie seminarium na platformie ZOOM otwierające nabór na projekty z zakresu prac przedwdrożeniowych w ramach grantu przyznanego przez MNISW na podstawie umowy nr MNISW/2020/318/DIR „Inkubator Innowacyjności 4.0”, którym nadzoruje Biuro Wspierania Badań. Projekt jest realizowany w konsorcjum pod przewodnictwem Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. W. Dąbrowskiego PIB ze Szkołą Główną Handlową w Warszawie i z naszym Instytutem.

Celem projektów jest zwiększenie szans na rynkową komercjalizację wyników prac badawczych poprzez dofinansowanie prac przedwdrożeniowych, w tym dodatkowych testów laboratoryjnych lub dostosowania wynalazku do potrzeb zainteresowanego nabywcy.

Instytut w ramach projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0” ma wyodrębnione na ten cel środki – wartość jednego projektu nie może być niższa niż 30 tyś zł netto i nie może przekroczyć 100 tys. zł netto.

Wnioski będzie oceniał zewnętrzny Komitet Inwestycyjny złożony z niezależnych ekspertów w tym naukowców, przedstawicieli biznesu i Venture Capital.

Dokumentacja projektowa znajduje się tutaj.

Zachęcam wszystkich do zapoznania się z regulaminem konkursu i wzięcia udziału w seminarium. W seminarium weźmie udział m.in. Pan dr Michał Klepka ze Szkoły Głównej Handlowej.

Link do seminarium poniżej. Przewidywany czas trwania seminarium max. 1,5 godziny.

Topic: seminarium otwierające nabór na projekty przedwdrożeniowe

Time: Mar 10, 2021 10:00 Warsaw

Join Zoom Meeting

Meeting ID: 969 2179 8853

Passcode: 507547

 

Czytaj więcej

Pożegnanie

Z głębokim żalem żegnamy naszego kolegę i współpracownika

Śp. inż. Wojciecha Miszkiewicza

głównego specjalistę ds. bezpieczeństwa i higieny pracy w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie. (więcej…)

Czytaj więcej