Konkurs na stanowisko technologa

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie zatrudni pracownika na stanowisko technologa.

Kandydat odpowiadać będzie za:

  • Przygotowywanie narzędzi i szkła laboratoryjnego do użycia w pracowni hodowli komórek/tkanek
  • Przygotowywanie płynów laboratoryjnych i mediów hodowlanych,
  • Nadzór nad sprzętem niezbędnym do wykonywania analiz i prowadzenia hodowli komórkowych/tkankowych,
  • Nadzór nad wyposażeniem kontrolno-pomiarowym,
  • Zapewnienie zgodności działań z obowiązującymi instrukcjami,
  • Pomoc w prowadzeniu analiz laboratoryjnych.

Wymagania kwalifikacyjne:

  • Wykształcenie minimum średnie,
  • Mile widziana praktyczna znajomość zagadnień związanych z pracą laboratoryjną,
  • Umiejętność organizacji pracy własnej,
  • Pracowitość, sumienność, dokładność, rzetelność; odpowiedzialność za wykonywane zadania,
  • Komunikatywność i umiejętność pracy w zespole.

Dokumenty aplikacyjne wymagane od kandydatów:

  • CV,
  • List motywacyjny.

Oferujemy:

  • Umowę o pracę poprzedzoną zatrudnieniem na okres próbny,
  • Stabilne zatrudnienie,
  • Przyjazna atmosfera pracy,
  • Pakiet socjalny.

Dokumenty aplikacyjne proszę kierować na adres mailowy: a.blitek@pan.olsztyn.pl.

W curriculum vitae prosimy o umieszczenie klauzuli zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w procesie rekrutacji:

„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w dokumentach aplikacyjnych przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10, w celu realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy95/46/WE)”.

Informujemy,że:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10. Z administratorem można się skontaktować drogą elektroniczną na adres e-mail: instytut@pan.olsztyn.pl lub pisemnie na adres siedziby administratora.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu realizacji obecnego procesu rekrutacji i przechowywane do czasu jej zakończenia.
  3. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści danych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo sprzeciwu, zażądania zaprzestania przetwarzania i przenoszenia danych, jak również prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  4. Dane udostępnione przez Panią/Pana nie będą podlegały profilowaniu ani udostępnieniu podmiotom czy państwom trzecim. Odbiorcami danych mogą być instytucje upoważnione z mocy prawa.
  5. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest dobrowolne.

 

Czytaj więcej

Konkurs na stanowisko doktoranta w projekcie Sonata Bis

Nazwa jednostki:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie

Nazwa stanowiska:

DOKTORANT – STYPENDYSTA w projekcie SONATA BIS NCN pt. „Napięcie elektryczne bariery hydrożelowej: Nowe spojrzenie na potencjał błonowy komórki i jego znaczenie dla wczesnego rozwoju zarodka”, kierowanym przez dr Magdalenę Kowacz. (więcej…)

Czytaj więcej

Joanna Szuszkiewicz i Sylwia Machcińska laureatkami konkursu fotograficznego „Od Nauki do Sztuki: Świat pod Mikroskopem”

Joanna Szuszkiewicz, doktorantka w Zespole Mechanizmów Działania Hormonów, zwyciężyła w konkursie fotograficznym „Od Nauki do Sztuki: Świat pod Mikroskopem”, a Sylwia Machcińska z Zespołu Biologicznych Funkcji Żywności znalazła się w gronie wyróżnionych autorów. Organizatorami konkursu jest Fundacja im. Marcelego Nenckiego Wspierania Nauk Biologicznych i Instytut Biologii Doświadczalnej im. Marcelego Nenckiego PAN.

Celem konkursu „Od Nauki do Sztuki: Świat pod Mikroskopem” jest wyłonienie najciekawszych, intrygujących zdjęć o cechach dzieł sztuki, które powstały w trakcie pracy naukowej z wykorzystaniem narzędzi bio-obrazowania tzn. mikroskopów dowolnego typu. Konkurs kierowany jest do doktorantów polskich uczelni i instytutów PAN.

I nagrodę Jury konkursu otrzymała praca Joanny Szuszkiewicz zatytułowana „Upiór w laboratorium”.

Upior w laboratorium

Opis:

Z półsennej atmosfery ciemnego pokoju do obrazowania mikroskopowego wyrywa nas czasami niespotykany obraz. Struktury komórkowe przybierają przeróżne kształty i wyłącznie od wyobraźni obserwatora zależy co w nich ujrzy. Na zdjęciu widzimy wyznakowany cytoszkielet komórek trofoblastu ludzkiego.

Szczegóły dotyczące techniki znakowania, sprzętu używanego do obrazowania:

Elementy cytoszkieletu (włókna aktynowe) uwidocznione zostały za pomocą falloidyny znakowanej zielonym barwnikiem fluorescencyjnym (AlexaFluor488). Zdjęcie uzyskane zostało za pomocą mikroskopii konfokalnej (Leica). W celu lepszego uwidocznienia struktur dokonano regulacji nasycenia i jasności obrazu.

Praca Sylwii Machcińskiej pt. „Keratynowe wzgórza” otrzymała wyróżnienie Organizatorów konkursu.

keratynowe wzgórza

Opis:

Zdjęcie mikroskopowe przedstawia barwienie immunohistochemiczne keratyny 16 w pourazowej skórze myszy nagich (Foxn1-/-). Brązowy produkt reakcji immunoenzymatycznej jest wskaźnikiem aktywowanych keratynocytów które uległy całkowitej reepitelializacji (odbudowie naskórka) w dniu 5 po zranieniu.

Szczegóły dotyczące techniki znakowania, sprzętu używanego do obrazowania:

Znakowanie immunohistochemiczne z zastosowaniem 3,3′-diaminobenzydyny oraz barwienia kontrastowego hematoksyliną. Zwizualizowano i sfotografowano za pomocą mikroskopu Olympus BX43.

Do konkursu zgłosiło się 54 autorów, którzy nadesłali 56 fotografii.

Skład Jury i pełna lista laureatów tutaj.

 

Czytaj więcej

Prozdrowotne działanie polifenoli z malin

Wysokokaloryczna dieta, składająca się z dużej ilości przetworzonej żywności może prowadzić m.in. do niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Przejawy tego schorzenia może łagodzić spożywanie bogatych w polifenole malin. Na ile skuteczna to pomoc sprawdzają naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

źródło: Nauka w Polsce

Polska jest jednym ze światowych liderów w produkcji malin. Owoce te są uznawane za bogate źródło przeciwutleniaczy, głównie ze względu na wysoki poziom korzystnych dla zdrowia tzw. związków polifenolowych. Oprócz silnych właściwości antyoksydacyjnych (przeciwutleniających), polifenole z malin wykazują również inne korzystne działania, w tym przeciwzapalne, modulujące profil mikrobioty przewodu pokarmowego oraz wykazujące potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

„Już od dłuższego czasu w Zespole Biologicznych Funkcji Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie zajmujemy się zagospodarowaniem odpadów poprodukcyjnych z przetwórstwa owoców np. malin” – mówi PAP dr Bartosz Fotschki.

Wstępne badania in vitro przeprowadzone przez jego zespół na liniach komórkowych hepatocytów, czyli komórkach wątroby, wykazały, że polifenole z malin mogą regulować mechanizmy związane z rozwojem stanów zapalnych i rozwojem niealkoholowego stłuszczenia wątroby (NAFLD). To jedno z najczęstszych zaburzeń funkcjonowania wątroby na świecie, dotykające ok. 15-30 proc. populacji. Tego rodzaju otłuszczenie wątroby powodowane jest dietą o zwiększonej kaloryczności, szczególnie u ludzi mieszkających w krajach ekonomicznie rozwiniętych, z łatwym dostępem do wysoko przetworzonego pożywienia.

„Teraz chcielibyśmy spróbować potwierdzić ten efekt działania polifenoli z malin w bardziej skomplikowanym układzie, jakim są organizmy żywe” – mówi PAP dr Fotschki. Dlatego, w ramach projektu finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki, zbada on wpływ diety wzbogaconej preparatem polifenolowym z malin na aktywność mikrobioty w przewodzie pokarmowym i parametry biorące udział w regulacji zaburzeń związanych z NAFLD.

Naukowcy zbadają wpływ suplementacji diety różnymi dawkami ekstraktu polifenolowego oraz połącznia ekstraktu z preparatami błonnikowymi na aktywność mikrobioty, metabolizm polifenoli i mechanizmy regulujące zaburzenia funkcjonowania wątroby zwierząt z zaburzeniami metabolicznymi.

„Zależy mi na tym, by znaleźć bioaktywne składniki diety, które mogłyby być wykorzystane w łagodzeniu zaburzeń metabolicznych. Rzeczywiście, kiedy mamy stwierdzone poważne zaburzenia związane ze stłuszczeniem wątroby i lekarz zaleca leczenie, to aby wesprzeć leczenie farmakologiczne możemy zmienić swoją dietę np. poprzez wzbogacenie jej w polifenole pochodzące z soku czy ekstraktu z malin oraz błonnik” – podkreśla rozmówca PAP.

Z polifenolami jest jednak pewien problem. „Zaobserwowaliśmy, że polifenole z malin mają działanie, które polega na hamowaniu aktywności bakterii występujących w naszym przewodzie pokarmowym. Kluczową rolę w prozdrowotnym działaniu tych związków odgrywają metabolity polifenoli, które powstają dzięki bakteriom przewodu pokarmowego. Dlatego zwiększenie zawartość polifenoli w diecie nie odzwierciedla spodziewanych korzyści zdrowotnych związanych z spożywaniem tych związków” – opisuje badacz.

Co więc zrobić, by ich działanie hamujące aktywność bakterii w przewodzie pokarmowym było ograniczone lub zniwelowane? Zespół z Olsztyna szuka takich interakcji między związkami, które pomogłyby zwiększyć prozdrowotne działania np. malin. „W połączeniu z prebiotykiem można byłoby potęgować to działanie. Tym samym zwiększyłoby się wykorzystanie potencjału prozdrowotnego polifenoli malin, co prawdopodobnie pozwoliłoby na uzyskanie silniejszego efektu łagodzenia zaburzeń metabolicznych bez potrzeby zwiększenia spożycia źródła bioaktywnych związków, jakim są maliny. Można przypuszczać, że korzystny efekt związany z spożyciem malin mógłby wystąpić przy spożyciu ok. szklanki soku lub 2 szklanek świeżych malin w ciągu dnia” – opisuje badacz.

 

Czytaj więcej