Najważniejsze osiągnięcia naukowe ZCiBŻ

  1. Uzyskanie czterech patentów: (1)  mieszanka bezglutenowa (P386253), (2) mieszanka wypiekowa bezglutenowa (P386254), (3) sposób wytwarzania wyrobu piekarskiego (P225881) oraz (4) wzbogacona mieszanka wypiekowa o podwyższonym potencjale przeciwutleniającym (P230310).
  2. Opracowanie i wdrożenie procedury nieklinicznych badań medycznych biodostępności fitozwiązków żywności z udziałem ochotników oraz opracowanie badań biodostępności fitozwiązków z udziałem zwierząt (szczury, owce, świnie).
  3. Opracowanie i wdrożenie nowatorskich procedur analizy i izolacji flawonoidów oraz betalain z materiału roślinnego i płynów fizjologicznych ludzi oraz zwierząt przy wykorzystaniu systemu HPLC-DAD sprzężonego ze spektrometrem masowym.
  4. Ustalenie, że największa ilość prozdrowotnych niższych form fosforanów inozytolu tworzy się z fityny podczas procesów termicznych (sterylizacja, ekstruzja).
  5. Określenie potencjału przeciwutleniającego podstawowych gatunków zbóż (gryka > jęczmień > owies > żyto > pszenica).
  6. Zaproponowanie wprowadzenia – użytecznego w ocenie zaawansowania procesów oksydacyjnych w zbożach – wskaźnika, jakim jest stosunek glutationu zredukowanego do utlenionego.
  7. Przeanalizowanie procesu absorpcji wybranych flawonoidów i zaproponowanie sekwencji ich koniugacji.
  8. Opracowanie profilu dynamicznych zmian fitozwiązków w czasie kiełkowania nasion roślin krzyżowych i ustalenie optymalnych warunków tego procesu pod kątem uzyskania produktu o najwyższej pojemności przeciwutleniającej.
  9. Określenie zdolności sorpcyjnych biopolimerów, skrobi, białek lub układów kompleksowych różnego pochodzenia botanicznego, analizowanych wobec hydrofobowych substancji biologicznie aktywnych (cholesterol, kwasy żółciowe).
  10. Wykazanie korzystnego wpływu matrycy żywności, zwłaszcza na procesy wchłaniania trudno rozpuszczalnych w przewodzie pokarmowym flawonoidów.
  11. Wykazanie, że po spożyciu buraka ćwikłowego betalainy są wchłanianie i występują w płynach ustrojowych ludzi w formie natywnej jak również deglukozylowanych, dekarboksylowanych i odwodornionych metabolitów.
  12. Wykazanie, że antocyjany kapusty czerwonej (poza pochodnymi acylowanymi) i aronii oraz ich metabolity mają zdolność przenikania przez barierę krew-płyn mózgowo-rdzeniowy.
  13. Opracowanie innowacyjnych produktów wypiekowych specjalnego przeznaczenia dietetycznego o wysokiej jakości sensorycznej i technologicznej oraz podwyższonym potencjale nutraceutycznym, wzbogaconych w składniki bioaktywne i funkcjonalne z wybranych produktów ubocznych przetwórstwa roślinnego.
  14. Opracowanie procedury i przeprowadzenie badania klinicznego oceniającego wpływ suplementacji diety bezglutenowej prebiotykiem na stan odżywienia, charakterystykę i aktywność mikrobioty jelitowej, funkcjonowanie jelita oraz metabolizm kości pacjentów z  chorobą trzewną.

Czytaj więcej

Aktualne projekty i granty badawcze ZCiBŻ

  1. Promoting Innovation of ferMENTed fOods (PIMENTO), COST Action CA20128 (2021-2025).
  2. Reducing acrylamide exposure of consumers by a cereals supply-chain approach targeting asparagine (ACRYRED), CA21149 (2022-2026).
  3. KETO-MINOX: Wpływ izokalorycznej, redukcyjnej diety ketogenicznej na metabolizm, stan zapalny, wybrane parametry odżywienia i stres oksydacyjny kobiet z nadwagą i otyłością. NCN (2022-2025).
  4. Wpływ modulacji mikrobioty jelitowej indukowanej β-fruktanami typu inuliny cykorii na parametry metaboliczne i biomarkery osi jelitowo-skórnej w przewlekłym stanie zapalnym skóry. NCN OPUS 25 (2023-2026).
  5. Opracowanie innowacyjnych przetworów owocowo-warzywnych zachowujących optymalny i korzystny skład substancji prozdrowotnych z wykorzystaniem unikalnych rodzajów marchewki i truskawki, (ARiMR, 2019-2023).
  6. Doktorat wdrożeniowy pt. „Badanie procesów degradacji i wchłaniania antocyjanów z nowo opracowanych modeli produktów spożywczych w kontekście ich właściwości prozdrowotnyc”, (MNiSW, 2020-2024).
  7. Zagęszczony sok z jabłek czerwonomiąższowych jako innowacyjna aplikacja do produktów o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych produkowanych pod marką Tymbark, (ARiMR, 2019-2023).
  8. Prace B+R nad opracowaniem produktów dedykowanych seniorom. Numer projektu: RUI/04/12/2019 (TYMBARK-MWS Sp. z o.o. Sp.k.) (2020-2023).
  9. Towards coordinated microbiome R&I activities in the food system to support (EU and) international bioeconomy goals”, Microbiome 2018-2022 (EU).
  10. SOURDOugh biotechnology network towards novel, healthier and sustainable food and bIoproCesseS (SOURDOmICS), COST Action (2019-2023).
  11. Optymalizacja procesów wypiekowych z zastosowaniem narzędzi obliczeniowych wraz z oceną konsumencką  w celu zminimalizowania oddziaływania na środowisko i produkcje odpadów (EIT Food, 2020-2022).
  12. Post-harvest School. Numer projektu: EIT Food 21304 (2022).

Czytaj więcej

Wyposażenie i metody badawcze ZIiMŻ

Wykaz aparatury:

  • zestaw do elektroforezy jedno- i dwukierunkowej PROTEAN IEF Cell Bio-Rad, Ettan IPGphor 3 GE Healthcare,
  • PDQuest Basic 2-D Analysis Software – oprogramowanie do obróbki żeli,
  • spektrofotometr UV-1800 Shimadzu,
  • system HPLC Shimadzu,
  • system FPLC AKTAprime plus,
  • real-time PCR i Q5 Bio-Rad,
  • termocyklery Eppendorf Bio-Rad,
  • zestaw do elektroforezy horyzontalnej,
  • zestaw DCode Universal do DGGE Mutation System Bio-Rad,
  • stereomikroskop Olympus,
  • wyposażenie laboratorium do hodowli komórkowych i tkankowych (komora laminarna BIOHAZARD, inkubator CO2, dyspenser Linomat 5 CAMAG),
  • zestaw do oznaczeń immunometrycznych metodą ELISA i ELISPOT,
  • czytnik mikropłytek UVM 340 Asys,
  • bioreaktor do namnażania biomasy bakterii Biostat C Biotech International,
  • system do zagęszczania biomasy bakterii Tangential Filtration System, ProFlux, Amicon,
  • Cytometr przepływowy BD LSRFortessa Cell Analyser,
  • System imitujący działanie przewodu pokarmowego człowieka z modułem preparowania oraz utylizacji materiału biologicznego,
  • System elektroforezy w pulsowym polu elektrycznym z wyposażeniem;

Oferta badawcza:

I. Weryfikacja przydatności technologicznej materiału biologicznego:

  • badanie aktywność fermentacyjnej szczepów,
  • screening aktywności enzymatycznej,
  • badanie żywotności/przeżywalności  szczepów w produktach spożywczych świeżych i po przechowywaniu,
  • badanie wrażliwość na czynniki technologiczne (tj. temperatura, ciśnienie, pH, i inne;  standardowo na podłożach wybiórczych, selektywnych lub namnażających),

II. Weryfikacja aktywności prozdrowotnej kultur bakteryjnych:

  • badanie zdolności adhezji do śluzu i komórek nabłonkowych,
  • badanie aktywności antybakteryjnej wobec patogenów przewodu pokarmowego (Salmonella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, i inne wg potrzeby),
  • badanie oporności szczepów na antybiotyki,
  • badanie przeżywalności w niekorzystnych warunkach przewodu pokarmowego,
  • zdolność stymulacji równowagi mikroflory jelitowej,
  • badanie właściwości immunomodulacyjnych,
  • badanie właściwości pro-/antyalergicznych,

III. Ocena jakości mikrobiologicznej produktów spożywczych i surowców roślinnych (wg obowiązujących norm)

  • molekularna jakościowa charakterystyka ekosystemów bakteryjnych (produkty spożywcze, treść przewodu pokarmowego, kał ludzi i zwierząt) metodą PCR-DGGE na poziomie eubakterii lub wybranej grupy/rodzaju bakterii. Analiza może być prowadzona na materiale uzyskanym z badań in vitro oraz in vivo;
  • identyfikacja molekularna bakterii do gatunku metodą PCR z wykorzystaniem starterów komplementarnych do 16S rRNA;
  • typowanie molekularne szczepów bakterii metodą PCR-RAPD.

IV. Oznaczenie wpływu materiału biologicznego (np. składniki pokarmowe takie jak białka, cukry oraz leki i inne związki) na:

  • aktywność metaboliczną komórek Caco-2 (wykazujących cechy morfologiczno-fizjologiczne zbliżone do enterocytów jelitowych);
  • sekrecję cytokin przez komórki Caco-2;
  • na adhezję bakterii prozdrowotnych i patogennych do komórek Caco-2.

V. Analiza białek metodą elektroforezy dwukierunkowej z wykorzystaniem systemu:

  1. Aparat (Ettan IPGPhor 3), przystosowany do jednoczesnego wykonania ogniskowania w 12 paskach żelowych o różnym zakresie pH i długości od 7-24 cm. Aparat umożliwia wykonywanie analiz techniką DIGE.
  2. Aparat pionowy (Etan DALT six), posiadający wbudowany wymiennik ciepła oraz pompę cyrkulacyjną, przystosowany do wykonania rozdziałów w żelu z użyciem pasków o długości od 7 do 24 cm.
  3. Skaner optyczny (ImageScanner III) umożliwiający analizę densytometryczną żeli i blotów w trybie światła przechodzącego i odbitego.
  4. Oprogramowanie (IMAGE MASTER 2D PLATINUM v.6.0) posiadające funkcje automatycznej i manualnej detekcji spotów, analizę jakościową i ilościową spotów, możliwość porównania kilku żeli w stosunku do żelu referencyjnego, określanie mas cząsteczkowych i wartości pI w stosunku do standardów, normalizację wyników, analizę plików zapisanych w różnych formatach, analizę statystyczną. Oprogramowanie kompatybilne z zestawem do wycinania spotów i dalszej analizy (w tym analizy spektrometrii mas) spotów.

VI. Alergia pokarmowa

  • analiza specyficznych immunoglobulin E (całkowita i specyficzne IgE), metoda ImmunoCap i Euroline
  • analiza poziomu alergennych białek w żywności -mleko (kazeina, β-laktoglobulina), soja, orzeszki ziemne, gluten, jajo, metoda ELISA.

Zintegrowana Pracownia Immunodiagnostyki:

Zespół wspólnie z Zespółem Immunologii i Patologii Rozrodu zorganizował Zintegrowaną Pracownię Immunodiagnostyki.

Ze strony ZIMŻ w skład Zintegrowanej Pracowni Immunodiagnostyki wchodzi:

  • Stanowisko robocze do analizy pojedynczych, specyficznych immunoglobulin E oraz paneli alergenów w surowicy krwi.
  • Stanowisko robocze do wykrywania białek czynnościowych (cytokiny, białka efektorowe, receptory, markery powierzchniowe lub przeciwciała) przy zastosowaniu metody ELISpot (Enzyme-Linked ImmunoSpot Assay).

Czytaj więcej

Publikacje ZIiMŻ

2024

  1. Juśkiewicz, Jerzy; Fotschki, Bartosz; Stępniowska, Anna; Cholewińska, Ewelina; Napiórkowska, Dorota; Marzec, Aleksandra; Brzuzan, Łucja; Fotschki, Joanna; Żary-Sikorska, Ewa; Ognik, Katarzyna. Dietary fiber with functional properties counteracts the thwarting effects of copper nanoparticles on the microbial enzymatic activity and short-chain fatty acid production in the feces of rats. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2024, 74(4): 363-375 (10.31883/pjfns/194694).

  2. Kuśmierek, Paulina; Mikołajczyk, Mateusz; Złotkowska, Dagmara; Łowczak, Anna; Mikołajczyk, Anita. Low back pain prevention behaviors and beliefs among the Polish population in a cross-sectional survey. Frontiers in Public Health 2024, 12: art. no 1396558 (1-11) (10.3389/fpubh.2024.1396558).

  3. Mikołajczyk, Mateusz; Złotkowska, Dagmara; Mikołajczyk, Anita. Impact on human health of Salmonella spp. and their lipopolysaccharides: possible therapeutic role and asymptomatic presence consequences. International Journal of Molecular Sciences 2024, 25(22): art. no 11868 (1-15) (10.3390/ijms252211868).

  4. Ogrodowczyk, Anna M.; Romaszko, Ewa. Study protocol: The role of milk matrix lipids in programming the immunoreactivity of proteins derived from lactic acid bacteria. PLoS ONE 2024, 19(5): art. no e0301477 (1-17) (10.1371/journal.pone.0301477).

  5. Złotkowska, Dagmara; Markiewicz, Lidia H.; Ogrodowczyk, Anna M.; Wróblewska, Barbara; Wasilewska, Ewa. Enhanced effect of β-lactoglobulin immunization in mice with mild intestinal deterioration caused by low-dose dextran sulphate sodium: a new experimental approach to allergy studies. Nutrients 2024, 16(20): art. no 3430 (1-21) (10.3390/nu16203430).

  6. Zuurveld, Marit;. Ogrodowczyk, Anna M.; Benedé, Sara; Czolk, Rebecca; Bavaro, Simona L.; Randow, Stefanie; Markiewicz, Lidia H.; Wróblewska, Barbara; Molina, Elena; Kuehn, Annette; Holzhauser, Thomas; Willemsen, Linette E. M. Allergenic shrimp tropomyosin distinguishes from a non-allergenic chicken homolog by pronounced intestinal barrier disruption and downstream Th2 responses in epithelial and dendritic cell (co)culture. Nutrients 2024, 16(8): art. no 1192 (1-15) (10.3390/nu16081192).

2023

  1. Fotschki, Bartosz; Cholewińska, Ewelina; Ognik, Katarzyna; Sójka, Michał; Milala, Joanna; Fotschki, Joanna; Wiczkowski, Wiesław; Juśkiewicz, Jerzy. Dose-related regulatory effect of raspberry polyphenolic extract on cecal microbiota activity, lipid metabolism and inflammation in rats fed a diet rich in saturated fats. Nutrients 2023, 15(2): art. no 354 (1-16) (10.3390/nu15020354).
  2. Fotschki, Bartosz; Ognik, Katarzyna; Fotschki, Joanna; Napiórkowska, Dorota; Cholewińska, Ewelina; Krauze, Magdalena; Juśkiewicz, Jerzy. Chromium nanoparticles together with a switch away from high-fat/low-fiber dietary habits enhances the pro-healthy regulation of liver lipid metabolism and inflammation in obese rats. International Journal of Molecular Sciences 2023, 24(3): art. no 2940 (1-15) (10.3390/ijms24032940).
  3. Fotschki, Joanna; Ogrodowczyk, Anna M.; Wróblewska, Barbara; Juśkiewicz, Jerzy. Side streams of vegetable processing and Its bioactive compounds support microbiota, intestine milieu, and immune system. Molecules 2023, 28(11): art. no 4340 (1-27) (10.3390/molecules28114340).
  4. Hryhorenko, Nataliia; Krupa-Kozak, Urszula; Bączek, Natalia; Rudnicka, Bogumiła; Wróblewska, Barbara. Gluten-free bread enriched with whole-grain red sorghum flour gains favourable technological and functional properties and consumers acceptance. Journal of Cereal Science 2023, 110: art. no 103646 (1-8) (10.1016/j.jcs.2023.103646).
  5. Nalepa, Beata; Markiewicz, Lidia H. Microbiological biodiversity of regional cow, goat and ewe milk cheeses produced in Poland and antibiotic resistance of lactic acid bacteria isolated from them. Animals 2023, 13(1): art. no 168 (1-16) (10.3390/ani13010168).
  6. Ogrodowczyk, Anna M.; Modzelewska-Kapituła, Monika. Recent Advances in Fermented Milk and Meat Products – Quality, Nutritional Value and Safety. Animals 2023, 13(13): art. no 2048 (1-5) (10.3390/ani13132048).
  7. Wróblewska, Barabara; Ogrodowczyk, Anna; Wasilewska, Ewa. Immunoreactive proteins of Capsicum-based spices as a threat to human health: mass spectrometry analysis and in silico mapping. Scientific Reports 2023, 13(1): art. no 17723 (1-16) (10.1038/s41598-023-44775-3).
  8. Wróblewska, Barbara. Food Allergens. W: Chemical and Functional Properties of Food Components: Fourth Edition 2023, 339-361 (10.1201/9781003265955-12).
  9. Wróblewska, Barbara; Kuliga, Aleksandra; Wnorowska, Kinga. Bioactive Dairy-Fermented Products and Phenolic Compounds: Together or Apart. Molecules 2023, 28(24): art. no 8081 (1-35) (10.3390/molecules28248081).
  10. Złotkowska, Dagmara; Kuczyński, Mateusz; Fuc, Ewa; Fotschki, Joanna; Wróblewska, Barbara. Glycation of Whey Proteins Increases the Ex Vivo Immune Response of Lymphocytes Sensitized to β-Lactoglobulin. Nutrients 2023, 15(14): art. no 3110 (1-15) (10.3390/nu15143110).

2022

  1. Cernava, Tomislav; Rybakova, Daria; Buscot, François; Clavel, Thomas; McHardy, Alice C.; Meyer, Fernando; Meyer, Folker; Overmann, Jörg; Stecher, Bärbel; Sessitsch, Angela; Schloter, Michael; Berg, Gabriele; Arruda, Paulo; Bartzanas, Thomas; Kostic, Tanja; Brennan, Paula I.; Biazotti, Bárbara B.; Champomier-Verges, Marie-Christine; Charles, Trevor; Coakley, Mairead; Cotter, Paul; Cowan, Don; D’Hondt, Kathleen; Ferrocino, Ilario; Foterek, Kristina; Herrero-Corral, Gema; Huitema, Carly; Jansson, Janet; Liu, Shuang-Jiang; Malloy, Paula; Maguin, Emmanuelle; Markiewicz, Lidia H.; Mcclure, Ryan; Moser, Andreas; Roovers, Jolien; Ryan, Matthew; Sarand, Inga; Schelkle, Bettina; Meisner, Annelein; Schurr, Ulrich; Selvin, Joseph; Tsakalidou, Effie; Wagner, Martin; Wakelin, Steve; Wiczkowski, Wiesław; Winkler, Hanna; Xiao, Juanjuan; Bunthof, Christine J.; de Souza, Rafael Soares Correa; Sanz, Yolanda; Lange, Lene; Smidt, Hauke. Metadata harmonization – Standards are the key for a better usage of omics data for integrative microbiome analysis. Environmental Microbiome 2022, 17: art. no 33 (1-10) (10.1186/s40793-022-00425-1).
  2. Kocot, Aleksandra M. Special Issue: coatings and thin films as functional and protective structures in food technology and their potential in packaging applications. Coatings 2022, 12(8): art. no 1170 (1-3) (10.3390/coatings12081170).
  3. Kocot, Aleksandra M.; Jarocka-Cyrta, Elżbieta; Drabińska, Natalia. Overview of the importance of biotics in gut barrier integrity. International Journal of Molecular Sciences 2022, 23(5): art. no 2896 (1-32) (10.3390/ijms23052896).
  4. Kocot, Aleksandra M.; Wróblewska, Barbara. Nutritional strategies for autophagy activation and health consequences of autophagy impairment. Nutrition 2022, 103-104: art. no 111686 (1-10) (10.1016/j.nut.2022.111686).
  5. Kocot, Aleksandra M.; Wróblewska, Barbara. Zaburzona autofagia jako czynnik etiologiczny zróżnicowanych jednostek chorobowych [Impaired autophagy as an etiological factor of various disease entities]. Lekarz Wojskowy / Military Phisician 2022, 100(1): 12-18 (10.53301/lw/143317).
  6. Markiewicz, Lidia H.; Ogrodowczyk, Anna M.; Wiczkowski, Wiesław; Wróblewska, Barbara. Phytate hydrolysate differently modulates the immune response of human healthy and cancer colonocytes to intestinal bacteria. Nutrients 2022, 14(20): art. no 4234 (1-18) (10.3390/nu14204234).
  7. Meisner, Annelein; Wepner, Beatrix; Kostic, Tanja; van Overbeek, Leo S.; Bunthof, Christine J.; de Souza, Rafael Soares Correa; Olivares, Marta; Sanz, Yolanda; Lange, Lene; Fischer, Doreen; Sessitsch, Angela; Smidt, Hauke; Arruda, Paulo; Bartzanas, Thomas; Berg, Gabriele; Brennan, Paula I.; Bort Biazotti, Bárbara; Champomier-Verges, Marie-Christine; Charles, Trevor; Coakley, Mairead; Cotter, Paul; Cowan, Don; D’Hondt, Kathleen; Ferrocino, Ilario; Foterek, Kristina; Herrero-Corral, Gema; Huitema, Carly; Jansson, Janet; Liu, Shuang-Jiang; Malloy, Paula; Maguin, Emmanuelle; Markiewicz, Lidia H.; Mcclure, Ryan; Moser, Andreas; Roovers, Jolien; Ryan, Matthew; Sarand, Inga; Schelkle, Bettina; Schloter, Michael; Schurr, Ulrich; Selvin, Joseph; Tsakalidou, Effie; Wagner, Martin; Wakelin, Steve; Wiczkowski, Wiesław; Winkler, Hanna; Xiao, Juanjuan. Calling for a systems approach in microbiome research and innovation. Current Opinion in Biotechnology 2022, 73: 171-178 (10.1016/j.copbio.2021.08.003).
  8. Ogrodowczyk, Anna M.; Jeż, Maja; Wróblewska, Barbara. The manifold bioactivity and immunoreactivity of microbial proteins of cow and human mature milk in late lactation. Animals 2022, 12(19): art. no 2605 (1-24) (10.3390/ani12192605).
  9. Stępniowska, Anna; Juśkiewicz, Jerzy; Tutaj, Krzysztof; Fotschki, Joanna; Fotschki, Bartosz; Ognik, Katarzyna. Effect of chromium picolinate and chromium nanoparticles added to low- or high-fat diets on chromium biodistribution and the blood level of selected minerals in rats. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2022, 72(3): 229-238 (10.31883/pjfns/151750).
  10. Wróblewska, Barbara; Kubicka, Ewa; Semenowicz, Ewelina; Ogrodowczyk, Anna; Mikołajczyk, Anita; Złotkowska, Dagmara. The immune system Response to 15-kDa barley protein: a mouse model study. Nutrients 2022, 14(20): art. no 4371 (1-13) (10.3390/nu14204371).

2021

  1. Fuc, Ewa; Złotkowska, Dagmara; Wasilewska, Ewa; Wróblewska, Barbara. Ova-experienced cd4+ t cell transfer and chicken protein challenge affect the immune response to ova in a murine model. International Journal of Molecular Sciences 2021, 22(12): art. no 6573 (1-12) (10.3390/ijms22126573).
  2. Kocot, Aleksandra M.; Wróblewska, Barbara. Fermented products and bioactive food compounds as a tool to activate autophagy and promote the maintenance of the intestinal barrier function. Trends in Food Science & Technology 2021, 118(Part B): 905-919 (10.1016/j.tifs.2021.11.014).
  3. Kocot, Aleksandra M.; Wróblewska, Barbara; Lopez Cabo, Marta. Operational culture conditions determinate benzalkonium chloride resistance in L. monocytogenes-E.coli dual species biofilms. International Journal of Food Microbiology 2021, 360: art. no 109441 (1-7) (10.1016/j.ijfoodmicro.2021.109441).
  4. Markiewicz, Lidia H.; Ogrodowczyk, Anna M.; Wiczkowski, Wiesław; Wróblewska, Barbara. Phytate and butyrate differently influence the proliferation, apoptosis and survival pathways in human cancer and healthy colonocytes. Nutrients 2021, 13(6): art. no 1887 (1-16) (10.3390/nu13061887).
  5. Nasiłowska, Justyna; Kocot, Aleksandra; Osuchowska, Paulina N.; Sokołowska, Barbara. High-pressure-induced sublethal injuries of food pathogens – microscopic assessment. Foods 2021, 10(12): art. no 2940 (1-13) (10.3390/foods10122940).
  6. Ogrodowczyk, Anna M.; Dimitrov, Ivan; Wróblewska, Barbara. Two faces of milk proteins peptides with both allergenic and multidimensional health beneficial impact- integrated in vitro/in silico approach. Foods 2021, 10(1): art. no 163 (1-24) (10.3390/foods10010163).
  7. Ogrodowczyk, Anna M.; Drabińska, Natalia. Crossroad of tradition and innovation – the application of lactic acid fermentation to increase the nutritional and health-promoting potential of plant-based food products – a review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2021, 71(2): 107-134 (10.31883/pjfns/134282).
  8. Ogrodowczyk, Anna M.; Kalicki, Bolesław; Wróblewska, Barbara. The effect of lactic acid fermentation with different bacterial strains on the chemical composition, immunoreactive properties, and sensory quality of sweet buttermilk. Food Chemistry 2021, 353: art. no 129512 (1-11) (10.1016/j.foodchem.2021.129512).
  9. Złotkowska, Dagmara; Stachurska, Emilia; Fuc, Ewa; Wróblewska, Barbara; Mikołajczyk, Anita; Wasilewska Ewa. Differences in regulatory mechanisms induced by β-Lactoglobulin and κ-Casein in cow’s milk allergy mouse model – in vivo and ex vivo studies. Nutrients 2021, 13(2): art. no 349 (1-16) (10.3390/nu13020349).

2020

  1. Chudzik-Kozłowska, Justyna P.; Wasilewska, Ewa; Złotkowska, Dagmara. Evaluation of immunoreactivity of pea (Pisum sativum) albumins in BALB/c and C57BL/6 mice. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2020, 68(13): 3891-3902 (10.1021/acs.jafc.0c00297).
  2. Fotschki, Joanna; Wróblewska, Barbara; Fotschki, Bartosz; Kalicki, B.; Rigby, N.; Mackie, A. Microbial transglutaminase alters the immunogenic potential and cross reactivity of horse and cow milk proteins. Journal of Dairy Science 2020, 103(3): 2153-2166 (10.3168/jds.2019-17264).
  3. Ogrodowczyk, Anna M.; Zakrzewska, Magdalena; Romaszko, Ewa; Wróblewska, Barbara. Gestational dysfunction-driven diets and probiotic supplementation correlate with the profile of allergen-specific antibodies in the serum of allergy sufferers. Nutrients 2020, 12(8): art. no 2381 (1-25) (10.3390/nu12082381).
  4. Wróblewska, Barbara; Kaliszewska-Suchodoła, Anna; Fuc, Ewa; Markiewicz, Lidia H.; Ogrodowczyk, Anna M.; Złotkowska, Dagmara; Wasilewska, Ewa. Effect of low-immunogenic yogurt drinks and probiotic bacteria on immunoreactivity of cow’s milk proteins and tolerance induction – in vitro and in vivo studies. Nutrients 2020, 12(11): art. no 3390 (1-23) (10.3390/nu12113390).

2019

  1. Będzichowska, Agata; Przekora, Jędrzej; Stapińska-Syniec, Angelika; Guzek, Aneta; Murawski, Piotr; Jobs, Katarzyna; Wróblewska, Barbara; Kalicki, Bolesław. Frequency of infections caused by ESBL-producing bacteria in a pediatric ward – single-center five-year observation. Archives of Medical Science 2019, 15(3): 688-693 (10.5114/aoms.2017.72407).
  2. Drabińska, Natalia; Jarocka-Cyrta, Elżbieta; Złotkowska, Dagmara; Abramowicz, Paweł; Krupa-Kozak, Urszula. Daily oligofructose-enriched inulin intake impacts bone turnover markers but not the cytokine profile in pediatric patients with celiac disease on a gluten-free diet: Results of a randomised, placebo-controlled pilot study. Bone 2019, 122: 184-192 (10.1016/j.bone.2019.03.001).
  3. Fotschki, Bartosz; Jurgoński, Adam; Fotschki, Joanna; Majewski, Michał; Ognik, Katarzyna; Juśkiewicz, Jerzy. Dietary chicory inulin-rich meal exerts greater healing effects than fructooligosaccharide preparation in rats with trinitrobenzenesulfonic acid-induced necrotic colitis. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2019, 69(2): 147-155 (10.31883/pjfns-2019-0013).
  4. Fuc, Ewa; Złotkowska, Dagmara; Wróblewska, Barbara. Milk and meat allergens from bos taurus β-lactoglobulin, α-casein, and bovine serum albumin: an in-vivo study of the immune response in mice. Nutrients 2019, 11(9): art. no 2095 (1-14) (10.3390/nu11092095).
  5. Lozano-Ojalvo, Daniel; Benedé, Sara; Antunes, Celia M.; Bavaro, Simona L.; Bouchaud, Grégory; Costa, Ana; Denery-Papini, Sandra; Díaz-Perales, Araceli; Garrido-Arandia, María; Gavrovic-Jankulovic, Marija; Hayen, Simone; Martínez-Blanco, Mónica; Molina, Elena; Monaci, Linda; Pieters, Raymond H. H.; Villemin, Clelia; Wichers, Harry J.; Wróblewska, Barbara; Willemsen, Linette E. M.; Roggen, Erwin L.; van Bilsen, Jolanda H. M. Applying the Adverse Outcome Pathway (AOP) for food sensitization to support in vitro testing strategies. Trends in Food Science & Technology 2019, 85: 307-319 (10.1016/j.tifs.2019.01.014).
  6. Mikołajczyk, Anita; Złotkowska, Dagmara. Subclinical lipopolysaccharide from Salmonella enteritidis induces dysregulation of bioactive substances from selected brain sections and glands of neuroendocrine axes. Toxins 2019, 11(2): art. no 91 (1-24) (10.3390/toxins11020091 ).
  7. Mikołajczyk, Anita; Złotkowska, Dagmara. Subclinical lipopolysaccharide from Salmonella enteritidis induces neuropeptide dysregulation in the spinal cord and the dorsal root ganglia. BMC Neuroscience 2019, 20(1): art. no 18 (1-12) (10.1186/s12868-019-0502-z).
  8. Nalepa, Beata; Olszewska, Magdalena A.; Markiewicz, Lidia H.; Aljewicz, Marek. Composition and significance of bacterial microbiota and volatile organic compounds of swiss-dutch-type cheese as determined by PCR-DGGE and HS-GC. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2019, 69(3): 267-278 (10.31883/pjfns/109899).
  9. Wasilewska, Ewa; Złotkowska, Dagmara; Wróblewska, Barbara. Yogurt starter cultures of Streptococcus thermophilus and Lactobacillus bulgaricus ameliorate symptoms and modulate the immune response in mouse model of dextran sulfate sodium-induced colitis. Journal of Dairy Science 2019, 102(1): 37-53 (10.3168/jds.2018-14520).
  10. Wróblewska, Barbara; Kaliszewska-Suchodoła, Anna; Markiewicz, Lidia H.; Szyc, Anna M.; Wasilewska, Ewa. Whey prefermented with beneficial microbes modulates immune response and lowers responsiveness to milk allergens in mouse model. Journal of Functional Foods 2019, 54: 41-52 (10.1016/j.jff.2018.12.032).
  11. Żary-Sikorska, Ewa; Fotschki, Bartosz; Fotschki, Joanna; Wiczkowski, Wiesław; Juśkiewicz, Jerzy. Preparations from purple carrots containing anthocyanins improved intestine microbial activity, serum lipid profile and antioxidant status in rats. Journal of Functional Foods 2019, 60: art. no 103442 (1-8) (10.1016/j.jff.2019.103442).

2018

  1. Drabińska, Natalia; Jarocka-Cyrta, Elżbieta; Markiewicz, Lidia H.; Krupa-Kozak, Urszula. The effect of oligofructose-enriched inulin on faecal bacterial counts and microbiota-associated characteristics in celiac disease children following a gluten-free diet: results of a randomized, placebo-controlled trial. Nutrients 2018, 10(2): art. no 201 (1-11) (doi: 10.3390/nu10020201).
  2. Fuc, Ewa; Złotkowska, Dagmara; Stachurska, Emilia; Wróblewska, Barbara. Immunoreactive properties of α-casein and κ-casein: ex vivo and in vivo studies. Journal of Dairy Science 2018, 101(12): 10703-10713 (doi: 10.3168/jds.2018-14915).
  3. Mikołajczyk, Anita; Złotkowska, Dagmara. Neuroimmunological implications of subclinical lipopolysaccharide from Salmonella enteritidis. International Journal of Molecular Sciences 2018, 19(10): art. no 3274 (1-20) (doi: 10.3390/ijms19103274).
  4. Nalepa, Beata; Olszewska, Magdalena A.; Markiewicz, Lidia H. Seasonal variances in bacterial microbiota and volatile organic compounds in raw milk. International Journal of Food Microbiology 2018, 267: 70-76 (doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2017.12.024).
  5. Wasilewska, Ewa; Wróblewska, Barbara. Effectiveness and safety of probiotic preparations in clinical treatment of inflammatory bowel disease [Efektywność i bezpieczeństwo preparatów probiotycznych stosowanych w terapii nieswoistych zapaleń jelit]. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2018, 72: 159-174 (doi: 10.5604/01.3001.0011.6471).
  6. Wróblewska, Barbara; Juśkiewicz, Jerzy; Kroplewski, Bartosz; Jurgoński, Adam; Wasilewska, Ewa; Złotkowska, Dagmara; Markiewicz, Lidia H. The effects of whey and soy proteins on growth performance, gastrointestinal digestion, and selected physiological responses in rats. Food & Function 2018, 9(3): 1500-1509 (doi: 10.1039/C7FO01204G).
  7. Wróblewska, Barbara; Szyc, Anna M.; Markiewicz, Lidia H.; Zakrzewska, Magdalena; Romaszko, Ewa. Increased prevalence of eating disorders as a biopsychosocial implication of food allergy. Plos One 2018, 13(6): art. no e0198607 (1-19) (doi: 10.1371/journal.pone.0198607).

2017

  1. Jurgoński, Adam; Juśkiewicz, Jerzy; Fotschki, Bartosz; Kołodziejczyk, Krzysztof; Milala, Joanna; Kosmala, Monika; Grzelak-Głaszczyk, Katarzyna; Markiewicz, Lidia H. Metabolism of strawberry mono- and dimeric ellagitannins in rats fed a diet containing fructo-oligosaccharides. European Journal of Nutrition 2017, 56(2): 853-864 (doi: 10.1007/s00394-015-1133-5).
  2. Kacik, Joanna; Wróblewska, Barbara; Lewicki, Sławomir; Zdanowski, Robert; Kalicki, Bolesław. Serum diamine oxidase in pseudoallergy in the pediatric population. W: Current Concepts in Medical Research and Practice. Ed. Pokorski, M. Advances in Experimental Medicine and Biology, vol. 1039. Springer, Cham 2017 (ISBN 978-3-319-74149-9 / 0065-2598), 35-44 (doi: 10.1007/5584_2017_81).
  3. Krupa-Kozak, Urszula; Markiewicz, Lidia H.; Lamparski, Grzegorz; Juśkiewicz, Jerzy. Administration of inulin-supplemented gluten-free diet modified calcium absorption and caecal microbiota in rats in a calcium-dependent manner. Nutrients 2017, 9(7): art. no 702 (1-19) (doi: 10.3390/nu9070702).
  4. Mikołajczyk, Anita; Gonkowski, Sławomir; Złotkowska, Dagmara. Modulation of the main porcine enteric neuropeptides by a single low-dose of lipopolysaccharide (LPS) Salmonella Enteritidis. Gut Pathogens 2017, 9: art. no 73 (1-10) (doi: 10.1186/s13099-017-0225-6).
  5. Nalepa, Beata; Markiewicz, Lidia H. PCR-DGGE markers for qualitative profiling of microbiota in raw milk and ripened cheeses. LWT-Food Science and Technology 2017, 84: 168-174 (doi: 10.1016/j.lwt.2017.05.057).
  6. Świątecka, Dominika; Złotkowska, Dagmara; Markiewicz, Lidia H.; Szyc, Anna M.; Wróblewska, Barbara. Impact of whey proteins on the systemic and local intestinal level of mice with diet induced obesity. Food & Function 2017, 8(4): 1708-1717 (doi: 10.1039/C6FO01311B).
  7. van Bilsen, Jolanda H. M.; Sienkiewicz-Szłapka, Edyta; Lozano-Ojalvo, Daniel; Willemsen, Linette E.; Antunes, Celia M.; Molina, Elena; Smit, Joost J.; Wróblewska, Barbara; Wichers, Harry J.; Knol, Edward F.; Ladics, Gregory S.; Pieters, Raymond H. H.; Denery-Papini, Sandra; Vissers, Yvonne M.; Bavaro, Simona L.; Larré, Colette; Verhoeckx, Kitty C.; Roggen, Erwin L. Application of the adverse outcome pathway (AOP) concept to structure the available in vivo and in vitro mechanistic data for allergic sensitization to food proteins. Clinical and Translational Allergy 2017, 7: art. no 13 (1-18) (doi: 10.1186/s13601-017-0152-0).
  8. Wróblewska, Barbara. Alergeny w żywności. W: Chemia żywności. Tom 2. Biologiczne właściwości składników żywności. Ed. Sikorski, Zdzisław E.; Staroszczyk, Hanna. Polskie Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 2017 (ISBN 978-83-01-19626-4), Rozdział 4: 115-142.

2016

  1. Fiedorowicz, Ewa; Markiewicz, Lidia H.; Sidor, Katarzyna; Świątecka, Dominika; Cieślińska, Anna; Matysiewicz, Michał; Piskorz-Ogórek, Krystyna; Sienkiewicz-Szłapka, Edyta; Teodorowicz, Małgorzata; Świątecki, Aleksander; Kostyra, Elżbieta. The influence of breast milk and infant formulae hydrolysates on bacterial adhesion and Caco-2 cells functioning. Food Research International 2016, 89(Part 1): 679-688 (doi: 10.1016/j.foodres.2016.09.022).
  2. Fotschki, Joanna; Szyc, Anna M.; Lapara, J. Moises; Markiewicz, Lidia H.; Wróblewska, Barbara. Immune-modulating properties of horse milk administered to mice sensitized to cow milk. Journal of Dairy Science 2016, 99(12): 9395-9404 (doi: 10.3168/jds.2016-11499).
  3. Fotschki, Joanna; Szyc, Anna M.; Wróblewska, Barbara. Wpływ efektywności procesów trawiennych na potencjał immunogenny alergenów. W: Medycyna XXI wieku – wybrane zagadnienia. Ed.: Skopińska-Różewska, Ewa; Siwicki, Andrzej K.; Zdanowski, Robert. Studio Wydawnicze Edycja, Olsztyn 2016 (ISBN 978-83-941917-7-1), 189-200.
  4. Jeż, Maja; Markiewicz, Lidia H.; Wróblewska, Barbara; Szyc, Anna M. Mikrobiota przewodu pokarmowego człowieka w aspekcie aktywności fitazy. W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Ed. Leśny, Jacek; Panfil, Monika; Nyćkowiak, Jędrzej. Wydawnictwo Młodzi Naukowcy 2016 (ISBN 978-83-65362-13-1), 40-47.
  5. Jóźwik, Artur; Strzałkowska, Nina; Lipińska, Paulina; Markiewicz-Kęszycka, Maria; Łysek-Gładysińska, Małgorzata; Wróblewska, Barbara; Stanisławska, Iwona. The effect of breed and the feeding system on the activity of glycosidases in cow’s milk. Animal Science Papers and Reports 2016, 34(1): 41-52 (pdf).
  6. Jóźwik, Artur; Strzałkowska, Nina; Markiewicz-Kęszycka, Maria; Krzyżewski, Józef; Lipińska, Paulina; Rutkowska, Jarosława; Wróblewska, Barbara; Klusek, Joanna; Cooper, Ross G. Effects of replacing rapeseed cake with linseed cake in a corn-grass silage-based diet for milking cows. Animal Science Papers and Reports 2016, 34(2): 129-142 (pdf).
  7. Kaliszewska, Anna; Martinez, V.; Laparra, Jose M. Proinflammatory responses driven by non-gluten factors are masked when they appear associated to gliadins. Food and Chemical Toxicology 2016, 95: 89-95 (doi: 10.1016/j.fct.2016.06.030).
  8. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta; Złotkowska, Dagmara. Chemia bionieorganiczna i bioorganiczna żywności. Część 1 [Bioinorganic and bioorganic chemistry of food. Part 1]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2016, 1(104): 180-182 (pdf).
  9. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta; Złotkowska, Dagmara. Chemia bionieorganiczna i bioorganiczna żywności. Część 2 [Bioinorganic and bioorganic chemistry of food. Part 2]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2016, 2(105): 145-148 (pdf).
  10. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta; Złotkowska, Dagmara. Chemia bionieorganiczna i bioorganiczna żywności. Część 3 [Bioinorganic and bioorganic chemistry of food. Part 3]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2016, 3(106): 153-155 (pdf).
  11. Krupa-Kozak, Urszula; Świątecka, Dominika; Bączek, Natalia; Brzóska, Małgorzata M. Inulin and fructooligosaccharide affect: In vitro calcium uptake and absorption from calcium-enriched gluten-free bread. Food & Function 2016, 7(4): 1950-1958 (doi: 10.1039/c6fo00140h).
  12. Markiewicz, Lidia H.; Szyc, Anna M.; Wróblewska, Barbara. Kwas fitynowy i produkty jego degradacji w aspekcie diety i działania przeciwnowotworowego. W: Medycyna XXI wieku – wybrane zagadnienia. Ed.: Skopińska-Różewska, Ewa; Siwicki, Andrzej K.; Zdanowski, Robert. Studio Wydawnicze Edycja, Olsztyn 2016 (ISBN 978-83-941917-7-1), 51-61.
  13. Markiewicz, Lidia H.; Szymkiewicz, Agata; Szyc, Anna M.; Wróblewska, Barbara. A simultaneous two-colour detection method of human IgG- and IgE-reactive proteins from lactic acid bacteria. Journal of Microbiological Methods 2016, 126: 72-75 (doi: 10.1016/j.mimet.2016.05.007).
  14. Szyc, Anna M.; Fotschki, Joanna; Markiewicz, Lidia H.; Wróblewska, Barbara. Rola białek bakterii jelitowych w kontekście alergii. W: Medycyna XXI wieku – wybrane zagadnienia. Ed.: Skopińska-Różewska, Ewa; Siwicki, Andrzej K.; Zdanowski, Robert. Studio Wydawnicze Edycja, Olsztyn 2016 (ISBN 978-83-941917-7-1), 201-219.
  15. Świątecka, Dominika; Markiewicz, Lidia H.; Wróblewska, Barbara. The effect of hydrolysates of proteins from rice milk on the physiological response of enterocytes and on the adhesion of bacteria from healthy and allergic people – an in vitro study. Central European Journal of Immunology 2016, 41(4): 363-375 (doi: 10.5114/ceji.2016.65135).
  16. Wasilewska, Ewa; Wróblewska, Barbara. Mikrobiota a metabolizm gospodarza i rozwój otyłości. W: Medycyna XXI wieku – wybrane zagadnienia. Ed.: Skopińska-Różewska, Ewa; Siwicki, Andrzej K.; Zdanowski, Robert. Studio Wydawnicze Edycja, Olsztyn 2016 (ISBN 978-83-941917-7-1), 221-229.
  17. Wróblewska, Barbara; Markiewicz, Lidia H.; Szyc, Anna M.; Dietrich, Mariola A.; Szymkiewicz, Agata; Fotschki, Joanna. Lactobacillus casei LcY decreases milk protein immunoreactivity of fermented buttermilk but also contains IgE-reactive proteins. Food Research International 2016, 83: 95-101 (doi: 10.1016/j.foodres.2016.02.016).
  18. Ziętak, Marika; Kovatcheva-Datchary, Petia; Markiewicz, Lidia H.; Ståhlman, Marcus; Kozak, Leslie P.; Bäckhed, Frederik. Altered microbiota contributes to reduced diet-induced obesity upon cold exposure. Cell Metabolism 2016, 23(6): 1216-1223 (doi: 10.1016/j.cmet.2016.05.001).

2015

  1. Fotschki, Joanna; Szyc, Anna M.; Lapara, J. Moises; Wróblewska, Barbara. Mare’s and cow’s milk: promote similar metabolic effects and expression of innate markers in Caco-2 cells?. Food Research International 2015, 72: 184-190 (doi: 10.1016/j.foodres.2015.04.001).
  2. Fotschki, Joanna; Szyc, Anna M.; Wróblewska, Barbara. Immunoreactivity of lactic acid-treated mare’s milk after simulated digestion. Journal of Dairy Research 2015, 82(1): 78-85 (doi: 10.1017/S0022029914000612).
  3. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta. Interakcje składników żywności. Część 25 [Interactions among food components. Part 25]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2015, 1(98): 232-234 (pdf).
  4. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta. Interakcje składników żywności. Część 26 [Interactions among food components. Part 26]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2015, 2(99): 222-224 (pdf).
  5. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta. Interakcje składników żywności. Część 27 [Interactions among food components. Part 27]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2015, 3(100): 215-217 (pdf).
  6. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta. Interakcje składników żywności. Część 28 [Interactions among food components. Part 28]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2015, 4(101): 201-204 (pdf).
  7. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta. Interakcje składników żywności. Część 29 [Interactions among food components. Part 29]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2015, 5(102): 213-216 (pdf).
  8. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta. Interakcje składników żywności. Część 30 [Interactions among food components. Part 30]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2015, 6(103): 165-168 (pdf).
  9. Szyc, Anna M.; Fotschki, Joanna; Drabińska, Natalia; Wróblewska, Barbara. Rola cząsteczek mikrorna w patogenezie, diagnostyce i terapii chorób alergicznych. W: Wybrane zagadnienia biologii i medycyny. Red. Skopinska-Różewska, Ewa; Siwicki, Andrzej K.; Zdanowski, Robert. Edycja, Olsztyn 2015 (ISBN 978-83-94917-1-9), 333-344.
  10. Wróblewska, Barbara; Konopka, Iwona. Postęp w badaniach nad zagadnieniem alergii pokarmowej. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 2015, 27-30.

2014

  1. Kalve, Shweta; Fotschki, Joanna; Beeckman, Tom; Vissenberg, Kris; Beemster, Gerrit T. S. Three-dimensional patterns of cell division and expansion throughout the development of Arabidopsis thaliana leaves. Journal of Experimental Botany 2014, 65(22): 6385-6397 (doi: 10.1093/jxb/eru358).
  2. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta. Interakcje składników żywności. Część 19 [Interactions among food components. Part 19]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2014, 1(92): 215-217 (pdf).
  3. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta. Interakcje składników żywności. Część 20 [Interactions among food components. Part 20]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2014, 2(93): 239-241 (pdf).
  4. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta. Interakcje składników żywności. Część 21 [Interactions among food components. Part 21]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2014, 3(94): 206-208 (pdf).
  5. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta. Interakcje składników żywności. Część 22 [Interactions among food components. Part 22]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2014, 4(95): 201-203 (pdf).
  6. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta. Interakcje składników żywności. Część 23 [Interactions among food components. Part 23]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2014, 5(96): 228-229 (pdf).
  7. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta. Interakcje składników żywności. Część 24 [Interactions among food components. Part 24]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2014, 6(97): 197-200 (pdf).
  8. Ogrodowczyk, Anna M.; Fotschki, Joanna; Wróblewska, Barbara. The effect of L. delbruecki ssp. bulgaricus-151 fermented buttermilk beverage on the course of allergic reaction [Wpływ maślanki fermentowanej szczepem L. delbruecki spp. bulgaricus-151 na przebieg reakcji alergicznej]. Episteme. Czasopismo Naukowo-Kulturalne 2014, 22(1): 361-368 (pdf).
  9. Ogrodowczyk, Anna M.; Markiewicz, Lidia H.; Wróblewska, Barbara. Mutations in the filaggrin gene and food allergy. Przegląd Gastroenterologiczny 2014, 9(4): 200-207 (doi: 10.5114/pg.2014.45100).
  10. Szymkiewicz, Agata; Chudzik-Kozłowska, Justyna. Pea proteins immunotherapy in peanut allergic mice model. Acta Alimentaria 2014, 43(2): 193-201 (doi: 10.1556/AAlim.43.2014.2.1).
  11. Teodorowicz, Małgorzata; Świątecka, Dominika; Savelkoul, H.; Wichers, Harru; Kostyra, Elżbieta. Hydrolysates of glycated and heat-treated peanut 7S globulin (Ara h 1) modulate human gut microbial proliferation, survival and adhesion. Journal of Applied Microbiology 2014, 116(2): 424-434 (doi: 10.1111/jam.12358).

2013

  1. Chudzik-Kozłowska, Justyna P.; Złotkowska, Dagmara; Kostyra, Henryk. BALB/C mice as a model for immunogenicity testing of food proteins on the example of egg ovalbumin. Central European Journal of Immunology 2013, 38(4): 430-433 (doi: 10.5114/ceji.2013.39757).
  2. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta. Interakcje składników żywności. Część 13 [Interactions among food components. Part 13]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2013, 1(86): 230-232 (pdf).
  3. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta. Interakcje składników żywności. Część 14 [Interactions among food components. Part 14]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2013, 2(87): 185-187 (pdf).
  4. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta. Interakcje składników żywności. Część 15 [Interactions among food components. Part 15]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2013, 3(88): 200-202 (pdf).
  5. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta. Interakcje składników żywności. Część 16 [Interactions among food components. Part 16]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2013, 4(89): 222-224 (pdf).
  6. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta. Interakcje składników żywności. Część 17 [Interactions among food components. Part 17]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2013, 5(90): 211-213 (pdf).
  7. Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta. Interakcje składników żywności. Część 18 [Interactions among food components. Part 18]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2013, 6(91): 219-220 (pdf).
  8. Markiewicz, Lidia H.; Honke, Joanna; Haros, Monika; Świątecka, Dominika; Wróblewska, Barbara. Diet shapes the ability of human intestinal microbiota to degrade phytate – in vitro studies. Journal of Applied Microbiology 2013, 115(1): 247-259 (doi: 10.1111/jam.12204).
  9. Ogrodowczyk, Anna M.; Wróblewska, Barbara; Markiewicz, Lidia H.; Zakrzewska, Magdalena. Possible immunological consequences of filaggrin gene mutation. Case study of 3 year old allergic girl. Central European Journal of Immunology 2013, 38(3): 403-407 (doi: 10.5114/ceji.2013.37747).
  10. Szymkiewicz, Agata; Chudzik-Kozłowska, Justyna. Peanut allergenicity and cross-reactivity with pea proteins in the in vivo model. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2013, 63(1): 35-42 (doi: 10.2478/v10222-012-0063-7).
  11. Świątecka, Dominika; Markiewicz, Lidia H.; Wróblewska, Barbara. In vitro evaluation of the effect of the buckwheat protein hydrolysate on bacterial adhesion, physiology and cytokine secretion of Caco-2 cells. Central European Journal of Immunology 2013, 38(3): 317-327 (doi: 10.5114/ceji.2013.37753).
  12. Teodorowicz, Małgorzata; Fiedorowicz, Ewa; Kostyra, Henryk; Wichers, Harru; Kostyra, Elżbieta. Effect of Maillard reaction on biochemical properties of peanut 7S gloubulin (Ara h 1) and its interaction with human colon cancer cell line (Caco-2). European Journal of Nutrition 2013, 52(8): 1927-1938 (doi: 10.1007/s00394-013-0494-x).
  13. Wasilewska, Ewa; Złotkowska, Dagmara; Pijagin, Mariola E. Rola mikroflory jelitowej i bakterii probiotycznych w profilaktyce i rozwoju raka jelita grubego [The role of intestinal microflora and probiotic bacteria in prophylactic and development of colorectal cancer]. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2013, 67: 837-847 (pdf).
  14. Wróblewska, Barbara; Kaliszewska-Suchodoła, Anna; Kołakowski, Piotr; Troszyńska, Agnieszka. The effect of microbial transglutaminase on the immunoreactive and sensory properties of fermented milk beverages. International Journal of Food Science and Technology 2013, 48(5): 1007-1017 (doi: 10.1111/ijfs.12054).

2012

  1. Bielikowicz, Krzysztof; Kostyra, Henryk; Kostyra, Elżbieta; Teodorowicz, Małgorzata; Rigby, Neil; Wojtacha, Paweł. The influence of non-enzymatic glycosylation on physicochemical and biological properties of pea globulin 7S. Food Research International 2012, 48(2): 831-838 (doi: 10.1016/j.foodres.2012.06.028).
  2. Cieślińska, Anna; Kostyra, Elżbieta; Kostyra, Henryk; Oleński, Kamil; Fiedorowicz, Ewa; Kamiński, Stanisław. Milk from cows of different β-casein genotypes as a source of β-casomorphin-7. International Journal of Food Sciences and Nutrition 2012, 63(4): 426-430 (doi: 10.3109/09637486.2011.634785).
  3. Jun, SangMu; Clapp, Beata; Złotkowska, Dagmara; Hoyt, Teri; Holderness, Kathryn; Maddaloni, Massimo; Pascual, David W. Sublingual immunization with adenovirus F protein-based vaccines stimulates protective immunity against botulinum neurotoxin A intoxication. International Immunology 2012, 24(2): 117-128 (doi: 10.1093/intimm/dxr106).
  4. Jun, SangMu; Ochoa-Repáraz, Javier; Złotkowska, Dagmara; Hoyt, Teri; Pascual, David W. Bystander-mediated stimulation of proteolipid protein-specific regulatory T (Treg) cells confers protection against experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE) via TGF-ß. Journal of Neuroimmunology 2012, 245(1-2): 39-47 (doi: 10.1016/j.jneuroim.2012.02.003).
  5. Świątecka, Dominika; Markiewicz, Lidia H.; Wróblewska, Barbara. Pea protein hydrolysate as a factor modulating the adhesion of bacteria to enterocytes, epithelial proliferation and cytokine secretion – an in vitro study. Central European Journal of Immunology 2012, 37(3): 227-231 (doi: 10.5114/ceji.2012.30798).
  6. Wróblewska, Barbara; Kaliszewska, Anna. Cow’s milk proteins immunoreactivity and allergenicity in processed food. Czech Journal of Food Sciences 2012, 30(3): 211-219 (pdf).
  7. Zieliński, Henryk; Zielińska, Danuta; Kostyra, Henryk. Antioxidant capacity of a new crispy type food products determined by updated analytical strategies. Food Chemistry 2012, 130(4): 1098-1104 (doi: 10.1016/j.foodchem.2011.08.009).
  8. Złotkowska, Dagmara; Maddaloni, Massimo; Riccardi, Carol; Walters, Nancy; Holderness, Kathryn; Callis, Gayle; Rynda-Apple, Agnieszka; Pascual, David W. Loss of sialic acid binding domain redirects protein σ1 to enhance M cell-directed vaccination. Plos One 2012, 7(4): art. no e36182 (1-12) (doi: 10.1371/journal.pone.0036182).
  9. Złotkowska, Dagmara; Wasilewska, Ewa; Kubicka, Ewa; Wróblewska, Barbara. The effect of pea albumins on immune response in mice. Central European Journal of Immunology 2012, 37(3): 232-236 (doi: 10.5114/ceji.2012.30799).

Czytaj więcej

Współpraca międzynarodowa ZIiMŻ

  • Queen’s University Belfast, UK
  • Quadrum (Institute of Food Research), Norwich, UK
  • University Hohenheim, Niemcy
  • University of Turin, Włochy
  • Firmą IN OVO, Holandia
  • Firma Microbion, Włochy
  • AZTI Technalia, Bilbao, Hiszpania
  • KEKI Central Food Institute, Budapeszt, Węgry
  • Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine, Japonia
  • University Pierre and Marie Curie in Paris, CNRS Sorbonne University w Payżu, Francja
  • University of Salzburg: Salzburg, Austria
  • INRAE, Clermont-Ferrand, Francja

Czytaj więcej

Najważniejsze osiągnięcia naukowe ZIiMŻ

  1. Opracowano linie mlecznych napojów fermentowanych o unikatowej recepturze.
  2. Potwierdzono hipotezę o immunogenności białek drobnoustrojowych izolowanych z komensalnych, probiotycznych i technologicznie stosowanych szczepów  Lactobacillus.
  3. Udowodniono różnicujący wpływ procesu trawienia na profil i immunogenność białek drobnoustrojów w kontekście ich potencjału uwrażliwiającego.
  4. Udowodniono różnicujący wpływ składu lipidów, jako dodatku do matrycy stosowanej do hodowli szczepów bakterii fermentacji mlekowej, na profil i immunogenność białek drobnoustrojów.
  5. Wskazano na potrzebę wprowadzenia nowego kryterium w ocenie bezpieczeństwa żywności bazującego na badaniach immunoreaktywności białek drobnoustrojów.
  6. Wykazano, że surowice ludzkie osób uczulonych na białka mleka krowiego mogą reagować z białkami mleka klaczy na poziomie przeciwciał IgE i IgG, co wskazuje na możliwość wystąpienia reakcji krzyżowych.
  7. Wykazano, że sieciowanie białek mleka mikrobiologiczną transglutaminazą powodowało obniżenie immunoreaktywności β-laktoglobuliny i podwyższenie immunoreaktywności α-kazeiny z surowicami pozyskanymi od myszy.
  8. Został wyłoniony szczep bakterii (L. acidophilus ACD-1), który wykazuje znaczną zdolność obniżania reaktywności białek mleka klaczy z przeciwciałami IgE pochodzącymi z surowicy pacjentów z alergią na białka mleka krowiego.
  9. Stwierdzono, że mleko klaczy poddane fermentacji szczepem L. plantarum 110 wykazuje niską reaktywności IgG z surowicami pacjentów z alergią na białka mleka krowiego.
  10. Kwas fitynowy w obecności kwasu masłowego (metabolitu bakterii jelitowych) pobudza procesy śmierci komórkowej kolonocytów nowotworowych, natomiast w kolonocytach zdrowych inicjuje szlaki regeneracji.
  11. Hydrolizat kwasu fitynowego obniża nadmierną reakcję prozapalną nowotworowych kolonocytów na bakterie jelitowe, pozostaje jednocześnie neutralny podczas odpowiedzi immunologicznej kolonocytów zdrowych.
  12. Wykazano zwiekszoną immunoreaktywność  białek mleka beta-laktoglobuliny i alfa-laktoalbuminy po procesie termizacji.
  13. Glikacja owoalbuminy i beta-laktoalbuminy moduluje profil limfocytów T.
  14. Wybrane preparaty probiotyczne obniżają odpowiedź humoralną do beta-laktoglobuliny mleka krowiego i modulują profil komórek immunokompetentnych.
  15. Wykazano efekt terapeutyczny szczepu S. thermophilus MK-10 and L. bulgaricus 151 na stan zapalny jelita indukowany w modelu mysim poprzez oddziaływanie na mikrobiotę jelitowa i modulację profilu komórek T.

Czytaj więcej

Aktualne projekty i granty badawcze ZIiMŻ

  1. „Jogurt z Ogrodu” z dodatkiem miodu i liofilizowanych ziół. „Inkubator Innowacyjności 4.0” ustanowiony przez MNISW i finansowany ze środków europejskich w ramach projektu „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4). Nr. MNISW/2020/318/DIR –  lider zadania dr Anna Ogrodowczyk.
  2. Rola lipidów matrycy mleka w programowaniu immunoreaktywności białek pochodzących z bakterii kwasu mlekowego.” Nr. 2021/43/D/NZ9/02814; (NCN; SONATA 17) – lider projektu dr Anna Ogrodowczyk.
  3. Wpływ symulowanych warunków trawienia na zmiany w profilu i immunoreaktywności białek bakterii z rodzaju Lactobacillus. Nr. G KNOW31. Wsparcie: Konsorcjum KNOW „Zdrowe zwierzę – bezpieczna żywność” –  lider zadania dr Anna Ogrodowczyk.
  4. Ocena właściwości immunomodulujących zewnątrzkomórkowych czynników wydzielanych przez bakterie kwasu mlekowego. Nr. G KNOW Granty na Granty. Wsparcie: Konsorcjum KNOW „Zdrowe zwierzę – bezpieczna żywność” – lider zadania dr Anna Ogrodowczyk.
  5. Wpływ szczepu bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus GG na aktywność komórek dendrytycznych myszy z indukowanym stanem nadwrażliwości na β-laktoglobulinę mleka krowiego (β-lg). Nr. G KNOW40. Wsparcie: Konsorcjum KNOW „Zdrowe zwierzę – bezpieczna żywność” – dr hab.inż. Dagmara Zlotkowska.
  6. Modyfikowane białka żywności i probiotyki – wpływ na aktywność regulatorowych komórek T i komórek dendrytycznych. Nr. G KNOW11. Wsparcie: Konsorcjum KNOW „Zdrowe zwierzę – bezpieczna żywność”. Kierownik projektu – dr hab.inż. Dagmara Złotkowska.
  7. Modulacja odpowiedzi układu immunologicznego śluzówki przewodu pokarmowego porzez indukcję komórek regulatorowych poprzez podawanie natywnych i zglikowanych alergenów pokarmowych owoalbuminy i beta laktoglobuliny razem z probiotykami. Wsparcie NCN; GRANT NUMBER 2011/01/B/NZ9/02727.Kierownik projektu – dr hab.inż. Dagmara Złotkowska.
  8. Ocena bezpieczeństwa i aktywności prozdrowotnej własnych i komercyjnych preparatów probiotycznych: badania modelowe na zwierzętach z indukowanym stanem zapalnym okrężnicy. Wsparcie NCN; GRANT NUMBER 2011/01/B/NZ9/07136. Kierownik projektu dr Ewa Wasilewska.
  9. Wpływ fosforanów inozytolu i mikrobioty jelitowej na funkcje zdrowych i nowotworowych komórek nabłonkowych jelita grubego. Projekt NCN nr DEC-2013/11/D/NZ9/02783. Kierownik: dr Lidia Markiewicz
  10. MicrobiomeSupport – “Towards coordinated microbiome R&I activities in the food system to support (EU and) international bioeconomy goals”, Horizon 2020 CSA (Coordination and Support Action) projekt No 818116, 2018-2022. Przedstawiciel krajowy: dr. Lidia Markiewicz.
  11. C-SNIPER: Redukcja Campylobacter poprzez zastosowanie fagów specyficznych dla enteropatogenu. Projekt EIT Food, 2020-2021, kierownik zadania realizowanego w IRZiBŻ PAN – dr Lidia Markiewicz.
  12. “#Annual Food Agenda” (Projekt Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii EIT FOOD, Nr. 19169-21 (21105) – wykonawca- dr Joanna Fotschki, dr Anna Ogrodowczyk.
  13. C-SNIPER: Redukcja Campylobacter poprzez zastosowanie fagów specyficznych dla enteropatogenu. Projekt EIT Food, 2020-2021, kierownik zadania realizowanego w IRZiBŻ PAN – dr Lidia Markiewicz, wykonawca- dr Anna Ogrodowczyk.
  14. V-PLACE: Umożliwienie konsumentom wyboru produktów wegańskich lub wegetariańskich– Projekt EIT Food, 2020-2021, wykonawca- dr Anna Ogrodowczyk, Prof. Barbara Wróblewska.
  15. SPIN: SPermidyna i Eugenol zintegrowane działania w zmniejszaniu zachorowalności na koronawirusa w populacji UE, EIT FOOD, 2020, kierownik zadania – dr Anna Ogrodowczyk, dr hab.inż. Dagmara Złotkowska (wykład).
  16. Classroom: jako platforma zaangażowania społeczności w produkcję żywności i naukę. Projekt EIT Food, 2020-2021,  wykonawca- dr Anna Ogrodowczyk, dr hab.inż. Dagmara Złotkowska.
  17. Szkolene na temat Ukierunkowanego Żywienia „RIS Fall School in Targeted Nutrition” Projekt EIT Food, 2021,  wykonawca- dr Anna Ogrodowczyk.
  18. „Wpływ szczepów Lactobacillus i transglutaminazy na immunoreaktywność beta-laktoglobuliny i alfa-kazeiny mleka klaczy” (Projekt Narodowego Centrum Nauki, NCN, Preludium 9, Nr.  2015/17/N/NZ9/03666) – kierownik projektu dr Joanna Fotschki.
  19. „CHAMPP: Współczesne wyzwania i problemy w produkcji drobiarskiej” (EIT FOOD) – lider projektu dr Joanna Fotschki.
  20. „InformPack: Development of public engagement actions, tools and strategies to enable a sustainable shift in food packaging culture in Europe” (Projekt Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii EIT FOOD, Nr.22205) – główny wykonawca dr Joanna Fotschki.
  21. “#Annual Food Agenda” (Projekt Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii EIT FOOD, Nr. 19169-21 (21105) – wykonawca dr Joanna Fotschki.
  22. „Immunomodulujące właściwości przefermentowanego napoju serwatkowego wzbogaconego sokiem z aronii oraz kolostrum” Projekt NCN, Preludium Bis 3, No. 2021/43/O/NZ9/00957, Kierownik projektu: prof. dr hab. Barbara Wróblewska.
  23. COST Action FA1402 ImpARAS – Poprawa strategii oceny ryzyka alergii dla nowych białek spożywczych – przedstawiciel krajowy: prof. Barbara Wróblewska.
  24. COST Action CA18113 – Zrozumienie i wykorzystanie wpływu niskiego pH na mikroorganizmy – przedstawiciel krajowy: prof. Barbara Wróblewska.
  25. COST Action FA1005 INFOGEST – Poprawa właściwości zdrowotnych żywności poprzez wymianę wiedzy na temat procesu trawienia- przedstawiciel krajowy: dr Dominika Świątecka.
  26. COST Action PIMENTO CA20128 – Promowanie innowacyjności żywności fermentowanej, 2021-2025, przedstawiciel krajowy: dr Lidia Markiewicz.

Czytaj więcej

Wyposażenie i metody badawcze ZLRF

Metody badawcze

1. Metody in vivo

  • pomiar prędkości przepływu krwi w tętnicy macicznej świni z zastosowaniem elektromagnetycznego transducera (elektromagnetic flowmeter RT500 Narcomatic) w znieczuleniu ogólnym
  • pomiar ciśnienia wewnątrzmacicznego/pośrednio aktywności skurczowej macicy świni (Bridge Amp AD Instruments) w znieczuleniu ogólnym
  • metody biotechniki rozrodu u owiec: synchronizacja owulacji owiec (gąbki dopochwowe) i przyspieszanie sezonu rozrodczego (implanty melatoniny) do celów doświadczalnych
  • laparotomia pośrodkowa świń i owiec: owariektomia, histerektomia, wywoływanie ischemii macicy przez zamknięcie tętnicy macicznej świni, przyżyciowe pobieranie skrawków macicy, implantowanie kaniul do naczyń krwionośnych krezki macicy świni w celu wielogodzinnego pobierania krwi i/lub infuzji substancji biologicznie aktywnych (np. hormonów) w znieczuleniu ogólnym
  • implantowanie kaniul do naczyń krwionośnych głowy i szyi u świni, owcy, królika w znieczuleniu ogólnym
  • długotrwałe (12-godzinne) pobieranie płynu mózgowo-rdzeniowego z III komory mózgu u owiec
  • długotrwałe pobieranie krwi z żyły szyjnej zewnętrznej u świń i owiec
  • ciągłe monitorowanie saturacji krwi tlenem oraz nasycenie wydychanego powietrza dwutlenkiem węgla przy zastosowaniu pulsoksymetru z detektorem CO2 (Nonin Medical Inc.9847V) w znieczuleniu ogólnym

2. Metody ex vivo

  • badania aktywności skurczowej żył powierzchownych głowy świni (żyły czołowa, nosowa, twarzowa)
  • badania aktywności skurczowej izolowanych tętnic układu rozrodczego samicy świni (tętnica maciczna)
  • badania na izolowanej głowie świni, owcy, królika perfundowanej autologiczną krwią
  • badania na izolowanym jajniku, macicy (świni), jadrze (świnia, szczur) perfundowanych autologiczną krwią

3. Inkubacje tkankowe

  • skrawki podwzgórza świni

4. Metody analitycze

4.1 Metody biologii molekularnej

Ekspresja na poziomie mRNA metodą Real Time PCR (qPCR) lub Real Time PCR z zastosowaniem sondy (qPCR TaqMan) oraz białka metodą western-blot (WB):

  • czynniki związane z produkcją płynu mózgowo-rdzeniowego: VEGF, jego receptory Flt-1, Flk-1 i koreceptor NRP-1, akwaporyna-1,  akwaporyna-4, klaudyna-2 (qPCR, WB) w splocie naczyniówkowym komór mózgu u owiec
  • białka połączeń zamykających limitujących przechodzenie substancji na drodze międzykomórkowej: białka błonowe okludyna, klaudyna-1 i JAM-1 oraz białka cytozolowe ZO-1, ZO-2, ZO-3 i afadyna-6 (qPCR, WB) w splocie naczyniówkowym komór mózgu u owiec
  • białka transporterowe: transtyretyna (TTR) w splocie naczyniówkowym komór mózgu u owiec (qPCR)
  • kompleks receptora lipopolisacharydu (LPS): receptor toll-podobny 4 (TLR4), CD14 i  MD-2 (qPCR) w splocie naczyniówkowym komór mózgu u owiec
  • cytokiny i ich receptory oraz chemokiny: TNFα, IL-1β, IL-6, TNFRI, TNFRII, IL-1R1, IL-1R2, IL-6R, gp130, MCP-1 (qPCR) w splocie naczyniówkowym komór mózgu u owiec
  • metaloproteinazy i ich inhibitory: MMP2, MMP3, MMP9, TIMP-1 i TIMP-3 (qPCR) w splocie naczyniówkowym komór u owiec
  • marker hipoksji HIF-1α w macicy świni (qPCR, WB)
  • białka zegara biologicznego w podwzgórzu świni domowej: BMAL 1, CLOCK, NPAS2, PER 1-3, CRY 1-2 (qPCR TaqMan, WB)
  • receptory jądrowe powiązane z funkcjonowaniem molekularnego zegara biologicznego w podwzgórzu świni domowej: REV-ERB α, REV-ERB β, ROR α, ROR β, ROR γ – (qPCR TaqMan)
  • enzymy antyoksydacyjne w jądrach i najądrzach samca sarny oraz żubra: EcSOD, GpX 4 i GpX 5 (qPCR), SOD-1, Cat (qPCR, WB) oraz SOD-1, SOD-2 w macicy świni (qPCR)
  • receptor leptyny (Ob-Ra i Ob-Rb) w splocie naczyniówkowych komór mózgu oraz w podwzgórzu świni domowej (qPCR, WB)

4.2 Immunoenzymatyczne oznaczanie stężeń w osoczu (ELISA):

  • LPS Binding Protein u owiec
  • IL-6 u owiec

4.3 Immunoizotopowe oznaczanie stężeń (RIA) w osoczu, tkankach, płynach ustrojowych:

  • hormonów tarczycy: T3 i T4 (wolne i całkowite)
  • melatonina
  • hormonów związanych z funkcjonowaniem układu rozrodczego: estradiol, estron, progesteron, testosteron, oksytocyna, prostaglandyna F2α świni
  • hormonów białkowych: prolaktyna (PRL), luteotropina (LH), folikulotropina (FSH), aktywina A i leptyna świni

4.4.Radioizotopowe znakowanie hormonów

  • Jodowanie (J125) oksytocyny, GnRH, FSH, LH, prolaktyny, β-endorfiny

4.5 Immunohistochemiczna lokalizacja (z zastosowaniem fluorochromów):

  • białka c-Fos, produktu genu wczesnej odpowiedzi komórkowej, w strukturach mózgu świni
  • NADPH-diaforazy (metodą histochemiczną) w naczyniach krwionośnych mózgu świni
  • syntaz tlenku azotu iNOS, eNOS w macicy oraz okołojajnikowym kompleksie naczyniowym świni, w jelicie grubym szczura
  • endogennego markera hipoksji HIF-1α w macicy i jajowodach świni
  • enzymów antyoksydacyjnych SOD-1, SOD-2 w narządach układu rozrodczego samicy świni, jelicie grubym myszy
  • czynnika wzrostu śródbłonka naczyń VEGF oraz jego receptorów Flt-1, Flk-1 w splocie naczyniówkowym komór mózgu owcy białka antyapoptotycznego cFLIP w narządach układu rozrodczego samicy świni
  • komórek apoptotycznych metodą TUNEL (Terminal Transferase dUTP Nick End Labeling) w macicy świni, jelicie grubym szczura
  • enzymu hydroksylazy dopaminowej (DβH) w naczyniach krwionośnych głowy (żyła twarzowa, nosowa, czołowa) oraz okołojajnikowego kompleksu naczyniowego świni
  •  receptora leptyny w splocie naczyniówkowym mózgu oraz w podwzgórzu świni
  • receptora TLR4 (toll-like receptor) oraz CD14 w splocie naczyniówkowym komór mózgu owcy

4.6 Analiza gęstości optycznej wyrażonej w jednostkach densytometrycznych

  • pomiary intensywności reakcji barwnej obserwowanej w mikroskopie z zastosowaniem programu Axio Vision Rel. 4.8.2

Wykaz aparatury

1. Urządzenia stosowane w doświadczeniach in vivo, ex vivo:

  • Aparat do narkozy wziewnej dla dużych zwierząt (KOMESAROFF MINI-KOM)
  • Kardiomonitor (TEMED)
  • Pulsoksymetr z detektorem CO2 (Nonin Medical Inc. 9847V)
  • Zestaw do badań na izolowanych narządach (UNIPER, UP-100; Hugo Sachs Elektronik-Harvard)
  • Zestaw do badań na izolowanych naczyniach i mięśniówce gładkiej (HSE F30, type 372; Hugo Sachs Elektronik)
  • Pompy infuzyjne
  • Pompy perystaltyczne (Elphan, ZALIMP)
  • Urządzenie do pomiaru przepływu krwi z transducerami (Narcomatic)
  • Wiertarka chirurgiczna (Eskulap)

2.    Sprzęt laboratoryjny stosowany w analizie western blot:

  • Aparat do elektroforezy białek-pionowa (BIO-RAD PowerPac, Invitrogen)
  • Aparat do mokrego transferu (BIO-RAD PowerPac)
  • Mieszadło hematologiczne (Chemland)

3.    Sprzęt laboratoryjny stosowany w analizie kwasów nukleinowych:

  • Komora z przepływem laminarnym (Polon)
  • Aparat do elektroforezy kwasów nukleinowych-horyzontalna (BIO-RAD PowerPac)

4.    Sprzęt laboratoryjny stosowany w analizach RIA:

  • Licznik do pomiaru promieniowania gamma (LKB)
  • Licznik do pomiaru promieniowania beta (Beckman)
  • Radiometr Rust-3 z sondą

5.    Podstawowy sprzęt laboratoryjny:

  • Aparat próżniowy BioVac 225 (OmegaLab)
  • Spektrofotometr (Beckman)
  • Mikroskop stereoskopowy
  • Mikroskop MBL 180T
  • Termoblok (OmegaLab)
  • Worteksy (Biosan)
  • Wytrząsarki (Biosan)
  • Wytrząsarka z komorą inkubacyjną (Edmund Bűhler)
  • Mieszadła magnetyczne (Biosan, IKA WERKE)
  • Łaźnia wodna z przykrywką (Pracowania elektroniki i aparatury elektronicznej)
  • pH-metr stacjonarny (HANNA instruments)
  • Wirówki (Biosan, StarLab)
  • Wirówka z chłodzeniem (Beckam,MPW Med. Instruments)
  • Wagi elektroniczna (RADWAG, MEDICAT LTD)
  • Ultrazamrażarka (SANYO)
  • Wyciąg chemiczny (Polon)
  • Wytwornica lodu (Scotsman)
  • Aparat Hamilton Microlab 1000

Czytaj więcej

Wyposażenie i metody badawcze ZFiTR

Przygotowanie materiału do badań:

  • Izolacja komórek: ciałka żółtego, myometrium, endometrium, nabłonka jajowodu
  • Hodowle komórek i skrawków: inkubator (Memmert, Niemcy)

Metody analityczne i pomiarowe:

  • Ocena przeżywalności komórek (test cytotoksyczności): czytnik ELISA (Multiscan EX, Labsystems, Finlandia)
  • Enzymoimmunologiczne oznaczanie hormonów steroidowych, białkowych i prostaglandyn (czytnik ELISA, Multiscan EX,Labsystems)
  • Klasyczna technika PCR i jej modyfikacje: RT-PCR, nested-PCR, touchdown PCR (system dokumentacji żeli MiniBIS Pro)
  • Pomiar zmian ekspresji genów metodą RT PCR i Real-time PCR:
  • izolacja RNA, (spektrofotometr BioPhotometr, Eppendorf, oraz spektrofotometr Nonodrop)
    • odwrotna transkrypcja, PCR (termocykler MJ Mini BioRad)
    • system detekcji dla Real-time PCR (APB Prism 7300 Applied Biosystems, USA)
    • system do analizy obrazu MiniBIS Pro (DNR Bio Imaging System, Israel)
  • 5’ i 3’ RACE PCR – szybka amplifikacja końców cDNA
  • Pomiar ilości białka metodą Western Blot: Mini PROTEAN 3 System (system dokumentacji żeli MiniBIS Pro).
  • Pomiar mobilizacji wewnątrzkomórkowych jonów Ca2+ z wykorzystaniem barwnika fluorescencyjnego Fura 2 (mikroskop Nikon Eclipse TS 100 z oprogramowaniem do analizy NIS-Elements Basic Research),
  • Immunohistochemia (kriostat, analiza obrazu – mikroskop Imager Z1-Zeiss z oprogramowaniem Axio Vision 4.8).
  • Pomiar aktywności motorycznej (kurczliwości) skrawków myometrium i jajowodu: tensometr (Hugo Sachs Elektronik, Niemcy – urządzenie na stanie ZLRF)
  • Oznaczanie katecholamin metodą HPLC z detekcją elektrochemiczną (Hewlett-Packard, Series 1050)

Czytaj więcej

Wyposażenie i metody badawcze ZMDH

Metody badawcze

  1. Oznaczanie zawartości hormonów i prostaglandyn metodą RIA i EIA;
  2. Izolacja i hodowla:
    • komórek błony śluzowej macicy świni,
    • komórek błony mięśniowej macicy,
    • komórek śródbłonka naczyń,
    • komórek nabłonkowych jajowodu,
    • komórek lutealnych,
    • komórek granulozy,
    • komórek trofoblastu,
    • komórek przysadki,
  3. Pozyskiwanie, hodowla in vitro, kriokonserwacja oraz transfer niechirurgiczny zarodków świni;
  4. Barwienia i analiza histologiczna tkanek i narządów układu rozrodczego;
  5. Barwienia immunohistochemiczne i immunofluorescencyjne;
  6. Skaningowa i transmisyjna mikroskopia elektronowa;
  7. Analiza Western blot;
  8. Izolacja i oczyszczanie kwasów nukleinowych;
  9. Analiza jakościowa i ilościowa DNA i RNA;
  10. Badanie ekspresji genów metodą real-time PCR;
  11. Analiza Southern blot;
  12. Transfekcje komórek wektorami plazmidowymi.

Czytaj więcej