Olsztyńska Akademia Dzieci

Podczas ostatniej w tym roku konferencji ​Olsztyńskiej Akademii Dzieci, zorganizowanej w Planetarium i Obserwatorium Astronomicznym, mgr Kamila Penkacik poprowadziła warsztaty „Przeciwutleniacze – eliksiry młodości”. Warsztaty poprzedziły wykłady młodych studentów Akademii.

Warsztaty polegały na wykrywaniu związków bioaktywnych w sokach, nektarach, napojach, herbacie oraz ekstraktach ziołowych dostępnych na rynku. Uczestnicy mieli okazje samodzielnie przeprowadzić doświadczenie chemiczne. Do probówki z przygotowanym wcześniej odczynnikiem chemicznym dodawano za pomocą pipety wybrany napój lub ekstrakt. Istotą doświadczenia była zmiana zabarwienia z ciemnofioletowej na pomarańczową lub jasnożółtą, co świadczyło o dużej zawartości związków o silnym potencjale prozdrowotnym. Każdy ze studentów kilkukrotnie badał wybrane przez siebie próbki. Po przeprowadzonym doświadczeniu wspólnie wysunęliśmy wnioski co warto pić i włączyć do swojej diety, nie zapominając o wodzie.

Polska Akademia Dzieci, to pierwszy na skalę międzynarodową bezpłatny uniwersytet prowadzony przez dzieci dla dzieci. Młodzi naukowcy w wieku od 6 do 12 lat przeprowadzają wykłady i przedstawiają własne badania naukowe dla słuchaczy w tym samym wieku. W Olsztynie Akademia działa od 2013 roku, a Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN pełni rolę jego honorowego patrona od 7 lat.

 

Czytaj więcej

Nowe Funkcje

Pracownicy Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności objęli nowe funkcje związane z działalnością naukową i edytorską w ramach wydawnictw oraz organizacji działających poza strukturami Instytutu.

Prof. dr hab. Ryszard Amarowicz dołączył do Komitetu Redakcyjnego czasopisma Frontiers w sekcji Food Chemistry in Nutrition (IF 6,576) jako Review Editor.

Dr hab. Radosław Kowalski został powołany w skład Krajowej Komisji Etycznej do Spraw Doświadczeń na Zwierzętach na okres 24.09.2021 – 10.11.2023.

Dr hab. Daniel Żarski został powołany w skład Rady Naukowej Instytutu Rybactwa Śródlądowego im. Stanisława Sakowicza na okres 27.09.2021- 27.09.2025.

Gratulujemy!

 

Czytaj więcej

Uczniowie EIT Food Science Class dzielą się wiedzą z rówieśnikami

Fot. Archiwum Banku Żywności w Olsztynie 

Zwieńczeniem projektu EIT Food Science Class jest przygotowana przez uczniów kampania, w której informują o najważniejszych i najciekawszych zagadnieniach i zjawiskach, które poznali w ramach projektu. Produkcja, przetwórstwo, bezpieczeństwo żywności, a także trendy i idee, dzięki którym mamy szansę na poprawę nawyków żywieniowych, wytworzenie wystarczającej ilości jakościowej żywności, a także zmniejszenie skali marnowania artykułów spożywczych – to tematy, o których edukuje swoich rówieśników młodzież biorąca udział w projekcie.

Uczniowie każdej z 4 klas biorących udział w projekcie podzielili się na mniejsze grupy, w których wspólnie pracowali nad wybranym zagadnieniem. Uczniowie mieli za zadanie określenie celu, grupy docelowej, do której trafi ich materiał, a także wybranie formatu oraz sposobu, w jaki dotrą do swoich odbiorców. Podczas ostatnich zajęć projektowych młodzież zaprezentowała i omówiła wyniki swojej pracy z prof. Moniką Kaczmarek, kierownik Laboratorium Biologii Molekularnej Instytutu, która wprowadziła ich wcześniej w tajniki komunikowania i popularyzowania nauki.

Zapraszamy do zapoznania się z materiałami przygotowanymi przez uczniów, a samym uczniom gratulujemy ciekawości, zaangażowania i wysiłku włożonego w przygotowanie kampanii.

Szkoła Podstawowa im. M. Zientary-Malewskiej z Oddziałami Dwujęzycznymi w Dywitach

8A, wychowawczyni: Karolina Ozga

Projekt „Zero Waste”

Autorki: Ada, Maja, Milena, Julia

Bezpieczeństwo żywności

Autorki: Maja, Julia, Zosia, Lena

Instagram @foodscienceclass_

Autorki: Agata, Ola, Maja, Hania

Etykiety i oznaczenia

Autorzy: Marcin, Janek, Szymon, Stefan, Antek, Błażej, Iwo

Diety

Autorki: Tosia, Paulina, Ania, Hania, Gabrysia, Lena

Przetwarzanie żywności

Autorki: Ania, Emilka, Zuzia

8D, wychowawczyni: Agnieszka Poniewozik

Zdrowe zamienniki cukru

Autorzy: Wiktor, Adrian, Michał, Daniel, Adam

Produkty i potrawy regionalne

Autorki: Marysia, Ewa, Milena, Nel, Liwia, Małgosia

Alternatywy dla mięsa

Autorzy: Filip, Mateusz, Bartek, Maciek M., Maciek Ś.

Marnowanie żywności

Autorzy: Julia, Ania, Kamil, Edyta, Marta

Uniwersyteckie Liceum Ogólnokształcące im. Marii i Georga Dietrichów w Olsztynie

2AP, wychowawczyni: Jolanta Chotkowska

Zdrowe zamienniki produktów spożywczych

Autorzy: Wiktor, Franek, Maciek, Łukasz, Patryk, Radek

Marnowanie żywności

Autorzy: Karolina, Ola, Ania P., Ania F., Ola, Bartek

Skutki marnowania żywności

Diets as nutrition trends

Autorzy: Oliwia, Zuzia, Milena, Maja, Lena, Krystian, Magda

Diets and what they’re all about

Przetwórstwo żywności

Autorzy: Gosia G., Gosia K., Ola D., Ola H., Maciek

2BP, wychowawczyni: Małgorzata Raukuć

Jak powstaje mleko?

Autorki: Agata, Patrycja, Karolina, Weronika, Wiktoria, Ewelina

Zero waste

Autorzy: Marcin, Karolina, Iga, Marta, Weronika, Kornelia

Trendy żywieniowe

Autorki: Kaja, Weronika, Oliwia, Marta, Zosia, Alicja

Przemyślane zakupy, czyli jak kupować i nie marnować

Autorzy: Arek, Michał, Agnieszka, Julia, Mateusz, Natalia, Zosia


Food Science Class to projekt finansowany ze środków EIT Food – Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii ds. Żywności. EIT Food to wiodąca w Europie inicjatywa na rzecz tworzenia innowacji w branży rolno-spożywczej oraz budowania bardziej zrównoważonego, zdrowego i godnego zaufania systemu żywnościowego. Konsorcjum EIT Food składa się z kluczowych dla branży przedsiębiorstw, startupów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. EIT Food to jedna z ośmiu Wspólnot Wiedzy i Innowacji ustanowionych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE powołany w 2008 r. w celu stymulowania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.

Foodscienceclasslogo
EU-Logo

Czytaj więcej

Dr hab. Radosław Kowalski i dr Anna Ogrodowczyk poprowadzą projekty w ramach programu „Inkubator Innowacyjności 4.0”

Dr hab. Radosław Kowalski z Zespołu Biologii Gamet i Zarodka poprowadzi projekt „Sposób przechowywania nasienia ryb w warunkach produkcyjnych”, a dr inż. Anna Ogrodowczyk, z Zespołu Immunologii i Mikrobiologii Żywności, projekt „Jogurt z Ogrodu” z dodatkiem miodu i liofilizowanych ziół.

Projekty przeszły dwuetapową selekcję. Wstępną przeprowadził Komitet Sterujący, w skład którego wchodzą przedstawiciele naszego Instytutu, Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego oraz Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Selekcji merytorycznej dokonał zewnętrzny Komitet Inwestycyjny złożony z przedstawicieli nauki, przemysłu i Venture Capitals.

Realizacja projektów jest możliwa dzięki dofinansowaniu przyznanemu Instytutowi przez Ministerstwo Edukacji i Nauki na podstawie umowy nr MNISW/2020/318/DIR z programu pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0” w ramach projektu pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4). Celem projektu jest wsparcie zarządzania wynikami badań naukowych i prac rozwojowych, głównie w zakresie komercjalizacji.

Więcej informacji na podstronie projektu.


 

Czytaj więcej

#AnnualFoodAgenda „Roślinny Poniedziałek” – relacja

„Roślinny poniedziałek”, czyli zróbmy sobie przerwę od jedzenia mięsa chociaż na jeden dzień w tygodniu. Nie tylko z troski o swoje zdrowie, ale również dla dobra naszej planety. Taka idea przyświecała nam podczas warsztatów kulinarnych, w trakcie których młodzież szkolna, nauczyciele i entuzjaści diety roślinnej przygotowali wegetariańskie wersje popularnych dań. W lunchowym menu m.in. szpinakowe kopytka na purée marchewkowo-pietruszkowym z imbirem i marynowanym tofu, oraz malinowa gryczanka z konfiturą z figi i śliwki. Kolacja to już prawdziwa uczta dla wielbicieli kuchni japońskiej – jednej z najzdrowszych kuchni świata! W roli głównej wegetariańskie sushi przygotowywane pod okiem jednego z naszych naukowców, dr hab. Radosława Kowalskiego, i szefowej kuchni japońskiej, Julii Wasyluk.

Dziękujemy Kuźni Społecznej Banku Żywności za gościnę, a Wam wszystkim za zaangażowanie i entuzjazm w kreowaniu swoich nowych, zdrowszych nawyków żywieniowych!

Warsztaty „Roślinny Poniedziałek” są częścią projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda annualfoodagenda.com.

#AnnualFoodAgenda to projekt komunikacyjny finansowany ze środków EIT Food, czyli Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii ds. Żywności. EIT Food to wiodąca w Europie inicjatywa na rzecz tworzenia innowacji w branży rolno-spożywczej oraz budowania bardziej zrównoważonego, zdrowego i godnego zaufania systemu żywnościowego. Konsorcjum EIT Food składa się z kluczowych dla branży przedsiębiorstw, startupów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. EIT Food to jedna z ośmiu Wspólnot Wiedzy i Innowacji ustanowionych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE powołany w 2008 r. w celu stymulowania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.


 

Czytaj więcej

Prof. dr hab. Mariusz Piskuła ​odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski

Prof. dr hab. Mariusz Piskuła, dyrektor Instytutu, został oznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski w uznaniu za zasługi w pracy naukowo-badawczej i dydaktycznej.

Uroczystość odbyła się dzisiaj w Urzędzie Wojewódzkim w Olsztynie. Odznaczenie wręczył wojewoda warmińsko-mazurski Artur Chojecki.

Prof. Mariusz Piskuła kieruje Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN nieprzerwanie od 2012 roku. Jest członkiem korespondentem PAN, a w latach 2015-2019 pełnił funkcję Prezesa Oddziału Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie i Białymstoku. Odznaczony Złotym i Srebrnym Krzyżem Zasługi, Odznaką Ministra Rolnictwa „Zasłużony dla Rolnictwa” i Laurem Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego „Najlepszy z Najlepszych” za zasługi na rzecz polskiej nauki i jej promocję zagranicą. Jest aktywnym członkiem Międzynarodowej Unii Nauk o Żywności i Technologii (IUFoST) pełniąc funkcję członka Rady Zarządzającej oraz Komitetu Nominującego. Jest też członkiem Międzynarodowej Akademii Nauk o Żywności i Technologii (IAFoST).

W pracy naukowo-badawczej profesor Piskuła zajmuje się m.in. relacją pomiędzy przeciwutleniającymi właściwościami składników żywności pochodzenia roślinnego, ich wchłanianiem i metabolizmem a profilaktyką chorób dietozależnych. Ze względu na charakter prowadzonych badań aktywnie integruje środowiska nauk rolniczych i biologicznych z naukami medycznymi. Jest autorem około 200 publikacji, w tym ponad 80 oryginalnych prac badawczych. Jest jednym z najbardziej wpływowych naukowców na świecie, co znalazło odzwierciedlenie w prestiżowym rankingu World’s Top 2% Scientists opracowanym przez Uniwersytet Stanforda.

Odznaczenie zostało przyznane postanowieniem prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej na wniosek Prezesa Polskiej Akademii Nauk prof. dr hab. Jerzego Duszyńskiego.

Foto credits: Rzecznik Prasowy Wojewody. Krzysztof Guzek.

 

Czytaj więcej

Lista rankingowa – wyniki konkursu wniosków o grant na prace przedwdrożeniowe

Szanowni Państwo,

Poniżej przedstawiamy listę wniosków, które zostały złożone w II naborze do 31.10.2021 w ramach programu Inkubator Innowacyjności 4.0.

Gratulujemy wykonawcom zwycięskich projektów.

 

Lp. Data wpłynięcia wniosku Nr zgłosz. Tytuł planowanej komercjalizacji Kierownik grantu Instytut Ocena merytoryczna Komitetu inwestytcyjnego
1. 30.09.2021 2/IRZiBŻ Sposób przechowywania nasienia ryb w warunkach produkcyjnych dr hab. Radosław Kowalski IRZiBŻ PAN Pozytywna
2. 21.10.2021 7/2021 Opracowanie nowego kompozytu biodegradowalnego na bazie błonnika grochowego do wytworzenia opakowań jednorazowego użytku dr hab. inż. Joanna Le Thanh-Blicharz IBPRS-PIB Pozytywna
3. 28.10.2021 8/2021 Opracowanie efektywnego usuwania związków odorowych z gnojowicy przy wykorzystaniu mikroorganizmów dr inż. Katarzyna Kotarska IBPRS-PIB Pozytywna
4. 28.10.2021 3/IRZiBŻ „Jogurt z Ogrodu” z dodatkiem miodu i liofilizowanych ziół dr inż. Anna Ogrodowczyk IRZiBŻ PAN Pozytywna
5. 29.10.2021 9/2021 Technologia produkcji wyrobów z mięsa dzika z zastosowaniem fermentowanego octu jabłkowego dr inż. Piotr Szymański IBPRS-PIB Negatywna

 

Czytaj więcej

Nagroda Naukowa Oddziału PAN

Dr Sylwia Judycka zdobyła Nagrodę Naukową Oddziału Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie i Białymstoku za wybitne osiągnięcia naukowe w kategorii nauk biologicznych, rolniczych i medycznych. Wyróżnienie, na podstawie rekomendacji Kapituły Nagrody, otrzymała dr hab. Anna Szóstek-Mioduchowska.

Prezydium Oddziału PAN nagrodziło dr Sylwię Judycką za znaczące pogłębienie wiedzy z zakresu podstawowych i aplikacyjnych aspektów kriokonserwacji nasienia ryb. To już V edycja Nagród Naukowych Oddziału, które przyznawane są pracownikom ośrodków naukowych, uczelni wyższych i instytutów badawczych zlokalizowanych na obszarze Warmii, Mazur i Podlasia. Osiągnięcia kandydatów oceniane są pod kątem m.in. oryginalności tematyki badawczej i metodyki badań; wartości poznawczej; rangi czasopisma lub wydawnictwa, oraz przydatności i wpływu osiągnięcia na praktyczny rozwój gospodarczo-społeczny i kulturalny regionu.

Dr Sylwia Judycka pracuje na stanowisku Adiunkta w Zespole Biologii Gamet i Zarodka. Kieruje również Pracownią Biotechnologii i Biotechnik Rozrodu, gdzie przeprowadzane są analizy jakości nasienia ryb, ptaków i ssaków oraz kriokonserwacja nasienia. Kapituła Nagrody Naukowej PAN wyróżniła dr Judycką za cykl 7 publikacji dotyczących standaryzacji procedur kriokonserwacji nasienia ryb. Badania przedstawione w tych pracach dotyczą opracowania i doskonalenia procedur kriokonserwacji nasienia ryb łososiowatych (pstrąga potokowego, pstrąga tęczowego, troci, pstrąga źródlanego, łososia atlantyckiego, palii alpejskiej, neosamców pstrąga tęczowego oraz źródlanego) oraz okonia. W wyniku realizacji tych badań opracowana została nowatorska, wystandaryzowana (pod względem stałej liczby plemników oraz końcowego stężenia krioprotektantów) metodyka kriokonserwacji nasienia ryb z zastosowaniem prostego rozrzedzalnika glukoza-metanol.

Prezydium Oddziału, przychylając się do rekomendacji Kapituły Nagrody, przyznało również wyróżnienia. Otrzymała je dr hab. Anna Szóstek-Mioduchowska z Zespołu Immunologii i Patologii Rozrodu za pogłębienie wiedzy na temat roli mediatorów odpowiedzi zapalnej i kwasu lizofosfatydowego w rozwoju endometrosis u klaczy. Badania dr Szóstek pozwalają na lepsze zrozumienie mechanizmów leżących u podstaw patogenezy endometrosis i w przyszłości mogą przyczynić się do opracowania skutecznych strategii terapeutycznych u różnych gatunków.

 

Czytaj więcej

Dr hab. Anna Szóstek-Mioduchowska wyróżniona podczas Kongresu PTNW

Dr hab. Anna Szóstek-Mioduchowska z Zespołu Immunologii i Patologii Rozrodu została wyróżniona za najwyżej ocenione wystąpienie ustne pt. „Rola mediatorów zapalnych w procesach związanych z rozwojem endometrosis u klaczy – badania in vitro w sesji fizjologii i patologii koni podczas XVI Kongresu Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych „Omnia Autem Animalia Sunt”.

Wyniki badań dr hab. Anny Szóstek-Mioduchowskiej dotyczą wpływu mediatorów zapalnych uwalnianych przez makrofagi i limfocyty pomocznice na procesy związane z rozwojem endometrosis u klaczy: odkładanie białek macierzy zewnątrzkomórkowej, różnicowanie miofibroblastów, ekspresja i aktywność metaloproteinaz i ich tkankowych inhibitorów. Badania te pomogą zrozumieć mechanizmy leżących u podstaw patogenezy endometrosis, co w przyszłości może przyczynić się do opracowania skutecznych strategii terapeutycznych.

XVI edycja Kongresu Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych odbyła się 26-27 listopada 2021 w Warszawie w formie on-line. Celem spotkania było przedstawienie najnowszych osiągnięć z zakresu nauk weterynaryjnych przez wybitnych specjalistow reprezentuuących niemal wszystkie działy tej dyscypliny.

Wyniki badań prezentowane przez dr Szóstek-Mioduchowską powstały w trakcie realizacji projektów Iuventus plus (0463/IP1/2015/73) oraz Sonata 15 (2019/35/D/NZ9/02989).

 

Czytaj więcej