Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania vol. 2

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania ponownie na antenie! To już druga edycja popularnej serii audycji z udziałem naukowców Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Wracamy do Was z kolejną porcją wiedzy o żywności i dobrych nawykach żywieniowych.

Od 10 sierpnia do 10 września w każdy wtorek i piątek między godziną 13.00 a 14.00 spotkacie się z ekspertami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN – mikrobiologami, chemikami, biologami i technologami żywności, którzy przybliżą Wam fakty i ciekawostki na temat zdrowego odżywiania i rozprawią się z powszechnymi mitami na temat żywności. Kampania jest częścią projektu EIT Food #AnnualFood Agenda.

Czy dieta matki może wpłynąć na zdrowie nie tylko jej potomstwa ale i kolejnych pokoleń? Czym jest otyłość ukryta? Jak uchronić się przed zakażeniem bakteriami chorobotwórczymi w swojej kuchni? Dlaczego warto sięgać po ryby ze stawów hodowlanych? Kim są flekistarianie i czy Ty też jesteś jednym z nich? Jaką rolę mogą odgrywać maliny w walce z zaburzeniami funkcjonowania wątroby? Jak samodzielnie przygotować naturalne probiotyki? To tylko niektóre z wielu tematów, które poruszą naukowcy w ramach nadchodzącej kampanii.

„Wracamy do słuchaczy Radia Olsztyn z nową edycją Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania. Chcemy poruszyć te tematy, które budzą w konsumentach najwięcej obaw i wątpliwości, wokół których narosło wiele mitów. Będziemy mówić o żywności pochodzenia zwierzęcego, ale też o roślinnych alternatywach białka. Omówimy kontrowersje wokół ryb hodowanych w systemach zamkniętych i odsłonimy mało znane fakty na temat „dobrej” tkanki tłuszczowej. Całą tę wiedzę o żywności postaramy się podać w lekkostrawnej formie, która będzie też przyjemna dla ucha” – mówi Iwona Kieda, koordynatorka projektu #AnnualFoodAgenda.

Dla wszystkich głodnych wiedzy słuchaczy Organizatorzy przygotowali dodatkowe atrakcje – zachęcamy do śledzenia stron i profili społecznościowych Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz Radia Olsztyn.

 

Czytaj więcej

Grants Specialist

Institute of Animal Reproduction and Food Research of Polish Academy of Sciences in Olsztyn is looking for:

Grants Specialist

to administer innovative research grants from national and European competitive sources (więcej…)

Czytaj więcej

2021 Professorship Call at IARFR PAS, ERA Chair [Nutrigenomics]

Institute of Animal Reproduction and Food Research of Polish Academy of Sciences (IAR&FR PAS) is looking for an experienced researcher with leadership skills to establish an interdisciplinary research group to conduct cutting edge omics based research in the area of nutrition.

This position offers independence and autonomy of research as well as it requires experience in initiation and preparation of national and international grant applications.

Please download full announcement, if interested.

Files: 2021 Professorship Call at IAR&FR PAS, Poland

 

Czytaj więcej

By lepiej poznać rybi świat

Rodzicielstwo u ryb. Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie chcą poznać mechanizmy dziedziczenia cech u okonia. Uzyskana wiedza będzie przydatna w planowaniu przyszłych programów hodowlanych oraz pozwoli na wskazanie, które czynniki warunkują jakość potomstwa.

 

Czytaj więcej

EIT Food RIS Summer School in Targeted Nutrition

EIT Food RIS Summer School in Targeted Nutrition

6th September – 1th October 2021 – Online

WOULD YOU LIKE TO BECOME ONE OF THE INNOVATION LEADERS OF THE FUTURE GASTRONOMY SECTOR?

Apply now to RIS Summer School in Targeted Nutrition powered by EIT Food. Join the group of ambitious and creative young people!

Get support from multinational consortium of food researchers, industry experts, and professional chefs and co-create new concepts and products that address the needs and challenges faced by allergic and hypersensitive consumers.

In our school, you will get state-of-the-art knowledge and skills around management of food safety hazards and the development of targeted nutrition solutions.

You can rebuild the trust of consumers in food services, just believe that food hypersensitivity is not only a challenge but also an opportunity!

YOU CANNOT MISS IT!!!

More information on how to apply SOON.

 

Czytaj więcej

Lista wniosków o grant na prace przedwdrożeniowe

Lista wniosków o grant na prace przedwdrożeniowe do I konkursu w ramach programu „Inkubator innowacyjności 4.0”, które wpłynęły do dnia 07.05.2021 roku i zostały ocenione pozytywnie w ramach oceny przez Komitet Inwestycyjny i umieszczone na liście Wniosków rekomendowanych do przyznania grantu w ramach Konkursu:

 

Lp. Data wpłynięcia wniosku Nr zgłosz. Tytuł planowanej komercjalizacji Kierownik grantu Instytut Kwota/Czas realizacji
1. 07.05.2021 1 Dodatek paszowy do skarmiania jeleni po okresie reprodukcyjnym, przeznaczonych na surowiec mięsny dr inż. Anna Kononiuk IRZiBŻ 100.000 zł
9 miesięcy
2. 30.04.2021 5/2021 Innowacyjna kultura starterowa do kiszenia buraków – optymalizacja technologii produkcji w skali pilotażowej dr inż. Antoni Miecznikowski IBPRS-PIB 99.507,80 zł
9 miesięcy
3. 26.04.2021 4/2021 Uszlachetnienie białka grochowego poprzez rafinację i koncentrację białka w procesach membranowych – badania w skali ćwierćtechnicznej dr inż. Roman Zielonka IBPRS-PIB 98.000 zł
6 miesięcy

 

Czytaj więcej

Nowe funkcje

W 2021 r. pracownicy Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności objęli nowe funkcje związane z działalnością naukową i edytorską w ramach wydawnictw oraz organizacji działających poza strukturami Instytutu. 

Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI) powołał prof. dr hab. Ryszarda Amarowicza na stanowisko Associate Editor w sekcji Analytical Chemistry czasopisma Molecules. Jednocześnie Prof. Amarowicz został zaproszony do Komitetu Redakcyjnego czasopisma Food Chemistry – Molecular Sciences (Elsevier).

Prof. dr hab. Agnieszka Wacławik dołączyła do Komitetu Redakcyjnego czasopisma Biology of Reproduction jako Member of the Board of Reviewing Editors.

Dr hab. Wiesław Wiczkowski, prof. PAN objął funkcję Wiceprzewodniczącego Zarządu Polskiego Towarzystwa Metabolomicznego na kadencję 2021-2025.

Gratulujemy!

 

Czytaj więcej