Dyrektor Instytutu informuje, że konkurs na stanowisko bioinformatyka-analityka danych w Laboratorium Biologii Molekularnej został rozstrzygnięty i wybrany został Pan dr Tomasz Molcan.
PL
Dyrektor Instytutu informuje, że konkurs na stanowisko bioinformatyka-analityka danych w Laboratorium Biologii Molekularnej został rozstrzygnięty i wybrany został Pan dr Tomasz Molcan.
Zespół Mechanizmów Działania Hormonów, Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk (IRZBŻ PAN) poszukuje stypendystki lub stypendysty, którzy chcieliby rozwijać swoje zainteresowania w obszarze biologii molekularnej i komórkowej, w interdyscyplinarnym zespole prof. Moniki M. Kaczmarek.
Termin nadsyłania zgłoszeń: 20 luty 2023 r.
Preferowana data rozpoczęcie pracy: nie później niż 1 marca 2023 r.
Jednostka:
IRZBŻ PAN w Olsztynie jest jednym z czołowych polskich instytutów badawczych kategorii A, który prowadzi interdyscyplinarne badania w dziedzinie nauk rolniczych i biologicznych, zarówno o charakterze podstawowym, jak i stosowanym. Instytut posiada najnowocześniejszą infrastrukturę naukowo-badawczą i ma doskonałe zaplecze administracyjne. IRZBŻ PAN zapewnia pracę w stymulującym środowisku naukowym, kładąc nacisk na wzajemną współpracę oraz przekraczanie granic poszczególnych dyscyplin. Współpraca, wymiana wiedzy między naukowcami z różnych dyscyplin jest powszechna i doceniana.
Miasto:
Olsztyn to świetne miejsce pracy, jeśli cenisz sobie bliski kontakt z naturą i spokojne życie. W granicach administracyjnych miasta znajduje się ponad 10 jezior, bardzo dobrze rozwinięta infrastruktura turystyczna i sportowa, a także zaplecze rekreacyjne. W kalendarzu nie brakuje również wydarzeń kulturalnych i sportowych (więcej na: Wikipedia).
Zainteresowania zespołu:
Badania zespołu prof. Moniki M. Kaczmarek skupiają się na poznaniu mechanizmów zapewniających prawidłowy rozród u ssaków. Szczególnie interesuje nas zrozumienie molekularnej komunikacji między matką a zarodkiem/noworodkiem, która prowadzi do uzyskania zdrowego potomstwa. Więcej na stronie laboratorium prof. Kaczmarek oraz Laboratorium Biologii Molekularnej.
Opis projektu:
W ramach projektu OPUS pt.: „Droga Mleczna do sukcesu rozrodczego: rola leptyny w programowaniu funkcji rozrodczych na przestrzeni pokoleń” będziemy identyfikować szlaki sygnałowe leżące u podstawy „laktokrynnego” mechanizmu, odpowiedzialnego za programowanie wydajności rozrodczej warunkującej sukces rozrodczy gatunku na przestrzeni pokoleń. Ze względu na fakt, że to właśnie rodzice stwarzają odpowiednie warunki do rozwoju potomstwa, postanowiliśmy zbadać, jak niedożywienie matki w okresie laktacji wpływa na wydajność rozrodczą kolejnych pokoleń. Aby osiągnąć cele założone w projekcie zastosujemy model mysi i połączymy metody biologii molekularnej i komórkowej z nowoczesnymi wysokoprzepustowymi badaniami transkryptomu i epigenomu. Zapewniamy możliwość współpracy interdyscyplinarnej w ramach zespołów zlokalizowanych w Instytucie, a także z partnerami krajowymi i zagranicznymi projektu.
Wymagania:
Oferujemy:
Informacje dodatkowe:
Doktoranci wybrani zostaną spośród kandydatów w konkursie otwartym, zgodnie zasadami przyznawania stypendiów dla młodych naukowców w projektach badawczych finansowanych przez Narodowe Centrum Nauki (uchwała Rady NCN nr 96/2016 z dnia 27 października 2016 r.) oraz zasadami Europejskiej Karty Naukowca i Kodeksu postępowania przy rekrutacji pracowników naukowych w ramach strategii HR Excellence in Research.
Jak aplikować?
Zainteresowani kandydaci proszeni są o kontakt z prof. Moniką M. Kaczmarek drogą elektroniczną (m.kaczmarek@pan.olsztyn.pl) i przesłanie do 20.02.2023 roku: CV, listu motywacyjnego, opisu najważniejszych osiągnięć, kopii dyplomu oraz kontaktów do co najmniej dwóch osób (w tym opiekuna naukowego), które będą mogły wystawić opinię na temat kandydata.
Termin składania wniosków może zostać przedłużony do czasu znalezienia odpowiednich kandydatów spełniających wszystkie wymagania.
W CV prosimy o umieszczenie klauzuli zgody na przetwarzanie danych osobowych w procesie rekrutacji:
„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w dokumentach aplikacyjnych przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10, w celu realizacji procesu rekrutacji wraz z publikacją na stronie internetowej Instytutu pełnych wyników konkursu”.
Klauzula informacyjna:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN poszukuje kobiet w wieku 18-45 lat zmagających się z nadwagą lub otyłością (BMI* 25,5-35) do udziału w badaniu naukowym realizowanym we współpracy z Wydziałem Lekarskim Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Projekt ,,KETO-MINOX: Wpływ izokalorycznej, redukcyjnej diety ketogenicznej na metabolizm, stan zapalny, wybrane parametry odżywienia i stres oksydacyjny kobiet z nadwagą i otyłością” ma na celu zbadanie efektywności diety ketogenicznej jako diety odchudzającej wśród kobiet z nadmierną masą ciała. Dieta ketogeniczna to sposób żywienia oparty na wysokiej zawartości tłuszczu w diecie z jednoczesnym ograniczeniem węglowodanów, który prowadzi do wytworzenia stanu ketozy w organizmie (w którym organizm pozyskuje energię nie z cukru – glukozy – ale z tłuszczu nagromadzonego w tkankach). W ramach 8-tygodniowego badania każda z uczestniczek otrzyma całodzienne wyżywienie w formie cateringu. Przed rozpoczęciem, w połowie badania (po 4 tygodniach) oraz na jego zakończenie uczestniczkom zostanie pobrana krew, mocz i kał do badań, próbka oddechu, zostaną zmierzone parametry antropometryczne (waga, obwody, skład ciała) i ciśnienie tętnicze.
Przewidywany termin rozpoczęcia badania: kwiecień 2023 r.
Miejsce badania: Olsztyn.
dr Natalia Drabińska
e-mail: n.drabinska@pan.olsztyn.pl
tel. +48 662 957 751
*BMI – Body Mass Index powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach
Stanowisko: specjalista
Miejsce pracy: Zespół Biologii Gamet i Zarodka
Wymiar etatu: pełny etat
Przewidywana data rozpoczęcia pracy: 1 luty 2023 r.
Oczekiwania:
Od kandydatka/ki będzie oczekiwało się prowadzenia następujących analiz laboratoryjnych:
Ponadto, od kandydata oczekuje się wsparcia w prowadzeniu badań naukowych w zakresie:
Wymagania kwalifikacyjne:
Perspektywy:
Wymagane dokumenty:
Zgłoszenia na konkurs należy przesłać na adres e-mail: j.papurzynska@pan.olsztyn.pl lub na adres (liczy się data stempla pocztowego):
Instytut Rozrodu Zwierząt Badań Żywności PAN
Dział Kadr
ul. Tuwima 10
10-748 Olsztyn
Termin składania dokumentów upływa w dniu 27.01.2022 r.
W CV prosimy o umieszczenie klauzuli zgody na przetwarzanie danych osobowych w procesie rekrutacji:
„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w dokumentach aplikacyjnych przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10, w celu realizacji procesu rekrutacji wraz z publikacją na stronie internetowej Instytutu pełnych wyników konkursu”.
Klauzula informacyjna:
Stanowisko: specjalista
Miejsce pracy: Zespół Patologii i Medycyny Translacyjnej Rozrodu
Wymiar etatu: pełny etat
Opis zadań:
Kandydat będzie uczestniczył w realizacji projektu badawczego NCBiR: „Opracowanie immunologicznych preparatów do profilaktyki i leczenia stanów zapalnych wymienia krów (mastitis), alternatywnych dla konwencjonalnych chemioteraputyków i antybiotyków”.
Od kandydata oczekuje się prowadzenia analiz laboratoryjnych (po odpowiednim przeszkoleniu – w razie konieczności):
Ponadto, od kandydata oczekuje się wsparcia w prowadzeniu badań naukowych w zakresie:
Wymagania:
Warunki zatrudnienia:
Perspektywy:
Wymagane dokumenty:
Zgłoszenia na konkurs należy przesłać na adres e-mail: j.papurzynska@pan.olsztyn.pl lub na adres:
Instytut Rozrodu Zwierząt Badań Żywności PAN
Dział Kadr
ul. Tuwima 10
10-748 Olsztyn
Termin składania dokumentów upływa w dniu 8.01.2022 r. o godz. 12.00.
Liczy się data stempla pocztowego.
Planowany czas rozpoczęcia pracy: 15.01.2023 r.
W CV prosimy o umieszczenie klauzuli zgody na przetwarzanie danych osobowych w procesie rekrutacji:
„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w dokumentach aplikacyjnych przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10, w celu realizacji procesu rekrutacji wraz z publikacją na stronie internetowej Instytutu pełnych wyników konkursu”.
Klauzula informacyjna:
Dr hab. inż. Urszula Krupa-Kozak z Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności naszego Instytutu oraz dr Łukasz Łopusiewicz z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technicznego pracują nad nową recepturą pieczywa bezglutenowego. Wykorzystują makuchy, czyli pozostałości po tłoczeniu oleju z nasion roślin oleistych.
Przemysł spożywczy generuje ogromne ilości odpadów i produktów ubocznych, które w większości nie są wykorzystywane. Niektóre z nich mogą być użyteczne ze względu na wartość odżywczą i właściwości prozdrowotne. Przykładem są makuchy, czyli pozostałości po tłoczeniu oleju z nasion roślin oleistych. Mogą one stanowić surowiec dla różnych gałęzi przemysłu spożywczego.
Ze względu na zawartość cennych biopolimerów oraz składników bioaktywnych jednym z zastosowań makuchów (inaczej wytłoków), zaproponowanym przez naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie oraz Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technicznego, mogłoby być wzbogacanie pieczywa specjalnego przeznaczenia dietetycznego.
„Wypiekowe produkty bezglutenowe w porównaniu z konwencjonalnym pieczywem cechuje niższa jakość ze względu na niezadowalającą teksturę, gorszy smak, obniżoną wartość odżywczą i krótki okres przydatności do spożycia. Potrzeba poprawy ich jakości i wzbogacenia w składniki odżywcze skłoniła nas do podjęcia badań nad potencjałem makuchów lnianych, jako naturalnym źródłem wartościowego białka, składników mineralnych oraz antyoksydantów, w kontekście poprawy walorów pieczywa bezglutenowego” – napisali wspomniani badacze w swojej najnowszej publikacji, która ukazała się w czasopiśmie „Molecules”.
„Osoby, które z uzasadnionych medycznie powodów (celiakii, nieceliakalnej nietolerancji glutenu, alergii na pszenicę lub gluten) przechodzą na dietę bezglutenową, mogą spożywać wyłącznie produkty pozbawione glutenu. Dieta eliminacyjna jest bowiem w tym przypadku jedyną skuteczną metodą terapeutyczną – mówi w rozmowie z PAP główna autorka badania dr hab. inż. Urszula Krupa-Kozak. – Konsumenci na diecie bezglutenowej mają prawo oczekiwać, że jakość produktów bez glutenu dostępnych w handlu, bułek, ciastek itp., będzie podobna do wyrobów konwencjonalnych. W rzeczywistości nie jest to jednak łatwe do osiągnięcia i stanowi wielkie wyzwanie dla technologów i producentów żywności”.
„Dzieci młodsze ze zdiagnozowaną chorobą glutenozależną, które muszą rozpocząć terapię i przejść na dietę bezglutenową, mają nieco łatwiej, bo nie przyzwyczaiły się jeszcze tak bardzo do smaku pieczywa konwencjonalnego (pszennego, pszenno-żytniego) i nie są do niego tak bardzo przywiązane. Trudniej mają dorośli pacjenci, którzy mają utrwalone nawyki i upodobania żywieniowe. Są często bardzo rozczarowani smakiem, teksturą, a nawet wyglądem tych produktów” – dodaje.
Dlatego wraz ze współpracownikami dr Krupa-Kozak stara się opracowywać produkty bezglutenowe w taki sposób, aby poprawić ich jakość. „Często jest ona znacznie niższa w porównaniu z odpowiednikami zawierającymi gluten. Wyeliminowanie tego ważnego w technologii produkcji pieczywa białka o właściwościach lepko-elastycznych wiąże się z potrzebą poszukiwania jego zastępników. Dlatego często stosowane są składniki naśladujące cechy glutenu, które umożliwią nadanie odpowiedniej konsystencji ciasta i tekstury wypieku: hydrokoloidy, gumy, emulgatory” – wyjaśnia specjalistka.
Najnowsze badanie zespołu z IRZiBŻ PAN i ZUT dotyczyło wykorzystania makuchów z lnu do wzbogacenia składu bezglutenowego chleba. Ekstraktem z makuchów lnianych naukowcy zastąpili wodę (od 25 do 100 proc. jej pierwotnej zawartości).
„Od lat zajmuję się badaniami m.in. nad poprawą jakości bezglutenowych produktów wypiekowych. Te dostępne komercyjnie są często ubogie w błonnik pokarmowy, za to nadmiernie słodkie i tłuste. To przekłada się negatywnie na jakość diety i stan zdrowia taj grupy konsumentów. Opracowując nowe receptury stosuję zarówno naturalnie bezglutenowe surowce, jak i suplementy tj. prebiotyki, składniki mineralne, białka pochodzenia roślinnego i zwierzęcego” – opowiada autorka publikacji.
I dodaje: „W tym roku nawiązałam ciekawą współpracę z dr Łukaszem Łopusiewiczem z ZUT ze Szczecina, który na co dzień zajmuje się badaniami nad wytłokami z roślin oleistych. Udało nam się znaleźć wspólny mianownik dla naszych dość odległych zainteresowań naukowych, który zaowocował powstaniem pomysłu na innowacyjne pieczywo bezglutenowe z udziałem ekstraktu z makuchów lnianych. Dr Łopusiewicz podzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem na temat opracowanej w jego zespole metody pozyskiwania ekstraktu wodnego z makuchów lnianych”.
Jak wyjaśnia dr Krupa-Kozak, „w wyniku wspomnianej ekstrakcji powstaje produkt przypominający 'mleczko’ lniane. I właśnie tego ekstraktu, bogatego w cenne substancje, użyliśmy do opracowania nowej formuły chleba bezglutenowego. Badania obejmowały opracowanie receptury, wypiek pilotażowy i charakterystykę produktu finalnego, od oceny wartości odżywczej, poprzez analizę szeregu parametrów technologicznych i funkcjonalnych aż po badania jakości sensorycznej”.
„Wraz z makuchami lnianymi wprowadzamy do receptury chleba liczne białka i polisacharydy odpowiadające m.in. za tworzenie się charakterystycznego śluzu, który chyba wszyscy kojarzymy z gotowania siemienia lnianego. W tym przypadku nadają one pieczywu pożądaną spoistość, porowatość, strukturę, czyli jednym słowem poprawiają jego właściwości technologiczne” – dodaje dr Łukasz Łopusiewicz.
Tłumaczy, że te same związki odpowiadają także za polepszenie barwy pieczywa (skórki i miąższu), a nawet jego aromatu. „Wspomniane wcześniej białka i polisacharydy w czasie pieczenia reagują ze sobą. W efekcie powstają związki odpowiadające m.in. za odbiór aromatu”. Tymczasem oba te aspekty nierzadko są dla konsumentów tak samo ważne, jak inne cechy chleba.
Cele naukowców były dwa: po pierwsze – zbadać, jaki wpływ na parametry technologiczne pieczywa będzie miało zastąpienie części wody „mleczkiem” lnianym, po drugie – zwiększyć w końcowym produkcie zawartość związków odżywczych i bioaktywnych, które miałyby potencjalnie nutraceutyczny wpływ na organizm człowieka.
„I to się udało – mówi naukowczyni z Olsztyna. – Proporcjonalnie do tego, jak dużą część wody zastąpiliśmy ekstraktem z makucha, zawartość białka i składników mineralnych, szczególnie potasu i magnezu, zwiększyła się. Zastosowanie 'mleczka’ z lnu szczególnie korzystnie wpłynęło na jakość sensoryczną chleba, który naszym zdaniem mógłby wzbogacić codzienną dietę konsumentów pieczywa bezglutenowego zarówno w cenne składniki odżywcze, ale również w składniki o potencjale prozdrowotnym”.
Szczegółowe analizy składu pieczywa pokazały, że miało ono nie tylko podwyższony profil żywieniowy (zawierało więcej białka i znacznie wyższe stężenia ważnych minerałów), ale też właściwości antyoksydacyjne.
Dr Krupa-Kozak podkreśla, że niezwykle pozytywnym wynikiem byłoby wydłużenie świeżości pieczywa. „Wadą tego bezglutenowanego jest jego kruchość. Szybko traci swoją wilgotność, a jego miękisz rozpada się – mówi. – Producenci dokładają starań, aby poprawić jego jakość oraz spowolnić czerstwienie, np. stosując opakowania ze zmodyfikowanym składem atmosfery wewnątrz, aby produkt dłużej był smaczny”.
„Obecnie badamy czy dodatek 'mleczka’ lnianego mógłby wpływać na wydłużenie świeżości naszego chleba. Dodatkowo interesujące będzie sprawdzenie stabilności mikrobiologicznej tego wyrobu, a więc tego, jak szybko pleśnieje w porównaniu z pieczywem bez dodatku ekstraktu z makuchów” – dodaje.
Na razie badania zespołu z IRZiBŻ PAN i ZUT są w fazie pilotażowej. „Już na tym etapie jesteśmy bardzo zadowoleni z uzyskanych wyników. Na tyle, że będziemy kontynuować badania być może z zastosowaniem innych makuchów, pozyskanych z bardziej 'egzotycznych’ roślin oleistych” – mówi dr Krupa-Kozak.
„W zależności od gatunku rośliny makuchy mogą bowiem zawierać bardzo różne makroskładniki, antyoksydanty i substancje bioaktywne” – dodaje dr Łopusiewicz.
Badacz przypomina, że na tę chwilę odpadów z ekstrakcji roślin oleistych praktycznie w żaden sposób się nie wykorzystuje. Wyjątkiem są rzadkie przypadki dodawania ich do pasz dla zwierząt czy używania w celach opałowych.
„A ich potencjał jest ogromny. Wraz z moim zespołem od kliku lat prowadzimy projekt, w którym staramy się użyć wspomnianego tu ekstrkatu (mleczka) do wyrobu fermentowanej żywności wegańskiej, czyli np. jogurtu i kefiru czy sera w typie camembert” – wymienia.
„Nasze badanie prezentuje bardzo obiecujący sposób wykorzystania produktu ubocznego, który ze względu na wysoką zawartość białek, polisacharydów, minerałów i przeciwutleniaczy może istotnie zwiększyć wartość bezglutenowego pieczywa” – podsumowuje dr Krupa-Kozak.
Kwartalnik naukowy Polish Journal of Food and Nutrition Sciences otrzymał dofinansowanie ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki w ramach programu „Rozwój czasopism naukowych” (projekt nr RCN/SP/0520/2021/1). Program ma na celu podniesienie poziomu praktyk wydawniczych i edytorskich, zwiększenie wpływu czasopism na rozwój nauki oraz utrzymanie czasopism w międzynarodowym obiegu naukowym.
Dofinansowanie w wysokości 120 000 zł przyznano na lata 2022-2024.
W dniach 23-25 lutego 2023 r. w Stadninie Koni w Walewicach odbędzie się I Konferencja pt. „Naukowe i praktyczne aspekty rozrodu koni”. Patronat naukowy nad wydarzeniem objął Komitet Nauk Weterynaryjnych i Biologii Rozrodu Polskiej Akademii Nauk oraz Polskie Towarzystwo Hipiatryczne, a jednym z organizatorów jest nasz Instytut.
Głównym celem konferencji będzie wymiana doświadczeń naukowych i praktycznych oraz integracja środowiska badaczy i praktyków: zootechników i lekarzy weterynarii, zajmujących się rozrodem koni w Polsce. Konferencja zostanie podzielona na dwie części: naukową oraz praktyczną.
Dyskusja naukowa skupi się wokół genetycznych podstaw rozrodu koni, biotechnik i biotechnologii rozrodu koni oraz fizjologii i patologii tych zwierząt. Planowane są wystąpienia ustne i sesje plakatowe. Warsztaty praktyczne podzielono na część teoretyczną i praktyczną. Uczestnicy warsztatów zapoznają się z różnymi aspektami rozrodu ogiera ze szczególnym naciskiem na zagadnienia związane z pobieraniem i przygotowaniem nasienia do inseminacji.
Organizatorami konferencji jest Zespół Patologii i Medycyny Translacyjnej Rozrodu Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie; Katedra Rozrodu, Anatomii i Genomiki Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie; Katedra Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz Centrum Rozrodu Koni w Walewicach.
Więcej informacji na o Konferencji można znaleźć na stronie internetowej.
Dr hab. Agnieszka Wacławik, prof. PAN została laureatką nagrody SRF Academic Scholarship, przyznanej przez jedno z najstarszych towarzystw naukowych specjalizujących się biologią rozrodu ludzi i zwierząt na świecie.
Dr hab. Agnieszka Wacławik, profesor PAN, z Zespołu Mechanizmów Działania Hormonów IRZiBŻ PAN została nagrodzona SRF Academic Scholarship przez Society for Reproduction and Fertility (SRF). Prof. Wacławik przyznano grant na kontynuację programu badań pt. „Novel role for estradiol-17β in embryo-maternal crosstalk”.
Celem projektu jest zbadanie roli estradiolu, sygnału zarodkowego u świni, w regulacji funkcji komórek, z których rozwija się łożysko – trofoblastu zarodka oraz komórek błony śluzowej macicy. Zbadane zostaną nowe szlaki sygnałowe biorące udział w procesie implantacji zarodka oraz rozwoju łożyska.
Society for Reproduction and Fertility jest jednym z najstarszych międzynarodowych towarzystw naukowych zajmujących się tematyką biologii rozrodu ludzi i zwierząt, którego początki sięgają lat 40. XX wieku. SRF organizuje coroczne konferencje oraz wydaje m.in. czasopisma „Reproduction” i „Reproduction & Fertility”.
Więcej informacji można znaleźć na stronie SRF.
Miejsce pracy: Zespół Patologii i Medycyny Translacyjnej Rozrodu (zespół Prof. D. Skarżyńkiego)
Data rozpoczęcia pracy: 1 stycznia 2023 lub później (w zależności od indywidualnych ustaleń)
Wymiar czasu pracy: 0,75 etatu (107h w miesiącu) na rzecz projektu NCBR: „Opracowanie immunologicznych preparatów do profilaktyki i leczenia stanów zapalnych wymienia krów (mastitis), alternatywnych dla konwencjonalnych chemioteraputyków i antybiotyków”.
Okres: 12 miesięcy.
Od kandydata oczekuje się prowadzenia analiz laboratoryjnych (po odpowiednim przeszkoleniu – w razie konieczności):
Ponadto, od kandydata oczekuje się wsparcia w prowadzeniu badań naukowych w zakresie:
Wymagania:
W ramach rekrutacji wewnętrznej oferujemy:
Wymagane dokumenty aplikacyjne od kandydatów:
Aplikowanie:
Zgłoszenia należy przesyłać na adres e-mail: m.trojanowska@pan.olsztyn.pl.
Termin składania wniosków upływa w dniu 30 grudnia 2022 r.
W CV prosimy o umieszczenie klauzuli zgody na przetwarzanie danych osobowych w procesie rekrutacji:
„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w dokumentach aplikacyjnych przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10, w celu realizacji procesu rekrutacji wraz z publikacją na stronie internetowej Instytutu pełnych wyników konkursu”.
Klauzula informacyjna:
Osoby zainteresowane proszone są o składanie aplikacji na adres e-mail: m.trojanowska@pan.olsztyn.pl do dnia 30.12.2022 r.