Akcje COST

Aktualne projekty

COST Action CA21139 – 3Rs concepts to improve the quality of biomedical science (IMPROVE).

COST Action CA21149 – Reducing acrylamide exposure of consumers by a cereals supply-chain approach targeting asparagine (ACRYRED).

COST Action CA20128 – Promoting Innovation of ferMENTed fOods.

COST Action ​CA18113 – Understanding and exploiting the impacts of low pH on micro-organisms.

Projekty zakończone

COST Action CA16119 CellFit – In vitro 3-D total cell guidance and fitness.

COST Action FA1402 ImpARAS – Improving Allergy Risk Assessment Strategy for new food proteins.

COST Action FA1403 POSITIVe – Interindividual variation in response to consumption of plant food bioactives and determinants involved.

COST Action FA 1205 AQUAGAMETE – Assessing and improving the quality of aquatic animal gametes to enhance aquatic resources – The need to harmonize and standardize evolving methodologies, and improve transfer from academia to industry.

COST Action FA1201 EPICONCEPT – Epigenetics and Periconception Environment.

COST Action FA1005 INFOGESTImproving health properties of food by sharing our knowledge on the digestive process

COST Action FA0702 GEMINI – Maternal Interaction With Gametes and Embryo.

COST Action FA0801 LarvaNet – Critical success factors for fish larval production in European Aquaculture: a multidisciplinary network.

COST 926 – Impact of new technologies on the health benefits and safety of bioactive plant compounds.

COST 927 – Thermally processed foods: possible health implications.

COST Action 958 – Viticulture: biotic and abiotic stress – grapevine defence mechanism and grape development.

COST Action D31 – Novel and specific anion receptors for use in sensor technology.

COST FA802 – Feed for health.

Czytaj więcej

Zespół Ochrony Bioróżnorodności

Nasze interdyscyplinarne badania koncentrują się na zagadnieniach związanych z tematyką zwierząt wolno żyjących w kontekście zachowania ich bioróżnorodności. 

Nasze badania prowadzimy w kilku obszarach.

Pierwszym jest poszerzenie aktualnej wiedzy na temat mechanizmów kształtujących bioróżnorodność agro-ekosystemów.  Badamy wpływ czynników środowiskowych (np. stresu czy bazy żerowej w siedlisku) na kondycję zwierząt, a także na jakość parametrów technologicznych oraz zawartość i biodostępność biologicznie aktywnych składników w surowcach pozyskiwanych od zwierząt.

Aby zrozumieć zachodzące w środowisku zmianyzajmujemy się również badaniem interakcji pomiędzy czynnikami epigenetycznymi (epizootycznymi, klimatycznymi i toksykologicznymi) a procesami fizjologicznymi u zwierząt w ich naturalnych siedliskach. Ważnym celem naszych badań jest także praca na rzecz wyodrębnienia specyficznych gatunkowo przystosowań zwierząt do zmian środowiskowych wraz z ich konsekwencjami dla homeostazy (zdolności organizmu do samoregulacji procesów biologicznych).

Ponadto skupiamy się na wdrażaniu biotechnik rozrodu jako narzędzi diagnozowania, kontroli, zachowania bioróżnorodności i opracowania markerów potencjału rozrodczego.

Interdyscyplinarność zespołu pozwala na kompleksowe wykorzystanie potencjału materiału badawczego, zgodnie z zasadą 6R (refuse, reduce, reuse, recover, recycle, rethink). Priorytetowo podchodzimy bowiem do efektywnego użycia tkanek odzwierzęcych, zarówno w celach badawczych, jak i wdrożeniowych – np. w terapiach medycznych i weterynaryjnych.

Współpracujemy z otoczeniem gospodarczym oraz Lasami Państwowymi w zakresie opracowania dodatków paszowych, biotechnik rozrodu oraz produktów mięsnych o cennych walorach odżywczych.

Czytaj więcej

Popularyzacja nauki

Jednym z kluczowym aspektów misji Instytutu jest popularyzacja jego dorobku naukowego oraz wspieranie budowy dialogu pomiędzy środowiskiem nauki i społeczeństwem.

Instytut podejmuje szereg inicjatyw, które mają na celu:

  • promowanie wyników działalności badawczo-rozwojowej i innowacyjnej;
  • podniesienie świadomości społeczeństwa na temat roli nauki w gospodarczym i społecznym rozwoju kraju;
  • propagowanie kariery badawczej wśród młodzieży;
  • wzrost społecznej aprobaty dla publicznego finansowania badań.

 

Czytaj więcej

Pracownicy ZMDH

Kierownik

dr hab. Agnieszka Blitek, prof. nadzw.

Profesor:

prof. dr hab. Adam J. Zięcik

Profesor nadzwyczajny:

dr hab. Aneta Andronowska

dr hab. Monika M. Kaczmarek

Adiunkci

dr hab. Agnieszka Wacławik

Asystent w projekcie

mgr Piotr Kaczyński

mgr Monika Baryła

Doktoranci

mgr Magdalena Szymańska

mgr Krzysztof Jan Witek

mgr Żaneta Reliszko

mgr Joanna Najmuła

mgr Aleksandra Złotkowska

St. Specjaliści

mgr Katarzyna Gromadzka-Hliwa

mgr Jan Kłos

mgr Benigna Szerejko

dr hab. Zbigniew Lipiński

Technolog

mgr Emilia Przygrodzka

St. Technik

Jadwiga Sułek

Czytaj więcej

TRAFOON – Traditional Food Network to improve the transfer of knowledge for innovation

Okres realizacji: 2013-2016

Źródło finansowania: w ramach 7.PR UE

Koordynator PAN Olsztyn: prof. dr hab. Ryszard Amarowicz

www.trafoon.eu

W Unii Europejskiej, mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa w sektorze spożywczym poddawane są coraz większej presji w związku z otwarciem rynków, wzrostem zapotrzebowania na powtarzalne i konkurencyjne cenowo produkty spożywcze, rosnącym znaczeniem dużych detalistów oraz prowadzenia działalności zgodnej z krajowymi regulacjami.

Takie ciągle zwiększone oczekiwania zagrażają wielu tradycyjnym wyrobom jak i technikom przetwarzania, które jeszcze dziś są dostępne. Produkcja żywności z lokalnych surowców, przy użyciu ponad stuletnich receptury oraz metod są fundamentem tożsamości kulturowej europejskich regionów. W ośrodkach miejskich, grup konsumentów coraz częściej domagają się tradycyjnych, lokalnych produktów żywnościowych zwykle produkowanych w warunkach ekologicznych. Ma to związek z problemami wywołanym przez przemysłowych producentów żywności masowej oraz niejasnościami związanymi z żywnością opartą o GMO, które mocno nadszarpnęły zaufanie publiczne. Aby przetrwać ekonomicznie i uczestniczyć w nowoczesnym rynku konsumentów mali producenci wytwarzający tradycyjną żywność muszą rozszerzać swoje umiejętności, zarówno w zakresie rozwoju biznesu, technik produkcyjnych poprzez przestrzeganie obowiązujących przepisów dochodząc do promowania żywieniowych i pro-zdrowotnych aspektów związanych ze swoimi produktami.

W celu wspierania takich małych przedsiębiorstw, projekt TRAFOON rozpoczął w listopadzie 2013 roku tworzenie sieci transferu wiedzy, ze szczególnym uwzględnieniem produktów zbożowych, rybnych, przetworów z warzyw i/lub grzybów oraz przetworów owocowych, wspierających producentów żywności tradycyjnej.

Sieć TRAFOON stawia sobie za cel łączenie naukowców, ośrodki transferu wiedzy i stowarzyszenia w 14 krajach Europy w celu wspierania zrównoważonego rozwoju i przedsiębiorczości w sektorze żywności tradycyjnej z korzyścią dla regionów Europy i europejskiego konsumenta.

traditional-food-a-culinary-trip-through-europe-isbn-s tn_wiedza_i_zycie_pan_w_biznesie bonding_tradition_with_innovation

TRADITIONAL FOOD:
A CULINARY TRIP
THROUGH EUROPE

PRACA NAUKOWCÓW
ZAOWOCUJE W BIZNESIE

Bonding tradition
with innovation –
successful strategies
in food chain value

Czytaj więcej

Wydawnictwa

W Instytucie wydawane jest czasopismo o zasięgu międzynarodowym – Polish Journal of Food and Nutrition Sciences (od roku 1991).

Jest to kwartalnik, w którym publikowane są w języku angielskim oryginalne prace z zakresu nauki o żywności i żywieniu, promującym w świecie dokonania polskich ośrodków naukowych oraz propagującym współpracę międzynarodową poprzez publikowanie prac zagranicznych autorów. Nad poziomem naukowym czasopisma czuwa grono wybitnych naukowców krajowych i zagranicznych z redaktor naczelną dr hab. Magdaleną Karamać i mgr Joanną Molgą, sekretarzem redakcji.

Ponadto, Instytut jest także współwydawcą wraz z Towarzystwem Biologii Rozrodu kwartalnika Reproductive Biology powołanym do życia przez Towarzystwo w 2001 roku. W czasopiśmie tym publikowane są (w języku angielskim) prace z zakresu rozrodu zwierząt. Spektrum tematyczne czasopisma jest bardzo szerokie i obejmuje takie dziedziny rozrodu, jak: fizjologia, endokrynologia, immunologia, biologia molekularna, receptory, hodowla zwierząt, andrologia, embriologia, niepłodność, rozród wspomagany i zapobieganie ciąży. Czasopismo publikuje prace autorów zagranicznych, a także promuje osiągnięcia polskich ośrodków naukowych. W składzie redakcyjnym znajdują się najwybitniejsi specjaliści z zakresu rozrodu człowieka i zwierząt. Redaktorem naczelnym jest obecnie Prof. dr hab. Nafis Ahmed Rahman z Uniwersytetu w Turku (Finlandia).

Czytaj więcej