Konkursy na stanowiska naukowe

Adiunkt w Zespole Ochrony Bioróżnorodności

Dyrektor Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie ogłasza nabór na stanowisko: Adiunkt w Zespole Ochrony ...
Dowiedz Się Więcej…

2023 Call for PhD students in Nutrigenomics at IAR&FR PAS, Poland

The Institute of Animal Reproduction and Food Research of Polish Academy of Sciences in Olsztyn, Poland is looking for three ...
Dowiedz Się Więcej…

2023 Call for a position of a Postdoc in Nutrigenomics at IAR&FR PAS, Poland

The Institute of Animal Reproduction and Food Research of Polish Academy of Sciences in Olsztyn, Poland is looking for two ...
Dowiedz Się Więcej…

Czytaj więcej

Doktoranci

Lista doktorantów IRZBZ PAN w roku akademickim 2017/2018

  1. Adamowski Marek
  2. Bartkowska Dominika
  3. Drabińska Natalia
  4. Fuc Ewa
  5. Goryszewska Ewelina
  6. Grycmacher Katarzyna
  7. Guzewska Marta
  8. Jeż Maja
  9. Kowalewska Marta
  10. Krajza Karolina
  11. Kur-Piotrowska Anna
  12. Likszo Paweł
  13. Meller Karolina
  14. Najmuła Joanna
  15. Oleszkiewicz Małgorzata
  16. Opyd Paulina
  17. Płatosz Natalia
  18. Sinderewicz Emilia
  19. Staszkiewicz Joanna
  20. Szczepańska Agata
  21. Szymańska Magdalena Julia
  22. Thomas Karolina
  23. Walendzik Katarzyna Anna
  24. Złotkowska Aleksandra Maria

Czytaj więcej

Studia doktoranckie

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie oferuje 4-letnie dzienne studia doktoranckie. Słuchacze studiów są włączeni w realizację kierunków badawczych aktualnie rozwijanych w obu oddziałach Instytutu. Należą do nich między innymi: molekularne, biochemiczne i fizjologiczne podstawy rozrodu zwierząt domowych i ryb, biotechnika i biotechnologia rozrodu, właściwości biochemiczne i immunochemiczne glikoprotein żywności, fitozwiązki o istotnym znaczeniu dla zdrowia konsumentów, zastosowanie metod in vivo w ocenie biologicznych właściwości i bezpieczeństwa żywności.

Studia doktoranckie trwają cztery lata, są bezpłatne i mają charakter stacjonarny. Studia przygotowują do uzyskania stopnia doktora nauk rolniczych w zakresie zootechniki (Oddział Biologii Rozrodu) lub technologii żywności (Oddział Nauk o Żywności), zgodnie z posiadanymi uprawnieniami. W programie studiów jest zaplanowany cykl wykładów i seminariów. Głównym ich celem jest umożliwienie efektywnej realizacji zadań badawczych, a także podniesienie kwalifikacji słuchaczy i ich wyposażenie w aktualną interdyscyplinarną wiedzę dotyczącą nauk biologicznych i chemicznych. Wykłady są realizowane zarówno przez specjalistów zatrudnionych w Instytucie, jak i w innych renomowanych placówkach naukowych.

Kontakt:

Kadry: mgr Joanna Papurzyńska;
tel. + 48 89 523 46 31; e-mail: j.papurzynska@pan.olsztyn.pl

Kierownik Studium: dr hab. Aneta Andronowska, prof. nadzw.
tel. +48 89 539 31 20; e-mail: a.andronowska@pan.olsztyn.pl

 

Czytaj więcej

Instytut

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie rozpoczął swoją działalność w 1988 roku. Obecnie posiada status Krajowego Naukowego Ośrodka Wiodącego (KNOW) oraz wiodącą pozycję wśród jednostek naukowych w Polsce, doceniany zarówno na arenie krajowej jak i europejskiej w obszarze nauk rolniczych, leśnych, weterynaryjnych i w szeroko definiowanych naukach o życiu. Instytut jest członkiem międzynarodowej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze Żywności – EIT Food, skupiającej uniwersytety i ośrodki badawcze z czołowych pozycji rankingów naukowych oraz największe potęgi biznesowe. Interdyscyplinarny zespół pracowników Instytutu prowadzi badania podstawowe i stosowane w zakresie:

  • nauk weterynaryjnych i nauk o zwierzętach, a w szczególności biologii i patologii rozrodu, rozpoznania przyczyn i patomechanizmów zaburzeń rozrodu zwierząt, opracowania i wprowadzenia nowych technik terapeutycznych oraz metod biotechnicznych i biotechnologicznych w celu zapobiegania i leczenia niepłodności, a także opracowywania narzędzi służących ochronie bioróżnorodności produkcji zwierzęcej i ochronie wybranych gatunków zwierząt zagrożonych wyginięciem oraz badań nad fizjologicznymi podstawami żywienia zwierząt;
  • nauk o żywności i żywieniu w problematyce badania wzajemnych interakcji pomiędzy składnikami żywności a organizmem człowieka; identyfikacji, oceny i wdrożenia strategii doskonalenia wartości odżywczych i prozdrowotnych żywności, rozpoznania niepożądanych reakcji organizmu na składniki żywności, w tym nietolerancji, alergii i patogenności;
  • nauk biomedycznych w tematyce rozpoznania przyczyn i terapii niepłodności człowieka, mechanizmów oddziaływania środowiska, w tym żywności i zanieczyszczeń, na utrzymanie komfortu i jakości życia, profilaktyki i terapii cukrzycy typu 2, alergii i otyłości; a także badań z zakresu mechanizmów regeneracji tkanek i opracowywania nowatorskich metod diagnostycznych (biosensorów diagnostycznych).

Działalność badawcza i wdrożeniowa Instytutu prowadzona jest w trzynastu zespołach: Mechanizmów Działania Hormonów, Immunologii i Patologii Rozrodu, Fizjologii i Toksykologii Rozrodu, Lokalnych Regulacji Fizjologicznych, Biologii Gamet i Zarodka, Biosensorów, Immunologii i Mikrobiologii Żywności, Biologicznych Funkcji Żywności, Chemii i Biodynamiki Żywności, Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności, Profilaktyki Chorób Metabolicznych, Biologii i Patologii Rozrodu Człowieka, Ochrony Bioróżnorodności przy wsparciu metodycznym pięciu specjalistycznych laboratoriów: Biologii Molekularnej, In Vitro, Mikrobiologii, Sensoryki, Zwierzętarni; wyposażonych w nowoczesną aparaturę badawczą pozyskaną w większości w ramach projektów strukturalnych Unii Europejskiej.

IRZiBŻ prowadzi szeroką współpracę naukową z wiodącymi ośrodkami badawczymi na całym świecie. Odbywa się ona poprzez zawiązywanie sieci partnerskich, inicjowanie wspólnych projektów badawczych, zawieranie umów dwustronnych i organizację konferencji o zasięgu międzynarodowym. Ponadto, od wielu lat Instytut szczyci się statusem europejskich i krajowych Centrów Doskonałości: międzynarodowego – Centre of Excellence for Knowledge Transfer, Research and Education in Food and Health for Central and Eastern Europe (CENEXFOOD) i krajowego – Centrum Doskonałości: Biotechnika i biotechnologia w kreowaniu nowych strategii kontroli rozrodu oraz ochrony zdrowia ludzi i zwierząt (BIOANIREP).

Komisja Europejska uznała działalność badawczą Instytutu za kluczową w zwiększaniu potencjału naukowego i socjoekonomicznego Polski Wschodniej, wspierając jego udział w wielu międzynarodowych programach UE (m.in. 7PR, HORYZONT 2020, Akcje Marii Curie), umożliwiając rozwijanie relacji z wiodącymi jednostkami naukowymi, rekrutację wybitnych badaczy oraz wzmocnienie integracji z Europejską Przestrzenią Badawczą.

Instytut posiada uprawnienia do nadawania stopnia doktora i doktora habilitowanego w dziedzinie nauk rolniczych: technologii żywności i żywienia oraz zootechniki. Szkolenie młodej kadry naukowej stanowi istotną część misji Instytutu, umożliwiając studentom II i III stopnia zdobywanie interdyscyplinarnej wiedzy i uniwersalnych umiejętności, kluczowych w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach B+R. Młodzi adepci nauki uczestniczą w badaniach prowadzonych w Instytucie, odbywając staże i szkolenia naukowe w ramach współpracy z wiodącymi ośrodkami badawczymi w całej Europie, Japonii, Izraelu, USA i Chinach. Ponadto, umożliwia się im realizację własnych projektów badawczych, gwarantując dostęp do know-how i nowoczesnego zaplecza badawczego.

Jednym ze strategicznych celów Instytut jest przełożenie wyników badań na rozwiązania i innowacje istotne z punktu widzenia partnerów przemysłowych, przy jednoczesnym zachowaniu spójności priorytetów badawczych z socjoekonomicznymi potrzebami kraju i regionu. W ramach platformy wymiany wiedzy i doświadczeń Instytut dostarcza indywidualne rozwiązania z zakresu medycyny, weterynarii, hodowli zwierząt i technologii żywności, oferując najwyższej jakości ekspertyzy, szkolenia i analizy wraz z dostępem do specjalistów i nowoczesnej aparatury badawczej.

Instytut jest wydawcą dwóch międzynarodowych czasopism naukowych: Polish Food and Nutrition Sciences oraz Reproductive Biology indeksowanych w bazie JCR.

Czytaj więcej

Informacje ogólne

Misja

Prowadzenie interdyscyplinarnych badań wyjaśniających mechanizmy oddziaływania środowiska na jakość życia człowieka i dobrostan zwierząt  oraz  upowszechnianie  uzyskanych wyników.

Cele strategiczne

  • Doskonałość badawcza Instytutu w interdyscyplinarnych badaniach  czynników mających wpływ na  fizjologiczne i  patologiczne procesy u ludzi i zwierząt.
  • Spójność  priorytetów badawczych Instytutu z potrzebami socjoekonomicznymi kraju i regionu.
  • Integracja infrastruktury Instytutu.

Realizacja celów strategicznych

  • Kontynuowanie  wysiłków w celu nawiązywania trwałego partnerstwa Instytutu z wiodącymi jednostkami badawczymi w Europie i kraju o podobnych lub komplementarnych profilach naukowych i technologicznych, w celu realizacji wspólnych przedsięwzięć badawczych.
  • Inwestowanie w kreatywny kapitał ludzki i infrastrukturę badawczą Instytutu dla wzmocnienia jego zdolności do realizacji badań na poziomie zapewniającym utrzymanie wiodącej pozycji w kraju.
  • Oferowanie atrakcyjnych form zatrudnienia przeciwdziałające „drenażowi mózgów” oraz  przyciągające do pracy w Instytucie badaczy o najwyższym poziomie naukowym.
  • Doskonalenie wewnętrznej struktury organizacyjnej Instytutu prowadzące do integracji oddziałów, zmiany liczby zakładów i tworzenia ogólnie dostępnych laboratoriów specjalistycznych (core facilities).
  • Pobudzanie środowisk naukowych i administracyjnych w celu doprowadzenia do realizacji inwestycji zapewniającej integrację lokalową Instytutu.
  • Upowszechnianie i popularyzacja osiągnieć Instytutu i Polskiej Akademii Nauk.

Czytaj więcej