Regionalne Centrum Badań i Transferu Wiedzy „ŻYWNOŚĆ DLA ZDROWIA” – Etap II

Inwestycja w aparaturę badawczą tworzącą powiązania kooperacyjne pomiędzy jednostką naukowo-badawczą a przedsiębiorstwami – etap II” będzie realizowany przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie w terminie od 19.01.2012 do 31.12.2013 roku.

Celem projektu jest rozbudowa zaplecza badawczego, będąca kontynuacją działań rozpoczętych w ramach I etapu i umożliwiająca prowadzenie zaawansowanych jakościowo badań naukowo-wdrożeniowych dla przemysłu, co przyczyni się w istotny sposób do rozwoju sektora produkcji żywności wysokiej jakości w regionie Warmii i Mazur i sprzyjać będzie profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak: alergie pokarmowe, otyłość czy cukrzyca.

Realizacja projektu zakłada dalszą modernizację trzech wysoko-specjalistycznych laboratoriów: metabolomiki, zwierzętarni i mikrobiologii, co umożliwi świadczenie nowych usług B+R i tworzenie powiązań kooperacyjnych pomiędzy Instytutem, a przedsiębiorstwami branży rolno-spożywczej regionu, opartych na dyfuzji innowacji.

W ramach Projektu planowany jest zakup 19 nowoczesnych jednostek wyposażenia badawczo-rozwojowego, m.in.:

Spektrometr masowy z analizatorem typu potrójny kwadrupol, analizatorem czasu przelotu i systemem UPLC – umożliwiający badania pełnego spektrum metabolitów (metabolom) obecnych w dowolnym układzie (w żywności, organizmie, tkance czy komórce roślinnej, zwierzęcej lub ludzkiej). Zakup tego systemu pozwoli m. in. na:

  • prowadzenie badań ukierunkowanych na wyznaczenie biomarkerów spożycia żywności pochodzenia roślinnego oraz zdrowia i stanów chorobowych człowieka, co ma kapitalne znaczenie dla profilaktyki chorób cywilizacyjnych;
  • możliwość określenia zmian składników surowca w trakcie jego przetwarzania w procesie technologicznym, co zagwarantuje otrzymanie produktu o pożądanym z punktu widzenia zdrowia konsumenta składzie i właściwościach.

Laboratorium Mikrobiologiczne zostanie wyposażone w stanowisko do pracy z mikroorganizmami w kontrolowanej atmosferze gazów (N2, CO2 i H2), które umożliwi pracę z drobnoustrojami ściśle beztlenowymi i jest jedynym uznanym rozwiązaniem technicznym niezbędnym do kompleksowych badań interakcji mikroflory jelitowej i żywności. Planowane wyposażenie umożliwi prowadzenie zaawansowanych badań w zakresie profilowania populacji bakterii przewodu pokarmowego. Możliwość pracy w warunkach ściśle beztlenowych stworzy w Instytucie warunki do prowadzenia badań umożliwiających równoczesne monitorowanie profilu wzrostu i aktywności metabolicznej szerokiej gamy mikroorganizmów tlenowych, mikroaerofilnych i ściśle beztlenowych, co jest rozwiązaniem unikatowym w skali regionu, a nawet kraju.

Rozbudowanie istniejącego w Instytucie systemu elektroforetycznego rozdziału produktu PCR w gradiencie denaturującympozwoli na rozszerzenie oferowanych już usług bazujących na metodzie łańcuchowej reakcji polimerazy i następującej po niej elektroforezy w gradiencie czynników denaturujących (PCR-DGGE). Jako uznana metoda służąca do jakościowego profilowania złożonych populacji bakteryjnych (np. przewodu pokarmowego, produktów spożywczych, gleby i ścieków) może być wykorzystana w badaniach prowadzonych dla ośrodków przemysłowych, m.in. do:

  • monitorowania dynamiki zmian w składzie bakteryjnym w czasie procesu technologicznego lub przechowywania (istotne dla oceny jakości, stabilności i trwałości produktu);
  • oceny bioróżnorodności mieszanych populacji bakteryjnych, np. w naturalnie fermentowanych produktach;
  • oceny wpływu suplementacji produktu fermentowanego wybranym szczepem bakteryjnym (ważne dla określenia równowagi i stabilności mikrobiologicznej nowych produktów);
  • oceny wpływu różnych czynników (np. składników diety, dodatków do pasz, suplementacji probiotykami lub probiotykami) na profil jakościowy bakterii jelitowych człowieka i zwierząt hodowlanych.

Nowoczesne elementy wyposażenia Zwierzętarni  – dadzą możliwość prowadzenia testów biologicznych spełniających najwyższe standardy jakościowe i jednocześnie pozwolą utrzymać wysoki reżim higieniczny. Proponowane systemy zapewnią jednorodne, powtarzalne i wolne od zanieczyszczeń środowisko bytowania dla zwierząt doświadczalnych, przez co możliwe będzie wyeliminowanie oddziaływania wpływu czynników zewnętrznych. Nowoczesne; wyposażenie przyczyni się do poprawy efektywności i jakość wykonywanych testów żywieniowych, immunologicznych i innych analiz, które dają m.in. możliwość:

  • określenia wartości współczynników strawności i/lub retencji składników pokarmowych;
  • wyznaczenia aktywność enzymów występujących w treści pokarmowej;
  • określenia składu, równowagi i aktywności fizjologicznej mikroflory jelitowej;
  • opisania stan i aktywność fizjologicznej jelita;
  • badania wpływu składników pokarmowych (w tym alergenów) na układ immunologiczny.

Realizacja inwestycji planowanej w Projekcie, wzmocni i w pełni włączy potencjał naukowo-badawczy Instytutu w procesy kształtowania konkurencyjnej gospodarki opartej na wiedzy.

Czytaj więcej

Regionalne Centrum Badań i Transferu Wiedzy „ŻYWNOŚĆ DLA ZDROWIA”

Założenia:

W ostatnich latach w Europie obserwuje się rosnące zainteresowanie zastosowaniem innowacyjnych operacji jednostkowych w technologii żywności i preparatów prozdrowotnych. Również podmioty z sektora rolno-spożywczego woj. war-maz. maja ogromne szanse, aby zając czołowa pozycje na rynku żywności nowego typu tj. żywności funkcjonalnej, która ma naukowo udokumentowany korzystny wpływ na zdrowie konsumenta i jest poszukiwana przez konsumentów. Niestety przedsiębiorstwa sektora rolno-spożywczego nie dysponują odpowiednią infrastrukturą do prowadzenia badań w zakresie rozwijania nowych produktów tego typu i tylko około 3% z nich w skali regionu, posiada działy B+R lub ma podpisane stałe umowy o współpracy z placówkami naukowo-badawczymi.

Cel projektu:

Wsparcie tworzenia i rozwoju powiazania kooperacyjnego miedzy Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badan Żywności PAN w Olsztynie a przedsiębiorstwami sektora rolno-spożywczego celem prowadzenia badan nad opracowaniem nowych produktów o cechach funkcjonalnych i pro-zdrowotnych oraz ich komercjalizacji w ramach Regionalnego Centrum Badan i Transferu Wiedzy „ŻYWNOŚĆ DLA ZDROWIA” (etap I i etap II projektu).

Planowanie działania:

Rozbudowa trzech wysoko-specjalistycznych laboratoriów:  1) metabolomiki, 2) zwierzętarni i 3) mikrobiologii, tak aby mogły ono stanowić zaplecze naukowo-badawcze dla tworzenia innowacji i rozwoju stałej współpracy pomiędzy naukowcami Instytutu a przedsiębiorstwami z branży rolno-spożywczej regionu Warmii i Mazur. Infrastruktura badawcza w ramach laboratoriów umożliwi świadczenie usług dla przemysłu w zakresie:

  1. szybkiej, precyzyjnej, czułej, wiarygodnej i powtarzalnej analizie związków obecnych w próbach biologicznych;
  2. wykorzystywania referencyjnych metod różnicowania molekularnego szczepów bakterii oraz analizowania funkcjonalności i bezpieczeństwa surowców i produktów żywnościowych;
  3. prowadzenia oceny aktywności biologicznej składników pokarmowych istotnych z punku widzenia profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

 Oferta badawcza dla przemysłu:

  • ocena jakości żywności, tworzenie modeli do badań mikrobiologicznych i żywieniowych;
  • określanie związków biologicznie aktywnych w żywności;
  • śledzenie zmian w składzie tych substancji podczas przeprowadzanych procesów technologicznych;
  • biodostępności prozdrowotnych składników żywności.

Począwszy od 2012r. przewiduje się organizację serii spotkań informacyjnych dla zainteresowanych korzystaniem z nowoczesnych laboratoriów, przedsiębiorców i pracowników branży rolno-spożywczej z terenu całego województwa.

Dane kontaktowe:

Czytaj więcej

Pracownia Proteomiki

Pracownia została utworzona w ramach projektu pt.: „Wyposażenie i modernizacja zintegrowanych laboratoriów naukowo-badawczych Centrum Doskonałości BIOANIREP” finansowanego z środków Unii Europejskiej.

Profil jednostki

Zadaniem Zintegrowanej Pracowni Proteomiki jest włączenie analiz proteomicznych do wyjaśnienia biochemicznych i molekularnych procesów przebiegających w komórkach układu rozrodczego samicy i samca. Pracownia będzie realizowała projekty ukierunkowane na identyfikacje kluczowych substancji białkowych oraz ich modyfikacji potranslacyjnych w fizjologicznych procesach regulujących rozród oraz w warunkach zaburzonej homeostazy organizmu, co powinno być pomocne w opracowywaniu i doskonaleniu nowych metod biotechnik sterowania rozrodem. Utworzenie Pracowni umożliwi integrację prac nad preparatyką białek, ich charakterystyką oraz analizą proteomiczną.

W skład Pracowni wchodzą trzy stanowiska robocze:

  • stanowisko robocze do preparatyki biomolekuł,
  • stanowisko robocze do analizy proteomicznej białek,
  • stanowisko robocze do analityki białek identyfikowanych proteomicznie.

Czytaj więcej

Oferta szkoleniowo-badawcza

Laboratorium Sensoryczne oferuje przeprowadzanie analiz sensorycznych żywności oraz szkolenia sensoryczne w zakresie teoretycznym i praktycznym:

  1. Selekcje, szkolenie i monitorowanie zespołu oceniającego.
  2. Metody różnicowe oraz statystyczną interpretację wyników.
  3. Metody ilościowe oraz statystyczną interpretację wyników.
  4. Metody sensorycznej analizy opisowej oraz statystyczną interpretację wyników.

Stronom zainteresowanym oferujemy pomoc w zorganizowaniu nowoczesnego, skomputeryzowanego laboratorium.

Metody statystyczne stosowane do interpretacji wyników badań:

  1. Analiza wariancji ( jednoczynnikowa i wieloczynnikowa);
  2. Analiza regresji  (prosta i wielokrotna);
  3. Analiza składowych głównych (Principal Component Analysis – PCA);
  4. Analiza skupień;
  5. Metoda cząstkowych najmniejszych kwadratów (Partial Least Square Regression – PLS);
  6. Przygotowanie mapy preferencji na bazie analitycznych wyników sensorycznych i ocen konsumenckich- preference mapping;

Szkolenia prowadzone są w nowoczesnej Pracowni Analizy Sensorycznej spełniającej wymagania normy PN-EN ISO 8589:2010, wyposażonej w 12 indywidualnych stanowisk. Skomputeryzowany system sensoryczny (FIZZ, Biosystemes, Francja) wykorzystywany jest do realizacji szkoleń, badań oraz opracowywania wyników.

Czas trwania szkolenia:

W zależności od tematyki szkolenie trwa od 1 do 3 dni.

Liczba uczestników:

Minimalna ilość uczestników 6 osób, maksymalna 12.

Miejsce szkolenia:

Laboratorium Sensoryczne
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
10-747 Olsztyn
ul. Tuwima 10

Uczestnicy szkolenia po jego odbyciu otrzymują zaświadczenie o ukończeniu szkolenia wystawione przez Laboratorium Sensoryczne Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Czytaj więcej

Oferowane metody i analizy

Obecnie duży nacisk położony jest na usługowy charakter Laboratorium Sensorycznego. W ramach tej działalności oferujemy szkolenia sensoryczne obejmujące wykłady, praktyczną część laboratoryjną oraz weryfikację wrażliwości sensorycznej. Tematyka szkoleń dotyczy selekcji i monitorowania zespołu oceniającego (wybrani oceniający, eksperci), oraz analitycznych i konsumenckich metod sensorycznych. Szczególną uwagę zwracamy na systemowe podejście do ocen sensorycznych (identyfikacja problemu, plan i realizacja eksperymentu) i statystyczną interpretację wyników.

Czytaj więcej

Wykaz aparatury

Laboratorium posiada pracownię ocen sensorycznych spełniającą wymagania normy PN-EN ISO 8589:2010, wyposażoną w 12 indywidualnych stanowisk oraz wyszkolony panel sensoryczny.  Dysponuje skomputeryzowanym systemem planowania i realizacji ocen sensorycznych przy zastosowaniu różnych metod oraz oprogramowaniem umożliwiającym statystyczną analizę uzyskanych wyników i ich graficzną prezentację.

Czytaj więcej

Oferowane metody i analizy

Oferowane metody i analizy

  • Projektowanie i planowanie badań przy użyciu metod mikroskopowych oraz przy użyciu cytometrii przepływowej. Wsparcie w zakresie planowania i przygotowywania konkretnych doświadczeń, opracowywania protokołów, budowania kosztorysów oraz w doborze odczynników.
  • Przetwarzanie, analiza i wizualizacja danych mikroskopowych oraz cytometrycznych obejmujące min. modelowanie przestrzenne z obrazowaniem trójwymiarowych struktur, analizę ekspresji, lokalizacji i kolokalizacji białek, analizę parametrów przyżyciowych komórek: migracji, interakcji, podziałów, różnicowania się, procesów apoptozy i nekrozy oraz analizę i sortowanie zdefiniowanych cytometrycznie populacji komórkowych.
  • Utrwalanie i przygotowywanie preparatów parafinowych z tkanek. Przygotowywanie skrawków parafinowych lub mrożeniowych na szkiełkach podstawowych lub specyficznie (ze wskazaniem), przygotowanie preparatów odpowiednio do procedury barwienia.
  • Wykonanie barwień histochemicznych oraz barwień/znakowań immunohistochemicznych i immunocytochistochemicznych.
  • Mikroskopowe obrazowanie skrawków tkanek lub komórek, obejmujące ich obserwację przyżyciową.
  • Wykonywanie mikrodysekcji laserowej preparatów komórkowych i tkankowych.
  • Utrzymanie linii komórkowych w eksperymencie.
  • Zespółanie i prowadzenie pierwotnych hodowli komórkowych.
  • Izolowanie czystych populacji komórkowych, utrzymywanie ich w hodowli i różnicowanie w określonych kierunkach.
  • Projektowanie i wytwarzanie stabilnych linii komórkowych z wykorzystaniem wektorów wirusowych (lentiwirusowych) .
  • Wprowadzanie zmian w obrębie genomu komórki w hodowli pierwotnej lub stabilnej linii.
  • Bankowanie i przechowywanie komórek.

 
Cennik oferowanych usług dla Pracowników IRZBŻ PAN w Olsztynie znajduje się w Folderze Publicznym w Axigenie z zakładce Core Facility. W sprawie wyceny usług dla podmiotów zewnętrznych prosimy o telefon lub maila z zapytaniem.

Czytaj więcej