Na podstawie § 14 rozporządzenia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie konkursu na stanowisko dyrektora instytutu naukowego Polskiej Akademii Nauk (Dz.U nr 233, poz. 1530 ze zm.), Rada Kuratorów Wydziału II Nauk Biologicznych i Rolniczych PAN ogłasza nabór kandydatów na stanowisko dyrektora Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie na 4-letnią kadencję. (więcej…)
PL

Mifepriston złudne nadzieje w leczeniu raka
Czytaj w serwisie Nauka w Polsce.
W renomowanym czasopiśmie Cancers (IF 6.126) pracownicy Zespołu Biologii i Patologii Rozrodu Człowieka we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku i Finlandii opublikowali kolejna pracę dotyczącą kontrowersji z zastosowania selektywnego modulatora receptora progesteronowego, mifepristonu w leczeniu nowotworów gonad. W pracy „Mifepristone Treatment Promotes Testicular Leydig Cell Tumor Progression in Transgenic Mice”, opisano molekularny mechanizm leżący u podstaw agonistycznych, a nie oczekiwanej antagonistycznej aktywności mifepristonu w progresji nowotworów jąder. (więcej…)

Prof. Dariusz Skarżyński uhonorowany Medalem Towarzystwa Biologii Rozrodu
Prof. dr hab. Dariusz Skarżyński został uhonorowany Medalem Towarzystwa Biologii Rozrodu. Oficjalne wręczenie wyróżnienia z rąk Przewodniczącego Kapituły Medalu i Pierwszego Prezesa TBR prof. dr hab. Adama Zięcika oraz Wiceprezes Zarządu prof. dr hab. Moniki Kaczmarek miało miejsce 4.11 w gabinecie Dyrektora Instytutu.
Wykonany wg projektu Profesora Bronisława Chromego Medal, to najwyższe wyróżnienie Towarzystwa przyznawane w uznaniu wybitnych osiągnięć naukowych w obszarze biologii rozrodu oraz zasług organizacyjnych na rzecz rozwoju Towarzystwa Biologii Rozrodu.
Prof. Skarżyński jest związany z Towarzystwem Biologii Rozrodu od początku jego istnienia. W latach 2007-2011 był Prezesem TBR, wcześniej przez 4 lata pełnił funkcję Wiceprezesa. Wspólnie z prof. dr hab. Sławomirem Wołczyńskim zainicjował organizację corocznych konferencji TBR i Polskiego Towarzystwa Medycyny Rozrodu (PTMR), konsolidujących biologów, zootechników, lek. wet. i lek. med. zajmujących się biologią i patologią rozrodu.
Podobne wyróżnienie otrzymali 6 października 2020 prof. Sławomir Wołczyński oraz prof. Jan Kotwica w czasie 13. Sesji Zgromadzenia Ogólnego Członków Oddziału PAN w Olsztynie i Białymstoku.
Więcej informacji na stronach TBR oraz Oddziału PAN w Olsztynie i Białymstoku.

Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia
Dyrektor Instytutu Prof. Mariusz K. Piskuła podpisał dzisiaj (29.10 br.) w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Warmińsko-Mazurskiego umowę o dofinansowanie projektu budowy „Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia”.
Projekt otrzymał dofinansowanie w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014–2020 Działanie 1.1 Nowoczesna infrastruktura badawcza publicznych jednostek naukowych i będzie realizowany w okresie 2020-2023.
Oglądaj

Inkubator Innowacyjności 4.0
Od października br. Instytutu rozpoczął realizację programu „Inkubator Innowacyjności 4.0”. Projekt będzie realizowany w konsorcjum z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. W. Dąbrowskiego i Szkołą Główną Handlową w Warszawie na podstawie umowy nr MNISW/2020/318/DIR. (więcej…)

Światowy Dzień Żywności z EIT Food [relacja]
W piątek, 16 października, na całym świecie obchodziliśmy Dzień Żywności, aby zwrócić uwagę na problem marnotrawienia jedzenia i niewłaściwej diety. W Olsztynie, w ramach Światowego Dnia Żywności z EIT Food, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz Bank Żywności zaprosili grupy szkolne na wspólne pokazy naukowe, prelekcje i warsztaty kulinarne promujące odpowiedzialne postawy konsumenckie. (więcej…)

EIT Food SPIN
W ramach projektu EIT Food SPIN opracowywany jest suplement diety wspierający system odpornościowy w walce z infekcją spowodowaną SARS-CoV-2.
Projekt SPIN (SPermidin and eugenol Integrator for contracting incidence of coronavirus in EU population), finansowany przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii w obszarze żywności (EIT Food), opracowuje suplement diety wspierający system odpornościowy w walce z infekcjami SARS-CoV-2, ze szczególnym przeznaczeniem dla osób z grup podwyższonego ryzyka. Suplement zawiera występującą w kiełkach pszenicy poliaminę, spermidynę, która odgrywa kluczową rolę w rozwoju autofagii, oraz bogaty w eugenol przeciwwirusowy olejek eteryczny o szerokim spektrum zastosowania, którego działanie polega na zmniejszeniu zdolności wirusów do replikacji. (więcej…)

Światowy Dzień Żywności z EIT Food
Z przykrością informujemy, że w świetle ostatnich rozporządzeń rządu i wprowadzenia w mieście Olsztyn czerwonej strefy, jesteśmy zmuszeni odwołać zaplanowane na 17 i 18 października międzypokoleniowe warsztaty kulinarne.
O nowym terminie wydarzenia poinformujemy Państwa, gdy tylko będzie to możliwe. Wszystkie Państwa zgłoszenia pozostają aktualne. Mamy nadzieję, że spotkamy się wkrótce!
1,3 miliarda ton na całym świecie, 88 milionów ton w Unii Europejskiej, 9 milionów ton w Polsce – tyle żywności trafia co roku na śmietnik. Marnujemy jedzenie masowo i bezrefleksyjnie. My, konsumenci mamy na sumieniu najwięcej, ale możemy to zmienić! Zacznijmy od kuchni! 17 i 18 października Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN i Bank Żywności w Olsztynie zapraszają na międzypokoleniowe warsztaty kulinarne, podczas których będziemy uczyć się gotować zdrowo i zgodnie z ideą „zero waste”.
Warsztaty odbędą się w ramach obchodów Światowego Dnia Żywności i są częścią projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, który dąży m.in. do poprawy nawyków żywieniowych i postaw konsumenckich względem gospodarowania żywnością w Europie.
Międzypokoleniowe warsztaty kulinarne będą okazją dla całych rodzin, grup przyjaciół, ale też indywidualnych osób, aby pod okiem szefów kuchni i dietetyków nauczyć się przygotowywać dania, które mają dobry wpływ zarówno na nasze zdrowie jak i na nasze środowisko. W profesjonalnej kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej uczestnicy poznają nowe przepisy i nowe techniki kulinarne, ale będą też wymieniać się doświadczeniami i wspólnie inspirować. Podczas warsztatów „Tradycyjne polskie specjały w zdrowej roślinnej odsłonie” sprawdzimy jak i czym zastąpić mięso w diecie, które produkty są bogate w białko i które z nich zawierają odpowiednią ilość witamin i minerałów. Rezultatem zajęć będą m.in. alternatywy dla tradycyjnego schabowego, wege gulasz i w pełni roślinne gołąbki. „Dieta bezmleczna, czyli tajniki wegetariańskiego nabiału” to warsztaty dla wszystkich, którzy muszą lub chcą poszukiwać alternatyw produktów mlecznych w swojej diecie. Nauczymy się przygotowywać roślinne sery, śmietanę oraz dowiemy się jak uzyskać smak, kremowość i konsystencję potraw bez nabiału. A na deser „Kuchnia bez stereotypów”, czyli desery z ziemniaków, batony z kaszy i inne wegańskie, zdrowe i pyszne słodycze. Podczas wydarzenia uczestnicy będą mieli okazję zdobyć nagrody, które ułatwią im wdrożenie w życie idei „zero waste”.
Dzień przed międzypokoleniowymi warsztatami kulinarnymi, 16 października, Kuźnię odwiedzą grupy szkolne, na które czekać będą naukowe pokazy, prelekcje i praktyczne zajęcia „Jak gotować, aby nie marnować?!”.
Udział w warsztatach jest bezpłatny, ale obowiązuje wcześniejsza rejestracja.
Liczba miejsc jest ograniczona!
Dołącz do wydarzenia na Facebooku.
Partnerem wydarzenia jest koncern spożywczy MASPEX.

EIT Food Classroom – wizyta w Banku Żywności [relacja]
W kolejnej odsłonie realizowanego przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN projektu EIT Food Classroom uczniowie XII Liceum Ogólnokształcącego im. Marii i Georga Dietrichów w Olsztynie odwiedzili Kuźnię Społeczną Banku Żywności w Olsztynie, gdzie czekały na nich atrakcyjne zajęcia dotyczące odpowiedzialnego gospodarowania żywnością.
Podzieleni na grupy uczniowie wzięli udział w trzech przygotowanych przez edukatorów Banku Żywności i naukowców Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN aktywnościach. Podczas sekcji wykładowej uczestnicy projektu wysłuchali prelekcji na temat globalnego problemu marnowania żywności, a także dyskutowali o jego możliwych rozwiązaniach. Drugą sekcję stanowiły gry edukacyjne, w trakcie których uczniowie poznali m.in. zasady przechowywania żywności w lodówce, proces powstawania chleba, wskazówki dotyczące robienia zakupów spożywczych oraz przygotowywania posiłków, a także zasady segregowania odpadami. W trzeciej sekcji na uczniów czekały warsztaty kulinarne, podczas których samodzielnie przygotowywali potrawy i uczyli się dobierać produkty w takich sposób, by je w pełni wykorzystać podczas gotowania. Wszystkie aktywności kładły nacisk na świadomą postawę konsumencką i życie zgodne z ideą zero waste.
W przerwach na uczniów czekała dodatkowa atrakcja – pokaz kuchni molekularnej. Intensywny dzień był kolejną dawką wiedzy, którą organizatorzy starali się przekazać w sposób nieszablonowy i zapadający w pamięć. Wszystko z myślą o kolejnych etapach projektu EIT Food Classroom. Najbliższa aktywność uczniów będzie polegała na zaprojektowaniu i wdrożeniu kampanii edukacyjno-informacyjnej.
Projekt „Classroom as a Platform for Community Engagement with Food Production and Science” jest finansowany przez EIT Food, Wspólnotę Innowacji ds. Żywności Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), ramowego programu UE w zakresie badań i innowacji, i jest realizowany przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, TECHNION – Israel Institute of Technology, EUFIC – European Food Information Council, Bank Żywności w Olsztynie.
Galeria