Nazwa jednostki:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie (więcej…)
PL
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie (więcej…)
Dr Joanna Fotschki i dr Dorota Boruszewska otrzymały stypendium Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego dla wybitnych młodych naukowców.
Minister Wojciech Murdzek uhonorował stypendiami młodych naukowców, którzy prowadzą innowacyjne badania naukowe na wysokim poziomie i cieszą się imponującym dorobkiem naukowym o wysokim prestiżu i międzynarodowym zasięgu. W tegorocznej, edycji wpłynęło 1793 wniosków. Stypendium otrzymało 200 młodych naukowców. (więcej…)
Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej (NAWA) prowadzi nabór wniosków dla instytucji planujących zatrudnienie naukowców, których badania mogą przełożyć się na poszerzenie wiedzy i rozwiązanie istotnych problemów związanych z epidemią COVID- 19, w szczególności przedstawicieli szeroko rozumianych nauk biomedycznych i o zdrowiu. (więcej…)
Wsparcie hodowców bydła i producentów mleka w rozwiązywaniu wyzwań, z którymi mierzy się sektor mleczarski, a także analiza trendów i preferencji konsumentów mleka i przetworów mlecznych – to ambicje międzynarodowego projektu EIT Food „SUDAPS – Support for Dairy Production Sector in RIS Region”.
Od stycznia 2020r. Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN i Uniwersytet Turyński wspólnie pracują nad serią działań edukacyjnych dla hodowców bydła i producentów mleka z regionów RIS w Polsce i Włoszech, które będą dotyczyły współczesnych wyzwań i możliwości stojących przed MŚP sektora mleczarskiego UE.
Tematyka szkoleń zostanie opracowana m.in w oparciu o wyniki badań ankietowych przeprowadzonych zarówno wśród hodowców i przetwórców, jak i szerokiej grupy konsumentów mleka i przetworów mlecznych. Uzyskane informacje pozwolą określić aktualne trendy w sektorze mleczarskim oraz obszary wymagające wsparcia ekspertów.
W ramach warsztatów SUDAPS w trzecim kwartale br. naukowcy oraz specjaliści spotkają się z hodowcami bydła mlecznego oraz producentami mleka i przetworów mlecznych, aby poszerzyć ich wiedzę na temat m.in. możliwości poprawy konkurencyjności poprzez wdrażanie innowacji, budowania przedsiębiorczości opartej na trendach i potrzebach konsumentów, wykorzystania dostępnych zasobów lokalnych oraz zrównoważonego gospodarowania odpadami poprodukcyjnymi w trosce o środowisko.
Realizacja projektu potrwa do 31 grudnia br. W projekcie udział weźmie ok. 50 hodowców bydła i 50 producentów przetworów mlecznych z Polski oraz Włoch.
Mamy zaszczyt powiadomić, że Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, Andrzej Duda, nadał Pani Wioletcie Błaszczak tytuł profesora nauk rolniczych. (więcej…)
Naukowcy z Instytutu PAN w Olsztynie zdobyli finansowanie na realizację projektów badawczych w ramach konkursów OPUS 18, SONATA 15 i PRELUDIUM 18 ogłoszonych przez Narodowe Centrum Nauki. (więcej…)
Podstawowym zaleceniem WHO na czas pandemii COVID-19 jest dokładne mycie rąk i ich dezynfekcja – to najprostszy i najskuteczniejszy sposób na zapobieganie rozprzestrzeniania się wirusa i ograniczanie ryzyka zakażenia. (więcej…)