#SweetTemptation, czyli cukier pod lupą [wideo]

Prezentujemy kolejne działanie w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda! Tym razem wzięliśmy pod lupę cukier. Film #SweetTemptation wyjaśnia czym jest cukier, jaka jest różnica między cukrami prostymi i złożonymi, dlaczego tak bardzo lubimy to, co słodkie, a także dlaczego warto pilnować ilości spożywanego przez nas cukru. Materiał stworzono, aby zachęcić konsumentów do rozsądnego spożywania cukru i uświadomić im zależność między nadmiernym spożywaniem cukru a ich stanem zdrowia.

annual-food-agenda-logo

 

PATRONAT MEDIALNY


 

Czytaj więcej

​Webinar #AnnualFoodAgenda: „Trendy w żywności i odżywianiu”

Trendy w żywności i odżywianiu zmieniały się na przestrzeni lat. Aby przybliżyć konsumentom te, które obecnie kształtują globalny rynek spożywczy, a tym samym naszą codzienną dietę, firma Maspex, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie oraz Biotechnologia.pl zorganizowały webinar, który zapewnił uczestnikom dużą dawkę wiedzy w pigułce. (więcej…)

Czytaj więcej

Publikacja zespołu dr hab. Antonio Galvao w czasopiśmie Cellular Physiology and Biochemistry

Rys. Główne zmiany obserwowane w jajniku w trakcie rozwoju otyłości.

Zespół badawczy z Zespołu Immunologii i Patologii Rozrodu kierowany przez dr hab. Antonio Galvao, w ramach realizacji projektu NCN SONATA 8 (2014/15/D/NZ4/01152) opublikował pracę naukową zatytułowaną Leptin Resistance in the Ovary of Obese Mice is Associated with Profound Changes in the Transcriptome of Cumulus Cells, autorstwa Karoliny Wołodko, Edyty Walewskiej, Marka Adamowskiego, Juana Casillo- Fernandeza, Gavina Kelseya, Antonia Galvao w czasopiśmie Cellular Physiology and Biochemistry (doi:10.33594/000000228) www.cellphysiolbiochem.com/Articles/000228. Praca dotyczy wpływu zmian w ścieżce sygnałowej leptyny na komórki jajnika w trakcie rozwoju otyłości i wykorzystuje model myszy domowej do badań nad otyłością i związaną z nią niepłodnością u kobiet. (więcej…)

Czytaj więcej

Nowy Impact Factor i CiteScore kwartalnika PJFNS

Miło nam poinformować, że w najnowszym wydaniu Journal Citation Reports kwartalnik Polish Journal of Food and Nutrition Sciences został sklasyfikowany w trzecim kwartylu (Q3) z IF2019 = 1,986 oraz IF5 Year = 2,398.

Cieszymy się również z wysokiej oceny w rankingu bazy SCOPUS, w którym kwartalnik uzyskał CiteScore2019 = 3,3 oraz SNIP2019 = 1,048.

Dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do naszego wspólnego sukcesu.

InCites Journal Citation Reports  

 

Czytaj więcej

Zdrowe odżywianie na obrazkach

Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie stworzyli serię infografik poświęconych zagadnieniom zdrowego odżywania, bezpieczeństwa żywności, innowacji związanych z jej produkcją oraz umiejętnego gospodarowania odpadami. (więcej…)

Czytaj więcej