Obrona pracy doktorskiej mgr Marka Adamowskiego

Uprzejmie informujemy, że w dniu 1 grudnia 2023 r., o godz. 8.30 na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, ul. M. Oczapowskiego 14, w auli im. Prof. K. Markiewicza odbędzie się publiczna obrona rozprawy doktorskiej na stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie weterynaria:

Mgr Marka Adamowskiego

pt. „Wpływ szlaku sygnałowego leptyny na zmiany ekspresji genów i białek inflamasomu NLRP3 w jajniku otyłych myszy”.

Promotor:

  • Dr hab. António Miguel Galvão, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie,

Recenzenci:

  • Dr hab. Agnieszka Rak, prof. uczelni, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie,
  • Prof. dr hab. Krzysztof Nowak, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

Z rozprawą doktorską, streszczeniem pracy i recenzjami można zapoznać się w Bibliotece Głównej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, ul. M. Oczapowskiego 12 B, oraz na oraz stronie internetowej uczelni.

Czytaj więcej

Obrona pracy doktorskiej mgr Marii Marty Guzewskiej

DYREKTOR i RADA NAUKOWA Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie mają zaszczyt zaprosić na publiczną obronę rozprawy doktorskiej na stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie zootechnika i rybactwo:

Mgr Marii Marty Guzewskiej

pt. „Biogenesis and release of extracellular vesicles during communication between the embryo and the maternal endometrium during early pregnancy in pigs”.

Obrona odbędzie się w dniu 28 listopada 2023 r. o godz. 900 w systemie zdalnym za pośrednictwem oprogramowania „ZOOM”.

Promotor:

  • Prof. dr hab. Monika Kaczmarek, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie,

Promotor pomocniczy:

  • Prof. Yael Heifetz, Uniwersytet Hebrajski w Jerozolimie,

Recenzenci:

  • Prof. dr hab. Iwona Bogacka, Wydział Biologii i Biotechnologii, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie,
  • Dr hab. Piotr Pawlak, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

Ze streszczeniem i recenzjami pracy doktorskiej można zapoznać się na stronie BIP Instytutu. Praca doktorska jest również dostępna w sali seminaryjnej IRZiBŻ PAN w Olsztynie, przy ul. Tuwima 10

Osoby chcące wziąć udział w publicznej obronie proszone są o wysłanie zgłoszenia na adres sekretarza Komisji Doktorskiej, dr Eweliny Goryszewskiej-Szczurek, tj: e.goryszewska@pan.olsztyn.pl.

W mailu zwrotnym otrzymają Państwo potwierdzenie rejestracji wraz z linkiem dostępu. Dostęp do publicznej obrony będzie możliwy 28.11.2023 r. od godz. 08:30. Obrona rozpocznie się o godz. 09:00.

Przewodnicząca Rady Naukowej
Prof. dr hab. Urszula Gawlik

Czytaj więcej

XX Konferencja Naukowa Młodych Badaczy „Bezpieczeństwo i Jakość Żywności”

Uprzejmie zapraszamy do wzięcia udziału w jubileuszowej XX KONFERENCJI NAUKOWEJ MŁODYCH BADACZY „Bezpieczeństwo i jakość żywności”, która odbędzie się 22.11.2023 r. o godzinie 10:00 w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności, Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie (ul. Tuwima 10).

Już po raz dwudziesty organizatorami Konferencji są: Oddział Nauk o Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie oraz Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Mamy nadzieję, że uczestnictwo w tym spotkaniu pozwoli na nawiązanie nowej współpracy i kontynuację wymiany cennych doświadczeń naukowych pomiędzy uczestnikami konferencji.

Dziękujemy za wieloletnią obecność i liczymy na dalsze zainteresowanie tym wydarzeniem. Zapraszamy na stronę konferencji.

Komitet Naukowy

prof. dr hab. Barbara Wróblewska,
prof. dr hab. Małgorzata Darewicz,
prof. dr hab. inż. Anna Iwaniak,
dr hab. inż. Małgorzata Wronkowska
dr Lidia Markieicz

Komitet Organizacyjny

dr Anna Ogrodowczyk,
dr Joanna Fotschki,
dr inż. Justyna Bucholska,
dr inż. Damir Mogut

Czytaj więcej

Zagadka wpływu rodzicielskiego na jakość potomstwa u okonia

Rybia ikra należy do jednych z największych komórek płciowych w świecie kręgowców, jednak procesy i mechanizmy w niej zachodzące nie są jeszcze w pełni poznane. U okonia jedną z zagadek jest wpływ czynników pochodzących od rodziców na jakość potomstwa – larwy. Odpowiedzi szukają naukowcy z Zespołu Biologii Gamet i Zarodka naszego Instytutu.

– Na temat wpływu rodzicielskiego na jakość potomstwa u większości udomowionych gatunków ryb wiemy niewiele. W przypadku okonia takich danych w ogóle nie ma. Dlatego szukamy odpowiedzi na pytanie, jakie czynniki ze strony samicy i/lub samca sprawiają, że jedna ryba z ich potomstwa jest jakościowo lepsza, a druga gorsza – tłumaczy kierownik badań dr hab. Daniel Żarski z Zespołu Biologii Gamet i Zarodka IRZiBŻ PAN w Olsztynie.

„PACZKA” Z ZESTAWEM DOŚWIADCZEŃ

Kluczem do poznania tych czynników są badania ikry oraz larw na poziomie molekularnym. Rybia ikra to jedne z największych komórek płciowych w świecie kręgowców – posiada w sobie bardzo dużo różnego rodzaju molekuł, w tym dużo materiału zapasowego (głównie w postaci tłuszczów i protein), który pozwala rybim larwom rozwijać się jeszcze przez pewien czas po wykluciu. Ryby naszej strefy klimatycznej składają bowiem ikrę i w większości przypadków ją niejako porzucają (nie ma tu etapu ciąży jak u ssaków czy też wysiadywania jaj jak u ptaków), dlatego taka komórka, aby się sama rozwijała, musi być odpowiednio zabezpieczona i zaopatrzona „na najbliższą przyszłość”.

Jak w każdej innej komórce, w ikrze znajduje się szereg różnych molekuł poza samym DNA. – My zwróciliśmy uwagę akurat na mRNA, gdzie znajdują się zakodowane informacje, które matka chce przekazać swojemu potomstwu – taki zestaw doświadczeń z całego roku dotyczący m.in. stresu, jaki przeżyła czy interakcji z innymi rybami lub drapieżnikami. Te wszystkie informacje matka przekazuje do ikry, by potomstwo, przynajmniej na początku, było przygotowane na problemy, które mogą je spotkać. Nazywamy to niegenetycznym dziedziczeniem – opowiada naukowiec zajmujący się rozrodem ryb.

Te informacje są łatwo modyfikowalne – matka „aktualizuje” je co roku przy okazji każdego rozrodu. – Między innymi właśnie z powodu czynników, na które samica została wyeksponowana w ostatnim czasie, w jednym roku jej potomstwo będzie lepszej jakości, a w kolejnym – może być gorszej – dodaje Daniel Żarski.

Takich czynników, które warunkują jakość potomstwa – tu rozumianą jako zdolność larw do wyklucia oraz adaptacji do warunków hodowlanych – jest wiele. Nie tylko ze strony matki, ale także ze strony ojca, i wciąż nie są w pełni poznane. 

NA PÓŁMETKU

Nad rozwiązaniem tej zagadki pracuje zespół Daniela Żarskiego, prowadząc badania w ramach projektu pn. „Transkryptomiczna i zootechniczna analiza wpływu rodzicielskiego na jakość potomstwa u okonia, Perca fluviatilis”, finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki (NCN).

– Jesteśmy w połowie projektu. Wykonaliśmy już 4 z 6 zaplanowanych eksperymentów (plus jeden dodatkowy), a warto pamiętać, że badania nad rozrodczością okonia, w naszych warunkach klimatycznych, możemy wykonywać tylko raz w roku – na wiosnę, kiedy ryby przystępują do tarła. Jednym z największych dotąd wyzwań było przeprowadzanie eksperymentu porównującego dwa ekstremalnie różne fenotypy, czyli larwy pochodzące od ryb dzikich, udomowionych oraz ich krzyżówki. Teraz analizujemy zebrane dane, których wstępne wyniki wydają się być obiecujące – wskazuje naukowiec.

Przed badaczami jeszcze m.in. eksperyment, który ma pomóc rozszyfrować, z czego wynika, że potomstwo bliźniacze ma inny potencjał wzrostowy i w efekcie jest różnej wielkości.

– Nasz projekt nie bazuje na konkretnych hipotezach, ale jest projektem eksploracyjnym. Innymi słowy, staramy się zrozumieć te mechanizmy, które zaobserwujemy, a nie „wcisnąć je” w odgórnie założone ramy – podkreśla Daniel Żarski.

Projekt rozpoczął się w 2021 r. i potrwa do 2026 r. Kwota dofinansowania wynosi ponad 2,8 mln zł. Partnerem IRZiBŻ PAN w realizacji projektu jest Instytut Rybactwa Śródlądowego im. S. Sakowicza – Państwowy Instytut Badawczy.

CEL: WYZNACZYĆ STANDARDY

Jak przekonuje Daniel Żarski, wiedza zdobyta dzięki badaniom prowadzonym w projekcie nie tylko przyczyni się do rozwoju nauki w temacie rozrodu i larwikultury ryb okoniowatych, ale też może znaleźć w przyszłości zastosowanie w akwakulturze.

– Okoń jest wdzięcznym gatunkiem do badań z kilku powodów: jest znacznie większy od typowych ryb modelowych, cechuje go duża płodność, jest młodym gatunkiem pod względem filogenetycznym, a do tego ma duży i wciąż rosnący potencjał hodowlany. Dlatego naszym nadrzędnym celem jest wyznaczenie pewnych standardów do tworzenia kryteriów selekcyjnych, zawsze tak bardzo potrzebnych hodowcom – wyjaśnia Daniel Żarski.

Czytaj więcej

Najnowocześniejsze centrum badawcze w regionie [filmy]

Projekt „Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020 dobiega końca. Zobacz, jak powstawało najnowocześniejsze centrum badawcze w regionie.

Kompleksowa inwestycja, w ramach  której powstaje nowa siedziba Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, to duży wkład w rozwój Olsztyna i całego regionu. Bliskie sąsiedztwo Olsztyńskiego Parku Naukowo-Technologicznego podkreśla obrany kierunek rozwoju jednostki – łączenie osiągnięć nauki z użytecznością oraz dążenie do innowacji, które z poszanowaniem dla zrównoważonego rozwoju bezpośrednio przełożą się na jakość życia człowieka.

Nowy budynek scala wszystkie przestrzenie naukowe Instytutu dotychczas zlokalizowane w Olsztynie i w Białymstoku, a jego powstanie jest efektem skutecznej współpracy z władzami samorządowymi Miasta Olsztyna oraz  Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Zobacz także: Budowa nowej siedziby Instytutu na finiszu

Czytaj więcej

Konkurs na stanowisko asystenta/adiunkta w Zespole Ochrony Bioróżnorodności w Popielnie

Stanowisko: asystent/adiunkt (w zależności od kwalifikacji)

Miejsce pracy: Zespół Ochrony Bioróżnorodności z siedzibą w Popielnie

Dane adresowe siedziby Zespołu:

Popielno 25, 12-220 Ruciane-Nida
(53.751075790835806, 21.627480068526207)

Wymiar etatu: pełny etat

Oczekiwania:

  • nakierowanie na realizację zainteresowań badawczych,
  • aplikowanie projektów naukowo-badawczych i opracowanie publikacji w artykułach z IF,
  • rozwijanie umiejętności metodycznych w analizach biochemicznych, mikrobiologicznych, biologii molekularnej,
  • komunikatywność i dobra organizacja pracy.

Profil badawczy Zespołu Ochrony Bioróżnorodności, wskazujący na badania naukowe, w których kandydat miałby uczestniczyć:

  • behawior fauny wolno żyjącej,
  • zróżnicowanie genetyczne zwierząt wolno żyjących,
  • biotechniki rozrodu ssaków,
  • zależności pomiędzy żywieniem a dobrostanem zwierząt,
  • antropopresja i zmiany epigenetyczne wpływające na dobrostan zwierząt wolno żyjących,
  • konserwacja i bankowanie tkanek,
  • potencjał dziczyzny jako surowca mięsnego,
  • wykorzystanie modeli in vitro i technik biologii molekularnej do badań dotyczących ochrony bioróżnorodności.

Wymagania kwalifikacyjne kandydata:

  • wiedza z zakresu fizjologii zwierząt, biochemii,
  • tytuł magistra (asystent) lub stopień doktora (adiunkt) nauk rolniczych, biologicznych, weterynaryjnych lub pokrewnych,
  • udokumentowana badaniami własnymi (w formie pracy magisterskiej/doktorskiej, publikacji z listy filadelfijskiej oraz prezentacji wyników na konferencjach naukowych) znajomość tematyki biologii i behawioru zwierząt,
  • doświadczenie w stosowaniu metod biologii molekularnych oraz technik mikroskopowych i analizie komputerowej wyników, szczególnie ELISA, Real Time PCR będą dodatkowym atutem,
  • udział w projektach badawczych (adiunkt),
  • udział w konferencjach naukowych (adiunkt),
  • dobra znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie, znajomość innego języka obcego będzie dodatkowym atutem,
  • praktyczna umiejętność prowadzenia samochodu osobowego (kategoria B, co najmniej 2 lata),
  • kursy, szkolenia i praktyczne umiejętności związane z pracą przy zwierzętach oraz w laboratorium będą dodatkowym atutem,
  • referencje dotyczące posiadanego doświadczenia w pracy naukowo-badawczej oraz analitycznej będą dodatkowym atutem.

Warunki pracy:

Wynagrodzenie zasadnicze:

  • Asystent: od 4300 zł brutto miesięcznie
  • Adiunkt: od 5300 zł brutto miesięcznie

Istnieje możliwość dodatkowego zatrudnienia w projektach zewnętrznych. Praca w dni robocze, z możliwością pracy zadaniowej w przypadku realizacji zadań w projekcie.

Perspektywy:

  • praca w zgranym zespole, otwartym na innowacyjne pomysły i pracę zespołową,
  • możliwość zaangażowania w działania popularyzujące naukę,
  • praca nastawiona na osiągnięcie ambitnych rezultatów,
  • ewaluacja osiągnięć na cyklicznych zebraniach zespołowych, w atmosferze ukierunkowanej na wsparcie,
  • motywacja w postaci uczestnictwa w konferencjach naukowych.

Wymagane dokumenty:

  • kopia dyplomu ukończenia studiów wyższych (asystent) lub uzyskania stopnia doktora (adiunkt),
  • wskazanie zbieżności dorobku naukowego z profilem badawczym Zespołu w postaci pracy magisterskiej/doktorskiej i/lub publikacji z listy filadelfijskiej i/lub prezentacji wyników na konferencjach naukowych
  • CV,
  • list motywacyjny,
  • referencje (jeśli kandydat posiada).

Zgłoszenia do konkursu należy przesłać na adres e-mail: j.papurzynska@pan.olsztyn.pl lub na adres:

Instytut Rozrodu Zwierząt Badań Żywności PAN,
Dział Kadr
ul. Tuwima 10, 10-748 Olsztyn

Termin składania dokumentów upływa w dniu 18.02.2024 r. o godz. 12.00.

Czytaj więcej

Naukowcu, chcesz zostać dobrym liderem? Zapisz się do Rising Managers Academy.

Prowadzisz badania i zastanawiasz się, jak możesz się rozwijać, aby zostać nie tylko dobrym naukowcem, ale i menedżerem zespołu czy kierownikiem projektów? Mamy dla Ciebie propozycję bezpłatnego kursu w ramach 2. edycji Rising Managers Academy – Akademii Liderów Nauki, tworzonej przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Dowiesz się, jak umiejętnie składać wnioski o granty, jak być dobrym liderem zespołu badawczego i jak efektywnie komunikować swoje osiągnięcia wśród różnych grup odbiorców.

Zajęcia ruszają w styczniu 2024 r. i będą się odbywać do końca października – raz w miesiącu, stacjonarnie, w siedzibie Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Czym jest RMA – Akademia Liderów Nauki?

Szkolenie dla naukowców w ramach Akademii Liderów Naukito nowa inicjatywa, która ma wspierać badaczy w rozwoju, przede wszystkim pod kątem umiejętności przywódczych, efektywnego ubiegania się o granty oraz komunikowania swoich pomysłów wśród społeczeństwa. Do udziału zapraszamy pracowników naukowych ze wszystkich dyscyplin badawczych!

Co w programie?

Ścieżka edukacyjna w Akademii Liderów Nauki została zaprojektowana wg. koncepcji design thinking. Naukowcy będą szkolić się w zakresie kompetencji miękkich tj. budowania zespołu, przygotowywania wniosków o dofinansowania, zarządzania projektami, sztuki negocjacji, autoprezentacji, i innych. Zajęcia będą miały w większości charakter praktycznego warsztatu z wykorzystaniem metod i narzędzi projektowych. Uczestnicy będą pracować nad wyzwaniem – od etapu badawczego do fazy tworzenia prototypu, a finalny efekt ocenią przedstawiciele otoczenia społeczno-gospodarczego. 

Zajęcia będą prowadzone w języku polskim i angielskim przez cenionych praktyków o dużym doświadczeniu w obszarze zarządzania karierą zawodową w sektorze nauki.

Jak się zapisać?

Jeśli chcesz się zgłosić, prześlij nam swoje CV i list motywacyjny na adres: k.wilczek@pan.olsztyn.pl 

Na zgłoszenia czekamy do 4 grudnia br. Liczba miejsc jest ograniczona.

Udział w szkoleniu jest bezpłatny!

Więcej informacji o poprzedniej edycji Akademii (2022) tutaj.

Rising Managers Academy – Akademia Liderów Nauki – jest częścią projektu UE H2020 (952601) ERA Chairs WELCOME2 „Creating the Centre of Excellence in Nutrigenomics to optimize health and well-being”, realizowanym w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN.

Czytaj więcej

Wszechnica PAN: rusza V edycja wykładów popularnonaukowych

Oddział PAN w Olsztynie i w Białymstoku zaprasza na kolejną odsłonę Wszechnicy – jesiennego cyklu wykładów popularnonaukowych poruszających najciekawsze zjawiska z obszaru „Człowiek-Środowisko-Żywność-Zdrowie”, które poprowadzą wybitni polscy naukowcy. Wszystkie spotkania zaplanowano w formacie online.

Program:

14.11.2023, godz. 13.00 – dołącz

Dwugłos o biologii i hodowli sandacza z perspektywy XXI wieku:

1. „Sandacz – ekologia i gospodarowanie”

Dr Andrzej Kapusta, Zespół Ichtiologii, Hydrobiologii i Ekologii Wód, Instytut Rybactwa Śródlądowego im. Stanisława Sakowicza w Olsztynie

2. „Udomowienie sandacza – sposób na efektywną hodowlę pożądanej ryby”

Dr hab. Daniel Żarski, Zespół Biologii Gamet i Zarodka, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie

21.11.2023, godz. 13.00 – dołącz

Dwugłos o postępie w leczeniu zaburzeń słuchu:

1. „Współczesne możliwości leczenia i rehabilitacji zaburzeń słuchu”

Prof. dr hab. n. med. Henryk Skarżyński, Instytut Fizjologii i Patologii Słuchu w Warszawie

2. „Współczesne możliwości wczesnego wykrywania i diagnostyki zaburzeń słuchu”

Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Krzysztof Kochanek, Instytut Fizjologii i Patologii słuchu
w Warszawie

28.11.2023, godz. 13.00 – dołącz

Dwugłos o produkcji pieczywa i jego wartości żywieniowej:

1. „Produkcja pieczywa – tradycja i nowoczesność

Prof. dr hab. inż. Katarzyna M. Majewska, Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

2. „Chleb marzeń – wczoraj, dzisiaj, jutro”

Dr inż. Krzysztof Dziedzic, Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego (Pracownia Chemii i Technologii Zbóż), Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

06.12.2023, godz. 13.00 – dołącz

Dwugłos o diagnostyce chorób przenoszonych przez kleszcze – teraźniejszość i przyszłość:

1. „Jak diagnozujemy choroby przenoszone przez kleszcze”

Prof. dr hab. Joanna Zajkowska, Klinika Chorób Zakaźnych i Neuroinfekcji, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku.

2. „Metody multiomiczne w diagnostyce chorób przenoszonych przez kleszcze”Prof. dr hab. Anna Moniuszko-Malinowska, Klinika Chorób Zakaźnych i Neuroinfekcji, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Czytaj więcej

Warsztaty mikrobiologiczne z Food Educators

Zastosowanie drożdży w przemyśle spożywczym, poznanie i samodzielne przetestowanie metod badania mleka, liczenie bakterii, przygotowanie preparatów mikroskopowych – uczniowie szkół średnich z Olsztyna i okolic odwiedzili Laboratorium Mikrobiologiczne IRZiBŻ PAN.

Jak zainteresować młodzież żywnością, by pomóc im wykształcić świadome postawy konsumenckie, rozwinąć krytyczne myślenie, zaprezentować fascynujące możliwości pracy zawodowej w branży rolno-spożywczej, które w przyszłości przełożą się na aktywną transformację systemu żywnościowego? Najlepiej od strony praktycznej, o czym przekonali się uczniowie szkół średnich podczas warsztatów mikrobiologicznych z Food Educators.

Spotkanie rozpoczęto od wprowadzenia do mikrobiologii i zainteresowania uczniów „mocarnymi mocarzami”, czyli drożdżami. O tych niezwykłych mikroorganizmach i wykorzystaniu ich w przemyśle spożywczym opowiedziała mgr inż. Marzena Lenkiewicz. Po części teoretycznej uczniowie przeszli do laboratoriów, w których poznali zagadnienie bezpieczeństwa żywności i metody badania mleka, samodzielnie przeprowadzili testy, przygotowali preparaty mikroskopowe i liczyli bakterie.

– Cieszymy się, że możemy pokazać młodzieży świat nauki. Być może wybiorą karierę naukową (…) Bardzo dziękuję za możliwość pokazania Instytutu i za warsztaty – podsumowuje Ewa Stanisławska-Lepko, nauczycielka z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych im. Wisławy Szymborskiej w Olsztynie.

Food Educators to program Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Edukacji w obszarze żywności (EIT Food), który tworzy i upowszechnia materiały niezbędne do nauczania młodych ludzi o zdrowych i zrównoważonych nawykach żywieniowych. Umożliwia najmłodszym konsumentom dokonywanie takich wyborów, które będą dobre zarówno dla nich, jak i dla środowiska. Food Educators to także promocja ciekawych ścieżek zawodowych w całym łańcuchu dostaw żywności i zachęcanie adeptów do podjęcia pracy w sektorze rolno-spożywczym. Dołącz do międzynarodowej sieci na www.foodeducators.eu

Czytaj więcej

Bezmięsny Poniedziałek z Food Educators

Spaghetti bolognese, burgery, jajecznica, napoje typu smoothie – to dania dość popularne w diecie nastolatka. Czy da się je przygotować tak, aby były pyszne, łatwe w przygotowaniu, zdrowe, a w dodatku 100% roślinne? Eksperci Instytutu w ramach projektu EIT Food „Food Educators” pokazali, że tak!

Bezmięsny Poniedziałek (ang. Meatless Monday) to ogólnoświatowa akcja zachęcająca konsumentów do ograniczania spożycia mięsa – z myślą o własnym zdrowiu i w trosce o naszą planetę. Nazwa kampanii sugeruje, by wyzwanie ograniczania mięsa i produktów odzwierzęcych zacząć od wyeliminowania mięsa z naszej diety przynajmniej przez jeden dzień w tygodniu.

O ile kampanie informacyjne zarysowują temat, skuteczniejszą metodą wspierania zmiany nawyków konsumenckich, zwłaszcza w przypadku młodzieży, są działania praktyczne. Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w ramach realizowanego projektu „Food Educators” zorganizował warsztaty kulinarne, na które zaprosił uczniów szkół średnich z Olsztyna.

Podczas spotkania uczniowie poznali ideę Bezmięsnego Poniedziałku, przeanalizowali z ekspertami świadome postawy konsumenckie, w tym radzenie sobie z etykietami produktów spożywczych oraz opakowaniami po żywności, a następnie wkroczyli do kuchni warsztatowej, gdzie pod okiem szefa kuchni poznali roślinne alternatywy swoich ulubionych dań. Zwieńczeniem wydarzenia był wspólny posiłek i przestrzeń do dzielenia się wrażeniami.

– Bezmięsny Poniedziałek to świetna akcja, którą z powodzeniem można włączyć do szkolnych stołówek. Co istotne, uczniowie reagują na ten pomysł bardzo entuzjastycznie! – podsumowują organizatorzy.

Food Educators to program Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Edukacji w obszarze żywności (EIT Food), który tworzy i upowszechnia materiały niezbędne do nauczania młodych ludzi o zdrowych i zrównoważonych nawykach żywieniowych. Umożliwia najmłodszym konsumentom dokonywanie takich wyborów, które będą dobre zarówno dla nich, jak i dla środowiska. Food Educators to także promocja ciekawych ścieżek zawodowych w całym łańcuchu dostaw żywności i zachęcanie adeptów do podjęcia pracy w sektorze rolno-spożywczym. Dołącz do międzynarodowej sieci na www.foodeducators.eu

Czytaj więcej