Naukowcu, chcesz zostać dobrym liderem? Zapisz się do Rising Managers Academy.

Prowadzisz badania i zastanawiasz się, jak możesz się rozwijać, aby zostać nie tylko dobrym naukowcem, ale i menedżerem zespołu czy kierownikiem projektów? Mamy dla Ciebie propozycję bezpłatnego kursu w ramach 2. edycji Rising Managers Academy – Akademii Liderów Nauki, tworzonej przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Dowiesz się, jak umiejętnie składać wnioski o granty, jak być dobrym liderem zespołu badawczego i jak efektywnie komunikować swoje osiągnięcia wśród różnych grup odbiorców.

Zajęcia ruszają w styczniu 2024 r. i będą się odbywać do końca października – raz w miesiącu, stacjonarnie, w siedzibie Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Czym jest RMA – Akademia Liderów Nauki?

Szkolenie dla naukowców w ramach Akademii Liderów Naukito nowa inicjatywa, która ma wspierać badaczy w rozwoju, przede wszystkim pod kątem umiejętności przywódczych, efektywnego ubiegania się o granty oraz komunikowania swoich pomysłów wśród społeczeństwa. Do udziału zapraszamy pracowników naukowych ze wszystkich dyscyplin badawczych!

Co w programie?

Ścieżka edukacyjna w Akademii Liderów Nauki została zaprojektowana wg. koncepcji design thinking. Naukowcy będą szkolić się w zakresie kompetencji miękkich tj. budowania zespołu, przygotowywania wniosków o dofinansowania, zarządzania projektami, sztuki negocjacji, autoprezentacji, i innych. Zajęcia będą miały w większości charakter praktycznego warsztatu z wykorzystaniem metod i narzędzi projektowych. Uczestnicy będą pracować nad wyzwaniem – od etapu badawczego do fazy tworzenia prototypu, a finalny efekt ocenią przedstawiciele otoczenia społeczno-gospodarczego. 

Zajęcia będą prowadzone w języku polskim i angielskim przez cenionych praktyków o dużym doświadczeniu w obszarze zarządzania karierą zawodową w sektorze nauki.

Jak się zapisać?

Jeśli chcesz się zgłosić, prześlij nam swoje CV i list motywacyjny na adres: k.wilczek@pan.olsztyn.pl 

Na zgłoszenia czekamy do 4 grudnia br. Liczba miejsc jest ograniczona.

Udział w szkoleniu jest bezpłatny!

Więcej informacji o poprzedniej edycji Akademii (2022) tutaj.

Rising Managers Academy – Akademia Liderów Nauki – jest częścią projektu UE H2020 (952601) ERA Chairs WELCOME2 „Creating the Centre of Excellence in Nutrigenomics to optimize health and well-being”, realizowanym w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN.

Czytaj więcej

Wszechnica PAN: rusza V edycja wykładów popularnonaukowych

Oddział PAN w Olsztynie i w Białymstoku zaprasza na kolejną odsłonę Wszechnicy – jesiennego cyklu wykładów popularnonaukowych poruszających najciekawsze zjawiska z obszaru „Człowiek-Środowisko-Żywność-Zdrowie”, które poprowadzą wybitni polscy naukowcy. Wszystkie spotkania zaplanowano w formacie online.

Program:

14.11.2023, godz. 13.00 – dołącz

Dwugłos o biologii i hodowli sandacza z perspektywy XXI wieku:

1. „Sandacz – ekologia i gospodarowanie”

Dr Andrzej Kapusta, Zespół Ichtiologii, Hydrobiologii i Ekologii Wód, Instytut Rybactwa Śródlądowego im. Stanisława Sakowicza w Olsztynie

2. „Udomowienie sandacza – sposób na efektywną hodowlę pożądanej ryby”

Dr hab. Daniel Żarski, Zespół Biologii Gamet i Zarodka, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie

21.11.2023, godz. 13.00 – dołącz

Dwugłos o postępie w leczeniu zaburzeń słuchu:

1. „Współczesne możliwości leczenia i rehabilitacji zaburzeń słuchu”

Prof. dr hab. n. med. Henryk Skarżyński, Instytut Fizjologii i Patologii Słuchu w Warszawie

2. „Współczesne możliwości wczesnego wykrywania i diagnostyki zaburzeń słuchu”

Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Krzysztof Kochanek, Instytut Fizjologii i Patologii słuchu
w Warszawie

28.11.2023, godz. 13.00 – dołącz

Dwugłos o produkcji pieczywa i jego wartości żywieniowej:

1. „Produkcja pieczywa – tradycja i nowoczesność

Prof. dr hab. inż. Katarzyna M. Majewska, Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

2. „Chleb marzeń – wczoraj, dzisiaj, jutro”

Dr inż. Krzysztof Dziedzic, Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego (Pracownia Chemii i Technologii Zbóż), Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

06.12.2023, godz. 13.00 – dołącz

Dwugłos o diagnostyce chorób przenoszonych przez kleszcze – teraźniejszość i przyszłość:

1. „Jak diagnozujemy choroby przenoszone przez kleszcze”

Prof. dr hab. Joanna Zajkowska, Klinika Chorób Zakaźnych i Neuroinfekcji, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku.

2. „Metody multiomiczne w diagnostyce chorób przenoszonych przez kleszcze”Prof. dr hab. Anna Moniuszko-Malinowska, Klinika Chorób Zakaźnych i Neuroinfekcji, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Czytaj więcej

Warsztaty mikrobiologiczne z Food Educators

Zastosowanie drożdży w przemyśle spożywczym, poznanie i samodzielne przetestowanie metod badania mleka, liczenie bakterii, przygotowanie preparatów mikroskopowych – uczniowie szkół średnich z Olsztyna i okolic odwiedzili Laboratorium Mikrobiologiczne IRZiBŻ PAN.

Jak zainteresować młodzież żywnością, by pomóc im wykształcić świadome postawy konsumenckie, rozwinąć krytyczne myślenie, zaprezentować fascynujące możliwości pracy zawodowej w branży rolno-spożywczej, które w przyszłości przełożą się na aktywną transformację systemu żywnościowego? Najlepiej od strony praktycznej, o czym przekonali się uczniowie szkół średnich podczas warsztatów mikrobiologicznych z Food Educators.

Spotkanie rozpoczęto od wprowadzenia do mikrobiologii i zainteresowania uczniów „mocarnymi mocarzami”, czyli drożdżami. O tych niezwykłych mikroorganizmach i wykorzystaniu ich w przemyśle spożywczym opowiedziała mgr inż. Marzena Lenkiewicz. Po części teoretycznej uczniowie przeszli do laboratoriów, w których poznali zagadnienie bezpieczeństwa żywności i metody badania mleka, samodzielnie przeprowadzili testy, przygotowali preparaty mikroskopowe i liczyli bakterie.

– Cieszymy się, że możemy pokazać młodzieży świat nauki. Być może wybiorą karierę naukową (…) Bardzo dziękuję za możliwość pokazania Instytutu i za warsztaty – podsumowuje Ewa Stanisławska-Lepko, nauczycielka z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych im. Wisławy Szymborskiej w Olsztynie.

Food Educators to program Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Edukacji w obszarze żywności (EIT Food), który tworzy i upowszechnia materiały niezbędne do nauczania młodych ludzi o zdrowych i zrównoważonych nawykach żywieniowych. Umożliwia najmłodszym konsumentom dokonywanie takich wyborów, które będą dobre zarówno dla nich, jak i dla środowiska. Food Educators to także promocja ciekawych ścieżek zawodowych w całym łańcuchu dostaw żywności i zachęcanie adeptów do podjęcia pracy w sektorze rolno-spożywczym. Dołącz do międzynarodowej sieci na www.foodeducators.eu

Czytaj więcej

Bezmięsny Poniedziałek z Food Educators

Spaghetti bolognese, burgery, jajecznica, napoje typu smoothie – to dania dość popularne w diecie nastolatka. Czy da się je przygotować tak, aby były pyszne, łatwe w przygotowaniu, zdrowe, a w dodatku 100% roślinne? Eksperci Instytutu w ramach projektu EIT Food „Food Educators” pokazali, że tak!

Bezmięsny Poniedziałek (ang. Meatless Monday) to ogólnoświatowa akcja zachęcająca konsumentów do ograniczania spożycia mięsa – z myślą o własnym zdrowiu i w trosce o naszą planetę. Nazwa kampanii sugeruje, by wyzwanie ograniczania mięsa i produktów odzwierzęcych zacząć od wyeliminowania mięsa z naszej diety przynajmniej przez jeden dzień w tygodniu.

O ile kampanie informacyjne zarysowują temat, skuteczniejszą metodą wspierania zmiany nawyków konsumenckich, zwłaszcza w przypadku młodzieży, są działania praktyczne. Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w ramach realizowanego projektu „Food Educators” zorganizował warsztaty kulinarne, na które zaprosił uczniów szkół średnich z Olsztyna.

Podczas spotkania uczniowie poznali ideę Bezmięsnego Poniedziałku, przeanalizowali z ekspertami świadome postawy konsumenckie, w tym radzenie sobie z etykietami produktów spożywczych oraz opakowaniami po żywności, a następnie wkroczyli do kuchni warsztatowej, gdzie pod okiem szefa kuchni poznali roślinne alternatywy swoich ulubionych dań. Zwieńczeniem wydarzenia był wspólny posiłek i przestrzeń do dzielenia się wrażeniami.

– Bezmięsny Poniedziałek to świetna akcja, którą z powodzeniem można włączyć do szkolnych stołówek. Co istotne, uczniowie reagują na ten pomysł bardzo entuzjastycznie! – podsumowują organizatorzy.

Food Educators to program Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Edukacji w obszarze żywności (EIT Food), który tworzy i upowszechnia materiały niezbędne do nauczania młodych ludzi o zdrowych i zrównoważonych nawykach żywieniowych. Umożliwia najmłodszym konsumentom dokonywanie takich wyborów, które będą dobre zarówno dla nich, jak i dla środowiska. Food Educators to także promocja ciekawych ścieżek zawodowych w całym łańcuchu dostaw żywności i zachęcanie adeptów do podjęcia pracy w sektorze rolno-spożywczym. Dołącz do międzynarodowej sieci na www.foodeducators.eu

Czytaj więcej

Nowy pomysł na badania wykazujące skuteczność suplementowania witaminy D

Nowy pomysł na badania wykazujące skuteczność suplementowania witaminy D opracowali naukowcy z zespołu nutrigenomiki w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Proponują podzielenie pacjentów na trzy grupy pod względem stopnia reakcji organizmu na witaminę D na podstawie pomiaru ekspresji (odpowiedzi) konkretnych genów na działanie tej witaminy.

– Pomiar samego poziomu witaminy D w organizmie nie jest skuteczną metodą na określenie, czy mamy jej wystarczającą ilość. Kluczowe jest uwzględnienie indywidualnego poziomu reakcji organizmu na tę witaminę na podstawie pomiaru ekspresji konkretnych genów. Dopiero takie podejście da miarodajny wynik, czy suplementowanie witaminą D przynosi zamierzony skutek – tłumaczy dr Emilia Gospodarska z Pracowni Nutrigenomiki IRZiBŻ PAN w Olsztynie.

Publikacja na ten temat ukazała się właśnie w czasopiśmie „Nutrients”.

Zmiana podejścia

Emilia Gospodarska tłumaczy, że obecnie wykonywane badania z krwi mające określić skuteczność suplementowania witaminy D nie są dobrze zaprojektowane.

– Te badania są zaprojektowane na wzór badań leków terapeutycznych, a nie związku odżywczego, jakim jest witamina D. Pomiar różnicy między poziomem zerowym, czyli bez podania leku, a następnie po czasie, kiedy lek został przyjęty, nie sprawdza się w przypadku witaminy D. Jednym z powodów jest to, że przecież każdy człowiek ma już w sobie pewien poziom tej witaminy; nigdy nie jest to zero. Ponadto ludzie różnią się pod względem reakcji na witaminę D. Nasze wątpliwości potwierdziły najnowsze długoterminowe badania (RCT – randomizowane badania kontrolowane) zakrojone na dużą skalę (nawet do 25 tys. uczestników) mające na celu ocenę skuteczności suplementacji witaminą D w zapobieganiu rozwojowi wielu chorób m.in. cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych czy też nowotworów, które nie dostarczyły żadnych statystycznie istotnych wyników  – podkreśla badaczka.

Zespół olsztyńskich ekspertów ds. nutrigenomiki (nutrigenomika to nauka badająca wpływ składników odżywczych na ekspresję genów m.in. odpowiedzialnych za zdrowie) zaproponował więc zmianę paradygmatu.

Trzonem ich pomysłu jest odejście od mierzenia samego poziomu witaminy D na rzecz badania odpowiedzi organizmu na tę witaminę – na podstawie poziomu ekspresji konkretnych genów, będących markerami, czyli wyznacznikami tego działania.

Obecnie naukowcy z szerokiego wachlarza genów – potencjalnych markerów – poszukują tych najlepszych do zbadania. W pracach uczestniczą bioinformatycy.

Kluczowe w tym nowym, opisywanym podejściu jest podział populacji na trzy grupy – pod względem poziomu reakcji organizmu na witaminę D: wysoko responsywnych, średnio responsywnych i nisko responsywnych.

– Podział ten zaproponował lider naszego zespołu prof. Carsten Carlberg, na podstawie swoich badań przeprowadzonych na populacji Finlandii i Arabii Saudyjskiej. Bazując na tej klasyfikacji wiemy np., że osoby z wysokim poziomem odpowiedzi organizmu na witaminę D (czyli gdy organizm potrafi maksymalnie wykorzystać działanie witaminy D) będą potrzebowały jej mniej niż osoby z niskim poziomem. Podam przykład dla zobrazowania: standardowo ustalona dawka witaminy D dla osoby dorosłej to 2000 jednostek na dzień. Okazuje się jednak, że osoby z grupy nisko responsywnej potrzebują jej więcej. Ile dokładnie – to będzie można określić na podstawie opracowywanych przez nas badań – wskazuje Emilia Gospodarska.

Badania prowadzone przez naukowców z Olsztyna to badania na poziomie podstawowym. Emilia Gospodarska jest jednak przekonana, że rozwiązanie ma szansę na komercjalizację.

– Nasza propozycja pozwoli nie tylko wykazać faktyczną skuteczność suplementowania witaminy D, ale i spersonalizować terapię poprzez określenie dokładnej potrzebnej dawki dla danego pacjenta – podsumowuje naukowczyni.

Witamina D – kluczowa dla naszego zdrowia

Witamina D wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Jej najbardziej znanym działaniem jest utrzymywanie odpowiedniego poziomu wapnia w organizmie, aby utrzymać prawidłową strukturę kości. Witamina D jest również ważna dla „treningu” naszego układu odpornościowego, tak aby działał on efektywnie w przypadku infekcji mikrobów, ale też nie reagował nadmiernie w przypadku możliwych reakcji autoimmunologicznych.

Długotrwały deficyt witaminy D może prowadzić do chorób kości – krzywicy u dzieci i osteomalacji u dorosłych. Powoduje też wadliwe działanie układu odpornościowego, prowadząc m.in. do zwiększonej podatności na choroby zakaźne czy choroby autoimmunologiczne.

Dr Emilia Gospodarska jest członkinią zespołu Prof. Carstena Carlberga, ERA Chairs w projekcie WELCOME2, który realizuje Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Finansowany z programu UE Horyzont 2020 projekt ma na celu powołanie w Instytucie Centrum Doskonałości w obszarze badań nutrigenomicznych. 

Więcej informacji na stronie: https://welcome2.pan.olsztyn.pl/

Czytaj więcej

InformPack podczas warsztatów kulinarnych „Bezmięsny poniedziałek”

Akcja „Roślinny poniedziałek”, ma na celu zachęcenie każdego z nas, aby jeden dzień w tygodniu zamienić produkty mięsne na pyszne produkty roślinne.

W ramach projektu EIT Food „FoodEducators” uczniowie szkół średnich i ich nauczyciele wzięli udział w warsztatach kulinarnych, podczas których przygotowywali roślinne posiłki –  buraczane burgery, tofucznicę, smoothie mocy i spaghetti z cukinii w sosie pomidorowym. Spotkanie to było również okazją do rozmowy z młodzieżą o odpowiedzialnych postawach konsumenckich, m.in. w kontekście świadomego kupowania, recyklingu opakowań produktów spożywczych i ograniczania marnowania żywności. Każdy wziął udział w quizie InformPack „Recycle Hero” i sprawdził swoją wiedzę dotyczącą postępowania z opakowaniami po żywności.

Czytaj więcej

Coraz bliżej poznania mechanizmów wpływających na powodzenie ciąży

We wczesnym etapie ciąży, dialog między rozwijającym się zarodkiem a matką jest jednym z kluczowych czynników decydujących o sukcesie procesu zagnieżdżenia się zarodka w macicy. Naukowcy z Laboratorium Biologii Molekularnej IRZiBŻ PAN odkryli kolejną zależność, która pomaga zrozumieć ten skomplikowany proces.

Wyniki ich badań wskazują na kluczową rolę pęcherzyków zewnątrzkomórkowych, czyli unikalnych nośników molekularnego ładunku, wydzielanych zarówno przez zarodek, jak i matkę.

DIALOG – DROGĄ DO SUKCESU

Mechanizmy decydujące o prawidłowym utrzymaniu ciąży u różnych gatunków ssaków oraz proces komunikacji zarodka z matką (w jaki sposób przebiega i przy udziale jakich czynników) to tematy naukowych zainteresowań prof. Moniki Kaczmarek, która kieruje Laboratorium Biologii Molekularnej w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

– We wczesnej ciąży, kiedy zarodek dociera do macicy, rozpoczyna się intensywna komunikacja między zarodkiem a macicą. Wymiana sygnałów jest jednym z czynników decydujących o powodzeniu implantacji (zagnieżdżenia się) zarodka w ścianie macicy. Jak ten dialog przebiega? Zarodek wysyła sygnał: „jestem”, a macica „odpowiada” gotowością do przyjęcia zarodka i dostarczaniem niezbędnych do jego dalszego rozwoju czynników i składników odżywczych. Wiadomo, że w ten dialog zaangażowane są setki cząsteczek, ale mimo zidentyfikowania wielu z nich, pełne zrozumienie złożoności tego mechanizmu nadal pozostaje zagadką – mówi prof. Monika Kaczmarek.

Zrozumienie procesu komunikacji między zarodkiem a matką pozwoli badaczom odpowiedzieć na pytania dotyczące przyczyn niepowodzeń ciąży, które mogą zależeć m.in. od wad genetycznych zarodków, braku gotowości macicy do przyjęcia zarodka (czyli receptywności macicy) czy zaburzeń wspomnianego dialogu.

POŻYTECZNE PĘCHERZYKI

Badania zespołu prof. Moniki Kaczmarek dowiodły, że wczesne etapy implantacji zarodka są regulowane przez wymianę pęcherzyków zewnątrzkomórkowych pomiędzy zarodkiem a endometrium (błoną śluzową wyściełającą jamę macicy). – Pęcherzyki zewnątrzkomórkowe (EVs) są nanocząstkami pokrytymi błoną, wydzielanymi przez wszystkie typy komórek w organizmach żywych. W ostatnim czasie zdobyły uznanie jako istotny element komunikacji międzykomórkowej. Co więcej, w ciągu ostatniej dekady ich rola stała się szczególnie istotna w obszarze biologii rozrodu ssaków, przyciągając uwagę wielu zespołów naukowych i badaczy na całym świecie – opisuje badaczka.

W prowadzonych pracach wykorzystano model świni domowej (Sus scrofa), u której występuje wydłużony okres przedimplantacyjny, co ułatwia badanie dialogu między zarodkiem a matką. Naukowcy wyizolowali pęcherzyki zewnątrzkomórkowe z płynu macicznego pobranego w różnych dniach ciąży, a następnie potwierdzili ich udział w utrzymaniu tej kluczowej komunikacji.

– Wykazaliśmy, że podczas wczesnej ciąży światło macicy obfituje w pęcherzyki zewnątrzkomórkowe, które przenoszą wiele cząsteczek miRNA zdolnych do kierunkowania ekspresji (procesu, podczas którego konkretna informacja genetyczna zostaje odkodowana i przekazana do „produkcji białka”) genów zaangażowanych w rozwój zarodka i organizmu. Pęcherzyki, po dostarczeniu do pierwotnych komórek trofoblastu, wpływają na geny regulujące rozwój, jak również sygnalizację i interakcje między komórkami, w konsekwencji wpływając na proliferację (zdolność komórek do namnażania), migrację i zdolności inwazyjne komórek trofoblastu – wyjaśnia prof. Monika Kaczmarek.

Na tej podstawie naukowcy wnioskują, że wymiana unikalnej populacji pęcherzyków zewnątrzkomórkowych i ich molekularnego ładunku między zarodkiem a matką jest kluczem do sukcesu implantacji zarodka i powodzenia ciąży.

Wyniki powyższych badań zostały opublikowane w czasopiśmie „The FASEB Journal” . Stanowią one istotny element pracy doktorskiej dr Joanny Szuszkiewicz.

BADAŃ CIĄG DALSZY

Pęcherzyki zewnątrzkomórkowe to również temat kolejnych publikacji naukowych zespołu badaczy z IRZiBŻ PAN w Olsztynie, które właśnie ukazały się w czasopismach: „Cell Communication and Signaling” oraz „The FASEB Journal” . Wchodzą one w skład pracy doktorskiej mgr Marii Guzewskiej.

– Wykazaliśmy, że synteza pęcherzyków zewnątrzkomórkowych w macicy jest zależna od sygnałów zarodkowych. Ponadto, pokazaliśmy, że obecne w komórkach zarodka miRNA reguluje ekspresję genów, które determinują powstawanie konkretnej populacji EVs wydzielanych przez zarodek. To przełomowe odkrycie wskazuje na kluczową rolę zarodka i jego sygnałów w definiowaniu kolejnych etapów ciąży z udziałem pęcherzyków zewnątrzkomórkowych – podkreśla prof. Monika Kaczmarek.

Czytaj więcej

Potencjał naturalnych barwników i substancji bioaktywnych – tematem kolejnego spotkania brokerskiego

Konsumenci coraz bardziej interesują się żywnością o działaniu prozdrowotnym. Dużą wagę przykładają również do wyglądu kupowanych produktów spożywczych.

Podczas kolejnego otwartego spotkania brokerskiego eksperci z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN (IRZiBŻ) przedstawią szereg istotnych informacji w temacie naturalnych barwników i substancji bioaktywnych.

Spotkanie odbędzie się 7 listopada o godz. 10:00 w siedzibie Instytutu przy ul. Tuwima 10 w Olsztynie.

W ostatnim czasie pojawił się trend wypierania syntetycznych barwników przez barwniki naturalne, co w konsekwencji wymusiło korygowanie procesów technologicznych w kierunku ograniczenia negatywnych przemian naturalnych substancji.

Uczestnicy wydarzenia dowiedzą się, jakie istnieją naturalne barwniki i substancje bioaktywne oraz jak ważne jest śledzenie przemian tych substancji – od surowca, poprzez procesy technologiczne i przechowywanie aż do spożycia, aby produkt docierający do rąk konsumenta był atrakcyjny zarówno ze względów prozdrowotnych, jak i pod kątem wizualnym.

Udział w spotkaniu jest bezpłatny, ale konieczna jest rejestracja.

LINK DO REJESTRACJI

Czytaj

Gazeta Olsztyńska

Spotkanie brokerskie z ekspertami jest częścią projektu pn. „Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020.

Czytaj więcej

Stacja w Popielnie w cyklu „Fajna Polska Latem”

W ramach cyklu „Fajna Polska Latem” Paulina Drażba i Przemysław Toczek wraz z regionalnymi dziennikarzami Telewizji Polskiej oprowadzą widzów po nieodkrytych zakątkach Polski.

W odcinku „Kraina Tysiąca Jezior” zaprezentowana została Stacja Badawcza IRZiBŻ PAN w Popielnie, a przedstawiła ją widzom Marlena Boroń.

Czytaj więcej