PL
Doktoranci
Lista doktorantów IRZBZ PAN w roku akademickim 2017/2018
- Adamowski Marek
- Bartkowska Dominika
- Drabińska Natalia
- Fuc Ewa
- Goryszewska Ewelina
- Grycmacher Katarzyna
- Guzewska Marta
- Jeż Maja
- Kowalewska Marta
- Krajza Karolina
- Kur-Piotrowska Anna
- Likszo Paweł
- Meller Karolina
- Najmuła Joanna
- Oleszkiewicz Małgorzata
- Opyd Paulina
- Płatosz Natalia
- Sinderewicz Emilia
- Staszkiewicz Joanna
- Szczepańska Agata
- Szymańska Magdalena Julia
- Thomas Karolina
- Walendzik Katarzyna Anna
- Złotkowska Aleksandra Maria
Studia doktoranckie
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie oferuje 4-letnie dzienne studia doktoranckie. Słuchacze studiów są włączeni w realizację kierunków badawczych aktualnie rozwijanych w obu oddziałach Instytutu. Należą do nich między innymi: molekularne, biochemiczne i fizjologiczne podstawy rozrodu zwierząt domowych i ryb, biotechnika i biotechnologia rozrodu, właściwości biochemiczne i immunochemiczne glikoprotein żywności, fitozwiązki o istotnym znaczeniu dla zdrowia konsumentów, zastosowanie metod in vivo w ocenie biologicznych właściwości i bezpieczeństwa żywności.
Studia doktoranckie trwają cztery lata, są bezpłatne i mają charakter stacjonarny. Studia przygotowują do uzyskania stopnia doktora nauk rolniczych w zakresie zootechniki (Oddział Biologii Rozrodu) lub technologii żywności (Oddział Nauk o Żywności), zgodnie z posiadanymi uprawnieniami. W programie studiów jest zaplanowany cykl wykładów i seminariów. Głównym ich celem jest umożliwienie efektywnej realizacji zadań badawczych, a także podniesienie kwalifikacji słuchaczy i ich wyposażenie w aktualną interdyscyplinarną wiedzę dotyczącą nauk biologicznych i chemicznych. Wykłady są realizowane zarówno przez specjalistów zatrudnionych w Instytucie, jak i w innych renomowanych placówkach naukowych.
Kontakt:
Kadry: mgr Joanna Papurzyńska;
tel. + 48 89 523 46 31; e-mail: j.papurzynska@pan.olsztyn.pl
Kierownik Studium: dr hab. Aneta Andronowska, prof. nadzw.
tel. +48 89 539 31 20; e-mail: a.andronowska@pan.olsztyn.pl
Instytut
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie rozpoczął swoją działalność w 1988 roku. Obecnie posiada status Krajowego Naukowego Ośrodka Wiodącego (KNOW) oraz wiodącą pozycję wśród jednostek naukowych w Polsce, doceniany zarówno na arenie krajowej jak i europejskiej w obszarze nauk rolniczych, leśnych, weterynaryjnych i w szeroko definiowanych naukach o życiu. Instytut jest członkiem międzynarodowej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze Żywności – EIT Food, skupiającej uniwersytety i ośrodki badawcze z czołowych pozycji rankingów naukowych oraz największe potęgi biznesowe. Interdyscyplinarny zespół pracowników Instytutu prowadzi badania podstawowe i stosowane w zakresie:
- nauk weterynaryjnych i nauk o zwierzętach, a w szczególności biologii i patologii rozrodu, rozpoznania przyczyn i patomechanizmów zaburzeń rozrodu zwierząt, opracowania i wprowadzenia nowych technik terapeutycznych oraz metod biotechnicznych i biotechnologicznych w celu zapobiegania i leczenia niepłodności, a także opracowywania narzędzi służących ochronie bioróżnorodności produkcji zwierzęcej i ochronie wybranych gatunków zwierząt zagrożonych wyginięciem oraz badań nad fizjologicznymi podstawami żywienia zwierząt;
- nauk o żywności i żywieniu w problematyce badania wzajemnych interakcji pomiędzy składnikami żywności a organizmem człowieka; identyfikacji, oceny i wdrożenia strategii doskonalenia wartości odżywczych i prozdrowotnych żywności, rozpoznania niepożądanych reakcji organizmu na składniki żywności, w tym nietolerancji, alergii i patogenności;
- nauk biomedycznych w tematyce rozpoznania przyczyn i terapii niepłodności człowieka, mechanizmów oddziaływania środowiska, w tym żywności i zanieczyszczeń, na utrzymanie komfortu i jakości życia, profilaktyki i terapii cukrzycy typu 2, alergii i otyłości; a także badań z zakresu mechanizmów regeneracji tkanek i opracowywania nowatorskich metod diagnostycznych (biosensorów diagnostycznych).
Działalność badawcza i wdrożeniowa Instytutu prowadzona jest w trzynastu zespołach: Mechanizmów Działania Hormonów, Immunologii i Patologii Rozrodu, Fizjologii i Toksykologii Rozrodu, Lokalnych Regulacji Fizjologicznych, Biologii Gamet i Zarodka, Biosensorów, Immunologii i Mikrobiologii Żywności, Biologicznych Funkcji Żywności, Chemii i Biodynamiki Żywności, Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności, Profilaktyki Chorób Metabolicznych, Biologii i Patologii Rozrodu Człowieka, Ochrony Bioróżnorodności przy wsparciu metodycznym pięciu specjalistycznych laboratoriów: Biologii Molekularnej, In Vitro, Mikrobiologii, Sensoryki, Zwierzętarni; wyposażonych w nowoczesną aparaturę badawczą pozyskaną w większości w ramach projektów strukturalnych Unii Europejskiej.
IRZiBŻ prowadzi szeroką współpracę naukową z wiodącymi ośrodkami badawczymi na całym świecie. Odbywa się ona poprzez zawiązywanie sieci partnerskich, inicjowanie wspólnych projektów badawczych, zawieranie umów dwustronnych i organizację konferencji o zasięgu międzynarodowym. Ponadto, od wielu lat Instytut szczyci się statusem europejskich i krajowych Centrów Doskonałości: międzynarodowego – Centre of Excellence for Knowledge Transfer, Research and Education in Food and Health for Central and Eastern Europe (CENEXFOOD) i krajowego – Centrum Doskonałości: Biotechnika i biotechnologia w kreowaniu nowych strategii kontroli rozrodu oraz ochrony zdrowia ludzi i zwierząt (BIOANIREP).
Komisja Europejska uznała działalność badawczą Instytutu za kluczową w zwiększaniu potencjału naukowego i socjoekonomicznego Polski Wschodniej, wspierając jego udział w wielu międzynarodowych programach UE (m.in. 7PR, HORYZONT 2020, Akcje Marii Curie), umożliwiając rozwijanie relacji z wiodącymi jednostkami naukowymi, rekrutację wybitnych badaczy oraz wzmocnienie integracji z Europejską Przestrzenią Badawczą.
Instytut posiada uprawnienia do nadawania stopnia doktora i doktora habilitowanego w dziedzinie nauk rolniczych: technologii żywności i żywienia oraz zootechniki. Szkolenie młodej kadry naukowej stanowi istotną część misji Instytutu, umożliwiając studentom II i III stopnia zdobywanie interdyscyplinarnej wiedzy i uniwersalnych umiejętności, kluczowych w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach B+R. Młodzi adepci nauki uczestniczą w badaniach prowadzonych w Instytucie, odbywając staże i szkolenia naukowe w ramach współpracy z wiodącymi ośrodkami badawczymi w całej Europie, Japonii, Izraelu, USA i Chinach. Ponadto, umożliwia się im realizację własnych projektów badawczych, gwarantując dostęp do know-how i nowoczesnego zaplecza badawczego.
Jednym ze strategicznych celów Instytut jest przełożenie wyników badań na rozwiązania i innowacje istotne z punktu widzenia partnerów przemysłowych, przy jednoczesnym zachowaniu spójności priorytetów badawczych z socjoekonomicznymi potrzebami kraju i regionu. W ramach platformy wymiany wiedzy i doświadczeń Instytut dostarcza indywidualne rozwiązania z zakresu medycyny, weterynarii, hodowli zwierząt i technologii żywności, oferując najwyższej jakości ekspertyzy, szkolenia i analizy wraz z dostępem do specjalistów i nowoczesnej aparatury badawczej.
Instytut jest wydawcą dwóch międzynarodowych czasopism naukowych: Polish Food and Nutrition Sciences oraz Reproductive Biology indeksowanych w bazie JCR.
Informacje ogólne
Misja
Prowadzenie interdyscyplinarnych badań wyjaśniających mechanizmy oddziaływania środowiska na jakość życia człowieka i dobrostan zwierząt oraz upowszechnianie uzyskanych wyników.
Cele strategiczne
- Doskonałość badawcza Instytutu w interdyscyplinarnych badaniach czynników mających wpływ na fizjologiczne i patologiczne procesy u ludzi i zwierząt.
- Spójność priorytetów badawczych Instytutu z potrzebami socjoekonomicznymi kraju i regionu.
- Integracja infrastruktury Instytutu.
Realizacja celów strategicznych
- Kontynuowanie wysiłków w celu nawiązywania trwałego partnerstwa Instytutu z wiodącymi jednostkami badawczymi w Europie i kraju o podobnych lub komplementarnych profilach naukowych i technologicznych, w celu realizacji wspólnych przedsięwzięć badawczych.
- Inwestowanie w kreatywny kapitał ludzki i infrastrukturę badawczą Instytutu dla wzmocnienia jego zdolności do realizacji badań na poziomie zapewniającym utrzymanie wiodącej pozycji w kraju.
- Oferowanie atrakcyjnych form zatrudnienia przeciwdziałające „drenażowi mózgów” oraz przyciągające do pracy w Instytucie badaczy o najwyższym poziomie naukowym.
- Doskonalenie wewnętrznej struktury organizacyjnej Instytutu prowadzące do integracji oddziałów, zmiany liczby zakładów i tworzenia ogólnie dostępnych laboratoriów specjalistycznych (core facilities).
- Pobudzanie środowisk naukowych i administracyjnych w celu doprowadzenia do realizacji inwestycji zapewniającej integrację lokalową Instytutu.
- Upowszechnianie i popularyzacja osiągnieć Instytutu i Polskiej Akademii Nauk.
Biznes
Tworzymy wiedzę dla rozwoju nauki, gospodarki, ochrony zdrowia i środowiska.
Jesteśmy interdyscyplinarnym zespołem naukowym. W naszej pracy poświęcamy się zagadnieniom wpływu środowiska i jego bioróżnorodności na jakość życia ludzi i zwierząt. Cenimy współpracę i dbamy o jakość.
Dysponujemy nowoczesną infrastrukturą badawczą umożliwiającą prowadzenie badań z zakresu technologii i analizy żywności, biotechnologii, mikrobiologii, biologii molekularnej, zdrowia ludzi i zwierząt.
Oferujemy współpracę badawczo-rozwojową, prowadzenie analiz, oceny ekspertów, staże, szkolenia oraz realizację wspólnych projektów, których rezultaty przyczynią się do rozwoju sektora rolno-spożywczego.
Stawiamy na rozwój i innowacje, indywidualne i kompleksowe rozwiązywanie problemów. Bogate doświadczenia międzynarodowe pokazują, że współpraca środowiska nauki oraz biznesu przynosi wymierne korzyści. Korzyści te są obopólne i sprzyjają polepszaniu jakości życia mieszkańców, wspierają przedsiębiorczość oraz wzmacniają wizerunek ośrodków naukowych, regionu i kraju.
Oferta współpracy skierowana jest zarówno do hodowców zwierząt gospodarskich i ryb, producentów pasz, surowców, komponentów i opakowań do żywności, jak i producentów, przetwórców z poszczególnych sektorów przemysłu spożywczego: mleczarskiego, mięsnego, rybnego, piekarsko-cukierniczego, owocowo-warzywnego, napojów i soków, zbożowo-młynarskiego.
Zapraszamy do współpracy.
Działalność naukowa
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie prowadzi badania podstawowe i aplikacyjne w dyscyplinach: zootechnika i rybactwo, technologia żywności i żywienie.
Kontakt
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
ul. Trylińskiego 18, 10-683 Olsztyn
tel: +48 89 500 32 00
e-mail: instytut@pan.olsztyn.pl
NIP 739-05-04-515
REGON 001289340
Rejestr Instytutów Naukowych (RIN) RIN-V-36/98
EU Participant Identification Code (PIC) – 997430631
Adres do e-Doręczeń:
AE:PL-41347-19572-FTVCB-21
Kierownik zespołu
Sekcja komunikacji i współpracy międzynarodowej
Menadżer ds. własności intelektualnej i współpracy z przemysłem
Kierownik zespołu
Kierownik Zespółu
Sekcja rozwoju i projektów inwestycyjnych
Kierownik zespołu
Sekcja rozwoju zasobów ludzkich
+48 889 010 005
Sekcja rozwoju i projektów inwestycyjnych
Adiunkt
+48 691 963 899
Sekcja Monitoringu i Rozliczeń Projektów
Sekcja monitoringu i rozliczeń projektów
Sekcja komunikacji i współpracy międzynarodowej
Sekcja komunikacji i współpracy międzynarodowej
Kierownik zespołu
+48 887 808 082
Sekcja komunikacji i współpracy międzynarodowej
Kierownik
+48 887 031 501
Kierownik laboratorium
Sekcja rozwoju zasobów ludzkich
Adiunkt
Kierownik zespołu
Kierownik
Profesor instytutu
Sekcja komunikacji i współpracy międzynarodowej
Kierownik zespołu
Sekcja rozwoju i projektów inwestycyjnych
Sekcja Monitoringu i Rozliczeń Projektów
Sekcja rozwoju zasobów ludzkich
Kierownik