Oferowane metody i analizy

Posiadane obecnie zaplecze laboratoryjne, sprzętowe oraz technologiczne pozwala nam na prowadzenie i rozwijanie na odpowiednio wysokim poziomie  centrum pozyskiwania, oceny, konserwowania oraz przechowywania w ciekłym azocie  rezerw genetycznych wielu gatunków zwierząt. Posiadany system komputerowej analizy nasienia (CASA) umożliwi badanie wpływu różnych czynników, w tym występujących w środowisku toksykantów,  na morfologię i parametry ruchu plemników oraz ocenę ich jakości po kriokonserwacji.

Czytaj więcej

Wykaz aparatury

W ramach Pracowni utworzono:

Stanowisko do kompleksowej analizy jakości nasienia ssaków, ptaków i ryb oraz zarodków ssaków.

Stanowisko wyposażone jest w:

  • Mikroskop fluorescencyjny BX 51 w wersji w pełni zmotoryzowanej w osiach x-y-z z zestawem do analizy obrazu z kamerami o wysokiej rozdzielczości w wersji dwumonitorowej. Posiadane oprogramowanie umożliwia zaawansowaną analizę obrazu, w tym m.in. dekonwolucję, automatyczne wykrywanie obiektów;
  • Mikroskopy BX 41 wyposażone w KF z systemami do akwizycji i analizy obrazu, umożliwiające obserwacje przyżyciowe w szerokim zakresie temperatur;
  • Systemy do komputerowej analizy ruchu plemników (CASA) firmy Hobson Vision (system analogowo-cyfrowy), firmy IH Medical (system CRISMAS – cyfrowy) oraz firmy Hamilton Thorne (CEROS II – cyfrowy);
  • Mikroskop odwrócony IX70 z fluorescencją i mikromanipulatorami do analizy przeżyciowej oocytów i zarodków z oprogramowaniem analitycznym MicroImage.

Stanowisko do profesjonalnej konserwacji gamet i zarodków.

Stanowisko wyposażone jest w:

  • Systemy Minicool oraz IceCube 4s do programowanego i komputerowo sterowanego procesu zamrażania materiału biologicznego;
  • Sprzęt do automatycznego mrożenia nasienia- MT Freezer;
  • System do mrożenia materiału biologicznego nad powierzchnią ciekłego azotu z regulacją wysokości mrożenia;
  • Drukarkę do nanoszenia danych na słomki – Easy Coder;
  • Półautomatyczną maszynę do napełniania i zamykania słomek – SFS 133;
  • Automatyczną maszynę do napełniania i zamykania słomek MPP Quattro;
  • Zgrzewarki do zamykania słomek;
  • Kontenery o różnej pojemności do przechowywania zamrożonego materiału;
  • Ladę chłodniczą z możliwością regulacji temperatury do 0 oC do przeprowadzenia poszczególnych etapów technologicznych konserwacji gamet i zarodków.

Pracownia jest również wyposażona w wytwornicę ciekłego azotu z systemem chłodzenia i niezbędnym wyposażeniem (wydajność około 2L/godz).

Czytaj więcej

Oferowane metody i analizy

  • Elektroforeza dwukierunkowa (2D) – wyznaczenie punktu izoelektrycznego i masy,  cząsteczkowej białek, analiza profili białkowych;
  • Izolacja białek i peptydów przy użyciu FPLC, określenie podstawowych właściwości fizykochemicznych białek;
  • Pomiar koncentracji plemników;
  • Analizy kinetyczne (określenie stężenia enzymów i inhibitorów, wyznaczenie stałych asocjacji dla oddziaływania inhibitor – proteinaza);
  • Elektroelucja białek z żelu poliakrylamidowego.

Czytaj więcej

Wykaz aparatury

  1. Zintegrowany system do elektroforezy dwukierunkowej (2D) z wyposażeniem:
    • System do elektroforezy dwukierunkowej (IPGphor 3 IEF System – pierwszy  kierunek; Ethan  DALTsix Large Vertical System – drugi kierunek,
    • System do analizy i dokumentacji żeli (ImageScanner III),
    • System umożliwiający wycinanie spotów białkowych z żeli 2D oraz ich transfer na mikropłytki (Etttan spot picker),
    • System umożliwiający trawienie białek ze spotów wyciętych z żelu 2D (Ettan Digester),
    • System przeznaczony do nanoszenia próbek białka na matrycę MALDI MS (Ettan Potter),
  2. System do liofilizacji z wyposażeniem;
  3. VersaFluor Fluorometr;
  4. System wysokosprawnej chromatografii cieczowej z wyposażeniem (AKTApurifier);
  5. Zamrażarka pionowa niskotemperaturowa;
  6. Spektrofotometr (Beckman DU800) z wyposażeniem;
  7. Sonikator ultradźwiękowy (Sonics vibra cell);
  8. Aparat do elektroelucji białek z żelu  z wyposażeniem (Whole Gel Eluter with Harvesting Box).

Czytaj więcej

Zasady postępowania konkursowego przy zatrudnianiu na stanowisku profesora nadzwyczajnego w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie

§ 1.

  1. Na stanowisku profesora nadzwyczajnego (PAN) zatrudnia się osobę, która posiada co najmniej stopień naukowy doktora habilitowanego, a ponadto:
    1. jest lub była promotorem co najmniej jednego przewodu doktorskiego,
    2. od czasu uzyskania stopnia doktora habilitowanego legitymuje się istotnymi osiągnięciami naukowymi, w  tym  oryginalnymi pracami naukowymi opublikowanymi  w czasopismach ujętych  w bazie Web of Sciences (WoS),
    3. kierowała lub kieruje co najmniej trzema projektami badawczymi finansowanymi ze źródeł zewnętrznych,
    4. jest aktywnym popularyzatorem nauki i uczestniczy w życiu naukowym i organizacyjnym środowiska akademickiego i zawodowego.
  2. Dyrektor Instytutu w porozumieniu z kierownikiem jednostki organizacyjnej, w której ma być zatrudniony profesor nadzwyczajny, może określić dodatkowe wymagania niż określone w ust. 1. oraz dodatkowe warunki konkursu, jakie musi spełnić osoba kandydująca.
  3. Z inicjatywą utworzenia stanowiska profesora nadzwyczajnego może wystąpić zastępca dyrektora ds. naukowych lub kierownik jednostki organizacyjnej Instytutu.
  4. Postępowanie kwalifikacyjne przebiega według następującej procedury:
    1. kierownik jednostki organizacyjnej składa wniosek do dyrektora Instytutu w sprawie:
      • utworzenia stanowiska profesora nadzwyczajnego, pozytywnie zaopiniowany przez
      • dyrektora Instytutu ds. naukowych,
    2. ogłoszenie konkursu przez dyrektora Instytutu,
    3. powołanie komisji konkursowej przez dyrektora Instytutu. Zasady pracy komisji określa § 2,
    4. przeprowadzenie i rozstrzygnięcie konkursu przez komisję,
    5. decyzja dyrektora Instytutu.

§ 2.

Zasady pracy Komisji:

  1. W skład komisji wchodzi od pięciu do siedmiu osób:
    1. zastępca dyrektora Instytutu ds. naukowych,
    2. przewodniczący Komisji Rady Naukowej Instytutu ds. nauki, rozwoju kadry i oceny pracowników naukowych,
    3. kierownik jednostki organizacyjnej wnioskujący o ustanowienie stanowiska profesora nadzwyczajnego,
    4. co najmniej jeden profesor tytularny zatrudniony w Instytucie, specjalista w dziedzinie naukowej lub pokrewnej, w której ma być ustanowione stanowisko profesora nadzwyczajnego,
    5. co najmniej jeden profesor tytularny niezatrudniony w Instytucie, specjalista w dziedzinie, w której ma być ustanowione stanowisko profesora nadzwyczajnego.
  2. Obradom i pracom komisji przewodniczy zastępca dyrektora ds. naukowych.
  3. Po zapoznaniu się z dokumentacją złożoną przez osoby kandydujące komisja wstępnie ocenia ich dorobek i decyduje o dalszych etapach postępowania. W przypadku pozytywnej oceny, komisja wybiera jeden z trzech 25 min wykładów monograficznych i ustala termin zebrania naukowego Instytutu, na którym osoba kandydująca przedstawia wykład.
  4. Po wykładzie monograficznym komisja wyznacza termin rozmowy kwalifikacyjnej dotyczącej planów badawczych, dydaktycznych i organizacyjnych osoby kandydującej oraz opiniuje kandydaturę w trybie głosowania tajnego.
  5. Komisja sporządza protokół i przedstawia wraz z wnioskami dyrektorowi Instytutu.
  6. Dyrektor podejmuje decyzję o zatrudnieniu.

§ 3.

Przystępując do konkursu na stanowisko profesora nadzwyczajnego, osoba kandydująca składa w sekretariacie Instytutu następujące dokumenty w wersji drukowanej i na nośniku elektronicznym:

  1. podanie,
  2. odpis dokumentu potwierdzającego nadanie stopnia naukowego doktora habilitowanego lub tytułu naukowego profesora,
  3. zestawienie dorobku naukowego (preferowana forma – Tabela),
  4. wykaz publikacji (za okres przed i po uzyskaniu stopnia naukowego doktora habilitowanego),
  5. życiorys wraz autoreferatem naukowym oraz listą indywidualnych osiągnięć naukowych,
  6. plany badawcze krótkoterminowe (3 lata) oraz zarys planów badawczych długoterminowych (10 lat),
  7. tytuły i konspekt 3 wykładów monograficznych spełniających wymogi wykładu dla studentów III stopnia kształcenia wyższego (Studia Doktoranckie) w zakresie dziedziny określonej w konkursie.

Osoby spoza Instytutu składają dodatkowo:

  1. kwestionariusz osobowy z 2 zdjęciami;
  2. opinię dyrektora naczelnego lub rektora (albo przełożonego) z ostatniego miejsca pracy.

§ 4.

Informacja o osiągnięciach naukowych, dydaktycznych i organizacyjnych (Autoreferat) osoby kandydującej na stanowisko profesora nadzwyczajnego (o objętości do 15 stron) powinna zawierać:

  1. Ogólne informacje:
    1. imię i nazwisko,
    2. tytuł i stopień naukowy,
    3. data i miejsce urodzenia,
    4. rok ukończenia studiów wyższych, uczelnia,
    5. rok uzyskania stopnia naukowego doktora, instytucja naukowa,
    6. rok uzyskania stopnia naukowego doktora habilitowanego,
    7. rok uzyskania tytułu naukowego profesora (gdy zachodzi taka okoliczność),
    8. data zatrudnienia w jednostce naukowej, nazwa jednostki organizacyjnej,
    9. data zatrudnienia na stanowisku adiunkta.
  2. Syntetyczny opis dotychczasowych prac badawczych i najważniejszych indywidualnych osiągnięć naukowych.
  3. Syntetyczny opis planów badawczych: krótkoterminowych (3 lata) i zarys planów długoterminowych (10 lat).
  4. Działalność naukowo-badawcza:
    1. liczba publikacji, w tym po uzyskaniu stopnia naukowego doktora habilitowanego,
    2. liczba cytowań bez autocytowań wg. WoS oraz indeks Hirscha bez autocytowań wg bazy SCOPUS,
    3. wykaz najważniejszych prac, po uzyskaniu stopnia doktora habilitowanego,
    4. wykaz projektów badawczych, finansowanych ze źródeł zewnętrznych, w których osoba kandydująca pełniła bądź pełni funkcję kierownika,
    5. działalność w zakresie upowszechniania osiągnięć naukowych, współpraca z regionem, itp. (maksymalnie do 5 pozycji),
    6. współpraca naukowa z zagranicą (forma, zakres, osiągnięcia),
    7. liczba opracowanych recenzji prac naukowych dla czasopism naukowych.
  5. Wyjazdy zagraniczne (kraj, instytucja, cel wyjazdu, okres trwania):
    1. staże naukowe, wykłady, projekty, misje,
    2. czynny udział w konferencjach –  dane dotyczące wykładów na zaproszenie, referatów i doniesień ustnych, członkostwa w radach programowych i organizacyjnych, przewodniczenia sesji, itp..
  6. Działalność dydaktyczna – poprzednie i  aktualnie prowadzone wykłady, ćwiczenia, seminaria, w tym w języku obcym.
  7. Osiągnięcia w kształceniu kadry naukowej:
    1. wykaz wypromowanych magistrów, doktorów lub otwartych przewodów doktorskich,
    2. liczba opracowanych recenzji prac doktorskich i habilitacyjnych.
  8. Działalność organizacyjna:
    1. organizacja konferencji naukowych, sympozjów,
    2. udział w pracach organizacyjnych w miejscu zatrudnienia,
    3. udział w kolegiach redakcyjnych polskich lub zagranicznych czasopism naukowych,
    4. funkcje pełnione z wyboru w towarzystwach i organizacjach naukowych – krajowych i zagranicznych,
    5. udział w radach naukowych,
    6. inne formy działalności organizacyjnej.
  9. Nagrody i wyróżnienia o randze krajowej i międzynarodowej (rok otrzymania).
  10. Inne ważne informacje nieuwzględnione w ust. 2–9.

Czytaj więcej

Regionalne Centrum Badań i Transferu Wiedzy „ŻYWNOŚĆ DLA ZDROWIA” – Etap II

Inwestycja w aparaturę badawczą tworzącą powiązania kooperacyjne pomiędzy jednostką naukowo-badawczą a przedsiębiorstwami – etap II” będzie realizowany przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie w terminie od 19.01.2012 do 31.12.2013 roku.

Celem projektu jest rozbudowa zaplecza badawczego, będąca kontynuacją działań rozpoczętych w ramach I etapu i umożliwiająca prowadzenie zaawansowanych jakościowo badań naukowo-wdrożeniowych dla przemysłu, co przyczyni się w istotny sposób do rozwoju sektora produkcji żywności wysokiej jakości w regionie Warmii i Mazur i sprzyjać będzie profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak: alergie pokarmowe, otyłość czy cukrzyca.

Realizacja projektu zakłada dalszą modernizację trzech wysoko-specjalistycznych laboratoriów: metabolomiki, zwierzętarni i mikrobiologii, co umożliwi świadczenie nowych usług B+R i tworzenie powiązań kooperacyjnych pomiędzy Instytutem, a przedsiębiorstwami branży rolno-spożywczej regionu, opartych na dyfuzji innowacji.

W ramach Projektu planowany jest zakup 19 nowoczesnych jednostek wyposażenia badawczo-rozwojowego, m.in.:

Spektrometr masowy z analizatorem typu potrójny kwadrupol, analizatorem czasu przelotu i systemem UPLC – umożliwiający badania pełnego spektrum metabolitów (metabolom) obecnych w dowolnym układzie (w żywności, organizmie, tkance czy komórce roślinnej, zwierzęcej lub ludzkiej). Zakup tego systemu pozwoli m. in. na:

  • prowadzenie badań ukierunkowanych na wyznaczenie biomarkerów spożycia żywności pochodzenia roślinnego oraz zdrowia i stanów chorobowych człowieka, co ma kapitalne znaczenie dla profilaktyki chorób cywilizacyjnych;
  • możliwość określenia zmian składników surowca w trakcie jego przetwarzania w procesie technologicznym, co zagwarantuje otrzymanie produktu o pożądanym z punktu widzenia zdrowia konsumenta składzie i właściwościach.

Laboratorium Mikrobiologiczne zostanie wyposażone w stanowisko do pracy z mikroorganizmami w kontrolowanej atmosferze gazów (N2, CO2 i H2), które umożliwi pracę z drobnoustrojami ściśle beztlenowymi i jest jedynym uznanym rozwiązaniem technicznym niezbędnym do kompleksowych badań interakcji mikroflory jelitowej i żywności. Planowane wyposażenie umożliwi prowadzenie zaawansowanych badań w zakresie profilowania populacji bakterii przewodu pokarmowego. Możliwość pracy w warunkach ściśle beztlenowych stworzy w Instytucie warunki do prowadzenia badań umożliwiających równoczesne monitorowanie profilu wzrostu i aktywności metabolicznej szerokiej gamy mikroorganizmów tlenowych, mikroaerofilnych i ściśle beztlenowych, co jest rozwiązaniem unikatowym w skali regionu, a nawet kraju.

Rozbudowanie istniejącego w Instytucie systemu elektroforetycznego rozdziału produktu PCR w gradiencie denaturującympozwoli na rozszerzenie oferowanych już usług bazujących na metodzie łańcuchowej reakcji polimerazy i następującej po niej elektroforezy w gradiencie czynników denaturujących (PCR-DGGE). Jako uznana metoda służąca do jakościowego profilowania złożonych populacji bakteryjnych (np. przewodu pokarmowego, produktów spożywczych, gleby i ścieków) może być wykorzystana w badaniach prowadzonych dla ośrodków przemysłowych, m.in. do:

  • monitorowania dynamiki zmian w składzie bakteryjnym w czasie procesu technologicznego lub przechowywania (istotne dla oceny jakości, stabilności i trwałości produktu);
  • oceny bioróżnorodności mieszanych populacji bakteryjnych, np. w naturalnie fermentowanych produktach;
  • oceny wpływu suplementacji produktu fermentowanego wybranym szczepem bakteryjnym (ważne dla określenia równowagi i stabilności mikrobiologicznej nowych produktów);
  • oceny wpływu różnych czynników (np. składników diety, dodatków do pasz, suplementacji probiotykami lub probiotykami) na profil jakościowy bakterii jelitowych człowieka i zwierząt hodowlanych.

Nowoczesne elementy wyposażenia Zwierzętarni  – dadzą możliwość prowadzenia testów biologicznych spełniających najwyższe standardy jakościowe i jednocześnie pozwolą utrzymać wysoki reżim higieniczny. Proponowane systemy zapewnią jednorodne, powtarzalne i wolne od zanieczyszczeń środowisko bytowania dla zwierząt doświadczalnych, przez co możliwe będzie wyeliminowanie oddziaływania wpływu czynników zewnętrznych. Nowoczesne; wyposażenie przyczyni się do poprawy efektywności i jakość wykonywanych testów żywieniowych, immunologicznych i innych analiz, które dają m.in. możliwość:

  • określenia wartości współczynników strawności i/lub retencji składników pokarmowych;
  • wyznaczenia aktywność enzymów występujących w treści pokarmowej;
  • określenia składu, równowagi i aktywności fizjologicznej mikroflory jelitowej;
  • opisania stan i aktywność fizjologicznej jelita;
  • badania wpływu składników pokarmowych (w tym alergenów) na układ immunologiczny.

Realizacja inwestycji planowanej w Projekcie, wzmocni i w pełni włączy potencjał naukowo-badawczy Instytutu w procesy kształtowania konkurencyjnej gospodarki opartej na wiedzy.

Czytaj więcej

Regionalne Centrum Badań i Transferu Wiedzy „ŻYWNOŚĆ DLA ZDROWIA”

Założenia:

W ostatnich latach w Europie obserwuje się rosnące zainteresowanie zastosowaniem innowacyjnych operacji jednostkowych w technologii żywności i preparatów prozdrowotnych. Również podmioty z sektora rolno-spożywczego woj. war-maz. maja ogromne szanse, aby zając czołowa pozycje na rynku żywności nowego typu tj. żywności funkcjonalnej, która ma naukowo udokumentowany korzystny wpływ na zdrowie konsumenta i jest poszukiwana przez konsumentów. Niestety przedsiębiorstwa sektora rolno-spożywczego nie dysponują odpowiednią infrastrukturą do prowadzenia badań w zakresie rozwijania nowych produktów tego typu i tylko około 3% z nich w skali regionu, posiada działy B+R lub ma podpisane stałe umowy o współpracy z placówkami naukowo-badawczymi.

Cel projektu:

Wsparcie tworzenia i rozwoju powiazania kooperacyjnego miedzy Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badan Żywności PAN w Olsztynie a przedsiębiorstwami sektora rolno-spożywczego celem prowadzenia badan nad opracowaniem nowych produktów o cechach funkcjonalnych i pro-zdrowotnych oraz ich komercjalizacji w ramach Regionalnego Centrum Badan i Transferu Wiedzy „ŻYWNOŚĆ DLA ZDROWIA” (etap I i etap II projektu).

Planowanie działania:

Rozbudowa trzech wysoko-specjalistycznych laboratoriów:  1) metabolomiki, 2) zwierzętarni i 3) mikrobiologii, tak aby mogły ono stanowić zaplecze naukowo-badawcze dla tworzenia innowacji i rozwoju stałej współpracy pomiędzy naukowcami Instytutu a przedsiębiorstwami z branży rolno-spożywczej regionu Warmii i Mazur. Infrastruktura badawcza w ramach laboratoriów umożliwi świadczenie usług dla przemysłu w zakresie:

  1. szybkiej, precyzyjnej, czułej, wiarygodnej i powtarzalnej analizie związków obecnych w próbach biologicznych;
  2. wykorzystywania referencyjnych metod różnicowania molekularnego szczepów bakterii oraz analizowania funkcjonalności i bezpieczeństwa surowców i produktów żywnościowych;
  3. prowadzenia oceny aktywności biologicznej składników pokarmowych istotnych z punku widzenia profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

 Oferta badawcza dla przemysłu:

  • ocena jakości żywności, tworzenie modeli do badań mikrobiologicznych i żywieniowych;
  • określanie związków biologicznie aktywnych w żywności;
  • śledzenie zmian w składzie tych substancji podczas przeprowadzanych procesów technologicznych;
  • biodostępności prozdrowotnych składników żywności.

Począwszy od 2012r. przewiduje się organizację serii spotkań informacyjnych dla zainteresowanych korzystaniem z nowoczesnych laboratoriów, przedsiębiorców i pracowników branży rolno-spożywczej z terenu całego województwa.

Dane kontaktowe:

Czytaj więcej