PL
PROM – Międzynarodowa wymiana stypendialna doktorantów i kadry akademickiej
Informacje ogólne
Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej (NAWA) przyznała Instytutowi Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie środki finansowe na realizację projektu PROM – Międzynarodowa wymiana stypendialna doktorantów i kadry akademickiej w wysokości 530 640 zł.
Celem projektu jest wymiana stypendialna adresowana do doktorantów i kadry akademickiej. Projekt ma na celu pozyskanie materiałów do pracy doktorskiej/artykułu naukowego, wykonanie pomiarów korzystając z unikatowej aparatury, w tym korzystając z dużej infrastruktury badawczej niedostępnej w kraju macierzystym, udział w przygotowaniu międzynarodowego wniosku grantowego poprzez udział w:
- krótkoterminowych stażach zagranicznych (trwających od 5 do 30 dni), których celem jest podniesienie kompetencji i kwalifikacji,
- konferencjach zagranicznych,
- szkołach letnich/zimowych, warsztatach, szkoleniach itp.
Numer umowy: PPI/PRO/2019/1/00042/U/00001
Okres realizacji projektu: 01.10.2019 – 31.03.2023
Więcej informacji dotyczących programu PROM można znaleźć na stronie NAWA.
Nabór do projektu:
Rekrutacja odbywa się zgodnie z „Regulaminem naboru do programu PROM – Międzynarodowej Wymiany Stypendialnej Doktorantów i Kadry Akademickiej w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie”. Aby wziąć udział w projekcie należy zapoznać się z ww. Regulaminem oraz złożyć dokumenty aplikacyjne.
Osoby zainteresowane udziałem w projekcie składają następujące dokumenty:
- formularz aplikacyjny,
- list motywacyjny,
- potwierdzenie gotowości przyjęcia Kandydata/Kandydatki przez instytucję goszczącą (dotyczy staży),
- opinię promotora lub kierownika zakładu (dotyczy doktorantów),
- CV wraz z wykazem dorobku naukowego.
Skany podpisanych dokumentów należy przesłać w wersji elektronicznej w formacie pdf na adres mailowy nawa@pan.olsztyn.pl lub oryginały podpisanych dokumentów należy przekazać osobiście lub przesłać pocztą tradycyjną na adres: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, ul. Tuwima 10, 10-748 Olsztyn, Polska (pok. nr 7) z dopiskiem „NAWA PROM”.
Osoby zakwalifikowane do udziału w projekcie, informowane są drogą mailową i zobowiązane są do:
- podpisania umowy z IRZiBŻ PAN opisującej warunki realizacji/rozliczenia danego działania oraz formy wypłaty stypendium – Wzór umowy
- podpisania oświadczenia dotyczącego przetwarzania danych osobowych w związku z przystąpieniem do projektu finansowanego ze środków UE w ramach programu PO WER (załącznik nr 2 do umowy).
Inne wymagane dokumenty:
- fomularz zgłoszeniowy uczestnika projektu PROM,
- oświadczenie i dobrowolna zgoda na przetwarzanie danych osobowych przez NAWA.
Rozliczenie udziału w projekcie
Po zakończeniu udziału w danym działaniu uczestnik projektu, w terminie 7 dni od daty powrotu, zobowiązany jest do przedłożenia w Biurze projektu poniższych dokumentów:
- rozliczenia kosztów wyjazdu/przyjazdu (Załącznik nr 1 do umowy),
- przedłożenia oryginału certyfikatu uczestnictwa w działaniu (Załącznik nr 3 do umowy),
- złożenia sprawozdania merytorycznego z realizacji działania.
W terminie 14 dni od zakończenia działania uczestnik zobowiązany jest do wypełnienia ankiety ewaluacyjnej on-line, do której link zostanie przesłany przez Biuro projektu wraz z kodem dostępu drogą elektroniczną na adres mailowy uczestnika projektu.
Uczestnicy projektu
-
- Karolina WOŁODKO (staż w Babraham Institute, Cambridge, Wielka Brytania).
- Paulina OPYD (udział w: Nutrition Winter School 2020, Diet & Microbes: Gut health for the brain and body, 27-31.01.2020 Levi, Finlandia).
- Giorgia PODICO (Department of Comparative Bioscience, University of Illinois, USA; staż w Zespole Immunologii i Patologii Rozrodu IRZiBŻ).
- Małgorzata WIETESKA (IT Sligo, Mathematical Modelling Group, Sligo, Irlandia; staż w Zespole Immunologii i Patologii Rozrodu IRZiBŻ).
- Joanna NAJMUŁA (udział w: ISEV 2020 Annual Meeting, 20-22.07.2020).
- dr Magdalena KOWACZ (University of Washington, USA; wizyta w Zespole Immunologii i Patologii Rozrodu IRZiBŻ).
- Isabel Maria GIMENO MIQUEL (Servicio Regional de Investigación y Desarrollo Agroalimentario, Asturis, Hiszpania; staż w Zespole Mechanizmów Działania Hormonów IRZiBŻ).
- Qurat UL AIN RESHI (University of Tartu, Estonia; staż w Zespole Mechanizmów Działania Hormonów IRZiBŻ).
- Mohammad Mehedi HASAN (University of Tartu, Estonia; staż w Zespole Mechanizmów Działania Hormonów IRZiBŻ).
- Ewelina GORYSZEWSKA-SZCZUREK (staż w Clinic of Reproductive Medicine, Genetics and Functional Genomics, University of Zurich, Lindau, Szwajcaria).
- Edyta WALEWSKA (staż w Babraham Institute, Cambridge, Wielka Brytania).
- Norhayati BINTI LIAQAT ALI KHAN (Medical School, University of Sheffield, Sheffield, Wielka Brytania; wizyta w Zespole Mechanizmów Działania Hormonów IRZiBŻ PAN).
- Manish BHATTACHARJEE (Cellular and Molecular Biology (CCMB), Hyderabad, India; staż w Laboratorium Analizy Komórek IRZiBŻ PAN).
- Chanaka Nishan Premathilaka EGODAWATTE GEDARA (Estonian University of Life Sciences, Tartu, Estonia; staż w Zespole Mechanizmów Działania Hormonów IRZiBŻ PAN).
- Gayandi Chulendra Manike EKANAYAKE MUDIYANSELAGE (Estonian University of Life Sciences, Tartu, Estonia; staż w Zespole Mechanizmów Działania Hormonów IRZiBŻ PAN).
- Magda SŁYSZEWSKA (staż w Estonian University of Life Sciences, Tartu, Estonia).
- Natalia WALĘDZIAK (staż w Estonian University of Life Sciences, Tartu, Estonia).
- Ewelina ŻEBROWSKA (staż w Institute for Molecular Bioscienses, Goethe University Frankfurt, Frankfurt, Niemcy).
- Abhipsa PANDA (staż w Universitat Politècnica de València, Walencja, Hiszpania).
- Rossella DEBERNARDIS (staż w Fish Physiology and Genomics Institute of the French National Research Institute for Agriculture, Food and the Environment / Laboratoire de Physiologie et Génomique des Poissons (INRAE), Rennes Cedex, Francja).
- Sylwia MACHCIŃSKA (staż w Institute of Physiology, University of Zurich, Zurich, Szwajcaria).
- Angelika KOTLARCZYK (staż w Institute of Reproductive Biology, Research Institute for Farm Animal Biology / Institut für Fortpflanzungsbiologie, Forschungsinstitut für Nutztierbiologie (FBN), Dummerstorf, Niemcy).
- Ana SARIC (Institute for Biological Research, Belgrad, Serbia; staż w Laboratorium Analizy Komórek IRZiBŻ PAN).
- Fearghus DOWNES (Institute of Technology Sligo, Sligo, Irlandia; staż w Zespole Immunologii i Patologii Rozrodu IRZiBŻ PAN).
- dr Krzysztof WITEK (wizyta w Hannover Medical School – Research Core Unit for Laser Microscopy, Hannover, Niemcy).
- Amber HART (University of Sheffield, Sheffield, Wielka Brytania; staż w Zespole Mechanizmów Hormonów IRZiBŻ PAN).
- dr hab. Aneta ANDRONOWSKA (udział w: 11th International Society for Extracellular Vesicles Annual Meeting (ISEV 2022) / ISEV’s Education Day, 25-29.05.2022 Lyon, Francja).
- Monika BARYŁA (staż w Regional Agrifood Research and Development Service / Servicio Regional de Investigación y Desar-rollo Agroalimentario (SERIDA), Asturias, Hiszpania).
- Johana PIITBOR (Institute of veterinary medicine and animal sciences, Estonian University of Life Sciences, Tartu, Estonia; staż w Zespole Mechanizmów Hormonów IRZiBŻ PAN).
- Manohara MAHADEVA (staż w Faculty of Medicine and Biomedical Sciences, University of Algarve, Faro, Portugalia).
- Anna WÓJTOWICZ (staż w Institute for Farm Animal Genetics / Institut für Nutztiergenetik, Neustadt, Niemcy).
- Wiesław KASZUBSKI (udział w: 3rd Summer School „Innovative approaches and tools to substantiate the link between dietary polyphenols and health – from clinical to mechanistic research”, INRAE, 12-15.09.2022 Paryż, Francja).
- dr Kasun GODAGEDARA (wizyta z Zespole Mechanizmów Hormonów IRZiBŻ PAN).
- dr Joanna NYNCA (wizyta w Fish Physiology and Genomics Institute, French National Research Institute for Agricultu-re, Food and the Environment / Laboratoire de Physiologie et Génomique des Poissons (IN-RAE), Rennes Cedex, Francja).
- dr Damian MUZZIO (wizyta w Zespole Biologii i Patologii Rozrodu Człowieka IRZiBŻ PAN).
- Elena ZU KLAMPEN (Friedrich-Loeffler-Institute Federal Research Institute for Animal Health, Institute for Farm Animal Genetics, Neustadt, Niemcy; staż w Zespole Immunologii i Patologii Rozrodu IRZiBŻ PAN).
- Paulina ZAJĄC (staż w Regional Agrifood Research and Development Service / Servicio Regional de Investigación y Desar-rollo Agroalimentario (SERIDA), Asturias, Hiszpania).
- Saumya GUNASEKARA (staż w Estonian University of Life Sciences, Tartu, Estonia).
- Signe PARTS (Institute of Biomedicine and Translational medicine, University of Tartu, Tartu, Estonia; staż w Laboratorium Analizy Komórek IRZiBŻ PAN).
- Seyed Omid Reza MOUSAVI (Institute of Veterinary Medicine and Food Sciences, Estonian University of Life Sciences, Tartu, Estonia; staż w Laboratorium Analizy Komórek IRZiBŻ PAN).
Kontakt
Dr hab. Aneta Andronowska (tel. +48 89 5393120)
Mgr Aleksandra Mrozek (tel. +48 89 5234625)
Biuro projektu: Biuro Wspierania Badań (pok. nr 7)
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, ul. Tuwima 10, 10-748 Olsztyn, Polska
e-mail: nawa@pan.olsztyn.pl
Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej
Tytuł projektu: PROM – Międzynarodowa wymiana stypendialna doktorantów i kadry akademickiej
Nr projektu: PPI/PRO/2019/1/00042
Kierownik: dr hab. Aneta Andronowska
Kwota dofinansowania: 530 640 PLN
Numer umowy: PPI/PRO/2019/1/00042/U/00001
Okres realizacji: 01.10.2019 – 31.03.2023
Tytuł projektu: Czy epigenetyka jest przyczyną powstawania włóknienia podczas starzenia u klaczy?
Program wymiany bilateralnej pomiędzy Rzeczpospolitą Polską a Republiką Portugalską
Nr projektu: PPN/BIL/2018/1/00252
Kierownik: prof. dr hab. Dariusz J. Skarżyński
Kwota dofinansowania: 19 700 PLN
Okres realizacji: 01.01.2019 – 31.12.2021
Venture Creation School III 2020
The Application deadline is extended to 23th of October 2020, 23.59 (CEST)
Sustainable and personalized food
50 students with different study backgrounds will meet online to use their scientific experience and university knowledge to create new concepts and ideas that will lead to development of sustainable and personalized food. This 3-week course managed by professional tutors will introduce participants to several topics such as: innovations in food sector, human nutrition in food systems, food and digital disruptions, as well as business model generation and presentation pitching. Participants will work in interdisciplinary teams, identifying problems, prototyping viable solutions with a validated value proposition and pitching their projects in front of a panel of experts.
The EIT Food RIS Venture Creation School is organized by Matis (Iceland), University of Cambridge (England), VTT Technical Research Centre of Finland and Institute of Animal Reproduction and Food Research PAS (Poland). A special input will be also delivered by Finnish start-up businesses operating in the agri-food sector.
What is it about?
The EIT Food Venture Creation School III aims at attracting talented researchers to improve their entrepreneurial and managerial skills to solve complex multidisciplinary challenges and enhance innovation.
Building ideas: Team up with students and professionals with diverse backgrounds and face the opportunities and challenges associated with valorisation of side streams in the food industry.
Concepts and Products Development: Apply venture creation methodology to develop new food concepts, products and start-up businesses.
Networking: Experience the melting pot of ideas with students and young entrepreneurs
Soft skills and entrepreneurship training: Improve your entrepreneurial and managerial skills to solve complex multidisciplinary challenges and enhance innovation.
Who are we?
The EIT Food Venture Creation School III is a joint activity between partners that complement expertise in innovation.
Matís
Matís vision is to increase the value and ensure safety of food processing and food production. Its strengths are in research and development in sustainable utilization of marine resources by managing and changing the supply chain of products to consumers and turning side streams and waste into valuable products through innovative biochemical processing. Several employees also hold associate positions within Iceland’s universities, while many Ph.D. students and M.Sc. students conduct their research at Matis in collaboration with the industry in Iceland and abroad.
University of Cambridge
The mission of the University of Cambridge is to contribute to society through the pursuit of education, learning, and research at the highest international levels of excellence. The university boasts a number of international centers of excellence the inspire, enable and research entrepreneurship e.g.: Centre for Social Innovation, Entrepreneurship Centre, Maxwell Centre, Idea Space and the new accelerator programme at the Cambridge Institute for Sustainability Leadership. These work closely with initiatives like the Global Challenges initiative to enable entrepreneurship that solves meaningful problems. Collectively, the entrepreneurship structures at the University of Cambridge support the full entrepreneurial journey – starting with the empowerment of aspiring entrepreneurs to the creation and development of early-stage ventures, all the way to small and medium size enterprise growth.
VTT
VTT paves the way for the future by developing new smart technologies, profitable solutions and innovation services. VTT creates technology for business – for the benefit of society. Multidisciplinary experts work together to help customers and partners create new products, production processes, methods, and services. In doing so, we help promote sustainable development, employment and well-being. The Digital Transformation team focuses on how companies move forward and take benefit from digitalization. We have created tools that support internal discussion and prioritization of digitalization actions, and take into account people, business and technology perspectives.
Institute of Animal Reproduction and Food Research PAS
Institute of Animal Reproduction and Food Research of the Polish Academy of Sciences is Poland’s foremost research entity in agricultural sciences, holding the status of a Leading National Research Centre and recognized as a dynamic “innovation engine”. The versatile team of the Institute successfully integrates studies in food quality and safety, reproductive biology and aquaculture to design high quality food and fodder to optimize consumers and animals’ well-being . Institute provides a wide range of mentoring and networking activities to students and young professionals, and supports them in the development of their own research projects that can be transferred to food system-related solutions.
Programme Sturucture
This course is delivered online through a variety of methods, including real-time video conference sessions moderated by the course leaders, group ideation sessions with other participants and electronic material to work outside of class.
The programme will take place over 3 weeks starting 23rd October, with 30 hours’ online contact time and 15 hours’ asynchronous learning time during that period.
The course will be held 3 times per week for about 2-hours on Zoom meeting.
Everything you need to know
Who can apply ?
All undergraduate, graduate, PhD students, post-docs, early-stage researchers and young professionals, who are working/studying in Europe aged at least 18, are welcome to apply for the EIT Food Venture Creation School III. There is no precondition concerning your study background.
When is the application deadline ?
The EIT Food Venture Creation School III will accept 50 participants in total. The application deadline is 11th October 2020 23.59 (CEST). We will, however, fill the available spots on a rolling basis according to our evaluation criteria until they are full.
How can I apply ?
Please submit your application, including a short motivation text, video (1-2 minutes, not obligatory) and your CV (LinkedIn), in English via EIT application portal. Applications via email or any other channels cannot be considered. If you are having trouble with the online submission, please try another browser or refresh the website. If you are still experiencing technical difficulties, please send us an email at vs2020@pan.olsztyn.pl or m.starowicz@pan.olsztyn.pl.
When will I be notified of the decision concerning my application ?
You will receive an invitation or rejection letter via the email address you provided in the application form by the end of 14th October 2020.
What are the evaluation criteria for the application ?
We select students to take part in the EIT Food Venture Creation School III based on the following principles:
- You demonstrate open mindedness and an entrepreneurial spirit;
- You show that you are a team player and interested in working in an interdisciplinary and international group;
- You are motivated to work on the challenges of side streams in food sector;
- You have a strong academic track record and, ideally, support community initiatives on a volunteer basis;
- You show a strong proficiency in English.
What is the cost ?
This year VS School will take place online from the 23th October to the 13th November 2020.
What documentation will I receive upon successful completion of the EIT Food Venture Creation School III ?
All participants will receive a certificate at the end of the EIT Food Venture Creation School III as well as 2 ECTS points.
What are the terms, rules and conditions of the EIT Food Venture Creation School III ?
To apply for the EIT Food Venture Creation School III you must be at least 18 years of age and an undergraduate, graduate, PhD student, post-doc or a young scientific professional when submitting your application.
You are expected to attend and participate in all program activities of the EIT Food Venture Creation School III team during the training period.
Online platform for the EIT Food Venture Creation School III will open October 15th, 2020.
In order to guarantee fluid and cooperative communication among the teams and other stakeholders, you agree to the distribution of relevant professional data from your CV/LinkedIn to other parties involved in the project (such as corporate partners, other participants, coaches, etc.). This information will be handled in accordance with the Finnish data protection procedures.
You are asked to treat any non-public knowledge you gain about the other involved parties (e.g. speakers or corporate partners) with confidentiality. This commitment shall continue following the end of the program.
As part of our project marketing, you acknowledge that the EIT Food Venture Creation School III has the right to use all promotional materials, including but not limited to photographs, videos and testimonials made during the workshop weeks for future communication activities.
All participants accept to take part in the online course of EIT Food Venture Creation School III and thereafter to attend and fully participate in the activities up to and including the final presentation.
If you have further questions, please do not hesitate to contact us via vs2020@pan.olsztyn.pl or m.starowicz@pan.olsztyn.pl.
Warsztaty dla MŚP powiązanych z produkcją drobiarską
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie zaprasza pracowników małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) na spotkanie dotyczące współczesnych wyzwań i problemów w sektorze produkcji drobiarskiej.
Wydarzenie jest częścią projektu „CHAMPP: Contemporary challenges and issues of the poultry production sector” realizowanego przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności w Olsztynie we współpracy z Uniwersytetem w Belfaście, Uniwersytetem w Turynie, Uniwersytetem w Hohenheim oraz firmą Microbion. Projekt jest finansowanego ze środków EIT Food – Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności, która jest częścią Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii – instytucji UE, której stawia sobie za cel stworzenie w Europie środowiska sprzyjającego innowacyjności i przedsiębiorczości.
Sygnalizowane problemy, m. in. wzrost kosztów produkcji, konkurencja na rynku, ograniczone zasoby rodzimych pasz wysokobiałkowych oraz rosnące obawy i oczekiwania konsumentów w wielu krajach UE co do warunków utrzymania drobiu i jakości uzyskiwanych produktów, skłoniły do podjęcia niniejszego projektu. Jednym z założeń organizowanych warsztatów jest poszerzenie wiedzy na temat aktualnych wyzwań identyfikowanych przez MŚP produkcji drobiarskiej na Węgrzech, Włoszech, Litwie i w Polsce.
Dnia 14 listopada br. w Grajewie (Balton, ul. Wojska Polskiego 69) zostaną przeprowadzone warsztaty „Współczesne wyzwania i problemy w produkcji drobiarskiej” połączone z wizytą studyjną w wytwórni pasz Agrocentrum. Tematyka warsztatów będzie m.in. dotyczyła uwarunkowań dalszego rozwoju drobiarstwa w Polsce i świecie, obaw i oczekiwań konsumentów oraz nowych rozwiązań i trendów w produkcji drobiarskiej.
Ilość miejsc jest ograniczona, wymagana jest rejestracja.
Program spotkania oraz link do rejestracji
Udział w Warsztatach jest bezpłatny.
Więcej informacji: Joanna Fotschki – j.fotschki@pan.olsztyn.pl
Materiały do pobrania dla przedsiębiorców [PL]
Download information materials for entrepreneurs [ENG]
Warsztaty MŚP 2019
EIT Food – Wspólnota Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności to część Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii – instytucji UE, której zadaniem jest stworzenie w Europie środowiska sprzyjającego innowacyjności i przedsiębiorczości.
Wspólnotę tworzy ponad 50 partnerów z 13 państw, wśród których znajdują się wiodące przedsiębiorstwa, uniwersytety oraz instytuty badawcze obejmujące cały łańcuch wartości sektora żywności.
Stawiając sobie za cel podniesienie konkurencyjności europejskich MŚP działających w branży rolno spożywczej, Konsorcjum EIT FOOD prowadzi projekt pt.: „Wsparcie MŚP w zakresie nowych możliwości biznesowych”. W oparciu o podyktowane trendami rynkowymi innowacje wokół zrównoważonej produkcji żywności, projekt skupia się na analizie współczesnych wyzwań łańcucha żywności i pobudzaniu ekosystemu innowacyjnych rozwiązań i technologii.
W tym celu prowadzony jest proces odkrywania wyzwań w obszarze zrównoważonej produkcji żywności przed jakimi stają MŚP w Europie. Kolejnym krokiem jest zidentyfikowanie i zbadanie tendencji związanych z tymi wyzwaniami jako potencjałem do wzrostu przedsiębiorczości, oraz zastosowanie tej wiedzy do tworzenia innowacyjnych rozwiązań, odkrywania niszowych rynków, promowania ekosystemów innowacji i poprawy konkurencyjności.
Na bazie przeprowadzonych analiz 16 października br. w Gdyni (Hotel Mercure Gdynia Centrum) zostaną przeprowadzone warsztaty „Innowacje w rozrodzie ryb – możliwości wzrostu zrównoważonej produkcji w akwakulturze”. Tematyka warsztatów będzie poruszała tak aktualne tematy jak: zrównoważona produkcja rybacka w obliczu zmian klimatycznych czy też zastosowanie innowacyjnych technologii w usuwaniu barier środowiskowych w rozrodzie ryb.
Program warsztatów 
Materiały z konferencji
- Innowacje w rozrodzie ryb Innowacje w rozrodzie ryb – możliwości wzrostu zrównoważonej produkcji w akwakulturze – Tomasz Jeliński
- Genotypowanie i selekcja ryb łososiowatych w akwakulturze – Konrad Ocalewicz
- Jakość nasienia – wyznaczniki i ich wpływ na efektywność procesu kriokonserwacji – Sylwia Judycka
- Najnowsze osiągnięcia w kriokonserwacji nasienia ryb łososiowatych – Andrzej Ciereszko, Sylwia Judycka, Joanna Nynca, Ewa Liszewska, Mariola A. Dietrich, Mariola Słowińska, Halina Karol, Agnieszka Mostek, Stefan Dobosz
- Produkcja ikry pstrąga na „okrągło” – Krzysztof Grecki
- Prace selekcyjne w gospodarstwie rybackim z perspektywy hodowcy – Ziemowit Pirtań