PL
Współpraca
- Prof. Martin Messerle – Institut für Virologie, Medizinische Hochschule Hannover, Hannover, Niemcy
Metody
Metody biologii komórkowej
- Hodowle komórek ssaczych in vitro,
- Izolacja fibroblastów oraz mezenchymalnych komórek macierzystych (MSC) z tkanek np. łożyska,
- Różnicowanie indukowanych pluripotencjalnych komórek macierzystych (iPSC) w kierunku neuronów,
- Znakowanie immunofluorescencyjne (m.in. metoda specyficzna dla białek replikacyjnych),
- Analiza chromosomów w metafazie,
Metody biologii molekularnej
- PCR oraz RT-PCR
- Klonowanie
- Transfekcja
- SDS PAGE i Western blot
- Badanie oddziaływań między białkami (metody: GST affinity assay, co-immunoprecipitation),
- Nadekspresja i wstępne oczyszczanie białek,
- Rozdzielanie kompleksów białkowych na gradientach sacharozowych,
- Southern blot,
- Fluorescence in situ hybridization (FISH),
- Projektowanie i trasfekcja siRNA,
- Electromobility shift assay (EMSA),
Metody wirusologiczne
- Transdukcja przy użyciu wektorów wirusowych np. lentiwirusowych, retrowirusowych, wirusa Sendai etc.,
- Produkcja i określanie miana wirusa – lentiwirusów i herpeswirusów,
- Analiza replikacji wirusa,
- Infekcja wirusem HCMV,
- Sprawdzanie infekcyjności wirusa
Aparatura
- Autoklaw: Sanyo
- Komora z przepływem laminarnym: ESCO (120)
- Komora z przepływem laminarnym: Thermo Scientific MSC-ADVANTAGE (120)
- Inkubator CO2: Sanyo
- Pompa perystaltyczna: Biovac 225
- Wirówka: MPW 350R z Cystoset
- Wirówka: Hettich Universal 32R
- Mikroskop: Olympus CKX41
- Łaźnia wodna z wytrząsaniem: Julabo SW23
- Cieplarka: VWR
- Wytrząsarka typu Vortex: StarLab
- Mieszadło rolkowe: RollMixer Chemland
- Mieszadło elektromagnetyczne: WIGO ES24
- Waga: RADWAG

Pracownia Mikrobiologii i Wirusologii Molekularnej
Laboratorium posiada:
- Status Zespołu Inżynierii Genetycznej klasy II,
- Zgodę na zamknięte użycie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych (GMM) klasy II
oraz następujące stanowiska robocze:
- Stanowisko robocze do pracy z kulturami in vitro oraz GMM klasy II;
- Stanowisko robocze do izolacji fibroblastów z tkanek ludzkich;
- Stanowisko robocze do analizy ekspresji białek (SDS PAGE + Western blot);
- Stanowisko robocze do hodowli bakterii na podłożach płynnych i stałych oraz kokultur bakterii z tkankami.
Profil badań:
Głównym celem naukowo-badawczym Pracowni Mikrobiologii i wirusologii molekularnej jest wyjaśnienie mechanizmów wrodzonej infekcji wirusem cytomegalii – replikacji, rozprzestrzeniania się oraz ustalania latencji.
Infekcja ludzkim wirusem cytomegalii (HCMV– human cytomegalovirus) jest bardzo powszechna. Pierwotne zakażenie HCMV u zdrowych ludzi jest zazwyczaj bezobjawowe, jednak u pacjentów z niedoborem odporności, np. po transplantacji bądź chorych na AIDS, może spowodować poważną chorobę. HCMV jest też przyczyną chorób wrodzonych, ponieważ wirus ten jest w stanie przeniknąć z krwiobiegu infekowanej matki przez łożysko do płodu. Choroba będąca skutkiem wrodzonego zakażenia HCMV związana jest z zakażeniem centralnego układu nerwowego, i co za tym idzie, neuronalnymi wadami rozwoju. Symptomy związane z wrodzoną chorobą wywołaną przez HCMV to np.: utrata słuchu, uszkodzenie wzroku oraz problemy z nauką.
Jak w przypadku wszystkich herpeswirusów cykl życiowy HCMV zawiera fazę lityczną, kiedy wirus się namnaża oraz fazę latentną, w której wirus utrzymuje się w komórce w formie utajonej. Część naszych badań skupia się na zgłębianiu molekularnych aspektów latencji wirusa cytomegalii i ma na celu badanie głównego białka fazy latencji, odpowiedzialnego za persystencję tego wirusa.
Dotąd latencja HCMV była badana głównie w komórkach prekursorów hematopoetycznych, ale od niedawna wiadomo, że wirus ten może ustalić latencję również w komórkach prekursorów neuronalnych, co jest ważne w przypadku chorób wrodzonych związanych z infekcją HCMV. W związku z tym chcielibyśmy porównać latentne transkrypty wirusowe ulegające ekspresji w komórkach prekursorów hematopoetycznych oraz neuronalnych. Badamy też warunki oraz etap różnicowania, w których komórki prekursorów neuronalnych stają się rezerwuarem latentnego wirusa.
Wykazano, że cząsteczki wirusa cytomegalii mają odmienne właściwości w zakresie, infekcji oraz replikacji w różnych typach komórek, w zależności od rodzaju komórek, w których zostały wytworzone. W związku z czym badamy też wpływ typu komórek, w których produkowany jest wirus na efektywność infekcji różnych komórek docelowych.
Patronat honorowy
Patronat honorowy
Patronat honorowy Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gustaw Marek Brzezin
Patronat Starosty Powiatu Piskiego, Andrzej Nowicki
Patronat Burmistrza Ruciane – Nida, Piotr Ryszard Feliński
Patronat Prezesa Polskiej Akademii Nauk, prof. Jerzy Duszyński
Patronat Prezesa Polskiego Związku Hodowców Koni, Paweł Mazurek
Patronat Dyrekcji Generalnej Lasów Państwowych
Patronat medialny Hodowca i Jeździec, kwartalnik Polskiego Związku Jeździeckiego
Noclegi
Noclegi:
Proponujemy noclegi w pokojach gościnnych Białowieskiego Parku Narodowego:
Rezerwacja noclegów: dr Joanna Stojak tel. 085 682 77 73
Warsztaty Bilateralne
Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej,
konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej
30 maja 2019 w Olsztynie w ramach pierwszych warsztatów bilateralnych odbyło się Seminarium Środowiskowe dot. możliwości zagospodarowania ścieków i odpadów poprodukcyjnych. W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele przemysłu, samorządowcy, naukowcy, start-upy oraz przedsiębiorcy z Islandii i Polski, którzy podzielili się swoimi doświadczeniami i poznali obecne trendy, dobre praktyk, tendencje rozwojowe i innowacje w tym zakresie.
Prezentacje przedstawione w trakcie Seminarium:
- European Economic Area (EEA) and Norway Grants Project: Innovation, business creation and valorization of side streams of food production and food processing – Tomasz Jelinski, Institute of Animal Reproduction and Food Research PAS; Poland;
- Innovative, cost-effective and sustainable valorisation of agri-food side streams. Exploiting the opportunities provided by European Economic Area (EEA) and Norway Grants – Gudjon Thorkelsson senior scientist Matis ohf; professor University of Iceland, Iceland;
- Innovation in cross-sectoral bioeconomy – Björn Viðar Aðalbjörnsson, Faculty of Food Science and Nutrition, University of Iceland, Iceland;
- Role of genetic analysis in value creation in the blue and green bioeconomy – Sæmundur Sveinsson, Matis ohf, Iceland;
- From microbiology to a HACKATHON – Justine VANHALST , Matís ohf, Iceland;
- Quality optimisation of frozen Atlantic mackerel (Scomber scombrus) products – Paulina E. Wasik, Matis ohf/University of Iceland, Iceland;
Fundusze norweskie i EOG
Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej,
konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej
Innowacje, podnoszenie wartości i tworzenie firm w zakresie zagospodarowania odpadów produkcji i przetwórstwa żywności
W Polsce jak i na całym świecie coraz większym problemem staje się zarówno ilość jak i różnorodność powstających odpadów. Sytuacja ta stanowi ogromne wyzwanie szczególnie dla producentów przemysłu spożywczego, nie tylko pod względem kosztów utylizacji, ale także w kontekście ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju. Efektywne zagospodarowanie odpadów to oszczędność, ale także przejaw działania zgodnego z nowoczesnymi trendami. W takiej sytuacji nowe sposoby wykorzystania odpadów są oczekiwanym przez producentów i przetwórców kierunkiem wsparcia, które może dostarczyć środowisko naukowe, szczególnie w zakresie pobudzania przedsiębiorczości, komercjalizacji i wdrażania najlepszych rozwiązań dla przemysłu.
W ramach współpracy bilateralnej wspartej przez Mechanizm Finansowy Europejskiego Obszaru Gospodarczego i Norweski Mechanizm Finansowy w ramach Funduszu Współpracy Dwustronnej, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz Islandzki Instytut Badawczy Żywości i Biotechnologii MATIS oraz Uniwersytet Islandzki podjęły się wspólnych działań w dziedzinie badań i innowacji żywności. Zadania zaplanowane w projekcie będą dedykowane w szczególności studentom oraz młodym pracownikom nauki, którzy zdobędą wiedzę i doświadczenie w zakresie interdyscyplinarnych innowacji w sektorze rolno-spożywczym. Producenci, przetwórcy i przedsiębiorcy uczestniczący w działaniach projektowych poznają współczesne trendy w zagospodarowaniu odpadów oraz produkcji i przetwórstwa żywności. Z kolei naukowcy będą mogli wykorzystać zdobytą wiedzę w nowych międzynarodowych projektach z zakresu zrównoważonego wykorzystywania zasobów naturalnych.
Zaproszenie do współpracy partnerów z Islandii, takich jak MATIS i Uniwersytet Islandzki, pozwoli przekazać ich wieloletnie doświadczenie i podejście do zagospodarowania odpadów do regionów, które w skali ogólnoeuropejskiej uznawane są za najmniej innowacyjne i przedsiębiorcze. Islandzki MATIS współpracując z producentami i przetwórcami biologicznych zasobów morza, wprowadził przemysł przetwórczy Islandii do grona najbardziej konkurencyjnych na świecie. Osiągnięto to maksymalizując wartość tradycyjnych produktów poprzez poprawę ich jakości, optymalizację procesów produkcji i logistyki. Najważniejszym jednak okazało się zagospodarowanie odpadów poprzez ich bio‑przetwarzanie i wykorzystanie produktów otrzymanych z drobnoustrojów żyjących w ekstremalnym środowisku Islandii. Ważnym czynnikiem sukcesu było również przeszkolenie studentów oraz młodej kadry naukowej w zakresie przedsiębiorczości. Partnerzy projektu są przekonani, że współpraca realizowana w ramach inicjatywy przyczyni się do powstania analogicznej sytuacji w Polsce.