PL
Program zajęć w roku akademickim 2023/2024
I rok
1/ Bezpieczeństwo i Higiena Pracy /koordynator przedmiotu; dr hab. Aneta Andronowska/ – 4.10.2023 godz. 8:30 / sala seminaryjna Tuwima 10
2/ Specjalistyczne warsztaty z wybranego języka obcego /prowadzący: Jeff Taylor/– każdy wtorek godz. 8:30 od 10.10.2023 / sala seminaryjna Tuwima 10
3/ Aspekty etyczne i prawne w badaniach naukowych /prowadzący: dr hab. Marek Salamonowicz/ planowane rozpoczęcie zajęć: koniec listopada/grudzień 2023r
4/ Prawo autorskie i własność intelektualna /prowadzący: dr hab. Marek Salamonowicz/ planowane rozpoczęcie zajęć: koniec listopada/grudzień 2023r
5/ Przygotowanie i redakcja tekstu naukowego /prowadzący: dr hab. Daniel Żarski/ zajęcia realizowane w ramach Szkoły Letniej 2024
6/ Seminarium /prowadzący: od stycznia 2024 / – terminy uzgodnione z prowadzącym
7/ przedmiot kierunkowy /Ogólna technologia żywności i żywienie człowieka/ prowadzący: dr hab. Urszula Krupa-Kozak/ – od lutego 2024
semestr zimowy; od lutego 2024
8/ pozyskiwanie funduszy na badania i przygotowanie projektu /prowadzący dr hab. Aneta Andronowska/ koniec lutego 2024
– Szkoła Letnia 2024
II rok
1/ Metody statystyczne w badaniach naukowych /prowadzący: dr hab. Jacek Nowakowski/ planowane rozpoczęcie zajęć: 12.10. 2023r / platforma TEAMS
2/ Pozyskiwanie funduszy na badania i przygotowanie projektów /prowadzący: dr hab. Aneta Andronowska – termin uzgodniony z prowadzącym/ od listopada 2023
3/ przedmiot kierunkowy: Fizjologia zwierząt z elementami zootechniki /prowadzący : dr hab. Anna Szóstek-Mioduchowska/ – planowane rozpoczęcie zajęć: luty 2024
Seminarium /od stycznia 2024
– Szkoła Letnia 2024
III rok
1/ przedmiot kierunkowy:
Ogólna technologia żywności i żywienie człowieka /prowadzący: dr hab. Urszula Krupa-Kozak/ – od lutego 2024
Fizjologia zwierząt z elementami zootechniki /prowadzący : dr hab. Barbara Anna Szóstek-Mioduchowska – od lutego 2024
2/ Seminarium / od stycznia 2024
– Szkoła Letnia 2024
IV rok
Seminaria Szkoła letnia 2024
Informacje ogólne
Szanowni Państwo,
W imieniu Komitetu Naukowego i Organizacyjnego witamy wszystkich Państwa na XXI Konferencji Naukowej Młodych Badaczy, której gospodarzami są jak co roku Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie oraz Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
Problematyka naukowa Konferencji jest szeroka i obejmuje najnowsze osiągniecia w dziedzinie nauk o żywności oraz nauk pokrewnych. Tematyka tegorocznego spotkania została ujęta w ramy trzech sekcji:
- technologia żywności,
- dietetyka i zdrowie,
- bezpieczeństwo i jakość żywności.
Dynamiczny rozwój gospodarki w zakresie nowych technologii, jakości żywności, metod analitycznych i bioinformatyki przyczyniają się do głębszego poznania wpływu żywności na organizm i jego reakcje. Skład i jakość suplementów żywności, wykorzystania procesów fermentacji oraz modyfikacji produkcji przetworów spożywczych powinny przekładać się na uzyskanie innowacyjnych produktów o potwierdzonym statusie bezpieczeństwa żywnościowego. Powyższe zagadnienia będą omawiane przez młodych pracowników nauki, co mamy nadzieje, zachęci do gorącej dyskusji.
Wszystkich chętnych do wzięcia udziału w tym wydarzeniu zapraszamy w dniu 19 listopada 2024, do Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności, ul. Słoneczna 45F Olsztyn, sala 130.
Życzymy wszystkim uczestnikom Konferencji owocnych obrad, aktywnej wymiany poglądów i możliwości nawiązania współpracy w obszarze nauk o żywności i żywieniu w ramach przyszłych projektów.
Organizatorzy poprzednich edycji
BYLI CZŁONKOWIE KOMITETU NAUKOWEGO:
IRZiBŻ PAN

Prof. dr hab. Józef Fornal

Prof. dr hab. Henryk Kostyra (inicjator)
UWM

Dr hab. Krzysztof Bryl, prof. UWM

Prof. dr hab. inż. Katarzyna Majewska

Dr hab. inż. Wacław Mozolewski, prof. UWM
BYLI CZŁONKOWIE KOMITETU ORGANIZACYJNEGO:
IRZiBŻ PAN

Mgr. Natalia Bączek

Dr Monika Wróblewska

Dr Michał Janiak

Dr Tomasz Jeliński
UWM

Dr inż. Monika Hrynkiewicz

Dr inż. Justyna Borawska-Dziadkiewicz
Kalendarium
- Pierwsze Seminarium Środowiskowe Młodych Pracowników Nauki odbyło się w 2004 roku, z inicjatywy Prof. dr hab. Henryka Kostyry, wieloletniego członka prezydium Komitetu Nauk o Żywności PAN, członka Komitetu Biotechnologii PAN, a także rektora Olsztyńskiej Szkoły Wyższej im. Józefa Rusieckiego.
- Od 2015 Seminarium Środowiskowe Młodych Pracowników Nauki zyskało miano Konferencji Naukowej Młodych Badaczy „Bezpieczeństwo i jakość żywności”
- Od 2018 roku Konferencja została objęta Honorowym Patronatem Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu, Polskiej Akademii Nauk.
- Od 2019 Konferencja uzyskała dofinasowanie w ramach programu Ministra Edukacji i Nauki pod nazwą „Regionalna Inicjatywa Doskonałości” w latach 2019-2023, nr projektu 010/RID/2018/19.
- W Latach 2020-2021 Konferencja mimo trwającej pandemii była regularnie organizowana, a dotychczasowe sesje na żywo przeniosły się na platformy internetowe. Forma on-line konferencji cieszyła się dużym zainteresowaniem.
- W 2022 Konferencja mimo powrotu do tradycyjnej formy spotkań na żywo, dzięki zorganizowanemu streamingowi umożliwiła udział również obcojęzycznym uczestnikom (współpracownikom) z Ukrainy. W tym samym roku uczestnicy byli również po raz pierwszy nagrodzeni w nowej kategorii (w tematyce varia).
Jak widać mimo wielu przeciwności losu które to wydarzenie napotkało na swojej drodze, my z niesłabnącym entuzjazmem już po raz 20 zapraszamy Państwa do udziału w nim w dniu 22.11.2023.
Organizatorzy
CZŁONKOWIE KOMITETU NAUKOWEGO:
IRZiBŻ PAN

Prof. dr hab. Barbara Wróblewska

Dr hab. Małgorzata Wronkowska

Dr Lidia Markiewicz
UWM

Prof. dr hab. Małgorzata Darewicz
kierownik projektu: Regionalna Inicjatywa Doskonałości

Prof. dr hab. inż. Anna Iwaniak
kierownik projektu Regionalna Inicjatywa Doskonałości w dyscyplinie technologia żywności i żywienia
CZŁONKOWIE KOMITETU ORGANIZACYJNEGO:
IRZiBŻ PAN

Dr Anna Maria Ogrodowczyk

Dr Joanna Fotschki

Mgr Aleksandra Kuliga
UWM

Dr Justyna Bucholska

Dr Damir Mogut