Program sympozjum

The first day – 26th May

Time (CET) Prezenting author Title of prezentation
10.00 – 10.10 Anna Korzekwa
Marek Konarzewski
Invitation
10.10 – 10.20 Anna Kononiuk Presentation of Department of Biodiversity Protection IAR&FR PAS
SESION I – Chairman – Prof. Marek Konarzewski
10.20 – 10.55 Daniel Żarski Fish domestication and its effect on shaping biodiversity of aquatic ecosystems
10.55 – 11.30 Agnieszka Sergiel Chemical communication in brown bears
11.30 – 12.05 Jumpei Tomijasu The oily secretion of back skin in male brown bears: Involvement with apocrine gland cells
12.05 – 12.30 BREAK
12.30 – 13.00 Dorota Okoń,
Anna Hodorowicz
Działalność Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Śląskiego na rzecz zachowania różnorodności biologicznej
13.00 – 13.30 Angelika Nieszała Factors affecting forest damage dynamics by European bison (Bison bonasus) in Bieszczady Mountains
13.30 – 14.00 Karol Puchała Assessing the genetic diversity of a wild population of the peregrine falcon Falco peregrinus peregrinus

The second day – 27th May

Time (CET) Prezenting author Title of prezentation
SESION II – Chairman – Prof. Anna Korzekwa
10.00 – 10.35 Małgorzata Kotula-Balak The bank vole – model for the study of the reproductive system physiology
10.35 – 11.10 Taisiia Yurchuk Egg yolk-free cryopreservation of canine spermatozoa
11.10 – 11.30 BREAK
11.30 – 12.05 Elena Buzan Exploring the relationship between neutral and adaptive variation, spatial behaviour and fitness parameters in European roe deer
12.05 – 12.35 Anna Korzekwa Artificial reproductive techniques (ART) applied in female of Cervids adapted from domestic ruminants
12.35 – 13.00 Kamil Oleński Towards a panel of SNP markers useful for evaluating the genetic variability and relationship analysis in roe deer (Capreolus capreolus)
13.00 – 13.20 Angelika Kotlarczyk Copeptin as a stress marker in blood plasma of the roe deer (Capreolus capreolus L.) living in the forest and field biotope
13.20 – 13.55 Zygmunt Giżejewski Antlers of deer as an bioindicator of environmental pollutions
13.55 – 14.30 Felicita Urzi Genetic structure of wildcat (Felis silvestris) populations in the area between the dinaric and scardo-pindic mountains
14.30 – 14.45 Anna Korzekwa Summary of sympozjum

 

Czytaj więcej

Monika Kaczmarek

prof. dr hab. MONIKA KACZMAREK


Programowanie żywieniowe

Co 2 sekundy ktoś w wieku pomiędzy 30. a 70. rokiem życia umiera przedwcześnie z powodu choroby niezakaźnej, na przykład z powodu nowotworu, cukrzycy, otyłości. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe to jeden z głównych czynników ryzyka rozwoju tych chorób. Czy nasz sposób odżywiania może jednak zaszkodzić nie tylko nam, ale też przyszłym pokoleniom? Prof. Monika Kaczmarek przybliży nam zagadnienie chorób dietozależnych i wskaże nieoczywiste zależności między dietą a zdrowiem członków rodziny na przestrzeni pokoleń.

Odbiorcy: 15 lat +

Czytaj więcej

Marzena Lenkiewicz

mgr inż. MARZENA LENKIEWICZ


Badania mikrobiologiczne żywności

Zanieczyszczenia mikrobiologiczne stanowią źródło wielu chorób, m.in. zatruć pokarmowych, a o ich nieprzyjemnych i często niebezpiecznych skutkach nie trzeba nikomu przypominać. Wprowadzane na rynek produkty spożywcze podlegają obowiązkowemu oznaczaniu drobnoustrojów, aby wykluczyć ich obecność lub ilość zagrażającą naszemu zdrowiu. Pamiętajmy jednak, że tylko 20% bakterii powoduje groźne choroby. Większość jest przyjazna człowiekowi. W naszym Instytucie prowadzone są badania mikrobiologiczne żywności pod kątem jej bezpieczeństwa. Wspólnie przyjrzymy się pracy mikrobiologów i sprawdzimy np. jak policzyć 10 milionów bakterii w 1 gramie jogurtu.

Odbiorcy: 11 lat +

Czytaj więcej

Julia Jarosławska

dr JULIA JAROSŁAWSKA


Słodko-gorzka prawda o fruktozie

Ile łyżeczek cukru zjadasz dziennie? Słysząc to pytanie zazwyczaj myślimy o cukrze dodawanym do herbaty i słodyczach, a tymczasem cukier czai się na nas w wielu produktach i napojach, w których się go nie spodziewamy. Każdy Polak zjada przeciętnie 31 łyżeczek cukru dziennie! Zapominamy o tym, że cukier ma “różne oblicza” i nie musi być wcale dodatkiem. Naturalnie występuje chociażby w owocach w postaci fruktozy. Dr Julia Jarosławska odsłoni przed nami wszystkie twarze cukru, a także rozprawi się z niektórymi słodkimi mitami.

Odbiorcy: 13 lat +

Czytaj więcej

Daniel Żarski

dr DANIEL ŻARSKI


Akwakultura – z czym to się je?

Ryby są głównym źródłem białka dla ok. 3 mln ludzi na całym świecie. Jednak już ponad 30% globalnych zasobów ryb jest przełowionych. Nowoczesne systemy hodowli ryb pozwalają zapewnić bezpieczną i wartościową żywność przy jednoczesnym poszanowaniu zasobów naturalnych. Dr Daniel Żarski obali mity dotyczące jakości ryb pochodzących ze stawów hodowlanych, podpowie nam po jakie ryby sięgać, aby nasz wybór nie wpływał negatywnie na środowisko i różnorodność biologiczną, a także przybliży innowacyjne metody hodowli ryb, które pozwalają na ich produkcję nawet na pustyni.

Odbiorcy: 12 lat +

Czytaj więcej

Bartosz Fotschki

dr BARTOSZ FOTSCHKI


Supermoc Malin

Każdy z nas zna słodki smak malin, ale czy równie dobrze znana jest nam ich supermoc? Właściwości odżywcze malin doceniano już w Starożytnym Rzymie i często przypisywano im wyjątkową moc uzdrawiania. Aktualnie owoce te są tematem wielu badań naukowych opisujących ich korzystny wpływ na organizm człowieka. W naszym Instytucie sprawdzamy m.in. ich oddziaływanie na funkcje wątroby. Wykład przybliży wiedzę na temat prozdrowotnych właściwości malin i tego w jaki sposób możemy „wspomagać się” nimi przez cały rok.

Odbiorcy: 12 lat +

Czytaj więcej

Anna Ogrodowczyk

dr ANNA OGRODOWCZYK


Fagi, czyli jak wirusy walczą z bakteriami chorobotwórczymi w żywności

Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale również idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Wśród nich znajdziemy te o działaniu chorobotwórczym – bakterie takie jak Salmonella i Campylobacter, które wywołują groźne dla zdrowia zakażenia pokarmowe. Do infekcji może dojść wskutek spożycia niedogotowanego mięsa czy nieprawidłowego przygotowania i przechowywania produktów drobiowych. Wykorzystanie fagów – wirusów, które wybiórczo atakują bakterie, to nowa metoda walki z mikroorganizmami chorobotwórczymi, które znajdziemy w żywności.

Odbiorcy: 12 lat +

Czytaj więcej