10:15Wykład inauguracyjny. Żywność barwiąca Karolina Lisińska; Regionalny Starszy Asystent Szefa Sprzedaży Barwników Zentis Polska
SEKCJA I. Aktualne trendy w żywności
10:30 Świadomość konsumentów na temat substancji słodzących w dostępnych na rynku napojach energetycznych Agata Studenna
10:40 Fakty i mity o występowaniu mikroplastików w rybach konsumpcyjnych Paulina Piskuła, Aleksander Astel
10:50 Jadalne opakowania inteligentne – wybrane właściwości oraz możliwości wykorzystania na rynku spożywczym Aleksandra Purkiewicz, Natalia Marat, Didem Demir, Yasin Özay, Gulden Göksen
11:00 Alternatywy białka zwierzęcego – czy jest się czego obawiać Weronika Zduńczyk, Fahriye Ümüt
11.10-11.20 DYSKUSJA
11:20-11.40 PRZERWA KAWOWA
SEKCJA II. Dietetyka i zdrowie
11:40In vivo vitamin D target genes related to energy metabolism Marianna Raczyk, Carsten Carlberg
11:50 KETO-MINOX: the effect of energy-restricted, isocaloric ketogenic diet on the oxidative stress in women with overweight and obesity Natalia Drabińska, Joanna Topolska, Natalia Bączek, Joanna Honke, Ewa Ciska, Sebastian Borowicz-Skoneczny, Jerzy Romaszko
12:00In vivo changes in the epigenome of human immune cells after vitamin D supplementation Maciej Rybiński, Ranjini Ghosh Dastidar, Natalia Zawrotna, Carsten Carlberg
12:10 Suplementacja odżywkami białkowymi a parametry antropometryczne zawodników piłki nożnej Bartosz Kroplewski, Ewa Niedźwiedzka, Tomasz Sawicki, Katarzyna Przybyłowicz
12:20 Jakość żywienia osób starszych Marta Kaczmarczyk
12.30-12.40 DYSKUSJA
12:40-13:20 PRZERWA OBIADOWA
SEKCJA III. Bioaktywne składniki żywności
13:20 The inhibitory activity of innovative bakery products against the formation of advanced glycation end-products (AGEs) Julien De Biasi, Dorota Szawara-Nowak, Henryk Zieliński
13:30 Bioactive peptides in commercial Tarhana varieties: an in silico study Doğanay Yüksel, Justyna Bucholska, Anna Iwaniak
13:40 Production of Pickles from Sea Lettuce (Ulva lactuca) Fahriye ÜMÜT, Weronika Zduńczyk
13:50 Optymalizacja procesu wytwarzania koncentratu fioletowej marchwi w zakresie minimalizacji strat antocyjanów Wiesław Kaszubski, Dorota Szawara-Nowak, Wiesław Wiczkowski
14:00-14:10 DYSKUSJA
14:10-14:30 PRZERWA KAWOWA
SEKCJA IV. Bezpieczeństwo żywności
14:30 Ocena biokontroli wzrostu patogenu Listeria monocytogenes w mlecznym produkcie fermentowanym z wykorzystaniem retentatu po mikrofiltracji maślanki (RMF-B) Piotr Śmigiel, Jarosław Kowalik. Marika Bielecka
14:40 Występowanie wybranych fungicydów w sadzie jabłoniowym oraz ich transfer do ula przez pszczoły miodne Bartosz Piechowicz, Aleksandra Kuliga, Stanisław Sadło, Iwona Piechowicz, Magdalena Podbielska, Damian Kobylarz
14:50 Klasyfikacje zachowań przestępczych definiowanych jako „Food Crime” Łukasz Lenartowicz
15:00 Różnorodność genomowa i potencjał patogenny S.aureus z żywności Joanna Gajewska
15:10-15:20 DYSKUSJA
15:30 PODSUMOWANIE Wyróżnienie laureatów
9:45 Rejestracja
10:00 OTWARCIE KONFERENCJI
10:15 Wykład inauguracyjny. Produkty mleczne bez laktozy – rozwiązania firmy KERRY Bogumił Kochański
Kerry Lactase Business
SEKCJA I. Technologia żywności
10:30 Comparative study of total phenolic content in toasted vs. whole-meal bread enriched with buckwheat husk
Wajeeha Mumtaz
10:40 Modyfikacje w produkcji miodów pitnych: kontekst technologiczny
Mateusz Szydłowski
10:50 Relaksometria magnetycznego rezonansu jądrowego jako narzędzie do identyfikacji czasu dojrzewania serów
Monika Małkowska-Kowalczyk
11:00 Analiza wartości odżywczej pasztetów tradycyjnych i ich roślinnych analogów
Oskar Nowak
11:10 Wpływ składu emulsji oraz metody jej suszenia na wybrane cechy jakościowe lipidowych proszków spożywczych
Marta Wachowicz
11:20-11:30 DYSKUSJA
11:30-11:50 PRZERWA KAWOWA
SEKCJA II. Dietetyka i zdrowie
11:50 The beneficial effect of inulin-type β-fructans supplementation on body composition and selected health-related parameters in patients with psoriasis: results from a double-blind randomised, placebo-controlled study
Julien De Biasi
12:00 Porównanie zmian w dostępności chromatyny i ekspresji genów w odpowiedzi na suplementację witaminą D3 in vivo
Maciej Rybiński
12:10 Wiedza żywieniowa a wzory żywienia i występowanie raka piersi
Beata Stasiewicz
12:20 Wpływ suplementacji probiotykami, zawierającymi szczepy Bifidobacterium animalis amt30 i Bifidobacterium breve amt32 na skład mikrobioty jelitowej oraz parametry stanu zapalnego u zdrowej populacji osób dorosłych
Karolina Bieglecka
12:30 Zwiększenie responsywności ludzkich monocytów na witaminę d poprzez infekcję drobnoustrojami
Mariusz Jankowski
12:40-12:50 DYSKUSJA
12:50-13:10 PRZERWA KAWOWA
SEKCJA III. Bezpieczeństwo i jakość żywności
13:10 Wpływ fermentacji mlekowej na profil związków polifenolowych i właściwości przeciwutleniające pyłku pszczelego
Patrycja Chociej
13:20 Wpływ żywienia zwierząt na jakość mięsa jelenia szlachetnego
Anna Kononiuk
13:30 Wpływ technologii wysokich ciśnień na ekspresję cichych genów oporności na antybiotyki u Listeria monocytogenes
Patryk Wiśniewski
13:40 Przestępczość żywnościowa na przykładzie branży mięsnej
Łukasz Lenartowicz
13:50 Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w procesie sous vide – wyzwania w gastronomii
Na podstawie art. 200 Ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2018, poz. 1668 z poźn. zm.) oraz Umowy z dnia 16 marca 2020 r. o utworzeniu szkoły doktorskiej pn. „Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych” zawartej pomiędzy: Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk (IRZiBŻ PAN) w Olsztynie, Państwowym Instytutem Weterynaryjnym – Państwowym Instytutem Badawczym (PIWet-PIB) w Puławach oraz Instytutem Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk (IA PAN) w Lublinie oraz Zasad Rekrutacji do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych
Dyrektor Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej ogłasza:
rekrutację do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych w dyscyplinach naukowych: zootechnika i rybactwo oraz technologia żywności i żywienie.
IRZBZ PAN Olsztyn
Dyscyplina: zootechnika i rybactwo
„Znaczenie kwasów tłuszczowych i ich transporterów w rozwoju łożyska u świni (projekt finansowany przez NCN w ramach konkursu OPUS 20)” Promotor: prof. dr hab. Agnieszka Blitek pobierz PDF
„Wpływ sygnałów zarodkowych na metylom endometrium świni jako nowy mechanizm uczestniczący w ustaleniu i rozwoju ciąży” Promotor: dr hab. Agnieszka Wacławik pobierz PDF
„Badanie mechanizmu tworzenia oraz funkcji nowego, specyficznego dla glejaka typu lokalizacji białka IE1 (immediate early 1) HCMV (ludzkiego wirusa cytomegalii)” Promotor: dr hab. Magdalena Weidner-Glunde pobierz PDF
Dyscyplina: technologia żywności i żywienie
„Wpływ modulacji mikrobioty jelitowej indukowanej β-fruktanami typu inuliny cykorii na funkcjonowanie bariery jelitowej w przewlekłym stanie zapalnym skóry” Promotor: dr hab. Urszula Krupa-Kozak pobierz PDF
Nabór wniosków:
I termin: do dnia 3 lipca 2023 r. do godziny 15.00
II termin: do dnia 5 września 2023 r. do godz. 15.00
Rozmowy kwalifikacyjne są wstępnie planowane w dniach 11-12 września 2023 r.
Instytut zastrzega sobie prawo do zaproszenia do kolejnego etapu rekrutacji wybranych kandydatów
Sposób składania dokumentów:
Poczta tradycyjna – na adres:
Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, ul. Tuwima 10, 10-748 Olsztyn,
Rozmowy kwalifikacyjne do ISDNR (ewentualne zmiany terminu będą umieszczane na stronie szkoły): 11-12.09.2023 r.
Publikacja szczegółowego harmonogramu rozmów kwalifikacyjnych: 08.09.2023 r.
Publikacja list rankingowych: do 15.09.2023 r.
IA PAN Lublin
Dyscyplina: rolnictwo i ogrodnictwo
„Kształtowanie mikrobiomu bakteryjnego i grzybowego w uprawie współrzędnej zbóż i roślin bobowatych”AKRONIM: LEGUMINOSE Promotor: prof. dr hab. Magdalena Frąc Promotor pomocniczy: dr Agata Gryta pobierz PDF
Dodatkowo Kandydat powinien złożyć aplikację w konkursie MŁODSZY PRACOWNIK INŻYNIERYJNY (k/m) w Zespole Badań Systemu Gleba-Roślina do projektu badawczego pn. „Legume-cereal intercropping for sustainable agriculture across Europe” (Project 101082289 — LEGUMINOSE) finansowanego przez Unię Europejską w ramach konkursu HORYZONT EUROPA – HORIZON-CL6-2022-BIODIV-01. Link do portalu aplikacyjnego
„Interakcje mikrolistków (microgreens) i mikrobiomów jako funkcjonalne regulatory ich jakości, odporności i trwałości”AKRONIM: MICROGREENS Promotor: prof. dr hab. Magdalena Frąc Promotor pomocniczy: dr inż. Jacek Panek pobierz PDF
Dodatkowo Kandydat powinien złożyć aplikację w konkursie DOKTORANT – STYPENDYSTA (k/m) w Projekcie pt. „Interakcje mikrolistków i mikrobiomów jako funkcjonalne regulatory ich jakości, odporności i trwałości – studium przypadku dla wybranych ziół (kolendra, bazylia) i warzyw (rzodkiewka, burak) w odpowiedzi na zmiany klimatu”, nr 2022/45/B/NZ9/04254, finansowanym ze środków Narodowego Centrum Nauki w ramach konkursu OPUS-23. Link do portalu aplikacyjnego
Nabór wniosków:
II termin: do dnia 6 września 2023 r. do godz. 15.00
Rozmowy kwalifikacyjne są planowane w dniu 8 września 2023 r. w godz. 8:00-10:00 oraz w godz. 12:00- 14:00.
Sposób składania dokumentów:
Poczta tradycyjna – na adres:
Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych, Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk, ul. Doświadczalna 4, 20-290 Lublin
Na podstawie art. 200 Ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2018, poz. 1668 z poźn. zm.) oraz Umowy z dnia 16 marca 2020 r. o utworzeniu szkoły doktorskiej pn. „Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych” zawartej pomiędzy: Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk (IRZiBŻ PAN) w Olsztynie, Państwowym Instytutem Weterynaryjnym – Państwowym Instytutem Badawczym (PIWet-PIB) w Puławach oraz Instytutem Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk (IA PAN) w Lublinie oraz Zasad Rekrutacji do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych
Dyrektor Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej ogłasza:
rekrutację do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych w dyscyplinach naukowych: zootechnika i rybactwo, technologia żywności i żywienie, weterynaria, rolnictwo i ogrodnictwo,
zgodnie z przyjętymi limitami:
Jednostka
Dyscyplina
Limit
IRZiBZ PAN Olsztyn
zootechnika i rybactwo technologia żywności i żywienie
8 doktorantów
PIWET-PIB Puławy
weterynaria
1 doktorant
IA PAN Lublin
rolnictwo i ogrodnictwo
2 doktorantów
Rekrutacja prowadzona będzie do poszczególnych tematów badawczych ogłaszanych na stronach internetowych Instytutów:
IRZBZ PAN Olsztyn
Dyscyplina: zootechnika i rybactwo
„Wpływ sygnałów zarodkowych na metylom endometrium świni jako nowy mechanizm uczestniczący w ustaleniu i rozwoju ciąży” Promotor: dr hab. Agnieszka Wacławik pobierz PDF
„Badanie mechanizmu tworzenia oraz funkcji nowego, specyficznego dla glejaka typu lokalizacji białka IE1 (immediate early 1) HCMV (ludzkiego wirusa cytomegalii)” Promotor: dr hab. Magdalena Weidner-Glunde pobierz PDF
„Znaczenie kwasów tłuszczowych i ich transporterów w rozwoju łożyska u świni (projekt finansowany przez NCN w ramach konkursu OPUS 20)” Promotor: prof. dr hab. Agnieszka Blitek pobierz PDF
Dyscyplina: technologia żywności i żywienie
„Bioinformatyczna ocena wskaźnika odpowiedzi witaminy D u osób zdrowych i chorych” w ramach projektu ERA Chair” Promotor:prof. Carsten Carlberg pobierz PDF
„Analiza danych na dużą skalę sygnalizacji witaminy D w ludzkich komórkach odpornościowych” w ramach projektu ERA Chair” Promotor: prof. Carsten Carlberg pobierz PDF
„Modulacja mikrobioty jelitowej i jej aktywność indukowana β-fruktanami typu inuliny cykorii w przewlekłym stanie zapalnym skóry” Promotor: dr hab. Urszula Krupa-Kozak pobierz PDF
„Wpływ modulacji mikrobioty jelitowej indukowanej β-fruktanami typu inuliny cykorii na funkcjonowanie bariery jelitowej w przewlekłym stanie zapalnym skóry” Promotor: dr hab. Urszula Krupa-Kozak pobierz PDF
„Immunomodulujące właściwości pre-fermentowanego napoju serwatkowego wzbogaconego sokiem z aronii oraz kolostrum” Promotor: prof. dr hab. Barbara Wróblewska pobierz PDF
IA PAN Lublin
Dyscyplina: rolnictwo i ogrodnictwo
„Kształtowanie mikrobiomu bakteryjnego i grzybowego w uprawie współrzędnej zbóż i roślin bobowatych”AKRONIM: LEGUMINOSE Promotor: prof. dr hab. Magdalena Frąc Promotor pomocniczy: dr Agata Gryta pobierz PDF
„Interakcje mikrolistków (microgreens) i mikrobiomów jako funkcjonalne regulatory ich jakości, odporności i trwałości”AKRONIM: MICROGREENS Promotor: prof. dr hab. Magdalena Frąc Promotor pomocniczy: dr inż. Jacek Panek pobierz PDF
Dokumenty
Wykaz dokumentów niezbędnych do postępowania rekrutacyjnego (pobierz PDF)
Do wniosku należy dołączyć podpisaną klauzulę RODO – informację o przetwarzaniu danych osobowych dla kandydatów i doktorantów ISDNR.
Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych, Państwowy Instytut Weterynaryjny-PIB, Al. Partyzantów 57, 24-100 Puławy,
do dnia 3 lipca 2023 r. do godziny 15.00.
Droga mailowa – na adres e-mail: ppolak@piwet.pulawy.pldo dnia 3 lipca 2023 r. do godziny 15.00.
IA PAN Lublin
Poczta tradycyjna – na adres:
Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych, Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk, ul. Doświadczalna 4, 20-290 Lublin,
FoodEducators to program EIT Food*, który zapewnia nauczycielom i pozostałym edukatorom ciekawe, kreatywne i angażujące zajęcia dla młodych osób, głównie uczniów.
Łatwo dostępne, naukowo poparte scenariusze lekcji z zakresu edukacji żywieniowej oraz inne materiały edukacyjne usprawniają naukę uczniów, dzięki czemu mogą oni stać się lepiej poinformowanymi, świadomymi konsumentami przyszłości. Program jest realizowany przez ponad 10 krajowych HUBów w całej Unii Europejskiej i oferuje scenariusze lekcji w lokalnych językach, dostępne do pobrania na stronie foodeducators.eu. Scenariusze dotyczą tematów: Żywność i zdrowie, Żywność i zrównoważony rozwój, Nauka o żywności i system żywnościowy, Praca i kariera w branży rolno-spożywczej.
Głównymi celami i efektami kształcenia w ramach programu są poprawa myślenia systemowego i tzw. mapowania, zrównoważony styl życia, zdrowsze nawyki żywieniowe.
W Polsce program FoodEducators jest wdrażany i reprezentowany przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN. Wszystkie związane z programem aktywności można znaleźć na stronie pan.olsztyn.pl w zakładce poświęconej popularyzacji nauki. Jeśli masz jakieś pytania dotyczące FoodEducators, skontaktuj się z Justyną Banasiak, koordynatorką programu (e-mail: j.banasiak@pan.olsztyn.pl).
Dołącz do setek edukatorów żywieniowych korzystających z naszych materiałów w swoich klasach, klubach i wydarzeniach!
* EIT Food to największa i najbardziej dynamiczna społeczność innowacji żywnościowych na świecie, wspierana przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), ciało Unii Europejskiej.