Program konferencji

PROGRAM KONFERENCJI

9:45 Rejestracja

10:00 OTWARCIE KONFERENCJI

10:15 Wykład inauguracyjny. Produkty mleczne bez laktozy – rozwiązania firmy KERRY Bogumił Kochański

Kerry Lactase Business

SEKCJA I. Technologia żywności

10:30 Comparative study of total phenolic content in toasted vs. whole-meal bread enriched with buckwheat husk

Wajeeha Mumtaz

10:40 Modyfikacje w produkcji miodów pitnych: kontekst technologiczny

Mateusz Szydłowski

10:50 Relaksometria magnetycznego rezonansu jądrowego jako narzędzie do identyfikacji czasu dojrzewania serów

Monika Małkowska-Kowalczyk

11:00 Analiza wartości odżywczej pasztetów tradycyjnych i ich roślinnych analogów

Oskar Nowak

11:10 Wpływ składu emulsji oraz metody jej suszenia na wybrane cechy jakościowe lipidowych proszków spożywczych

Marta Wachowicz

11:20-11:30 DYSKUSJA

11:30-11:50 PRZERWA KAWOWA

SEKCJA II. Dietetyka i zdrowie

11:50 The beneficial effect of inulin-type β-fructans supplementation on body composition and selected health-related parameters in patients with psoriasis: results from a double-blind randomised, placebo-controlled study

Julien De Biasi

12:00 Porównanie zmian w dostępności chromatyny i ekspresji genów w odpowiedzi na suplementację witaminą D3 in vivo

Maciej Rybiński

12:10 Wiedza żywieniowa a wzory żywienia i występowanie raka piersi

Beata Stasiewicz

12:20 Wpływ suplementacji probiotykami, zawierającymi szczepy Bifidobacterium animalis amt30 i Bifidobacterium breve amt32 na skład mikrobioty jelitowej oraz parametry stanu zapalnego u zdrowej populacji osób dorosłych

Karolina Bieglecka

12:30 Zwiększenie responsywności ludzkich monocytów na witaminę d poprzez infekcję drobnoustrojami

Mariusz Jankowski

12:40-12:50 DYSKUSJA

12:50-13:10 PRZERWA KAWOWA

SEKCJA III. Bezpieczeństwo i jakość żywności

13:10 Wpływ fermentacji mlekowej na profil związków polifenolowych i właściwości przeciwutleniające pyłku pszczelego

Patrycja Chociej

13:20 Wpływ żywienia zwierząt na jakość mięsa jelenia szlachetnego

Anna Kononiuk

13:30 Wpływ technologii wysokich ciśnień na ekspresję cichych genów oporności na antybiotyki u Listeria monocytogenes

Patryk Wiśniewski

13:40 Przestępczość żywnościowa na przykładzie branży mięsnej

Łukasz Lenartowicz

13:50 Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w procesie sous vide – wyzwania w gastronomii

Szymon Andrzejewski

14:00-14:10 DYSKUSJA

14:10-14:30 PODSUMOWANIE – Wyróżnienie laureatów

Czytaj więcej

Rekrutacja do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych 2023 – II tura

Na podstawie art. 200 Ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2018, poz. 1668 z poźn. zm.) oraz Umowy z dnia 16 marca 2020 r. o utworzeniu szkoły doktorskiej pn. „Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych” zawartej pomiędzy: Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk (IRZiBŻ PAN) w Olsztynie, Państwowym Instytutem Weterynaryjnym – Państwowym Instytutem Badawczym (PIWet-PIB) w Puławach oraz Instytutem Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk (IA PAN) w Lublinie oraz Zasad Rekrutacji do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych

Dyrektor Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej ogłasza:

rekrutację do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych w dyscyplinach naukowych: zootechnika i rybactwo oraz technologia żywności i żywienie.

IRZBZ PAN Olsztyn

Dyscyplina: zootechnika i rybactwo

  1. „Znaczenie kwasów tłuszczowych i ich transporterów w rozwoju łożyska u świni (projekt finansowany przez NCN w ramach konkursu OPUS 20)”
    Promotor: prof. dr hab. Agnieszka Blitek
    pobierz PDF
  1. „Wpływ sygnałów zarodkowych na metylom endometrium świni jako nowy mechanizm uczestniczący w ustaleniu i rozwoju ciąży”
    Promotor: dr hab. Agnieszka Wacławik
    pobierz PDF
  1. „Badanie mechanizmu tworzenia oraz funkcji nowego, specyficznego dla glejaka typu lokalizacji białka IE1 (immediate early 1) HCMV (ludzkiego wirusa cytomegalii)”
    Promotor: dr hab. Magdalena Weidner-Glunde
    pobierz PDF

Dyscyplina: technologia żywności i żywienie

  1. „Wpływ modulacji mikrobioty jelitowej indukowanej β-fruktanami typu inuliny cykorii na funkcjonowanie bariery jelitowej w przewlekłym stanie zapalnym skóry”
    Promotor: dr hab. Urszula Krupa-Kozak
    pobierz PDF

Nabór wniosków:

I termin: do dnia 3 lipca 2023 r. do godziny 15.00

II termin: do dnia 5 września 2023 r. do godz. 15.00

Rozmowy kwalifikacyjne są wstępnie planowane w dniach 11-12 września 2023 r.

Instytut zastrzega sobie prawo do zaproszenia do kolejnego etapu rekrutacji wybranych kandydatów

Sposób składania dokumentów:

Poczta tradycyjna – na adres:

Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych,
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN,
ul. Tuwima 10,
10-748 Olsztyn,

Droga mailowa – na adres e-mail: a.andronowska@pan.olsztyn.pl.

Rozmowy kwalifikacyjne do ISDNR (ewentualne zmiany terminu będą umieszczane na stronie szkoły):
11-12.09.2023 r.

Publikacja szczegółowego harmonogramu rozmów kwalifikacyjnych: 08.09.2023 r.

Publikacja list rankingowych: do 15.09.2023 r.

IA PAN Lublin

Dyscyplina: rolnictwo i ogrodnictwo

  1. „Kształtowanie mikrobiomu bakteryjnego i grzybowego w uprawie współrzędnej zbóż i roślin bobowatych” AKRONIM: LEGUMINOSE
    Promotor: prof. dr hab. Magdalena Frąc
    Promotor pomocniczy: dr Agata Gryta
    pobierz PDF

    Dodatkowo Kandydat powinien złożyć aplikację w konkursie MŁODSZY PRACOWNIK INŻYNIERYJNY (k/m) w Zespole Badań Systemu Gleba-Roślina do projektu badawczego pn. „Legume-cereal intercropping for sustainable agriculture across Europe” (Project 101082289 — LEGUMINOSE) finansowanego przez Unię Europejską w ramach konkursu HORYZONT EUROPA – HORIZON-CL6-2022-BIODIV-01. Link do portalu aplikacyjnego
  1. Interakcje mikrolistków (microgreens) i mikrobiomów jako funkcjonalne regulatory ich jakości, odporności i trwałości” AKRONIM: MICROGREENS
    Promotor: prof. dr hab. Magdalena Frąc
    Promotor pomocniczy: dr inż. Jacek Panek
    pobierz PDF

    Dodatkowo Kandydat powinien złożyć aplikację w konkursie DOKTORANT – STYPENDYSTA (k/m) w Projekcie pt. „Interakcje mikrolistków i mikrobiomów jako funkcjonalne regulatory ich jakości, odporności i trwałości – studium przypadku dla wybranych ziół (kolendra, bazylia) i warzyw (rzodkiewka, burak) w odpowiedzi na zmiany klimatu”, nr 2022/45/B/NZ9/04254, finansowanym ze środków Narodowego Centrum Nauki w ramach konkursu OPUS-23. Link do portalu aplikacyjnego

Nabór wniosków:

II termin: do dnia 6 września 2023 r. do godz. 15.00

Rozmowy kwalifikacyjne są planowane w dniu 8 września 2023 r. w godz. 8:00-10:00 oraz w godz. 12:00- 14:00.

Sposób składania dokumentów:

Poczta tradycyjna – na adres:

Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych,
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk,
ul. Doświadczalna 4,
20-290 Lublin

Droga mailowa – na adres e-mail: sekretariat@ipan.lublin.pl

Link do rekrutacji do Szkoły Doktorskiej Nauk Ścisłych i Przyrodniczych

Dokumenty:

Wykaz dokumentów niezbędnych do postępowania rekrutacyjnego (pobierz PDF)

Do wniosku należy dołączyć podpisaną klauzulę RODO – informację o przetwarzaniu danych osobowych dla kandydatów i doktorantów ISDNR.

Dokumenty do pobrania:

  1. Zasady rekrutacji
  2. Załącznik nr 1 – Wymagane dokumenty
  3. Załącznik nr 2 – Wzór podania
  4. Załącznik nr 3 – Zgoda na przetwarzanie danych osobowych do celów rekrutacji
  5. Załącznik nr 8 – Kwestionariusz osobowy

Czytaj więcej

Recycle Hero Quiz – Dorośli

Witamy!

Dziękujemy za chęć udziału w quizie RECYCLE HERO, który powstał w ramach projektu EIT Food InformPack!

Za chwilę będziesz mógł/mogła zagrać w szybką grę, aby sprawdzić swoją wiedzę na temat recyklingu opakowań po żywności. Chcielibyśmy również zadać Ci kilka ogólnych pytań dotyczących tego tematu.

Quiz trwa około 7 minut, a Twoje odpowiedzi będą traktowane jako poufne.
Klikając "START", wyrażam zgodę na udział w quizie i mam świadomość, że:
1. Mój udział w badaniu jest dobrowolny.
2. Nie będą ode mnie wymagane żadne dane osobowe, takie jak imię i nazwisko, dowód osobisty lub inne dane kontaktowe.
3. Surowe dane, na których oparte są wyniki badania, będą przechowywane w bezpiecznym miejscu w chmurze.
4. Dane z tego badania mogą być publikowane.

Pytanie 1

To, że opakowanie wykonane jest z bioplastiku, nie zawsze oznacza, że jest ono biodegradowalne lub może być kompostowalne.

Jeśli opakowanie jest "biodegradowalne", ale nie wskazuje nam dokładnie w jakich warunkach, oznacza to, że do jego rozkładu potrzebne są określone warunki przemysłowe.

Takich opakowań nie można kompostować w domu.

Należy umieścić je w odpowiednim koszu zgodnie z instrukcjami lokalnej firmy zajmującej się gospodarką odpadami.

 

Pytanie 2

Opakowania po żywności wyrzucamy puste, aby nie zakłócać ich przyszłego przetwarzania. Resztki żywności i płynów mogą niekorzystnie wpływać na proces recyklingu (nie wyrzucaj do śmieci do połowy zapełnionego słoika po dżemie).

Szkła, plastiku czy metalu nie trzeba myć przed wyrzuceniem do pojemnika na odpady segregowane. Wystarczy je opróżnić. Opakowania zostaną umyte na późniejszym etapie recyklingu, sortujmy je więc i wyrzucajmy do odpowiednich pojemników.

Nie powinno się myć opakowań, o ile gmina wyraźnie tego nie zaleca.

Pamiętajmy, że mycie opakowań powoduje zwiększone zużycie wody!

 

Pytanie 3

Jest on wykonany częściowo z papieru, ale także z plastiku i aluminium, które są trudne do oddzielenia ręcznie lub przy użyciu prostych metod mechanicznych.

Czy wiesz, że opakowania Tetra Pak wyrzuca się, w zależności od kraju, do różnych pojemników?

Na przykład w Polsce lub Hiszpanii należy wrzucać je do pojemnika na PLASTIK/METAL, ale w Danii do pojemnika na ODPADY OGÓLNE/ZMIESZANE.

Jak widać, zasady zmieniają się w zależności od regionu lub kraju, więc upewnij się, że odpowiednio je segregujesz, gdy odwiedzasz nowe miejsce.

 

Pytanie 4

Plastikowy kubek i aluminiowe wieczko nie są wykonane z tego samego materiału, ale w niektórych krajach możemy wyrzucać je do tego samego pojemnika.

Dobrze jest całkowicie oderwać metalowe wieczko od plastikowego kubeczka i wyrzucić je osobno do odpowiedniego pojemnika. Pamiętaj - nie zgniataj wieczka - stanie się zbyt małe dla maszyn sortujących!

 

Pytanie 5

Jeśli opakowanie jest brudne lub tłuste, należy wrzucić je do pojemnika na ODPADY OGÓLNE/MIESZANE, ponieważ olej/tłuszcze mogą zakłócać proces recyklingu. Jeśli jest czyste - tj. nie ma widocznych plam oleju - wrzuć je do pojemnika na PAPIER.

Ponieważ papier może być bardzo trudny do wyczyszczenia (zwłaszcza jeśli nasiąkł cieczami, takimi jak substancje oleiste), zdecydowanie zaleca się, aby brudne opakowania papierowe wyrzucać do ogólnego kosza, a tylko czyste do recyklingu. Wynika to z faktu, że wprowadzenie substancji oleistych może znacznie zakłócić recykling papieru ze względu na wodnisty charakter tego procesu.

 

Pytanie 6

Symbol ten nosi nazwę Pętli Möbiusa i oznacza, że opakowanie MOŻE zostać poddane recyklingowi i po przetworzeniu wykorzystane do produkcji nowych przedmiotów.

 

Pytanie 7

Symbol człowieka wyrzucającego śmieci do kosza nie odnosi się konkretnie do recyklingu, ale przypomina, aby nie śmiecić.

 

Pytanie 8

Znak dwóch zielonych strzałek w kółku oznacza, że producent wniósł wkład (najczęściej finansowy) w recykling opakowań. Jest znakiem towarowym Packaging Recovery Organization Europe.

 

Your score is

0%

Czytaj więcej

InformPack – Filmy

Papierowe opakowania na żywność – ekologiczna alternatywa?

rPET​

Bohaterowie Recyklingu​

Bioplastik​

Symbole na opakowaniach żywności – Recykling i kompostowanie

Opakowania wielomateriałowe

Czytaj więcej

Rekrutacja do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych 2023

Na podstawie art. 200 Ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2018, poz. 1668 z poźn. zm.) oraz Umowy z dnia 16 marca 2020 r. o utworzeniu szkoły doktorskiej pn. „Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych” zawartej pomiędzy: Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk (IRZiBŻ PAN) w Olsztynie, Państwowym Instytutem Weterynaryjnym – Państwowym Instytutem Badawczym (PIWet-PIB) w Puławach oraz Instytutem Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk (IA PAN) w Lublinie oraz Zasad Rekrutacji do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych

Dyrektor Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej ogłasza:

rekrutację do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych w dyscyplinach naukowych: zootechnika i rybactwo, technologia żywności i żywienie, weterynaria, rolnictwo i ogrodnictwo,

zgodnie z przyjętymi limitami:

Jednostka Dyscyplina Limit
IRZiBZ PAN Olsztyn zootechnika i rybactwo
technologia żywności i żywienie
8 doktorantów
PIWET-PIB Puławy weterynaria 1 doktorant
IA PAN Lublin rolnictwo i ogrodnictwo 2 doktorantów

Rekrutacja prowadzona będzie do poszczególnych tematów badawczych ogłaszanych na stronach internetowych Instytutów:

IRZBZ PAN Olsztyn

Dyscyplina: zootechnika i rybactwo

  1. „Wpływ sygnałów zarodkowych na metylom endometrium świni jako nowy mechanizm uczestniczący w ustaleniu i rozwoju ciąży”
    Promotor: dr hab. Agnieszka Wacławik
    pobierz PDF
  1. „Badanie mechanizmu tworzenia oraz funkcji nowego, specyficznego dla glejaka typu lokalizacji białka IE1 (immediate early 1) HCMV (ludzkiego wirusa cytomegalii)”
    Promotor: dr hab. Magdalena Weidner-Glunde
    pobierz PDF
  1. „Znaczenie kwasów tłuszczowych i ich transporterów w rozwoju łożyska u świni (projekt finansowany przez NCN w ramach konkursu OPUS 20)”
    Promotor: prof. dr hab. Agnieszka Blitek
    pobierz PDF

Dyscyplina: technologia żywności i żywienie

  1. „Bioinformatyczna ocena wskaźnika odpowiedzi witaminy D u osób zdrowych i chorych” w ramach projektu ERA Chair”
    Promotor: prof. Carsten Carlberg
    pobierz PDF
  1. „Analiza danych na dużą skalę sygnalizacji witaminy D w ludzkich komórkach odpornościowych” w ramach projektu ERA Chair”
    Promotor: prof. Carsten Carlberg
    pobierz PDF
  1. „Modulacja mikrobioty jelitowej i jej aktywność indukowana β-fruktanami typu inuliny cykorii w przewlekłym stanie zapalnym skóry”
    Promotor: dr hab. Urszula Krupa-Kozak
    pobierz PDF
  1. „Wpływ modulacji mikrobioty jelitowej indukowanej β-fruktanami typu inuliny cykorii na funkcjonowanie bariery jelitowej w przewlekłym stanie zapalnym skóry”
    Promotor: dr hab. Urszula Krupa-Kozak
    pobierz PDF
  1. „Immunomodulujące właściwości pre-fermentowanego napoju serwatkowego wzbogaconego sokiem z aronii oraz kolostrum”
    Promotor: prof. dr hab. Barbara Wróblewska
    pobierz PDF

IA PAN Lublin

Dyscyplina: rolnictwo i ogrodnictwo

  1. „Kształtowanie mikrobiomu bakteryjnego i grzybowego w uprawie współrzędnej zbóż i roślin bobowatych” AKRONIM: LEGUMINOSE
    Promotor: prof. dr hab. Magdalena Frąc
    Promotor pomocniczy: dr Agata Gryta
    pobierz PDF
  1. Interakcje mikrolistków (microgreens) i mikrobiomów jako funkcjonalne regulatory ich jakości, odporności i trwałości” AKRONIM: MICROGREENS
    Promotor: prof. dr hab. Magdalena Frąc
    Promotor pomocniczy: dr inż. Jacek Panek
    pobierz PDF

Dokumenty

Wykaz dokumentów niezbędnych do postępowania rekrutacyjnego (pobierz PDF)

Do wniosku należy dołączyć podpisaną klauzulę RODO – informację o przetwarzaniu danych osobowych dla kandydatów i doktorantów ISDNR.

Dokumenty do pobrania:

  1. Zasady rekrutacji
  2. Załącznik nr 1 – Wymagane dokumenty
  3. Załącznik nr 2 – Wzór podania
  4. Załącznik nr 3 – Zgoda na przetwarzanie danych osobowych do celów rekrutacji
  5. Załącznik nr 8 – Kwestionariusz osobowy

Harmonogram i sposób składania wniosków

W roku 2023 rekrutacja odbywa się w 3 terminach:

I/ 03.07.2023 – 14.07.2023

II/ 04.09.2023 – 15.09.2023

III/ 20.09.2023 – 28.09.2028

Nabór wniosków – I termin:

IRZiBZ PAN Olsztyn

Poczta tradycyjna – na adres:

Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych,
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN,
ul. Tuwima 10,
10-748 Olsztyn,

do dnia 3 lipca 2023 r. do godziny 15.00.

Droga mailowa – na adres e-mail: a.andronowska@pan.olsztyn.pl  do dnia 3 lipca 2023 r. do godziny 15.00.

PIWET-PIB Puławy

Poczta tradycyjna – na adres:

Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych,
Państwowy Instytut Weterynaryjny-PIB,
Al. Partyzantów 57,
24-100 Puławy,

do dnia 3 lipca 2023 r. do godziny 15.00.

Droga mailowa – na adres e-mail: ppolak@piwet.pulawy.pl  do dnia 3 lipca 2023 r. do godziny 15.00.

IA PAN Lublin

Poczta tradycyjna – na adres:

Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych,
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk,
ul. Doświadczalna 4,
20-290 Lublin,

do dnia 3 lipca 2023 r. do godziny 15.00.

Droga mailowa – na adres e-mail: sekretariat@ipan.lublin.pl do dnia 3 lipca 2023 r. do godziny 15.00.

Weryfikacja wniosków pod względem formalnym: 4-5.07.2023 r.

Instytut zastrzega sobie prawo do zaproszenia do kolejnego etapu rekrutacji wybranych kandydatów.

Rozmowy kwalifikacyjne do ISDNR (ewentualne zmiany terminu będą umieszczane na stronie szkoły):
10-12.07.2023 r.

Publikacja szczegółowego harmonogramu egzaminów, zawierającego informacje o godzinie egzaminu danego kandydata: 06.07.2023 r.

Publikacja list rankingowych: do 14.07.2023 r.

Czytaj więcej

EIT Food Educators

FoodEducators to program EIT Food*, który zapewnia nauczycielom i pozostałym edukatorom ciekawe, kreatywne i angażujące zajęcia dla młodych osób, głównie uczniów.

Łatwo dostępne, naukowo poparte scenariusze lekcji z zakresu edukacji żywieniowej oraz inne materiały edukacyjne usprawniają naukę uczniów, dzięki czemu mogą oni stać się lepiej poinformowanymi, świadomymi konsumentami przyszłości. Program jest realizowany przez ponad 10 krajowych HUBów w całej Unii Europejskiej i oferuje scenariusze lekcji w lokalnych językach, dostępne do pobrania na stronie foodeducators.eu. Scenariusze dotyczą tematów: Żywność i zdrowie, Żywność i zrównoważony rozwój, Nauka o żywności i system żywnościowy, Praca i kariera w branży rolno-spożywczej. 

Głównymi celami i efektami kształcenia w ramach programu są poprawa myślenia systemowego i tzw. mapowania, zrównoważony styl życia, zdrowsze nawyki żywieniowe.

W Polsce program FoodEducators jest wdrażany i reprezentowany przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN. Wszystkie związane z programem aktywności można znaleźć na stronie pan.olsztyn.pl w zakładce poświęconej popularyzacji nauki. Jeśli masz jakieś pytania dotyczące FoodEducators, skontaktuj się z Justyną Banasiak, koordynatorką programu (e-mail: j.banasiak@pan.olsztyn.pl). 

Dołącz do setek edukatorów żywieniowych korzystających z naszych materiałów w swoich klasach, klubach i wydarzeniach!

* EIT Food to największa i najbardziej dynamiczna społeczność innowacji żywnościowych na świecie, wspierana przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), ciało Unii Europejskiej.

www.foodeducators.eu
www.eitfood.eu

Czytaj więcej

Recycle Hero Quiz – Dzieci

Witamy,

Dziękujemy za udział w quizie RECYCLE HERO, który powtał w projekcie EIT Food InformPack!

Dzięki niemu sprawdzisz, ile wiesz o opakowaniach po żywności i ich recyklingu.

Quiz zajmie Ci około 5 minut! Zaczynajmy!

Pytanie 1

Opakowanie pomaga nam chronić żywność przed stłuczeniami i uszkodzeniami. Jest to również dobra ochrona przed zepsuciem i wysychaniem.

Pytanie 2

Opakowania po żywności wyrzucamy puste, aby nie zakłócać ich przyszłego przetwarzania.

Pozostawione resztki żywności i płynów mogą zakłócać proces recyklingu.

Pytanie 3

Opakowanie tetra pak wykonane jest częściowo z papieru, ale także z plastiku i aluminium, które trudno oddzielić ręcznie lub za pomocą prostych metod mechanicznych.

Interesujące jest to, że w różnych krajach należy wrzucać je do różnych pojemników.
Na przykład w Polsce lub Hiszpanii należy wrzucać je do pojemnika na PLASTIK/METAL, ale w Danii do pojemnika na ODPADY OGÓLNE/ZMIESZANE.

Jak widać, zasady zmieniają się w zależności od regionu lub kraju, więc gdy odwiedzasz nowe miejsce -upewnij się, czy prawidłowo je wyrzucasz!

Pytanie 4

Dobrze jest całkowicie oderwać metalowe wieczko od plastikowego kubeczka i wyrzucić je oddzielnie do odpowiedniego pojemnika.

Pamiętaj - nie zgniataj wieczek – wtedy mogą być zbyt małe dla maszyn sortujących!

Pytanie 5

Jeśli opakowanie jest brudne lub tłuste, należy wrzucić je do pojemnika na ODPADY OGÓLNE/ZMIESZANE, ponieważ oleje/tłuszcze mogą wpływać na proces recyklingu.

Jeśli jest czyste - wrzuć je do pojemnika na PAPIER.

Pytanie 6

Ten symbol to Pętla Möbiusa i oznacza, że opakowanie MOŻE zostać poddane recyklingowi i po przetworzeniu mogą z niego powstać nowe przedmioty.

Pytanie 7

Ten symbol nie odnosi się konkretnie do recyklingu, ale przypomina, aby nie śmiecić.

Pytanie 8

Your score is

0%

Czytaj więcej