Kalendarium

  • Pierwsze Seminarium Środowiskowe Młodych Pracowników Nauki odbyło się w 2004 roku, z inicjatywy Prof. dr hab. Henryka Kostyry, wieloletniego członka prezydium Komitetu Nauk o Żywności PAN, członka Komitetu Biotechnologii PAN, a także rektora Olsztyńskiej Szkoły Wyższej im. Józefa Rusieckiego.
  • Od 2015 Seminarium Środowiskowe Młodych Pracowników Nauki zyskało miano Konferencji Naukowej Młodych Badaczy „Bezpieczeństwo i jakość żywności”
  • Od 2018 roku Konferencja została objęta Honorowym Patronatem Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu, Polskiej Akademii Nauk.
  • Od 2019 Konferencja uzyskała dofinasowanie w ramach programu Ministra Edukacji i Nauki pod nazwą „Regionalna Inicjatywa Doskonałości” w latach 2019-2023, nr projektu 010/RID/2018/19.
  • W Latach 2020-2021 Konferencja mimo trwającej pandemii była regularnie organizowana, a dotychczasowe sesje na żywo przeniosły się na platformy internetowe. Forma on-line konferencji cieszyła się dużym zainteresowaniem.
  • W 2022 Konferencja mimo powrotu do tradycyjnej formy spotkań na żywo, dzięki zorganizowanemu streamingowi umożliwiła udział również obcojęzycznym uczestnikom (współpracownikom) z Ukrainy. W tym samym roku uczestnicy byli również po raz pierwszy nagrodzeni w nowej kategorii (w tematyce varia).

Jak widać mimo wielu przeciwności losu które to wydarzenie napotkało na swojej drodze, my z niesłabnącym entuzjazmem już po raz 20 zapraszamy Państwa do udziału w nim w dniu 22.11.2023.

Czytaj więcej

Organizatorzy

CZŁONKOWIE KOMITETU NAUKOWEGO:

IRZiBŻ PAN

Prof. dr hab. Barbara Wróblewska

Dr hab. Małgorzata Wronkowska

Dr Lidia Markiewicz

UWM

Prof. dr hab. Małgorzata Darewicz
kierownik projektu: Regionalna Inicjatywa Doskonałości

Prof. dr hab. inż. Anna Iwaniak
kierownik projektu Regionalna Inicjatywa Doskonałości w dyscyplinie technologia żywności i żywienia

CZŁONKOWIE KOMITETU ORGANIZACYJNEGO:

IRZiBŻ PAN

Dr Anna Maria Ogrodowczyk

Dr Joanna Fotschki

Mgr Aleksandra Kuliga

UWM

Dr Justyna Bucholska

Dr Damir Mogut

Czytaj więcej

Ważne informacje

ADRES

Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności, ul. Słoneczna 45F Olsztyn, sala 130

WAŻNE DATY

Termin Konferencji: 19.11.2024 r.

Zgłoszenie na konferencję:

Prosimy o przesłanie zgłoszeń (imię, nazwisko i temat wystąpienia) do dnia 30.09.2024 r. na adres: a.ogrodowczyk@pan.olsztyn.pl (w tytule należy wpisać XXI Konferencja Naukowa). Abstrakty prac należy dostarczyć do dnia 11.10.2024 r.

Termin przesyłania abstraktów:

Abstrakty prac należy dostarczyć do dnia 11.10.2024 r. na adres a.ogrodowczyk@pan.olsztyn.pl (z dopiskiem XXI Konferencja Naukowa – abstrakt, imię i nazwisko).

Szablon abstraktu (pobierz)

Czytaj więcej

Program konferencji

PROGRAM KONFERENCJI

9:45 Rejestracja

10:00 OTWARCIE KONFERENCJI

10:15 Wykład inauguracyjny. Produkty mleczne bez laktozy – rozwiązania firmy KERRY Bogumił Kochański

Kerry Lactase Business

SEKCJA I. Technologia żywności

10:30 Comparative study of total phenolic content in toasted vs. whole-meal bread enriched with buckwheat husk

Wajeeha Mumtaz

10:40 Modyfikacje w produkcji miodów pitnych: kontekst technologiczny

Mateusz Szydłowski

10:50 Relaksometria magnetycznego rezonansu jądrowego jako narzędzie do identyfikacji czasu dojrzewania serów

Monika Małkowska-Kowalczyk

11:00 Analiza wartości odżywczej pasztetów tradycyjnych i ich roślinnych analogów

Oskar Nowak

11:10 Wpływ składu emulsji oraz metody jej suszenia na wybrane cechy jakościowe lipidowych proszków spożywczych

Marta Wachowicz

11:20-11:30 DYSKUSJA

11:30-11:50 PRZERWA KAWOWA

SEKCJA II. Dietetyka i zdrowie

11:50 The beneficial effect of inulin-type β-fructans supplementation on body composition and selected health-related parameters in patients with psoriasis: results from a double-blind randomised, placebo-controlled study

Julien De Biasi

12:00 Porównanie zmian w dostępności chromatyny i ekspresji genów w odpowiedzi na suplementację witaminą D3 in vivo

Maciej Rybiński

12:10 Wiedza żywieniowa a wzory żywienia i występowanie raka piersi

Beata Stasiewicz

12:20 Wpływ suplementacji probiotykami, zawierającymi szczepy Bifidobacterium animalis amt30 i Bifidobacterium breve amt32 na skład mikrobioty jelitowej oraz parametry stanu zapalnego u zdrowej populacji osób dorosłych

Karolina Bieglecka

12:30 Zwiększenie responsywności ludzkich monocytów na witaminę d poprzez infekcję drobnoustrojami

Mariusz Jankowski

12:40-12:50 DYSKUSJA

12:50-13:10 PRZERWA KAWOWA

SEKCJA III. Bezpieczeństwo i jakość żywności

13:10 Wpływ fermentacji mlekowej na profil związków polifenolowych i właściwości przeciwutleniające pyłku pszczelego

Patrycja Chociej

13:20 Wpływ żywienia zwierząt na jakość mięsa jelenia szlachetnego

Anna Kononiuk

13:30 Wpływ technologii wysokich ciśnień na ekspresję cichych genów oporności na antybiotyki u Listeria monocytogenes

Patryk Wiśniewski

13:40 Przestępczość żywnościowa na przykładzie branży mięsnej

Łukasz Lenartowicz

13:50 Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w procesie sous vide – wyzwania w gastronomii

Szymon Andrzejewski

14:00-14:10 DYSKUSJA

14:10-14:30 PODSUMOWANIE – Wyróżnienie laureatów

Czytaj więcej

Rekrutacja do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych 2023 – II tura

Na podstawie art. 200 Ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2018, poz. 1668 z poźn. zm.) oraz Umowy z dnia 16 marca 2020 r. o utworzeniu szkoły doktorskiej pn. „Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych” zawartej pomiędzy: Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk (IRZiBŻ PAN) w Olsztynie, Państwowym Instytutem Weterynaryjnym – Państwowym Instytutem Badawczym (PIWet-PIB) w Puławach oraz Instytutem Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk (IA PAN) w Lublinie oraz Zasad Rekrutacji do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych

Dyrektor Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej ogłasza:

rekrutację do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych w dyscyplinach naukowych: zootechnika i rybactwo oraz technologia żywności i żywienie.

IRZBZ PAN Olsztyn

Dyscyplina: zootechnika i rybactwo

  1. „Znaczenie kwasów tłuszczowych i ich transporterów w rozwoju łożyska u świni (projekt finansowany przez NCN w ramach konkursu OPUS 20)”
    Promotor: prof. dr hab. Agnieszka Blitek
    pobierz PDF
  1. „Wpływ sygnałów zarodkowych na metylom endometrium świni jako nowy mechanizm uczestniczący w ustaleniu i rozwoju ciąży”
    Promotor: dr hab. Agnieszka Wacławik
    pobierz PDF
  1. „Badanie mechanizmu tworzenia oraz funkcji nowego, specyficznego dla glejaka typu lokalizacji białka IE1 (immediate early 1) HCMV (ludzkiego wirusa cytomegalii)”
    Promotor: dr hab. Magdalena Weidner-Glunde
    pobierz PDF

Dyscyplina: technologia żywności i żywienie

  1. „Wpływ modulacji mikrobioty jelitowej indukowanej β-fruktanami typu inuliny cykorii na funkcjonowanie bariery jelitowej w przewlekłym stanie zapalnym skóry”
    Promotor: dr hab. Urszula Krupa-Kozak
    pobierz PDF

Nabór wniosków:

I termin: do dnia 3 lipca 2023 r. do godziny 15.00

II termin: do dnia 5 września 2023 r. do godz. 15.00

Rozmowy kwalifikacyjne są wstępnie planowane w dniach 11-12 września 2023 r.

Instytut zastrzega sobie prawo do zaproszenia do kolejnego etapu rekrutacji wybranych kandydatów

Sposób składania dokumentów:

Poczta tradycyjna – na adres:

Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych,
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN,
ul. Tuwima 10,
10-748 Olsztyn,

Droga mailowa – na adres e-mail: a.andronowska@pan.olsztyn.pl.

Rozmowy kwalifikacyjne do ISDNR (ewentualne zmiany terminu będą umieszczane na stronie szkoły):
11-12.09.2023 r.

Publikacja szczegółowego harmonogramu rozmów kwalifikacyjnych: 08.09.2023 r.

Publikacja list rankingowych: do 15.09.2023 r.

IA PAN Lublin

Dyscyplina: rolnictwo i ogrodnictwo

  1. „Kształtowanie mikrobiomu bakteryjnego i grzybowego w uprawie współrzędnej zbóż i roślin bobowatych” AKRONIM: LEGUMINOSE
    Promotor: prof. dr hab. Magdalena Frąc
    Promotor pomocniczy: dr Agata Gryta
    pobierz PDF

    Dodatkowo Kandydat powinien złożyć aplikację w konkursie MŁODSZY PRACOWNIK INŻYNIERYJNY (k/m) w Zespole Badań Systemu Gleba-Roślina do projektu badawczego pn. „Legume-cereal intercropping for sustainable agriculture across Europe” (Project 101082289 — LEGUMINOSE) finansowanego przez Unię Europejską w ramach konkursu HORYZONT EUROPA – HORIZON-CL6-2022-BIODIV-01. Link do portalu aplikacyjnego
  1. Interakcje mikrolistków (microgreens) i mikrobiomów jako funkcjonalne regulatory ich jakości, odporności i trwałości” AKRONIM: MICROGREENS
    Promotor: prof. dr hab. Magdalena Frąc
    Promotor pomocniczy: dr inż. Jacek Panek
    pobierz PDF

    Dodatkowo Kandydat powinien złożyć aplikację w konkursie DOKTORANT – STYPENDYSTA (k/m) w Projekcie pt. „Interakcje mikrolistków i mikrobiomów jako funkcjonalne regulatory ich jakości, odporności i trwałości – studium przypadku dla wybranych ziół (kolendra, bazylia) i warzyw (rzodkiewka, burak) w odpowiedzi na zmiany klimatu”, nr 2022/45/B/NZ9/04254, finansowanym ze środków Narodowego Centrum Nauki w ramach konkursu OPUS-23. Link do portalu aplikacyjnego

Nabór wniosków:

II termin: do dnia 6 września 2023 r. do godz. 15.00

Rozmowy kwalifikacyjne są planowane w dniu 8 września 2023 r. w godz. 8:00-10:00 oraz w godz. 12:00- 14:00.

Sposób składania dokumentów:

Poczta tradycyjna – na adres:

Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych,
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk,
ul. Doświadczalna 4,
20-290 Lublin

Droga mailowa – na adres e-mail: sekretariat@ipan.lublin.pl

Link do rekrutacji do Szkoły Doktorskiej Nauk Ścisłych i Przyrodniczych

Dokumenty:

Wykaz dokumentów niezbędnych do postępowania rekrutacyjnego (pobierz PDF)

Do wniosku należy dołączyć podpisaną klauzulę RODO – informację o przetwarzaniu danych osobowych dla kandydatów i doktorantów ISDNR.

Dokumenty do pobrania:

  1. Zasady rekrutacji
  2. Załącznik nr 1 – Wymagane dokumenty
  3. Załącznik nr 2 – Wzór podania
  4. Załącznik nr 3 – Zgoda na przetwarzanie danych osobowych do celów rekrutacji
  5. Załącznik nr 8 – Kwestionariusz osobowy

Czytaj więcej

Recycle Hero Quiz – Dorośli

Witamy!

Dziękujemy za chęć udziału w quizie RECYCLE HERO, który powstał w ramach projektu EIT Food InformPack!

Za chwilę będziesz mógł/mogła zagrać w szybką grę, aby sprawdzić swoją wiedzę na temat recyklingu opakowań po żywności. Chcielibyśmy również zadać Ci kilka ogólnych pytań dotyczących tego tematu.

Quiz trwa około 7 minut, a Twoje odpowiedzi będą traktowane jako poufne.
Klikając "START", wyrażam zgodę na udział w quizie i mam świadomość, że:
1. Mój udział w badaniu jest dobrowolny.
2. Nie będą ode mnie wymagane żadne dane osobowe, takie jak imię i nazwisko, dowód osobisty lub inne dane kontaktowe.
3. Surowe dane, na których oparte są wyniki badania, będą przechowywane w bezpiecznym miejscu w chmurze.
4. Dane z tego badania mogą być publikowane.

Pytanie 1

To, że opakowanie wykonane jest z bioplastiku, nie zawsze oznacza, że jest ono biodegradowalne lub może być kompostowalne.

Jeśli opakowanie jest "biodegradowalne", ale nie wskazuje nam dokładnie w jakich warunkach, oznacza to, że do jego rozkładu potrzebne są określone warunki przemysłowe.

Takich opakowań nie można kompostować w domu.

Należy umieścić je w odpowiednim koszu zgodnie z instrukcjami lokalnej firmy zajmującej się gospodarką odpadami.

 

Pytanie 2

Opakowania po żywności wyrzucamy puste, aby nie zakłócać ich przyszłego przetwarzania. Resztki żywności i płynów mogą niekorzystnie wpływać na proces recyklingu (nie wyrzucaj do śmieci do połowy zapełnionego słoika po dżemie).

Szkła, plastiku czy metalu nie trzeba myć przed wyrzuceniem do pojemnika na odpady segregowane. Wystarczy je opróżnić. Opakowania zostaną umyte na późniejszym etapie recyklingu, sortujmy je więc i wyrzucajmy do odpowiednich pojemników.

Nie powinno się myć opakowań, o ile gmina wyraźnie tego nie zaleca.

Pamiętajmy, że mycie opakowań powoduje zwiększone zużycie wody!

 

Pytanie 3

Jest on wykonany częściowo z papieru, ale także z plastiku i aluminium, które są trudne do oddzielenia ręcznie lub przy użyciu prostych metod mechanicznych.

Czy wiesz, że opakowania Tetra Pak wyrzuca się, w zależności od kraju, do różnych pojemników?

Na przykład w Polsce lub Hiszpanii należy wrzucać je do pojemnika na PLASTIK/METAL, ale w Danii do pojemnika na ODPADY OGÓLNE/ZMIESZANE.

Jak widać, zasady zmieniają się w zależności od regionu lub kraju, więc upewnij się, że odpowiednio je segregujesz, gdy odwiedzasz nowe miejsce.

 

Pytanie 4

Plastikowy kubek i aluminiowe wieczko nie są wykonane z tego samego materiału, ale w niektórych krajach możemy wyrzucać je do tego samego pojemnika.

Dobrze jest całkowicie oderwać metalowe wieczko od plastikowego kubeczka i wyrzucić je osobno do odpowiedniego pojemnika. Pamiętaj - nie zgniataj wieczka - stanie się zbyt małe dla maszyn sortujących!

 

Pytanie 5

Jeśli opakowanie jest brudne lub tłuste, należy wrzucić je do pojemnika na ODPADY OGÓLNE/MIESZANE, ponieważ olej/tłuszcze mogą zakłócać proces recyklingu. Jeśli jest czyste - tj. nie ma widocznych plam oleju - wrzuć je do pojemnika na PAPIER.

Ponieważ papier może być bardzo trudny do wyczyszczenia (zwłaszcza jeśli nasiąkł cieczami, takimi jak substancje oleiste), zdecydowanie zaleca się, aby brudne opakowania papierowe wyrzucać do ogólnego kosza, a tylko czyste do recyklingu. Wynika to z faktu, że wprowadzenie substancji oleistych może znacznie zakłócić recykling papieru ze względu na wodnisty charakter tego procesu.

 

Pytanie 6

Symbol ten nosi nazwę Pętli Möbiusa i oznacza, że opakowanie MOŻE zostać poddane recyklingowi i po przetworzeniu wykorzystane do produkcji nowych przedmiotów.

 

Pytanie 7

Symbol człowieka wyrzucającego śmieci do kosza nie odnosi się konkretnie do recyklingu, ale przypomina, aby nie śmiecić.

 

Pytanie 8

Znak dwóch zielonych strzałek w kółku oznacza, że producent wniósł wkład (najczęściej finansowy) w recykling opakowań. Jest znakiem towarowym Packaging Recovery Organization Europe.

 

Your score is

0%

Czytaj więcej

InformPack – Filmy

Papierowe opakowania na żywność – ekologiczna alternatywa?

rPET​

Bohaterowie Recyklingu​

Bioplastik​

Symbole na opakowaniach żywności – Recykling i kompostowanie

Opakowania wielomateriałowe

Czytaj więcej