Z głębokim żalem żegnamy naszego kolegę i współpracownika
Śp. inż. Wojciecha Miszkiewicza
głównego specjalistę ds. bezpieczeństwa i higieny pracy w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie. (więcej…)
PL
Z głębokim żalem żegnamy naszego kolegę i współpracownika
Śp. inż. Wojciecha Miszkiewicza
głównego specjalistę ds. bezpieczeństwa i higieny pracy w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie. (więcej…)
1 marca ruszył nabór na wewnętrzne projekty z zakresu prac przedwdrożeniowych w ramach projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0”. (więcej…)
Szanowni Państwo,
W dniu 1.03.2021 roku rusza nabór na wewnętrzne projekty z zakresu prac przedwdrożeniowych. Celem projektów jest zwiększenie szans na rynkową komercjalizację wyników prac badawczych poprzez dofinansowanie prac przedwdrożeniowych, w tym dodatkowych testów laboratoryjnych lub dostosowania wynalazku do potrzeb zainteresowanego nabywcy. Instytut w ramach projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0” ma wyodrębnione na ten cel środki (na trzy projekty) – koszt jednego projektu nie może przekroczyć 100 tys. zł.
Wnioski będzie oceniał zewnętrzny Komitet Inwestycyjny złożony z niezależnych ekspertów w tym naukowców, przedstawicieli biznesu i Venture Capital.
Szczegóły (w tym regulamin oraz wzór wniosku aplikacyjnego) znajdziecie Państwo w zakładce dokumenty.
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie (więcej…)
Dyrektor Instytutu informuje, że konkurs na stanowisko bioinformatyka-analityka danych został rozstrzygnięty i wybrany został dr Damian Panas.
Publikacje dwóch zespołów badawczych naszego Instytutu znalazły się na liście najczęściej cytowanych artykułów opublikowanych w latach 2018-2020 w czasopiśmie Theriogenology.
Publikacja autorstwa dr Anny Szóstek-Mioduchowskiej, mgr Karoliny Łukasik, prof. dr hab. Dariusza Skarżyńskiego we współpracy z prof. Kiyoshim Okudą z Uniwerystetu w Okayamie pt. Effect of transforming growth factor -β1 on α-smooth muscle actin and collagen expression in equine endometrial fibroblasts przedstawia badania nad określeniem wpływu transformującego czynnika wzrostu (TGF)-β1 na ekspresję białek macierzy pozakomórkowej (ECM) w fibroblastach endometrium klaczy oraz wpływu tego czynnika na różnicowanie miofibroblastów w endometrium klaczy.
Praca przeglądowa pt. Sperm quality in fish: Determinants and affecting factors autorstwa dr hab. Radosława Kowalskiego i dr hab. Beaty Cejko opisuje najnowsze osiągnięcia diagnostyczne w badaniu jakości nasienia ryb z uwzględnieniem ich różnic międzygatunkowych i wskazuje kierunek ich rozwoju. Krytycznie opisano w niej zasadę analizy CASA oraz wyjaśniono na przykładzie wyników własnych oraz wyników innych badaczy dlaczego w tej analizie pojawiają się znaczne rozbieżności. Autorzy wskazali na krytyczną rolę FPS (klatek na sekundę) kamery stosowanej w badaniu CASA w otrzymywaniu rzetelnych danych ruchliwości plemników. Ponadto po raz pierwszy przedstawiono wizualizację zasady powstawania błędów w analizie CASA w przypadku zbyt małej wartości FPS.
Pełna lista najczęściej cytowanych artykułów czasopisma Theriogenology znajduje się tutaj.
Institute of Animal Reproduction and Food Research of Polish Academy of Sciences (IARFR PAS) is looking for a dynamic and experienced researcher with high leadership skills to establish an interdisciplinary research group to conduct cutting-edge omics-based research in the area of health and well-being.
This position offers independence and autonomy of research as well as it requires experience in initiation and preparation of national and international ambitious grant applications.
IARFR PAS ERA Chair recruitment announcement
IARFR PAS ERA Chair recruitment additional information
IARFR PAS ERA Chair recruitment CV template
Naukowcy z Instytutu PAN w Olsztynie zdobyli finansowanie na realizację projektów badawczych w ramach konkursu SONATINA BIS 10 ogłoszonego przez Narodowe Centrum Nauki. (więcej…)
DYREKTOR I RADA NAUKOWA Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie mają zaszczyt zaprosić na publiczną obronę rozprawy doktorskiej na stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia:
Czym różnią się dzisiejsze pączki od tych wysmażanych kilka wieków temu? Jaki skład ma „prawdziwy” pączek? A co z pączkami bezglutenowymi i wegańskimi? Jakie inne zwyczaje towarzyszyły nam w świętowaniu końcówki karnawału?
Opowiadają dr hab. inż. Małgorzata Wronkowska z Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN oraz dr Izabela Gass z Archiwum PAN w Warszawie.