Konkurs na stanowisko specjalisty w Zespole Mechanizmów Działania Hormonów

Dyrektor Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk ogłasza nabór na stanowisko specjalisty w Zespole Mechanizmów Działania Hormonów.

Miejsce pracy: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, Oddział Biologii Rozrodu, ul. Bydgoska 7, 10-243 Olsztyn

Obszar badawczy: nauki rolnicze, nauki biologiczne

Tematyka badawcza: molekularne podstawy biologii rozrodu

Data rozpoczęcia pracy: październik 2021 r.

Termin składania aplikacji: 22 października 2021 r.

Opis stanowiska i obowiązków:

  • wsparcie badań doświadczalnych, w tym zapewnienie dostępności odczynników i materiałów oraz prawidłowego funkcjonowania sprzętu,
  • katalogowanie/organizacja prób oraz odczynników do badań,
  • opieka/katalogowanie zwierząt laboratoryjnych,
  • pomoc w realizacji projektu badawczego, przygotowywaniu buforów, materiałów i reagentów dla grupy badawczej, udział we wdrażaniu nowych metod,
  • planowa i czasowa realizacja projektów badawczych pod względem wydatkowania, raportowania do agencji finansujących,
  • kontakt z administracją Instytutu, przygotowywanie formalnych pism i innej dokumentacji.

Wymagania:

  • ukończone studia I lub II stopnia: biotechnologii, biologia lub pokrewne,
  • wiedza z zakresu fizjologii i behawioru zwierząt oraz biologii komórki,
  • co najmniej 2-letnie doświadczenie w pracy laboratoryjnej,
  • swoboda w wykonywaniu analiz z zastosowaniem technik:
    • biologii molekularnej: m.in. real-time PCR, Western blot,
    • hodowli in vitro: izolacja i hodowla pierwotnych komórek ssaków, hodowla linii komórkowych,
    • obrazowania mikroskopowego: konfokalna (w tym barwienie fluorescencyjne),
    • elektronowa, wraz z analizą obrazu.
  • doświadczenie w pracy z małymi zwierzętami laboratoryjnymi, poświadczone odpowiednimi dokumentami wymaganymi przez stosowne przepisy, które umożliwią niezwłoczne rozpoczęcie pracy,
  • znajomość języka angielskiego na poziomie umożliwiającym swobodne komunikowanie się,
  • bardzo dobre umiejętności organizacyjne i komunikacyjne,
  • wysoka precyzja i staranność w wykonywaniu obowiązków,
  • silna motywacja do pracy i podnoszenia swoich kwalifikacji,
  • samodzielność, umiejętność pracy w zespole i organizowania własnego warsztatu pracy,
  • umiejętność sprawnej obsługi komputera (oprogramowanie MS Office, statystyczne np. GraphPad Prism).

Oferujemy:

  • zatrudnienie w oparciu o umowę o pracę (3-miesięczny okres próbny),
  • wynagrodzenie uzależnione od doświadczenia i posiadanych umiejętności,
  • możliwość pracy nad ciekawą tematyką badawczą,
  • możliwość rozwoju zawodowego i podnoszenia kwalifikacji, w tym staże zagraniczne, szkolenia (stacjonarne i on-line), warsztaty, konferencje,
  • stabilne środowisko pracy w wiodącym ośrodku naukowym.

Dokumenty aplikacyjne wymagane od kandydatów:

  • list motywacyjny zawierający informacje o najsilniejszych stronach kandydata,
  • życiorys (CV) uwzględniający wszystkie osiągniecia niezbędne do oceny posiadanych kwalifikacji,
  • kopia dyplomu ukończenia studiów,
  • dokumenty potwierdzające znajomość języków obcych – opcjonalnie,
  • inne dokumenty, które według kandydata mogą okazać się istotne przy rozpatrzeniu jego kandydatury,
  • oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby procesu rekrutacji.

Uwagi końcowe:

  • informujemy, iż Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie równolegle (jednocześnie) prowadzi nabór na w/w stanowisko w ramach rekrutacji wewnętrznej,
  • kandydaci pochodzący z rekrutacji wewnętrznej będą oceniani w jednakowy sposób jak ci pochodzący z rekrutacji zewnętrznej,
  • rozmowy kwalifikacyjne zostaną przeprowadzone z wybranymi kandydatami,
  • o terminie rozmów kwalifikacyjnych wybrani kandydaci zostaną poinformowani telefonicznie,
  • Instytut zastrzega sobie prawo do wcześniejszego zakończenia rekrutacji lub jej przedłużenia bez podawania przyczyny,
  • ostateczną decyzję o zatrudnieniu osoby wyłonionej w procesie rekrutacji podejmuje Dyrektor Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie,
  • oferty niespełniające wymagań formalnych oraz wszystkie pozostałe oferty z wyjątkiem oferty wybranego kandydata/kandydatki zostaną zniszczone w ciągu 30 dni od zakończenia rekrutacji.

Zgłoszenia na konkurs należy przesłać na adres e-mail: j.papurzynska@pan.olsztyn.pl

lub na adres:

Joanna Papurzyńska – Kierownik działu kadrowo-płacowego
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
ul. Tuwima 10
10-748 Olsztyn.

W curriculum vitae prosimy o umieszczenie klauzuli zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w procesie rekrutacji:

„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w dokumentach aplikacyjnych przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10, w celu realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy95/46/WE)”.

Informujemy,że:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10. Z administratorem można się skontaktować drogą elektroniczną na adres e-mail: instytut@pan.olsztyn.pl lub pisemnie na adres siedziby administratora.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu realizacji obecnego procesu rekrutacji i przechowywane do czasu jej zakończenia.
  3. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści danych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo sprzeciwu, zażądania zaprzestania przetwarzania i przenoszenia danych, jak również prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  4. Dane udostępnione przez Panią/Pana nie będą podlegały profilowaniu ani udostępnieniu podmiotom czy państwom trzecim. Odbiorcami danych mogą być instytucje upoważnione z mocy prawa.
  5. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest dobrowolne.

 

Czytaj więcej

Nagroda PTTŻ​

Dr inż. Anna Kononiuk z Zespołu Ochrony Bioróżnorodności otrzymała nagrodę Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności za najlepszą pracę doktorską z zakresu nauk o żywności obronioną w 2020r.

Praca pod tytułem „Wpływ liofilozowanej serwatki kwasowej na cechy fizykochemiczne i zawartość składników bioaktywnych w surowo dojrzewajacych kiełbasach z mięsa przeżuwaczy” uzyskała najwyższą notę Kapituły konkursu, która w swojej ocenie brała pod uwagę: autoreferat pracy doktorskiej, recenzje pracy doktorskiej oraz udokumentowaną działalność kandydata w Polskim Towarzystwie Technologów Żywności. Nagrodzona praca została napisana pod kierunkiem dr hab. Małgorzaty Karwowskiej, prof. UPL.

Uroczystość wręczenia wyróżnienia odbyła się 16 września br. w Krakowie podczas XIV Konferencji Naukowej z cyklu Żywność XXI wieku „Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta”.

Czytaj więcej

XVIII KONFERENCJA NAUKOWA MŁODYCH BADACZY

Uprzejmie zapraszamy do wzięcia udziału w XVIII KONFERENCJI NAUKOWEJ MŁODYCH BADACZY „Bezpieczeństwo i jakość żywności”, która odbędzie się 28.09.2021 r. o godzinie 9:00 w formie zdalnej na platformie Zoom (link).

Uwaga: Ze względu na ochronę danych spotkanie będzie zabezpieczone hasłem. Osoby zainteresowane proszone są o kontakt z organizatorami w celu udostępnienia hasła (a.ogrodowczyk@pan.olsztyn.pl, justyna.bucholska@uwm.edu.pl).

Podczas konferencji zostanie przedstawiony przegląd najnowszych prac oraz doniesień naukowych, młodych pracowników nauki i doktorantów z obszaru nauk o żywności.

Już po raz osiemnasty organizatorami Konferencji są: Oddział Nauk o Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie oraz Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Mamy nadzieję, że uczestnictwo w tym spotkaniu pozwoli na nawiązanie nowej współpracy i kontynuację wymiany cennych doświadczeń naukowych pomiędzy uczestnikami konferencji.

Dziękujemy za wieloletnią obecność i liczymy na dalsze zainteresowanie tym wydarzeniem.

Komitet Naukowy

prof. dr hab. Barbara Wróblewska,
prof. dr hab. Małgorzata Darewicz,
prof. dr hab. inż. Anna Iwaniak

Komitet Organizacyjny

dr Anna Ogrodowczyk,
dr inż. Justyna Bucholska

 

Czytaj więcej

EIT Food Science Class: warsztaty zero waste

Za nami dwudniowe warsztaty na temat racjonalnego gospodarowania żywnością. Uczniowie XII Liceum Akademickiego im. Marii i Georga Dietrichów i Szkoły Podstawowej im. Marii Zientary-Malewskiej z Oddziałami Dwujęzycznymi w Dywitach wzięli udział w szeregu aktywności, które przybliżyły im zagadnienia niemarnowania żywności, a także zachęciły do stosowania zasady zero waste na co dzień. (więcej…)

Czytaj więcej

EIT Food Science Class: warsztaty zero waste

Za nami dwudniowe warsztaty na temat racjonalnego gospodarowania żywnością. Uczniowie XII Liceum Akademickiego im. Marii i Georga Dietrichów i Szkoły Podstawowej im. Marii Zientary-Malewskiej z Oddziałami Dwujęzycznymi w Dywitach wzięli udział w szeregu aktywności, które przybliżyły im zagadnienia niemarnowania żywności, a także zachęciły do stosowania zasady zero waste na co dzień. (więcej…)

Czytaj więcej