Science SOS – podsumowanie

Zakończyliśmy akcję „Science SOS – Porozmawiajmy o żywności”. 10 naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN przeprowadziło 23 interaktywne wykłady dla niemal 600 uczestników – uczniów, nauczycieli i specjalistów z branży rolno-spożywczej. Rozmawialiśmy o żywności, jej wartości odżywczej i oddziaływaniu na nasze zdrowie. Dzięki interaktywnej formule, w której prowadzona była akcja, udało nam się spotkać z konsumentami z najdalszych zakątków Polski – Rypina, Koszalina, Ostrołęki, Tychów, Krakowa, Jaworzna, Wyszkowa, Makowa Mazowieckiego i wielu innych.

W portfolio akcji Science SOS mogliśmy znaleźć spotkania m.in. z mikrobiologami, technologami żywności, biotechnologami i specjalistami z zakresu biologii molekularnej czy proteomiki. Omówiliśmy mity, które krążą wokół bezpieczeństwa i walorów odżywczych mięsa ryb ze stawów hodowlanych. Przyjrzeliśmy się cukrom, które naturalnie występują w owocach i warzywach, sprawdzimy dlaczego producenci żywności wracają do pradawnych odmian zbóż, a także dlaczego nie powinniśmy eliminować glutenu z diety na własną rękę.

Wzięliśmy pod lupę bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe i obejrzeliśmy biofilmy, które tworzą się między innymi na naszych… zębach. Wśród tematów znalazło się też programowanie żywieniowe i nieoczywiste zależności między dietą a zdrowiem członków rodziny na przestrzeni pokoleń. Eksperci przybliżyli nam też prozdrowotne właściwości malin i omówili kontrowersje wokół obecności mięsa w naszej codziennej diecie. Po każdym wykładzie na uczestników czekał interaktywny quiz wiedzy.

Akcja Science SOS odbyła się w ramach międzynarodowego projektu EIT Food #AnnnualFoodAgenda.

 

 

Czytaj więcej

Naukowcy zbadają jak wypas krów prymitywnych ras w lesie wpłynie na jakość i smak mięsa

Naukowcy ze Stacji Badawczej Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Popielnie zbadają, jak krowy prymitywnych ras czują się w lesie – i jak leśne warunki wpłyną na smak i jakość mięsa wołowego. Ocenią też jak obecność bydła tej rasy wpłynie na bioróżnorodność obszarów wypasu.

źródło: Nauka w Polsce

Oglądaj Raport Rolniczy (od 01:20) ​

Krowa polska czerwona, której dotyczyć będą te badania, jest jedną z ras bydła rodzimego w Europie.

Jak powiedział PAP kierownik Stacji Badawczej IRZiBŻ w Popielnie dr Mamadou Bah, bydło polskie czerwone to rasa pierwotna, dobrze przystosowana do trudnych warunków bytowania.

„Stacja IRZiBŻ PAN w Popielnie, której misją jest ochrona różnorodności biologicznej, zajmuje się hodowlą bydła tej rasy. Krowy polskiej rasy czerwonej wyróżniają się dużą odpornością, są długowieczne (dożywają nawet 20 lat), odznaczają się wysoką płodnością i dużą żywotnością cieląt. Krowy nie są wybredne, jeśli chodzi o pasze i dość szybko regenerują utraconą kondycję” – wyjaśnił dr Bah.

Projekt naukowy z udziałem bydła tej rasy będzie realizowany na Półwyspie Popielniańskim. Będzie polegał na wypasie krowy polskiej czerwonej w środowisku naturalnym czyli na terenie leśno-łąkowym w towarzystwie – lub bez – konika polskiego.

W ten sposób naukowcy zbadają, jak leśne warunki hodowli wpłyną na jakość i smak mięsa wołowego. Ma to być początkiem do uzyskania certyfikatu dla produktu końcowego – mięsa polskiej czerwonej.

Projekt poprowadzi zespół naukowców i hodowców ze Stacji IRZiBŻ PAN oraz Katedry Leśnictwa i Ekologii Lasu na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. Przeniesieniem naukowej wiedzy na rolniczy grunt zajmie sie Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Badania i obserwacje krów będą prowadzone z pomocą najnowszych technologii opracowanych przez firmę White Hill z Białegostoku. Stworzony zostanie elektroniczny system wyposażony w kamery do pomiaru niezbędnych parametrów zootechnicznych u bydła. Testowany będzie również, unowocześniony na potrzeby projektu, wirtualny pastuch, umożliwiający utrzymywanie zwierząt w lesie bez konieczności budowy ogrodzeń – wyjaśnił dr Bah.

Dodatkowo, stworzony zostanie informatyczny system zarządzania danymi zwierząt oparty o algorytmy sztucznej inteligencji oraz przetwarzania danych BIG DATA, umożliwiający śledzenie poszczególnych linii genetycznych.

„Integralną część projektu stanowić będą badania ekologiczne. Sprawdzimy, jak odtwarzają się lasy pastwiskowe i świetliste dąbrowy. W skali Europy jest to środowisko niemal nieistniejące a jednocześnie niezwykle cenne przyrodniczo. Realizacja projektu pozwoli ocenić, jak wypas zwierząt gospodarskich wpływa na strukturę i bioróżnorodność tych obszarów” – wyjaśnił dr Bah.

„Ustawa o lasach zakazuje w Polsce wypasu zwierząt hodowlanych w środowisku leśnym. Jednakże projekt będzie realizowany na terenie Stacji Badawczej w Popielnie. Las w Popielnie, z uwagi na swój eksperymentalny charakter, stwarza więc taką możliwość” – dodał.

Ponieważ zwierzęta hodowlane wpuszczone zostaną do lasu, gdzie bytują koniki polskie (tabuny żyjące w warunkach wolnościowych – PAP), naukowcy będą mieli też okazję sprawdzić, na ile prymitywne rasy bydła mogą być utrzymywane wraz z innymi gatunkami dzikich zwierząt.

„Badania w skali naszego kraju i Europy będą miały zdecydowanie nowatorski charakter, zarówno pod względem biologicznym, jak i w zakresie zastosowanych innowacyjnych technologii sztucznej inteligencji i wirtualnego ogrodzenia. Tylko w niektórych krajach Europy (np. Holandia) dopuszczony jest wypas bydła w warunkach wolnościowych, realizowany dla celów ochrony przyrody i bioróżnorodności. Realizacja tego wyjątkowo interdyscyplinarnego projektu umożliwiłaby podobny model wypasu również w naszym kraju” – ocenił dr Bah.

Podkreślił, że chów przemysłowy zwierząt budzi w Polsce coraz większy społeczny opór. „Dlatego eksperyment naukowy w Popielnie będzie stwarzał unikalną szansę promocji rodzimych ras bydła, rolnictwa ekologicznego oraz trwałego i zrównoważonego modelu zintegrowanego użytkowania przyrody dzikiej i udomowionej”- wskazał.

Stacja Badawcza PAN w Popielnie została włączona do Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie w 2016 roku. Misją Stacji Badawczej jest ochrona różnorodności biologicznej, między innymi poprzez hodowlę zwierząt ras zachowawczych (koniki polskie, bydło rasy polska czerwona i nizinna czarno-biała), jak również edukacja, promowanie zasad zrównoważonego rozwoju i postaw ekologicznych.

 

Czytaj więcej

EIT Food #FoodScienceClass

IRZiBŻ PAN w Olsztynie już drugi rok z rzędu realizuje międzynarodowy projekt #FoodScienceClass finansowany przez Europejski Instytut Technologii i Innowacji w obszarze żywności (EIT Food). W drugiej edycji projektu bierze udział łącznie 300 uczniów z Izraela, Polski, Belgii i Finlandii. Do udziału w tegorocznej odsłonie projektu w Polsce zaproszono Liceum Ogólnokształcące im. Marii i Georga Dietrichów w Olsztynie oraz Szkołę Podstawową im. Marii Zientary-Malewskiej z Oddziałami Dwujęzycznymi w Dywitach.

Uczniowie wezmą udział w szeregu zajęć, które przybliżą im m.in. zagadnienia produkcji, przetwórstwa i bezpieczeństwa żywności, a także odpowiedzialnych postaw konsumenckich. W ramach realizacji projektu uczniowie będą mieli niepowtarzalną okazję wcielić się w rolę młodych badaczy i pod okiem mentorów – naukowców IRZiBŻ PAN w Olsztynie – zbadać nawyki żywieniowe swoich rówieśników. Jednak EIT Food #FoodScienceClass to nie tylko teoria! Na wrzesień zaplanowano edukacyjne warsztaty dotyczące racjonalnego gospodarowania żywnością i ograniczenia jej marnowania, które odbędą się w Kuźni Społecznej Banku Żywności w Olsztynie, jednego z partnerów projektu. Uczniowie poznają również instytutowe laboratoria, a także spotkają się z przedstawicielem regionalnej firmy spożywczej. Zwieńczeniem działań edukacyjnych będzie opracowanie i wdrożenie kampanii informacyjno-edukacyjnej, a także wymiana doświadczeń i materiałów z innymi klasami partnerskimi. Wszystkie aktywności zaplanowano z uwzględnieniem aktualnych możliwości – część działań odbywa się w formule online, część stacjonarnie, respektując zasady bezpieczeństwa.

Nadrzędnym celem projektu EIT Food #FoodScienceClass jest wzbudzenie w uczniach ciekawości jedzeniem, tematem wydawałoby się bardzo trywialnym, jednak dane WHO nie pozostawiają złudzeń. W 2019 r. w Europie mieliśmy już ponad 38 mln dzieci z nadwagą lub otyłością i to w grupie poniżej 5 roku życia. Wraz z naukowcami staramy się pokazać, że warto wiedzieć więcej na temat tego, co znajduje się na naszym talerzu, a także dokonywać świadomych wyborów żywieniowych już na etapie kompletowania sklepowego koszyka – mówi Justyna Banasiak, koordynatorka EIT Food #FoodScienceClass z ramienia Instytutu.

Projekt #FoodScienceClass jest finansowany przez EIT Food – Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności, która pracuje na rzecz zrównoważonego, zdrowego i godnego zaufania systemu żywnościowego. Partnerami projektu są: TECHNION (Izrael), IRZiBŻ PAN w Olsztynie, Bank Żywności w Olsztynie, EUFIC (Belgia), VTT (Finlandia) i Rikolto (Belgia).

Po więcej informacji zapraszamy do kontaktu z koordynatorką EIT Food #FoodScienceClass z ramienia Instytutu, Justyną Banasiak (j.banasiak@pan.olsztyn.pl).

 

Czytaj więcej

Konkurs na stanowisko technologa

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie zatrudni pracownika na stanowisko technologa.

Kandydat odpowiadać będzie za:

  • Przygotowywanie narzędzi i szkła laboratoryjnego do użycia w pracowni hodowli komórek/tkanek
  • Przygotowywanie płynów laboratoryjnych i mediów hodowlanych,
  • Nadzór nad sprzętem niezbędnym do wykonywania analiz i prowadzenia hodowli komórkowych/tkankowych,
  • Nadzór nad wyposażeniem kontrolno-pomiarowym,
  • Zapewnienie zgodności działań z obowiązującymi instrukcjami,
  • Pomoc w prowadzeniu analiz laboratoryjnych.

Wymagania kwalifikacyjne:

  • Wykształcenie minimum średnie,
  • Mile widziana praktyczna znajomość zagadnień związanych z pracą laboratoryjną,
  • Umiejętność organizacji pracy własnej,
  • Pracowitość, sumienność, dokładność, rzetelność; odpowiedzialność za wykonywane zadania,
  • Komunikatywność i umiejętność pracy w zespole.

Dokumenty aplikacyjne wymagane od kandydatów:

  • CV,
  • List motywacyjny.

Oferujemy:

  • Umowę o pracę poprzedzoną zatrudnieniem na okres próbny,
  • Stabilne zatrudnienie,
  • Przyjazna atmosfera pracy,
  • Pakiet socjalny.

Dokumenty aplikacyjne proszę kierować na adres mailowy: a.blitek@pan.olsztyn.pl.

W curriculum vitae prosimy o umieszczenie klauzuli zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w procesie rekrutacji:

„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w dokumentach aplikacyjnych przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10, w celu realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy95/46/WE)”.

Informujemy,że:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10. Z administratorem można się skontaktować drogą elektroniczną na adres e-mail: instytut@pan.olsztyn.pl lub pisemnie na adres siedziby administratora.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu realizacji obecnego procesu rekrutacji i przechowywane do czasu jej zakończenia.
  3. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści danych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo sprzeciwu, zażądania zaprzestania przetwarzania i przenoszenia danych, jak również prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  4. Dane udostępnione przez Panią/Pana nie będą podlegały profilowaniu ani udostępnieniu podmiotom czy państwom trzecim. Odbiorcami danych mogą być instytucje upoważnione z mocy prawa.
  5. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest dobrowolne.

 

Czytaj więcej

Konkurs na stanowisko doktoranta w projekcie Sonata Bis

Nazwa jednostki:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie

Nazwa stanowiska:

DOKTORANT – STYPENDYSTA w projekcie SONATA BIS NCN pt. „Napięcie elektryczne bariery hydrożelowej: Nowe spojrzenie na potencjał błonowy komórki i jego znaczenie dla wczesnego rozwoju zarodka”, kierowanym przez dr Magdalenę Kowacz. (więcej…)

Czytaj więcej

Joanna Szuszkiewicz i Sylwia Machcińska laureatkami konkursu fotograficznego „Od Nauki do Sztuki: Świat pod Mikroskopem”

Joanna Szuszkiewicz, doktorantka w Zespole Mechanizmów Działania Hormonów, zwyciężyła w konkursie fotograficznym „Od Nauki do Sztuki: Świat pod Mikroskopem”, a Sylwia Machcińska z Zespołu Biologicznych Funkcji Żywności znalazła się w gronie wyróżnionych autorów. Organizatorami konkursu jest Fundacja im. Marcelego Nenckiego Wspierania Nauk Biologicznych i Instytut Biologii Doświadczalnej im. Marcelego Nenckiego PAN.

Celem konkursu „Od Nauki do Sztuki: Świat pod Mikroskopem” jest wyłonienie najciekawszych, intrygujących zdjęć o cechach dzieł sztuki, które powstały w trakcie pracy naukowej z wykorzystaniem narzędzi bio-obrazowania tzn. mikroskopów dowolnego typu. Konkurs kierowany jest do doktorantów polskich uczelni i instytutów PAN.

I nagrodę Jury konkursu otrzymała praca Joanny Szuszkiewicz zatytułowana „Upiór w laboratorium”.

Upior w laboratorium

Opis:

Z półsennej atmosfery ciemnego pokoju do obrazowania mikroskopowego wyrywa nas czasami niespotykany obraz. Struktury komórkowe przybierają przeróżne kształty i wyłącznie od wyobraźni obserwatora zależy co w nich ujrzy. Na zdjęciu widzimy wyznakowany cytoszkielet komórek trofoblastu ludzkiego.

Szczegóły dotyczące techniki znakowania, sprzętu używanego do obrazowania:

Elementy cytoszkieletu (włókna aktynowe) uwidocznione zostały za pomocą falloidyny znakowanej zielonym barwnikiem fluorescencyjnym (AlexaFluor488). Zdjęcie uzyskane zostało za pomocą mikroskopii konfokalnej (Leica). W celu lepszego uwidocznienia struktur dokonano regulacji nasycenia i jasności obrazu.

Praca Sylwii Machcińskiej pt. „Keratynowe wzgórza” otrzymała wyróżnienie Organizatorów konkursu.

keratynowe wzgórza

Opis:

Zdjęcie mikroskopowe przedstawia barwienie immunohistochemiczne keratyny 16 w pourazowej skórze myszy nagich (Foxn1-/-). Brązowy produkt reakcji immunoenzymatycznej jest wskaźnikiem aktywowanych keratynocytów które uległy całkowitej reepitelializacji (odbudowie naskórka) w dniu 5 po zranieniu.

Szczegóły dotyczące techniki znakowania, sprzętu używanego do obrazowania:

Znakowanie immunohistochemiczne z zastosowaniem 3,3′-diaminobenzydyny oraz barwienia kontrastowego hematoksyliną. Zwizualizowano i sfotografowano za pomocą mikroskopu Olympus BX43.

Do konkursu zgłosiło się 54 autorów, którzy nadesłali 56 fotografii.

Skład Jury i pełna lista laureatów tutaj.

 

Czytaj więcej