Dyrektor Instytutu informuje, że konkurs na stanowisko typu post-doc w projekcie NCN OPUS 15 pt. „Badania biologiczne oraz modelowanie matematyczne w celu opisania i przewidywania nowych procesów kontrolujących rozwój, funkcje i atrezję pęcherzyków” został rozstrzygnięty i wybrana została Pani dr Małgorzata Wieteska.
PL

Geny człowieka nie nadążają z adaptacją do współczesnej diety
Funkcjonowanie naszego organizmu jest wynikiem ewolucji Homo sapiens. Zwykle ludzki genom adaptuje się do zmian w środowisku wiele pokoleń, czyli setki do tysięcy lat. Jednak tylko w czasie ostatnich 50 lat życie człowieka, w tym jego dieta, zmieniło się tak radykalnie, że ogół populacji nie zdążył się jeszcze przystosować i nie radzi sobie z problemami związanymi z chorobami wynikającymi ze stylu życia, takimi jak nadwaga i otyłość, cukrzyca czy wysokie ciśnienie krwi.
– Nasz los jest jednak w naszych rękach – epigenetyka w większości zależy od tego, co dobrego (lub złego) robimy dla naszego organizmu. Na występowanie tych chorób wpływa wiele czynników środowiskowych, również nasza dieta, dlatego jeśli tylko będziemy dbali o nasze zdrowie, możemy zminimalizować ryzyko – podkreśla prof. Carsten Carlberg, lider grupy naukowej zajmującej się nutrigenomiką w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
Artykuł na temat nutrigenomiki w kontekście ewolucji ukazał się właśnie w czasopiśmie „Redox Biology”.
DIETA WPŁYWA NA ORGANIZM CZŁOWIEKA BARDZIEJ NIŻ MOŻE SIĘ TO WYDAWAĆ
Żywienie jest niezbędnym elementem życia, ponieważ składa się z cząsteczek, które zaspokajają zapotrzebowanie naszego organizmu na makro- i mikroelementy. Co więcej, niektóre z tych cząsteczek bezpośrednio komunikują się z ludzkim genomem (materiałem genetycznym) i epigenomem (zestawem chemicznych modyfikacji DNA regulujących funkcje genomu). Ta złożona relacja stanowi istotę nutrigenomiki.
Codzienna komunikacja pomiędzy dietą a (epi)genomem moduluje ekspresję genów w narządach metabolicznych, takich jak tkanka tłuszczowa, mięśnie szkieletowe, wątroba i trzustka, a także w mózgu i układzie odpornościowym. Biologia komórkowa i molekularna stojąca za tymi procesami regulacji genów utrzymuje homeostazę ludzkiego organizmu, która zapobiega powstawaniu chorób niezakaźnych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory.
– Od powstania Homo sapiens większość z tych ścieżek komunikacji: składniki odżywcze-geny nie uległa zmianie. Jednak nasz genom doświadczył szeregu ewolucyjnych nacisków, spowodowanych zmianami środowiskowymi m.in. przejściu od łowiecko-zbieraczego stylu życia na rolniczy. Populacje ludzkie odpowiedziały na te wyzwania nie tylko poprzez specyficzne adaptacje antropometryczne, takie jak kolor skóry i wzrost ciała, ale także poprzez zróżnicowanie w spożyciu diety i różną odporność na złożone choroby takie jak nowotwory czy zaburzenia odporności. Dlatego wgląd w zmienność naszego (epi)genomu w kontekście indywidualnego ryzyka rozwoju złożonych chorób, pomaga zrozumieć ewolucyjne podstawy, jak i dlaczego chorujemy – ocenia prof. Carsten Carlberg.
ZA SZYBKIE ZMIANY
Szybkość adaptacji ludzkiego genomu do zmian w środowisku zajmuje zwykle wiele pokoleń, czyli setki do tysięcy lat. – Jednak tylko w czasie ostatnich dwóch pokoleń, czyli w ciągu około 50 lat, styl życia człowieka, w tym jego nawyki żywieniowe, zmieniły się na tyle szybko i radykalnie, że większość z nas nie jest (epi)genetycznie przygotowana na wyzwania związane z „zachodnią” dietą połączoną z siedzącym trybem życia. Obecne fakty mówią bowiem, że nawet 90% z nas zakończy życie z chorobami wynikającymi ze stylu życia, takimi jak zespół metaboliczny (m.in. nadwaga i otyłość, cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi) – wskazuje prof. Carsten Carlberg.
(Epi)genom nie nadąża z adaptacją do współczesnej diety. Dla przykładu: człowiek przez większość czasu żywił się produktami o niskiej zawartości soli. – W związku z tym nasz organizm wypracował sprawny system przyswajania tej soli z naszej diety, który w zamierzchłych czasach był niezbędny, a współcześnie stwarza wiele problemów. Dzisiejsza dieta zawiera dużo soli – jej nadmiar powoduje wysokie ciśnienie krwi, które zabija każdego roku 10 milionów ludzi na całym świecie – podaje naukowiec. Profesor zachęca jednak, by nie zostawać biernym wobec tych wyzwań. – Nie powinniśmy przyjmować tego jako naszego losu, którego nie można odwrócić, ale raczej pracować nad tym, abyśmy nie zapadli na te możliwe do uniknięcia choroby – podsumował prof. Carsten Carlberg.

Nowa nominacja profesorska
Informujemy, że Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda wręczył akty nominacyjne nauczycielom akademickim oraz pracownikom nauki i sztuki. Pani dr hab. n.wet. Marcie Siemieniuch został nadany tytuł profesora nauk rolniczych w dyscyplinie weterynaria.
Pani Profesor składamy serdeczne gratulacje i życzymy dalszych sukcesów w nauce!


Badania nad modyfikacjami białek dr Agnieszki Mostek-Majewskiej na rzecz postępu w hodowli bydła
Badania nad modyfikacjami białek przeprowadzone przez dr Agnieszkę Mostek-Majewską i współautorów umożliwiły lepsze zrozumienie kapacytacji oraz zaburzeń tego procesu w plemnikach zwierząt gospodarskich, w tym buhaja.
Plemniki ssaków, bezpośrednio po ejakulacji, nie są zdolne do zapłodnienia komórki jajowej. Aby mogło dojść do zapłodnienia, plemniki muszą przejść w jajowodzie samicy szereg biochemicznych modyfikacji, dzięki którym staną się zdolne do połączenia z komórką jajową. Proces ten nazywamy kapacytacją.
Zaburzenia procesu „uzdatniania” plemników są jedną z najczęstszych przyczyn idiopatycznej, niezwiązanej z ruchliwością i morfologią plemników, bezpłodności męskiej. Z tego powodu coraz częściej w diagnostyce bezpłodności, oprócz standardowych analiz ruchliwości i morfologii plemników, bada się również wskaźniki kapacytacji.
Wiadomo, że zaburzenia kapacytacji mogą występować również u zwierząt gospodarskich, jednak istnieje niewiele badań opisujących ten problem. Ma to jednak znaczenie dla postępu hodowlanego.
Przeprowadzone przez dr Agnieszkę Mostek-Majewską i współautorów badania nad modyfikacjami białek umożliwiły lepsze zrozumienie kapacytacji oraz zaburzeń tego procesu w plemnikach zwierząt gospodarskich. To z kolei daje nadzieję na opracowanie skutecznych metod wykrywania nieprawidłowości związanych z płodnością i usprawnienie hodowli bydła.
Artykuł „New insights into posttranslational modifications of proteins during bull sperm capacitation” opublikowano w czasopiśmie Cell Communication and Signaling. Przeczytaj całość.
Film przedstawiający najważniejsze wnioski z publikacji:

Krok w kierunku „szczepionki” na alergię na białko jaj
Limfocyty to białe krwinki, które regulują pracę układu odpornościowego. Jeśli się je „doświadczy” np. kontaktem z alergizującym białkiem i przeszczepi do innego organizmu, wówczas taki transfer wzmocni reakcję immunologiczną, a organizm zacznie się lepiej bronić przed tym białkiem.
Takie doświadczenie przeprowadzili naukowcy z naszego Instytutu. Wykazali, że przeszczepione komórki T CD4+, które miały kontakt z białkiem jaja kurzego wzmocniły odpowiedź immunologiczną na nie. Wyniki ukazały się w czasopiśmie „International Journal of Molecular Science” .
– Wyniki naszych badań mogą stanowić krok w stronę opracowania metod leczenia pacjentów z alergią – podkreśla autorka badań dr hab. Dagmara Złotkowska z Zespołu Immunologii i Mikrobiologii Żywności IRZiBŻ PAN w Olsztynie.
JAK POWSTAJE ALERGIA
Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego organizmu na specyficzny związek, jakim jest alergen. Jest to więc rodzaj nadwrażliwości pokarmowej, która powoduje niepożądane reakcje pokarmowe, angażując układ immunologiczny.
W zwalczaniu alergii pokarmowych istotną rolę odgrywają limfocyty T, czyli białe krwinki, regulujące odpowiedź układu immunologicznego. – To grupa komórek specjalizująca się w obronie naszego organizmu przed niepożądanym działaniem potencjalnych alergenów – tłumaczy dr hab. Dagmara Złotkowska.
Gdybyśmy „nauczyli” komórki, jak rozpoznawać i neutralizować konkretne alergizujące białka, można by transferować tych „nauczycieli” (np. w postaci szczepionek) do organizmu alergików, by zminimalizowali jego odpowiedź immunologiczną. – Można to porównać do mechanizmu szczepionki mRNA przeciw COVID-19, gdzie – w dużym uproszczeniu – nie podaje się komórkom wirusa, ale „instrukcję w pigułce”, jak wytwarzać przeciwciała – wskazuje badaczka.

EKSPERYMENTALNY TRANSFER
Zespół z Zespołu Immunologii i Mikrobiologii Żywności IRZiBŻ PAN w Olsztynie skupił się na alergii na białko jaja kurzego i możliwości krzyżowej reaktywności z białkami mięsa kurczaka. Mięso to jest częstym składnikiem współczesnej diety; alergia na nie jest stosunkowo rzadka i występuje niezależnie lub właśnie u osób uczulonych na białko jaj (OVA, czyli owalbumina, to główne białko występujące w białku jaj). Z kolei komórki T CD4+ to specjalne komórki odpornościowe, które rozpoznają alergeny w tym białko OVA.
Eksperyment polegał na przeszczepieniu doświadczonych (czyli tych, które już miały kontakt z OVA) komórek T CD4+ do organizmu zwierzęcia, które wykazywało alergię na OVA i któremu podawano mięso kurcząt. – Okazało się, że taki transfer pomógł poprawić negatywną odpowiedź immunologiczną na OVA, czyli wzmocnił reakcję immunologiczną organizmu na białko OVA, które wcześniej nie było rozpoznawane i zwalczane przez układ odpornościowy. Mówiąc wprost, organizm zaczął się lepiej bronić przed tym białkiem – wskazuje dr hab. Dagmara Złotkowska.
LEK NA ALERGIĘ POKARMOWĄ?
Podejście badaczy z Olsztyna jest nowatorskie i może przyczynić się do opracowania metod leczenia pacjentów z alergią. – Jak dotąd najskuteczniejszym sposobem na leczenie alergii pokarmowej jest metoda diety eliminacyjnej – która eliminuje nie tylko alergeny, ale także te inne białka reagujące krzyżowo. Wątpię, czy w najbliższym czasie znajdziemy „lek” na alergię, ponieważ wciąż wiele czynników i mechanizmów na nią wpływających nie jest jeszcze poznanych. Wyniki naszych badań mogą jednak stanowić krok w stronę opracowania metod leczenia pacjentów z alergią np. poprzez podawanie im „nauczonych” grup komórek, które mogłyby obniżać odpowiedź immunologiczną na dany alergen. Jeszcze wiele lat badań przed nami, ale kierunek wydaje się być obiecujący – podsumowuje badaczka.
Food Tech/Nutrition/Biology PhD Students (2 positions) in OPUS 23 project
Food Tech/Nutrition/Biology PhD Students (2 positions) in OPUS 23 project: „Effect of intestinal microbiota modulation induced by the chicory inulin-type β-fructans on metabolic parameters and biomarkers of the gut-skin axis in chronic skin inflammation”
IF YOU ARE GRADUATING THIS YEAR, THIS OFFER IS FOR YOU!
Recruitment call for the OPUS 23 project entitled „Effect of intestinal microbiota modulation induced by the chicory inulin-type β-fructans on metabolic parameters and biomarkers of the gut-skin axis in chronic skin inflammation” led by dr hab. Urszula Krupa-Kozak at the Institute of Animal Reproduction and Food Research of the Polish Academy of Sciences in Olsztyn, Poland.
Project description:
This interdisciplinary project was designed for 4 year duration. During this period an 8-week nutritional intervention using a prebiotic vs. placebo will be conducted to analyze the supplement influence on the spectrum of parameters starting from the characteristic of intestinal microbiota, through metabolic parameters (oxidative stress parameters, VOCs) till the gut barrier functionality and inflammatory mediators. This study is a placebo-controlled RCT on patients with mild psoriasis as a model of chronic skin inflammation.
PhD student 1 will be involved in tasks related to the analysis of intestinal microbiota profile using 16S rRNA and advanced statistical methods, and analysis of metabolites related to microbiota activity (SCFA) using HPLC. In addition, PhD student will be involved in all other research tasks, starting from the biological material collection (blood, urine, feces, skin), data collection, interpretation, and statistical analysis, and manuscript writing.
PhD student 2 will be involved in tasks related to the determination of the whole gut barrier permeability assessment including the functional assay (multi-sugars absorption test) and the concentration of biomarkers of intestinal barrier functionality, in addition, will be involved in all other research tasks, starting from the biological material collection (blood, urine, feces, skin), data collection, interpretation and statistical analysis, manuscripts preparation.
Application deadline:
- June 30th, 2023 (23:59:59 Warsaw)
How to apply:
- Send your documentation (listed in eligibility criteria section) to: u.krupa-kozak@pan.olsztyn.pl within the deadline (sooner the better).
- Please include „PhD application” in message titile.
Position opening date:
- Position will be open since October 1, 2023.
Requirements for the candidates:
- Higher (second degree) education in the field of biological sciences (biotechnology, biology) or related;
- Knowledge of biochemistry, microbiology, gut characteristics, physiology, and human nutrition;
- Knowledge of modern analytical techniques (chromatographic methods; ELISA, mass spectrometry);
- Good knowledge of English in speech and writing;
- Practical experience in laboratory work and basic molecular biology techniques;
- Good knowledge of the bioinformatic tools;
- Ability to write scientific and/or popular science papers and present results;
- Availability, motivation for scientific work, good organization of work;
- Previous participation in the research projects and scientific manuscript writing will be an additional advantage;
- Highly appreciated scientific enthusiasm!
IF YOU DON’T HAVE YOUR MASTER DIPLOMA YET, BUT YOU ARE SET FOR GRADUATION IN 2023, PLEASE DO APPLY
Conditions of employment:
- Maximum duration of the scholarship: 48 months;
- The amount of the doctoral scholarship: PLN 5000 gross per month;
- The selected candidates must become a participant in the Interdisciplinary Doctoral School of Agricultural Sciences co-run by IRZBŻ PAS in Olsztyn;
- PhD will be realized in the IAR&FR, PAS in cooperation with the Dermatology Clinic of the University of Warmia and Mazury in Olsztyn and the Faculty of Human Nutrition of Warsaw University of Life Sciences;
- We offer full support in assimilation process (help in settlement and living in Poland).
Eligibility criteria:
- Complete application documentation:
- CV containing:
- education path,
- details of the Master’s thesis (title, supervision, date of obtaining/date of defense planned),
- scientific achievements, including scientific publications (if any), trainings, conferences, chapters, articles etc.,
- competences to perform tasks planned in the project (mainly laboratory skills).
- Cover letter,
- Recommendation letter (preferably by Master’s thesis supervisor / mentor / project manager);
- Master’s degree (or planned graduation for 2023);
- Applying before the deadline;
- Consent to the processing of personal data.
In your CV or e-mail message, please include a clause of consent to the processing of personal data by us in the recruitment process:
„I consent to the processing of my personal data contained in the application documents by the Institute of Animal Reproduction and Food Research of the Polish Academy of Sciences in Olsztyn with its registered office at 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10, in order to carry out the recruitment process (in accordance with Article 6(1)(a) of Regulation (EU) 2016/679 of the European Parliament and of the Council of 27 April 2016 on the protection of individuals with regard to the processing of personal data and on the free movement of such data and repealing Directive 95/46/EC).
Selection process:
- Selected candidates will be invited to an on-line interview, to present themselves; candidates will be asked to prepare a presentation regarding their Master thesis and practical methods they were using along the process.
- Candidates evaluated with the highest score will be invited to the 2nd stage interview, which will take place face-to-face or online.
- During the interview, the candidate will be asked to deliver a 10-minute speech, presenting his/her own idea about the implementation of the project for which he/she is applying (based od the project concept).
- The 2nd stage interview will be considered as the recruitment interview to the Interdisciplinary Doctoral School at the Institute of Animal Reproduction and Food Research of the Polish Academy of Sciences in Olsztyn (admission to the doctoral school is a prerequisite for receiving a scholarship).
- Admissions to the doctoral school and the project will be announced on the doctoral school website.
Note: Candidates are entitled to a right of complaint within 14 days from the final results announcement. Complaints (with justification) should be addressed to the Institute’s HR Manager (j.papurzynska@pan.olsztyn.pl). HR Manager is obliged to respond the complaint within 14 working days.
Data processing information
- The administrator of personal data processed as part of the recruitment process is the Institute of Animal Reproduction and Food Research of the Polish Academy of Sciences in Olsztyn, 10-748 Olsztyn, ul. Tuwima 10, phone no. 89 523 46 86, e-mail: instytut@pan.olsztyn.pl.
- Contact with the personal data protection officer is possible at the above-mentioned address.
- The provided personal data will be processed in order to carry out the current recruitment process and kept until its completion on the basis of expressed consent (in accordance with Article 6 (1) (a) of the GDPR).
- You have the right to withdraw consent at any time without affecting the lawfulness of the processing which was carried out on the basis of consent before its withdrawal.
- You have the right to access your personal data, request their rectification or removal. Submitting a request to delete data is tantamount to resignation from participation in the recruitment process. In addition, you have the right to request the restriction of processing in the cases specified in art. 18 GDPR.
- You have the right to lodge a complaint with the President of the Personal Data Protection Office against the unlawful processing of his personal data. This authority will be competent to consider the complaint, provided that the right to file a complaint concerns only the lawfulness of the processing of personal data, and not the recruitment process.
- Your data will not be profiled or made available to entities or third countries. The recipients of the data may be institutions authorized by law.
- Providing your personal data is not obligatory, but it is a necessary condition to participate in the recruitment process.
Konkurs na stanowisko adiunkta w Zespole Biosensorów
Stanowisko: adiunkt
Miejsce pracy: Zespół Bioelektroanalityki
Oczekiwania:
- motywacja do pracy naukowej
- komunikatywność i bardzo dobra organizacja pracy
- umiejętność pracy samodzielnej jak i w zespole
Zadania, w których kandydat miałby uczestniczyć:
- prowadzenie badań związanych z opracowywaniem nowych platform
i systemów analitycznych, które znajdują zastosowanie do konstrukcji (bio)czujników elektrochemicznych do analizy żywności i diagnostyki medycznej
Wymagania wobec kwalifikacji i doświadczenia kandydata:
- stopień doktora w dyscyplinie nauki chemiczne lub biologiczne lub pokrewnych
- znajomość metod elektroanalitycznych analizy, w szczególności woltamperometrycznych
- wiedza i doświadczenie w konstrukcji (bio)czujników elektrochemicznych
- udokumentowany dorobek naukowy
Dodatkowe wymagania:
- dobra znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie
- umiejętność przygotowywania raportów i prezentacji wyników prac naukowych
- odbyty staż naukowy
Warunki pracy:
- praca w dni robocze, z możliwością pracy zadaniowej w przypadku realizacji specyficznych doświadczeń
Perspektywy:
- praca w zespole ukierunkowanym na nowatorskie projekty
- możliwość zdobywania nowych kompetencji i podnoszenia kwalifikacji
- udział w działaniach mających na celu popularyzację nauki
Wymagane dokumenty:
- kopia dyplomu ukończenia studiów wyższych i uzyskania stopnia doktora,
- CV,
- list motywacyjny,
- referencje (jeśli kandydat posiada).
Zgłoszenia na konkurs należy przesłać na adres e-mail: j.papurzynska@pan.olsztyn.pl lub na adres:
Instytut Rozrodu Zwierząt Badań Żywności PAN
Dział Kadr
ul. Tuwima 10
10-748 Olsztyn
Termin składania dokumentów upływa w dniu 15.09.2023 r. o godz. 12.00.
W CV prosimy o umieszczenie klauzuli zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w procesie rekrutacji:
„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w dokumentach aplikacyjnych przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10, w celu realizacji procesu rekrutacji wraz z publikacją na stronie internetowej Instytutu pełnych wyników konkursu.”
Klauzula informacyjna:
- Administratorem danych osobowych przetwarzanych w ramach procesu rekrutacji jest Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10, tel. 89 523 46 86, e-mail: instytut@pan.olsztyn.pl.
- Kontakt z inspektorem ochrony danych osobowych jest możliwy pod w/w adresem.
- Podane dane osobowe przetwarzane będą w celu realizacji obecnego procesu rekrutacji i przechowywane do czasu jego zakończenia na podstawie wyrażonej zgody (zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a RODO).
- Osobie której dane dotyczą przysługuje prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
- Osobie, której dane dotyczą przysługuje prawo dostępu do swoich danych osobowych, żądania ich sprostowania lub usunięcia. Wniesienie żądania usunięcia danych jest równoznaczne z rezygnacją z udziału w procesie niniejszej rekrutacji. Ponadto przysługuje jej prawo do żądania ograniczenia przetwarzania w przypadkach określonych w art. 18 RODO.
- Osobie, której dane dotyczą, przysługuje prawo do wniesienia skargi do prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych na niezgodne z prawem przetwarzanie jej danych osobowych. Organ ten będzie właściwy do rozpatrzenia skargi z tym, że prawo wniesienia skargi dotyczy wyłącznie zgodności z prawem przetwarzania danych osobowych, nie dotyczy zaś przebiegu rekrutacji.
- Dane udostępnione nie będą podlegały profilowaniu ani udostępnieniu podmiotom czy państwom trzecim. Odbiorcami danych mogą być instytucje upoważnione z mocy prawa.
- Podanie danych zawartych w dokumentach rekrutacyjnych nie jest obowiązkowe, jednak jest warunkiem koniecznym do udziału w procesie rekrutacji.
Obrona pracy doktorskiej mgr Natalii Płatosz
DYREKTOR i RADA NAUKOWA Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie mają zaszczyt zaprosić na publiczną obronę rozprawy doktorskiej na stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia:
Mgr Natalii Płatosz
Podsumowanie raportu z realizacji Polityki Otwartego Dostępu

Rok 2022 był czasem, w którym Instytut wyszedł naprzeciw ogólnoświatowym wymaganiom w zakresie otwartego dostępu. Przez ten okres zrealizowano szereg zadań mających na celu wdrożenie Polityki Otwartego Dostępu i wypełnienie jej postanowień.
Prócz wymienionej polityki, opracowano także i wdrożono Politykę Zarządzania Danymi Badawczymi. Z zakresu obu tych dokumentów przeprowadzono szkolenia dla pracowników. Przygotowano także wzór planu zarządzania danymi, który jest dostępny dla pracowników na stronie Research Management Guidance.
W 2022r. pracownicy Instytutu opublikowali łącznie 171 artykułów naukowych oraz przeglądowych, spośród których 113 znalazło się w czasopismach wspierających otwarty dostęp. Tym samym liczba prac opublikowanych w otwartym dostępie stanowiła 66,08% prac opublikowanych ogółem z afiliacją IRZiBŻ PAN.
W tym samym okresie pracownicy otrzymali 21 projektów finansowanych ze źródeł zewnętrznych. 18 z nich jest finansowanych przez Narodowe Centrum Nauki i posiada plany zarządzania danymi, które regulują kwestie otwartego dostępu do publikacji naukowych oraz danych badawczych. 1 projekt jest przeznaczony na wsparcie finansowe czasopisma Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, które jest czasopismem wspierającym otwarty dostęp.
W ramach wdrażania postanowień Polityki udało się pozyskać oraz uruchomić infrastrukturę informatyczną zwiększającą bezpieczeństwo przechowywanych danych. Jej wykorzystanie zostało wpisane do wzoru planu zarządzania danymi badawczymi wykorzystywanego w przygotowywaniu propozycji projektów badawczych.
Udało się także przygotować plan zarządzania danymi badawczymi zgodny z wymaganiami Horyzontu 2020 dla projektu „Welcoming ERA Chair to Centre of excellence in nutrigenomics for optimising health and well-being in the Institute of Animal Reproduction and Food Research, Polish Academy of Sciences”, który był jednym ze wskaźników realizacji projektu. Niniejsza informacja jest podsumowaniem raportu z realizacji Polityki Otwartego Dostępu w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie w 2022 r.

Dr hab. Magdalena Weidner-Glunde i doktorantka Mamata Savanagouder w roli ekspertek w cyklu dokumentalnym „Dorwać wirusa”
„Błędnie postrzegane są jako towarzysz jedynie chłodnych miesięcy (…) Jedne powodują niegroźne infekcje, inne stanowią śmiertelne zagrożenie” – tymi słowami rozpoczyna się cykl dokumentalny „Dorwać wirusa”, w którym przybliżane są osiągnięcia naukowców pracujących na froncie walki z chorobami wirusowymi. W pierwszym odcinku w roli ekspertek wystąpiły dr hab. Magdalena Weidner-Glunde, kierująca w Instytucie Pracownią Mikrobiologii i Wirusologii Molekularnej, oraz Mamata Savanagouder, doktorantka w jej zespole.
Dr hab. Weidner-Glunde mówi między innymi o tym, czym jest wirus i w jakim celu prowadzone są w Instytucie badania nad cytomegalią. Wirus jest taką paczuszką, która ma dotrzeć do komórki i umożliwić tam namnażanie się wirusa. Ta paczuszka z zewnątrz ma otoczkę białkową, tzw. kapsyd, która chroni znajdujący się wewnątrz genom. Po wniknięciu do komórki ten genom jest uwalniany i umożliwia replikację wirusa, namnażanie i tworzenie nowych cząsteczek wirusowych – wyjaśnia w odcinku dr Weidner-Glunde.
Wirus cytomegalii w większości przypadków u osób zdrowych nie wywołuje większych problemów ani mocnych symptomów, ewentualnie symptomy lekkie przeziębieniowe. Staje się problemem, jeżeli infekcja pojawia się u kobiety w ciąży, ponieważ najczęstszym skutkiem jest częściowa bądź całkowita utrata słuchu u płodu, później u noworodka. Dodatkowo problemem jest to, że w wielu przypadkach dzieci rodzą się zdrowe i dopiero po dłuższym czasie tracą słuch – dodaje.
Zachęcamy do obejrzenia pierwszego odcinka cyklu „Dorwać wirusa”.