Nowe granty NCBR na współpracę Instytutu z biznesem

Naukowcy naszego Instytutu w trzech projektach z przyznanym finansowaniem w obszarze współpracy nauki z biznesem w ramach I konkursu NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu.

Głównym celem programu NUTRITECH jest zwiększenie dostępności produktów i rozwiązań w zakresie prawidłowego żywienia w perspektywie do roku 2030 poprzez wdrożenie wyników prac badawczo-rozwojowych, uwzględniając zasady zrównoważonego rozwoju.

Wsparcie w rozwijaniu zdolności do tworzenia i wykorzystywania rozwiązań opartych na wynikach badań naukowych w celu nadania impulsu rozwojowego gospodarce i z korzyścią dla społeczeństwa przyznano trzem projektom, w które zaangażowani są naukowcy naszego Instytutu.

  • Opracowanie innowacyjnych, owocowo-warzywnych produktów prozdrowotnych z kategorii musy, wzbogaconych w składniki bioaktywne o właściwościach antyoksydacyjnych i wspierających mikrobiom.

Partnerzy: TYMBARK–MWS Sp. z o.o., Prolab Sp. z o.o. Sp. Komandytowa, IRZiBŻ PAN

Koordynator merytoryczny z ramienia Instytutu: dr Lidia Markiewicz

Przyznane środki: 4 816 729,48 zł

  • Opracowanie miodów krajowych o podwyższonych właściwościach funkcjonalnych, wzbogaconych o celowane dodatki antyoksydantów pochodzenia naturalnego w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

Partnerzy: Mazurskie Miody Bogdan Piasecki, IRZiBŻ PAN

Koordynator merytoryczny z ramienia Instytutu: dr Małgorzata Starowicz

Przyznane środki: 5 556 913,12 zł

  • Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej żywności funkcjonalnej ukierunkowanej na profilaktykę chorób dietozależnych

Partnerzy: Laboratorium Galenowe Olsztyn Sp. z o. o., IRZiBŻ PAN

Koordynatorzy merytoryczni z ramienia Instytutu: dr Bartosz Fotschki, dr hab. inż. Wiesław Wiczkowski

Przyznane środki: 2 900 617,66 zł

Czytaj więcej

Naukowcy badają mechanizm długotrwałej infekcji płodu wirusem cytomegalii

Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie badają mechanizm długotrwałej infekcji płodu wirusem cytomegalii. Wirus ten dla osób zdrowych jest zazwyczaj niegroźny. Problem pojawia się u pacjentów z obniżoną odpornością, a także u kobiet w ciąży, ponieważ przenika on przez łożysko i może powodować poważne choroby wrodzone.

– Badamy molekularne podstawy ustalania długotrwałej infekcji wirusem cytomegalii w komórkach neuralnych. Mamy nadzieję poznać czynniki odpowiedzialne za utrzymywanie się wirusa w komórkach nerwowych, a co za tym idzie – zidentyfikować przyczyny obserwowanych uszkodzeń układu nerwowego związanych z chorobą wrodzoną wywołaną przez wirus cytomegalii – podkreśla dr hab. Magdalena Weidner-Glunde, kierownik badań i kierownik Pracowni Mikrobiologii i Wirusologii Molekularnej IRZiBŻ PAN w Olsztynie.

UŚPIONY WIRUS

Infekcja ludzkim wirusem cytomegalii (HCMV– human cytomegalovirus) jest bardzo powszechna, w Polsce ponad 80 proc. społeczeństwa jest nim zainfekowana. Pierwotne zakażenie u zdrowych ludzi jest zazwyczaj bezobjawowe lub przybiera symptomy lekkiego przeziębienia, jednak u pacjentów z niedoborem odporności, np. po transplantacji (gdy odporność celowo jest obniżana, aby nie doszło do odrzucenia transplantu) bądź chorych na AIDS, może spowodować poważną chorobę.

– HCMV jest też przyczyną chorób wrodzonych, ponieważ wirus ten jest w stanie przeniknąć z krwiobiegu infekowanej matki przez łożysko do płodu. Choroba, będąca skutkiem wrodzonego zakażenia cytomegalią, związana jest z zakażeniem centralnego układu nerwowego i co za tym idzie, z uszkodzeniami sensoryczno-nerwowymi. Symptomy związane z chorobą wrodzoną wywołaną przez HCMV mogą obejmować utratę słuchu, uszkodzenie wzroku bądź nawet upośledzenie umysłowe – wyjaśnia badaczka.

Wirusy z rodziny herpeswirusów (to m.in. wirus opryszczki czy ospy wietrznej), raz wniknąwszy do naszego organizmu pozostają w nim do końca naszego życia. Odpowiedź naszego układu odpornościowego na ich obecność – czyli m.in. przeciwciała – można wykryć w badaniach laboratoryjnych krwi. Pozwalają nam one również stwierdzić, czy u danej osoby infekcja jest w danej chwili aktywna czy też utajona.

Cykl życiowy herpeswirusów obejmuje bowiem dwie fazy: latentną (uśpioną), z której wirus sporadycznie „budzi się” przechodząc w fazę aktywną (lityczną). – W fazie litycznej wirus aktywnie namnaża się produkując dużą liczbę nowych cząsteczek wirusowych. Natomiast w latencji synteza białek wirusa jest ograniczona do minimum, nie ma też produkcji nowych cząstek wirusowych, co uniemożliwia efektywne wykrywanie infekcji przez nasz układ odpornościowy – wyjaśnia Magdalena Weidner-Glunde.

HCMV posiada genom kolisty (episom), który w czasie utajonej infekcji ma zdolność przyczepiania się do chromosomów gospodarza i w ten sposób zapewnia długotrwałość infekcji. – U innych herpeswirusów wiadomo, jakie białko jest odpowiedzialne za to wiązanie się genomu wirusa do chromosomów. W przypadku cytomegalii jeszcze tego nie wiemy. W naszych badaniach sprawdzamy, czy białko wirusowe IE1 bierze udział w wiązaniu się genomu do chromosomów i czy tym samym – warunkuje przetrwanie wirusa. Analiza funkcji tego białka pozwoli nam poznać i zrozumieć, jak możliwe jest przetrwanie genomu wirusa cytomegalii w komórce przez tak długi czas – wskazuje Magdalena Weidner-Glunde.

POZNAĆ RÓŻNICE W TYPACH KOMÓREK

Cząsteczki wirusa cytomegalii mają odmienne właściwości w zakresie infekcji oraz namnażania się w różnych typach komórek. Dotąd badano wirus cytomegalii w fazie latentnej głównie w krwiotwórczych komórkach macierzystych (z których mogą powstać np. krwinki czerwone). Niedawno wykazano, że długotrwała infekcja HCMV może mieć miejsce również w komórkach prekursorów neuralnych (z których później powstają np. neurony). Długotrwała infekcja w tych komórkach może być odpowiedzialna za uszkodzenia sensoryczno-nerwowe będące symptomami choroby wrodzonej wywołanej przez HCMV.

Naukowcy z Olsztyna zajmują się również porównaniem mechanizmu długotrwałej infekcji wirusa w obu tych typach komórek, aby poznać różnice i zrozumieć, jak wirus cytomegalii rozregulowuje funkcjonowanie różnych typów komórek.

– W przypadku aktywnej fazy zakażenia wirusem podawane są leki hamujące replikację wirusa. Wciąż nie ma jednak leków na fazę latentną, które pomogłyby się go po prostu pozbyć. Wyniki naszych badań będą więc mogły przyczynić się nie tylko do zrozumienia patogenezy wrodzonych infekcji cytomegalii, ale również pomóc w opracowaniu nowych terapii – podsumowuje naukowczyni. Badania – pod kierownictwem dr hab. Magdaleny Weidner-Glunde – są prowadzone w ramach projektu pt. „Badanie mechanizmów wrodzonej infekcji wirusem cytomegalii – replikacji, rozprzestrzeniania się oraz ustalania latencji”, finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki kwotą ponad 3 mln zł. Projekt ma się zakończyć w maju 2024 r.

Czytaj więcej

Pożegnanie

Autor: Magdalena Wiśniewska – Krasińska

Z głębokim smutkiem przyjęliśmy wiadomość, że 13 lipca 2023 roku zmarł prof. Leslie Paul Kozak, wybitny biochemik, pracownik naszego Instytutu w latach 2011-2016.

Urodzony w Kanadzie, Prof. Leslie Kozak przyjechał do Polski po 45 latach pracy badawczej w Stanach Zjednoczonych. Doktorat z biochemii uzyskał na Uniwersytecie Notre Dame w stanie Indiana. Jako adiunkt w Laboratorium Jackson w Bar Harbor Maine rozpoczął niezależne badania nad zagadnieniami otyłości, termogenezy i brązowej tkanki tłuszczowej. W Pennington Biomedical Research Center w Baton Rouge kontynuował badania nad rolą termogenezy w terapii chorób dietozależnych, w tym cukrzycy typu 2 i otyłości.

Prof. Kozak został zatrudniony w naszym Instytucie jako wybitnej klasy specjalista w ramach projektu REFRESH, finansowego w akcji Widening 7. Programu Ramowego UE.  Jako laureat grantu WELCOME Fundacji na rzecz Nauki Polskiej stworzył w Instytucie nowe laboratorium i powołał grupę naukową zajmującą się badaniem termogenezy w aspekcie mechanizmów genetycznych regulujących powstawanie brązowej tkanki tłuszczowej.  Autor ponad 200 publikacji w światowych czasopismach w tym w Nature, Nature Medicine.

Za osiągnięcia badawcze w czasie pracy w Instytucie, w 2015 roku otrzymał Medal „Zasłużony dla Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN”. Prof. Leslie Kozak pozostanie w naszej pamięci jako wybitny naukowiec, oddany mentor młodego pokolenia badaczy i życzliwy wszystkim kolega.

Czytaj więcej

Konkurs na stanowisko technologa w Zespole Ochrony Bioróżnorodności w Popielnie

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności zatrudni technologa w Zespole Ochrony Bioróżnorodności w Popielnie

Wymiar etatu:

  • pełny etat

Wymagania kwalifikacyjne kandydata:

  • stopień inżyniera lub/i licencjat lub/i tytuł magistra nauk rolniczych, biologicznych, weterynaryjnych, chemicznych lub pokrewnych,
  • wiedza z zakresu pracy biurowej i obsługi pakietu MS Office,
  • znajomość podstaw pracy laboratoryjnej,
  • praktyczna umiejętność prowadzenia samochodu osobowego (kategoria B, co najmniej 1 rok),
  • znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie w stopniu komunikatywnym,
  • kursy, szkolenia i praktyczne umiejętności związane z pracą laboratoryjną oraz przy zwierzętach będą dodatkowym atutem.

Oczekiwania:

  • wykonywanie podstawowych czynności laboratoryjnych,
  • obsługa administracyjna w jednostce (raporty, zamówienia, ewidencja),
  • pobieranie materiału badawczego w terenie,
  • komunikatywność i dobra organizacja pracy.

Wymagane dokumenty:

  • kopia dyplomu ukończenia studiów wyższych (licencjat lub/i inżynier lub/i magister),
  • CV.

Aplikacje należy składać na adres Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN Tuwima 10, 10-748 Olsztyn lub na adres e-mail: j.papurzynska@pan.olsztyn.pl.

W CV prosimy o umieszczenie klauzuli zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w procesie rekrutacji:

„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w dokumentach aplikacyjnych przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10, w celu realizacji procesu rekrutacji wraz z publikacją na stronie internetowej Instytutu pełnych wyników konkursu.”

Klauzula informacyjna:

  1. Administratorem danych osobowych przetwarzanych w ramach procesu rekrutacji jest Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10, tel. 89 523 46 86,
    e-mail: instytut@pan.olsztyn.pl.
  2. Kontakt z inspektorem ochrony danych osobowych jest możliwy pod w/w adresem.
  3. Podane dane osobowe przetwarzane będą w celu realizacji obecnego procesu rekrutacji i przechowywane do czasu jego zakończenia na podstawie wyrażonej zgody (zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a RODO).
  4. Osobie której dane dotyczą przysługuje prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Osobie, której dane dotyczą przysługuje prawo dostępu do swoich danych osobowych, żądania ich sprostowania lub usunięcia. Wniesienie żądania usunięcia danych jest równoznaczne z rezygnacją z udziału w procesie niniejszej rekrutacji. Ponadto przysługuje jej prawo do żądania ograniczenia przetwarzania w przypadkach określonych w art. 18 RODO.
  6. Osobie, której dane dotyczą, przysługuje prawo do wniesienia skargi do prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych na niezgodne z prawem przetwarzanie jej danych osobowych. Organ ten będzie właściwy do rozpatrzenia skargi z tym, że prawo wniesienia skargi dotyczy wyłącznie zgodności z prawem przetwarzania danych osobowych, nie dotyczy zaś przebiegu rekrutacji.
  7. Dane udostępnione nie będą podlegały profilowaniu ani udostępnieniu podmiotom czy państwom trzecim. Odbiorcami danych mogą być instytucje upoważnione z mocy prawa.
  8. Podanie danych zawartych w dokumentach rekrutacyjnych nie jest obowiązkowe, jednak jest warunkiem koniecznym do udziału w procesie rekrutacji.

Czytaj więcej

Kiełki soczewicy bogatsze w naturalne przeciwutleniacze niż same nasiona

Soczewica to cenne źródło związków fenolowych, które w ludzkim organizmie pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy. Naukowiec z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przypomina, że największa ich zawartość jest w kiełkach.

– W kiełkach uzyskanych z nasion soczewicy zawartość związków fenolowych jest wyraźnie wyższa od tej, jaką znajdujemy w nasionach. Warto też pamiętać, że zmniejszać zawartość fenoli w soczewicy mogą procesy termiczne, dlatego nie należy gotować nasion zbyt długo – podkreśla prof. Ryszard Amarowicz, kierownik Zespołu Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności IRZiBŻ PAN w Olsztynie.

Prof. Ryszard Amarowicz (wraz z prof. Ronaldem Peggiem z Uniwersytetu w Athens w Georgii w USA) opublikował w czasopiśmie „Current Pharmaceutical Design” artykuł przeglądowy, zbierający najnowszą wiedzę naukową dotyczącą soczewicy jako źródła związków fenolowych.

WARTOŚCIOWA ROŚLINA STRĄCZKOWA

Soczewica jest cennym źródłem białka, które charakteryzuje się zbilansowanym składem aminokwasowym, lepszym w porównaniu do zbóż. – Nasiona soczewicy w diecie człowieka zapewniają wysoką podaż niektórych witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Zawarte są w nich także oligosacharydy, które wykazują właściwości prebiotyczne, czyli korzystnie wpływają na mikroflorę ludzkiego przewodu pokarmowego. Nasiona soczewicy to dla nas również ważne źródło związków fenolowych – wyjaśnia prof. Ryszard Amarowicz, który bada zawartość składników odżywczych i związków biologicznie aktywnych w surowcach roślinnych oraz w żywności.

Związki fenolowe wykazują aktywność przeciwutleniającą i zdolność do hamowania rozwoju drobnoustrojów.
– W organizmie człowieka pełnią funkcję naturalnych przeciwutleniaczy – są zdolne do unieczynnienia wolnych rodników (związanych z etiologią wielu chorób cywilizacyjnych), a także do hamowania utleniania cholesterolu w lipoproteinach o niskiej gęstości (LDL), dlatego mogą nas „bronić” przed miażdżycą. Fenole hamują również aktywność enzymów trawiennych, amylazy i lipazy; możemy mówić zatem o ich aktywności antydiabetycznej oraz wskazywać na możliwości stosowania ich przy zapobieganiu/leczeniu otyłości – wskazuje naukowiec.

IM MNIEJ GOTOWANIA, TYM LEPIEJ

Wspomniany artykuł przeglądowy przedstawia soczewicę jako bogate źródło związków fenolowych, chemiczną stronę tych związków, ich właściwości biologiczne oraz wpływ, jaki mogą na nie wywoływać procesy technologiczne.

Naukowcy przypomnieli, że na zawartość fenoli wpływa przetwarzanie surowej soczewicy w postaci gotowania, kiełkowania i fermentacji.

– Procesy termiczne zmniejszają zwartość związków fenolowych w soczewicy (związki te mogą być albo utleniane, albo przechodzić do wody podczas moczenia nasion lub ich gotowania). Stąd praktyczna rada: nie gotujmy nasion zbyt długo. Starajmy się też wykorzystać wodę po ich ugotowaniu, ponieważ z pewnością zawiera ona związki fenolowe – mówi prof. Ryszard Amarowicz.

Na zawartość fenoli w soczewicy wpływa również jej odmianowość, zabiegi agrotechniczne np. wielkość nawożenia, warunki klimatyczne w kraju, skąd roślina pochodzi. – W moich badaniach stwierdziliśmy na przykład, że soczewica zielona i czerwona różnią się pod względem profilu związków fenolowych i potencjału przeciwutleniającego. Ekstrakt z zielonej soczewicy w porównaniu do ekstraktu z czerwonej soczewicy był bogatszy w związki fenolowe, a jego aktywność przeciwutleniająca była wyższa – wskazuje badacz.

DZIAŁANIE CYTOTOKSYCZNE

W publikacji opisano również kilka pozytywnych działań biologicznych ekstraktów z soczewicy na hodowlę komórkową i w badaniach na zwierzętach.

– Stosując badania na liniach komórkowych stwierdzono, ze uzyskane z nasion soczewicy ekstrakty bogate w związki fenolowe działają cytotoksycznie w odniesieniu do wielu komórek nowotworowych. Można tu wymienić komórki nowotworów okrężnicy, żołądka, wątroby i nerek – podaje badacz.

Eksperymentalnie wykazano również ochronne działanie ekstraktu z czarnej soczewicy wobec DNA, jak i potwierdzono przeciwzapalne działanie związków fenolowych obecnych w ekstraktach z nasion soczewicy. Z kolei ekstrakt z czerwonej soczewicy podany szczurom przeciwdziałał stresowi oksydacyjnemu w organizmie zwierząt, co potwierdzały wyniki analizy kilku parametrów biochemicznych.

– Uwzględnienie soczewicy w diecie korzystnie wpływa na nasz sposób odżywiania, a tym samym działa prozdrowotnie w wielu kwestiach – podsumowuje prof. Ryszard Amarowicz.

Czytaj więcej

Konkurs na stanowisko technologa w Zespole Mechanizmów Działania Hormonów

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności zatrudni technologa w Zespole Mechanizmów Działania Hormonów

Warunki zatrudnienia:

  • umowa na czas określony – na czas zastępstwa.

Kandydat odpowiadać będzie za:

  • Przygotowywanie narzędzi i szkła laboratoryjnego do użycia w pracowni hodowli komórek/tkanek,
  • Przygotowywanie płynów laboratoryjnych i mediów hodowlanych,
  • Nadzór nad sprzętem niezbędnym do wykonywania analiz i prowadzenia hodowli komórkowych/tkankowych,
  • Nadzór nad wyposażeniem kontrolno-pomiarowym,
  • Zapewnienie zgodności działań z obowiązującymi instrukcjami,
  • Pomoc w prowadzeniu analiz laboratoryjnych.

Oczekiwania wobec kandydata:

  • Wykształcenie minimum średnie,
  • Praktyczna znajomość zagadnień związanych z pracą laboratoryjną mile widziana,
  • Umiejętność organizacji pracy własnej,
  • Pracowitość, sumienność, dokładność, rzetelność; odpowiedzialność za wykonywane zadania,
  • Komunikatywność i umiejętność pracy w zespole.

Termin nadsyłania zgłoszeń do 31.07.2023 do godz. 15.00 na adres Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN Tuwima 10; 10-748 Olsztyn lub mailem e-mail: j.papurzynska@pan.olsztyn.pl.

W CV prosimy o umieszczenie klauzuli zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w procesie rekrutacji:

„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w dokumentach aplikacyjnych przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10, w celu realizacji procesu rekrutacji wraz z publikacją na stronie internetowej Instytutu pełnych wyników konkursu.”

Klauzula informacyjna:

  1. Administratorem danych osobowych przetwarzanych w ramach procesu rekrutacji jest Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10, tel. 89 523 46 86,
    e-mail: instytut@pan.olsztyn.pl.
  2. Kontakt z inspektorem ochrony danych osobowych jest możliwy pod w/w adresem.
  3. Podane dane osobowe przetwarzane będą w celu realizacji obecnego procesu rekrutacji i przechowywane do czasu jego zakończenia na podstawie wyrażonej zgody (zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a RODO).
  4. Osobie której dane dotyczą przysługuje prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Osobie, której dane dotyczą przysługuje prawo dostępu do swoich danych osobowych, żądania ich sprostowania lub usunięcia. Wniesienie żądania usunięcia danych jest równoznaczne z rezygnacją z udziału w procesie niniejszej rekrutacji. Ponadto przysługuje jej prawo do żądania ograniczenia przetwarzania w przypadkach określonych w art. 18 RODO.
  6. Osobie, której dane dotyczą, przysługuje prawo do wniesienia skargi do prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych na niezgodne z prawem przetwarzanie jej danych osobowych. Organ ten będzie właściwy do rozpatrzenia skargi z tym, że prawo wniesienia skargi dotyczy wyłącznie zgodności z prawem przetwarzania danych osobowych, nie dotyczy zaś przebiegu rekrutacji.
  7. Dane udostępnione nie będą podlegały profilowaniu ani udostępnieniu podmiotom czy państwom trzecim. Odbiorcami danych mogą być instytucje upoważnione z mocy prawa.
  8. Podanie danych zawartych w dokumentach rekrutacyjnych nie jest obowiązkowe, jednak jest warunkiem koniecznym do udziału w procesie rekrutacji.

Czytaj więcej

Warsztaty w laboratoriach

W ramach warsztatów EIT Food “InformPack” około 50 uczniów z olsztyńskich szkół ponadpodstawowych odwiedziło laboratoria zlokalizowane w Oddziale Nauk o Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN. Młodzi adepci nauki wysłuchali wykładu na temat odpowiedzialnego postępowania z opakowaniami po żywności, który wygłosiła dr Joanna Fotschki, a następnie wzięli udział w eksperymentach przygotowanych przez badaczy pracujących na co dzień w Zespole Biosensorów i Laboratorium Mikrobiologii. Tam mieli okazję przyjrzeć się roli opakowań żywności w zapewnianiu bezpieczeństwa produktów spożywczych. Uczniowie wzięli też udział w warsztatach i interaktywnej grze, dzięki którym mogli sprawdzić jak radzą sobie z prawidłową segregacją opakowań po żywności.

Czytaj więcej

Spotkanie edukacyjne „Dieta ketogeniczna a zdrowie” – relacja

Na czym polega dieta ketogeniczna i czy warto ją stosować? Odpowiedzi na to pytanie szukaliśmy podczas pierwszego spotkania edukacyjnego realizowanego w ramach projektu ERA Chairs WELCOME2. Naukowcy z naszego Instytutu zaprosili do wspólnej dyskusji przedstawicieli środowiska akademickiego, edukacji, polityki lokalnej, innowacji, ochrony zdrowia, ale także osoby prywatne, zainteresowanymi dietą ketogeniczną w kontekście korzyści zdrowotnych.

Dr Natalia Drabińska z Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN wyjaśniła wszystkie kluczowe aspekty tej obecnie bardzo popularnej diety i przedstawiła prowadzony przez siebie projekt NCN: „KETO-MINOX: Wpływ izokalorycznej, redukcyjnej diety ketogenicznej na metabolizm, stan zapalny, wybrane parametry odżywienia i stres oksydacyjny kobiet z nadwagą i otyłością”. Zobacz prezentację

Dr Piotr Kaczyński z Zespołu Mechanizmów Działania Hormonów IRZiBŻ PAN przedstawił fakty i najnowsze badania dotyczące diety ketogenicznej i procesów rozrodczych człowieka, szczególnie w odniesieniu do problemów z płodnością. Zobacz prezentację

Dr Aleksandra Kocot z Uniwersytetu Gdańskiego wygłosiła wykład na temat wpływu diety ketogenicznej na wyniki w sporcie.

Oliwia Czerniewska z firmy BeKeto opowiedziała o produktach opracowanych dla urozmaicenia diety keto, a także szczegółowo wyjaśniła, jak (w razie potrzeby i wskazań) suplementować się podczas stosowania ketogenicznego menu. Zobacz prezentację

Dr Marianna Raczyk z zespołu WELCOME2 wyjaśniła, na czym polega nutrigenomika i jak nasza dieta wpływa na różne procesy zachodzące w organizmie. Zobacz prezentację

Spotkanie zwieńczono panelem dyskusyjnym, podczas którego uczestnicy spotkania mogli podzielić się swoimi pytaniami i wątpliwościami. Do ekspertów dołączyła dr hab. n. med. Elżbieta Jarocka-Cyrta, prof. UWM.

Czytaj więcej

Nowy CiteScore kwartalnika PJFNS

Wydawany w Instytucie od 1992 roku kwartalnik Polish Journal of Food and Nutrition Sciences z nowym wskaźnikiem cytowalności – w najnowszym rankingu bazy SCOPUS kwartalnik Polish Journal of Food and Nutrition Sciences uzyskał CiteScore2022 = 4,7 oraz SNIP2022 = 0,849.

W czasopiśmie publikowane są oryginalne prace z zakresu nauki o żywności i żywieniu, promujące w świecie dokonania polskich ośrodków naukowych oraz propagujące współpracę międzynarodową przez publikowanie prac zagranicznych autorów.

Nad poziomem naukowym czasopisma czuwa grono wybitnych naukowców krajowych i zagranicznych z redaktor naczelną dr hab. Magdaleną Karamać i mgr Joanną Molgą, sekretarzem redakcji.

Wydawcy i redakcja składają podziękowania wszystkim, którzy przyczynili się do wspólnego sukcesu!

Odwiedź stronę kwartalnika.

Czytaj więcej