Nabór na środowiskowe studia doktoranckie – edycja II
Dowiedz Się Więcej…
Wyniki rekrutacji na środowiskowe studia doktoranckie na lata 2016/2019
Dowiedz Się Więcej…
PL
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie oferuje 4-letnie dzienne studia doktoranckie. Słuchacze studiów są włączeni w realizację kierunków badawczych aktualnie rozwijanych w obu oddziałach Instytutu. Należą do nich między innymi: molekularne, biochemiczne i fizjologiczne podstawy rozrodu zwierząt domowych i ryb, biotechnika i biotechnologia rozrodu, właściwości biochemiczne i immunochemiczne glikoprotein żywności, fitozwiązki o istotnym znaczeniu dla zdrowia konsumentów, zastosowanie metod in vivo w ocenie biologicznych właściwości i bezpieczeństwa żywności.
Studia doktoranckie trwają cztery lata, są bezpłatne i mają charakter stacjonarny. Studia przygotowują do uzyskania stopnia doktora nauk rolniczych w zakresie zootechniki (Oddział Biologii Rozrodu) lub technologii żywności (Oddział Nauk o Żywności), zgodnie z posiadanymi uprawnieniami. W programie studiów jest zaplanowany cykl wykładów i seminariów. Głównym ich celem jest umożliwienie efektywnej realizacji zadań badawczych, a także podniesienie kwalifikacji słuchaczy i ich wyposażenie w aktualną interdyscyplinarną wiedzę dotyczącą nauk biologicznych i chemicznych. Wykłady są realizowane zarówno przez specjalistów zatrudnionych w Instytucie, jak i w innych renomowanych placówkach naukowych.
Kadry: mgr Joanna Papurzyńska;
tel. + 48 89 523 46 31; e-mail: j.papurzynska@pan.olsztyn.pl
Kierownik Studium: dr hab. Aneta Andronowska, prof. nadzw.
tel. +48 89 539 31 20; e-mail: a.andronowska@pan.olsztyn.pl
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie rozpoczął swoją działalność w 1988 roku. Obecnie posiada status Krajowego Naukowego Ośrodka Wiodącego (KNOW) oraz wiodącą pozycję wśród jednostek naukowych w Polsce, doceniany zarówno na arenie krajowej jak i europejskiej w obszarze nauk rolniczych, leśnych, weterynaryjnych i w szeroko definiowanych naukach o życiu. Instytut jest członkiem międzynarodowej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze Żywności – EIT Food, skupiającej uniwersytety i ośrodki badawcze z czołowych pozycji rankingów naukowych oraz największe potęgi biznesowe. Interdyscyplinarny zespół pracowników Instytutu prowadzi badania podstawowe i stosowane w zakresie:
Działalność badawcza i wdrożeniowa Instytutu prowadzona jest w trzynastu zespołach: Mechanizmów Działania Hormonów, Immunologii i Patologii Rozrodu, Fizjologii i Toksykologii Rozrodu, Lokalnych Regulacji Fizjologicznych, Biologii Gamet i Zarodka, Biosensorów, Immunologii i Mikrobiologii Żywności, Biologicznych Funkcji Żywności, Chemii i Biodynamiki Żywności, Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności, Profilaktyki Chorób Metabolicznych, Biologii i Patologii Rozrodu Człowieka, Ochrony Bioróżnorodności przy wsparciu metodycznym pięciu specjalistycznych laboratoriów: Biologii Molekularnej, In Vitro, Mikrobiologii, Sensoryki, Zwierzętarni; wyposażonych w nowoczesną aparaturę badawczą pozyskaną w większości w ramach projektów strukturalnych Unii Europejskiej.
IRZiBŻ prowadzi szeroką współpracę naukową z wiodącymi ośrodkami badawczymi na całym świecie. Odbywa się ona poprzez zawiązywanie sieci partnerskich, inicjowanie wspólnych projektów badawczych, zawieranie umów dwustronnych i organizację konferencji o zasięgu międzynarodowym. Ponadto, od wielu lat Instytut szczyci się statusem europejskich i krajowych Centrów Doskonałości: międzynarodowego – Centre of Excellence for Knowledge Transfer, Research and Education in Food and Health for Central and Eastern Europe (CENEXFOOD) i krajowego – Centrum Doskonałości: Biotechnika i biotechnologia w kreowaniu nowych strategii kontroli rozrodu oraz ochrony zdrowia ludzi i zwierząt (BIOANIREP).
Komisja Europejska uznała działalność badawczą Instytutu za kluczową w zwiększaniu potencjału naukowego i socjoekonomicznego Polski Wschodniej, wspierając jego udział w wielu międzynarodowych programach UE (m.in. 7PR, HORYZONT 2020, Akcje Marii Curie), umożliwiając rozwijanie relacji z wiodącymi jednostkami naukowymi, rekrutację wybitnych badaczy oraz wzmocnienie integracji z Europejską Przestrzenią Badawczą.
Instytut posiada uprawnienia do nadawania stopnia doktora i doktora habilitowanego w dziedzinie nauk rolniczych: technologii żywności i żywienia oraz zootechniki. Szkolenie młodej kadry naukowej stanowi istotną część misji Instytutu, umożliwiając studentom II i III stopnia zdobywanie interdyscyplinarnej wiedzy i uniwersalnych umiejętności, kluczowych w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach B+R. Młodzi adepci nauki uczestniczą w badaniach prowadzonych w Instytucie, odbywając staże i szkolenia naukowe w ramach współpracy z wiodącymi ośrodkami badawczymi w całej Europie, Japonii, Izraelu, USA i Chinach. Ponadto, umożliwia się im realizację własnych projektów badawczych, gwarantując dostęp do know-how i nowoczesnego zaplecza badawczego.
Jednym ze strategicznych celów Instytut jest przełożenie wyników badań na rozwiązania i innowacje istotne z punktu widzenia partnerów przemysłowych, przy jednoczesnym zachowaniu spójności priorytetów badawczych z socjoekonomicznymi potrzebami kraju i regionu. W ramach platformy wymiany wiedzy i doświadczeń Instytut dostarcza indywidualne rozwiązania z zakresu medycyny, weterynarii, hodowli zwierząt i technologii żywności, oferując najwyższej jakości ekspertyzy, szkolenia i analizy wraz z dostępem do specjalistów i nowoczesnej aparatury badawczej.
Instytut jest wydawcą dwóch międzynarodowych czasopism naukowych: Polish Food and Nutrition Sciences oraz Reproductive Biology indeksowanych w bazie JCR.