TRAFOON – Traditional Food Network to improve the transfer of knowledge for innovation

Okres realizacji: 2013-2016

Źródło finansowania: w ramach 7.PR UE

Koordynator PAN Olsztyn: prof. dr hab. Ryszard Amarowicz

www.trafoon.eu

W Unii Europejskiej, mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa w sektorze spożywczym poddawane są coraz większej presji w związku z otwarciem rynków, wzrostem zapotrzebowania na powtarzalne i konkurencyjne cenowo produkty spożywcze, rosnącym znaczeniem dużych detalistów oraz prowadzenia działalności zgodnej z krajowymi regulacjami.

Takie ciągle zwiększone oczekiwania zagrażają wielu tradycyjnym wyrobom jak i technikom przetwarzania, które jeszcze dziś są dostępne. Produkcja żywności z lokalnych surowców, przy użyciu ponad stuletnich receptury oraz metod są fundamentem tożsamości kulturowej europejskich regionów. W ośrodkach miejskich, grup konsumentów coraz częściej domagają się tradycyjnych, lokalnych produktów żywnościowych zwykle produkowanych w warunkach ekologicznych. Ma to związek z problemami wywołanym przez przemysłowych producentów żywności masowej oraz niejasnościami związanymi z żywnością opartą o GMO, które mocno nadszarpnęły zaufanie publiczne. Aby przetrwać ekonomicznie i uczestniczyć w nowoczesnym rynku konsumentów mali producenci wytwarzający tradycyjną żywność muszą rozszerzać swoje umiejętności, zarówno w zakresie rozwoju biznesu, technik produkcyjnych poprzez przestrzeganie obowiązujących przepisów dochodząc do promowania żywieniowych i pro-zdrowotnych aspektów związanych ze swoimi produktami.

W celu wspierania takich małych przedsiębiorstw, projekt TRAFOON rozpoczął w listopadzie 2013 roku tworzenie sieci transferu wiedzy, ze szczególnym uwzględnieniem produktów zbożowych, rybnych, przetworów z warzyw i/lub grzybów oraz przetworów owocowych, wspierających producentów żywności tradycyjnej.

Sieć TRAFOON stawia sobie za cel łączenie naukowców, ośrodki transferu wiedzy i stowarzyszenia w 14 krajach Europy w celu wspierania zrównoważonego rozwoju i przedsiębiorczości w sektorze żywności tradycyjnej z korzyścią dla regionów Europy i europejskiego konsumenta.

traditional-food-a-culinary-trip-through-europe-isbn-s tn_wiedza_i_zycie_pan_w_biznesie bonding_tradition_with_innovation

TRADITIONAL FOOD:
A CULINARY TRIP
THROUGH EUROPE

PRACA NAUKOWCÓW
ZAOWOCUJE W BIZNESIE

Bonding tradition
with innovation –
successful strategies
in food chain value

Czytaj więcej

Wydawnictwa

W Instytucie wydawane jest czasopismo o zasięgu międzynarodowym – Polish Journal of Food and Nutrition Sciences (od roku 1991).

Jest to kwartalnik, w którym publikowane są w języku angielskim oryginalne prace z zakresu nauki o żywności i żywieniu, promującym w świecie dokonania polskich ośrodków naukowych oraz propagującym współpracę międzynarodową poprzez publikowanie prac zagranicznych autorów. Nad poziomem naukowym czasopisma czuwa grono wybitnych naukowców krajowych i zagranicznych z redaktor naczelną dr hab. Magdaleną Karamać i mgr Joanną Molgą, sekretarzem redakcji.

Ponadto, Instytut jest także współwydawcą wraz z Towarzystwem Biologii Rozrodu kwartalnika Reproductive Biology powołanym do życia przez Towarzystwo w 2001 roku. W czasopiśmie tym publikowane są (w języku angielskim) prace z zakresu rozrodu zwierząt. Spektrum tematyczne czasopisma jest bardzo szerokie i obejmuje takie dziedziny rozrodu, jak: fizjologia, endokrynologia, immunologia, biologia molekularna, receptory, hodowla zwierząt, andrologia, embriologia, niepłodność, rozród wspomagany i zapobieganie ciąży. Czasopismo publikuje prace autorów zagranicznych, a także promuje osiągnięcia polskich ośrodków naukowych. W składzie redakcyjnym znajdują się najwybitniejsi specjaliści z zakresu rozrodu człowieka i zwierząt. Redaktorem naczelnym jest obecnie Prof. dr hab. Nafis Ahmed Rahman z Uniwersytetu w Turku (Finlandia).

Czytaj więcej

Aktualności

III Sympozjum KNOW

W dniach 23-27 września 2019r. w Guzowym Piecu k. Olsztyna odbędzie się Sesja Sprawozdawcza ZSD ...
Dowiedz Się Więcej…

​Sympozjum KNOW

W​ dniach 18 - 20 czerwca 2018r. w Domu Pracy Twórczej PAN w Wierzbie odbędzie ...
Dowiedz Się Więcej…

Nabór wniosków na realizację polsko-japońskich projektów badawczych

Biuro KNOW przy IRZiBŻ PAN ogłasza nabór na projekty badawcze realizowane we współpracy z partnerami ...
Dowiedz Się Więcej…

Konkurs wewnętrzny na wyjazdy długoterminowe

Rada Programowa KNOW powołana przy Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN ogłasza konkurs wewnętrzny ...
Dowiedz Się Więcej…

Inauguracja Zintegrowanej Szkoły Doktoranckiej KNOW

45 doktorantów z Polski, w tym 9 doktorantów z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności ...
Dowiedz Się Więcej…

Wyniki rekrutacji na środowiskowe studia doktoranckie KNOW – III edycja

W dniu 24.08.2016 r. odbyły się rozmowy rekrutacyjne na środowiskowe studia doktoranckie w IRZiBŻ PAN ...
Dowiedz Się Więcej…

Nabór na środowiskowe studia doktoranckie – edycja III

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie ogłasza 3 nabór kandydatów ...
Dowiedz Się Więcej…

Konkurs na stypendia naukowe dla doktorantów Zintegrowanej Szkoły Doktoranckiej projektu KNOW

Centralne Biuro KNOW Konsorcjum Naukowego "Zdrowe Zwierzę – Bezpieczna Żywność" prowadzi konkurs na stypendia naukowe ...
Dowiedz Się Więcej…

Czytaj więcej

Konkursy na stanowiska naukowe

Adiunkt w Zespole Ochrony Bioróżnorodności

Dyrektor Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie ogłasza nabór na stanowisko: Adiunkt w Zespole Ochrony ...
Dowiedz Się Więcej…

2023 Call for PhD students in Nutrigenomics at IAR&FR PAS, Poland

The Institute of Animal Reproduction and Food Research of Polish Academy of Sciences in Olsztyn, Poland is looking for three ...
Dowiedz Się Więcej…

2023 Call for a position of a Postdoc in Nutrigenomics at IAR&FR PAS, Poland

The Institute of Animal Reproduction and Food Research of Polish Academy of Sciences in Olsztyn, Poland is looking for two ...
Dowiedz Się Więcej…

Czytaj więcej