PL
TRAFOON – Traditional Food Network to improve the transfer of knowledge for innovation
Okres realizacji: 2013-2016
Źródło finansowania: w ramach 7.PR UE
Koordynator PAN Olsztyn: prof. dr hab. Ryszard Amarowicz
www.trafoon.eu
W Unii Europejskiej, mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa w sektorze spożywczym poddawane są coraz większej presji w związku z otwarciem rynków, wzrostem zapotrzebowania na powtarzalne i konkurencyjne cenowo produkty spożywcze, rosnącym znaczeniem dużych detalistów oraz prowadzenia działalności zgodnej z krajowymi regulacjami.
Takie ciągle zwiększone oczekiwania zagrażają wielu tradycyjnym wyrobom jak i technikom przetwarzania, które jeszcze dziś są dostępne. Produkcja żywności z lokalnych surowców, przy użyciu ponad stuletnich receptury oraz metod są fundamentem tożsamości kulturowej europejskich regionów. W ośrodkach miejskich, grup konsumentów coraz częściej domagają się tradycyjnych, lokalnych produktów żywnościowych zwykle produkowanych w warunkach ekologicznych. Ma to związek z problemami wywołanym przez przemysłowych producentów żywności masowej oraz niejasnościami związanymi z żywnością opartą o GMO, które mocno nadszarpnęły zaufanie publiczne. Aby przetrwać ekonomicznie i uczestniczyć w nowoczesnym rynku konsumentów mali producenci wytwarzający tradycyjną żywność muszą rozszerzać swoje umiejętności, zarówno w zakresie rozwoju biznesu, technik produkcyjnych poprzez przestrzeganie obowiązujących przepisów dochodząc do promowania żywieniowych i pro-zdrowotnych aspektów związanych ze swoimi produktami.
W celu wspierania takich małych przedsiębiorstw, projekt TRAFOON rozpoczął w listopadzie 2013 roku tworzenie sieci transferu wiedzy, ze szczególnym uwzględnieniem produktów zbożowych, rybnych, przetworów z warzyw i/lub grzybów oraz przetworów owocowych, wspierających producentów żywności tradycyjnej.
Sieć TRAFOON stawia sobie za cel łączenie naukowców, ośrodki transferu wiedzy i stowarzyszenia w 14 krajach Europy w celu wspierania zrównoważonego rozwoju i przedsiębiorczości w sektorze żywności tradycyjnej z korzyścią dla regionów Europy i europejskiego konsumenta.
![]() |
![]() |
![]() |
TRADITIONAL FOOD:
|
PRACA NAUKOWCÓW
|
Bonding tradition
|
Wydawnictwa
W Instytucie wydawane jest czasopismo o zasięgu międzynarodowym – Polish Journal of Food and Nutrition Sciences (od roku 1991).
Jest to kwartalnik, w którym publikowane są w języku angielskim oryginalne prace z zakresu nauki o żywności i żywieniu, promującym w świecie dokonania polskich ośrodków naukowych oraz propagującym współpracę międzynarodową poprzez publikowanie prac zagranicznych autorów. Nad poziomem naukowym czasopisma czuwa grono wybitnych naukowców krajowych i zagranicznych z redaktor naczelną dr hab. Magdaleną Karamać i mgr Joanną Molgą, sekretarzem redakcji.
Ponadto, Instytut jest także współwydawcą wraz z Towarzystwem Biologii Rozrodu kwartalnika Reproductive Biology powołanym do życia przez Towarzystwo w 2001 roku. W czasopiśmie tym publikowane są (w języku angielskim) prace z zakresu rozrodu zwierząt. Spektrum tematyczne czasopisma jest bardzo szerokie i obejmuje takie dziedziny rozrodu, jak: fizjologia, endokrynologia, immunologia, biologia molekularna, receptory, hodowla zwierząt, andrologia, embriologia, niepłodność, rozród wspomagany i zapobieganie ciąży. Czasopismo publikuje prace autorów zagranicznych, a także promuje osiągnięcia polskich ośrodków naukowych. W składzie redakcyjnym znajdują się najwybitniejsi specjaliści z zakresu rozrodu człowieka i zwierząt. Redaktorem naczelnym jest obecnie Prof. dr hab. Nafis Ahmed Rahman z Uniwersytetu w Turku (Finlandia).
Aktualności
III Sympozjum KNOW
Dowiedz Się Więcej…
Sympozjum KNOW
Dowiedz Się Więcej…
Nabór wniosków na realizację polsko-japońskich projektów badawczych
Dowiedz Się Więcej…
Konkurs wewnętrzny na wyjazdy długoterminowe
Dowiedz Się Więcej…
Inauguracja Zintegrowanej Szkoły Doktoranckiej KNOW
Dowiedz Się Więcej…
Wyniki rekrutacji na środowiskowe studia doktoranckie KNOW – III edycja
Dowiedz Się Więcej…
Nabór na środowiskowe studia doktoranckie – edycja III
Dowiedz Się Więcej…
Konkurs na stypendia naukowe dla doktorantów Zintegrowanej Szkoły Doktoranckiej projektu KNOW
Dowiedz Się Więcej…
Konkursy na stanowiska naukowe
Adiunkt w Zespole Ochrony Bioróżnorodności
Dowiedz Się Więcej…
2023 Call for PhD students in Nutrigenomics at IAR&FR PAS, Poland
Dowiedz Się Więcej…
2023 Call for a position of a Postdoc in Nutrigenomics at IAR&FR PAS, Poland
Dowiedz Się Więcej…