Zasady postępowania konkursowego przy zatrudnianiu na stanowisku profesora nadzwyczajnego w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie

§ 1.

  1. Na stanowisku profesora nadzwyczajnego (PAN) zatrudnia się osobę, która posiada co najmniej stopień naukowy doktora habilitowanego, a ponadto:
    1. jest lub była promotorem co najmniej jednego przewodu doktorskiego,
    2. od czasu uzyskania stopnia doktora habilitowanego legitymuje się istotnymi osiągnięciami naukowymi, w  tym  oryginalnymi pracami naukowymi opublikowanymi  w czasopismach ujętych  w bazie Web of Sciences (WoS),
    3. kierowała lub kieruje co najmniej trzema projektami badawczymi finansowanymi ze źródeł zewnętrznych,
    4. jest aktywnym popularyzatorem nauki i uczestniczy w życiu naukowym i organizacyjnym środowiska akademickiego i zawodowego.
  2. Dyrektor Instytutu w porozumieniu z kierownikiem jednostki organizacyjnej, w której ma być zatrudniony profesor nadzwyczajny, może określić dodatkowe wymagania niż określone w ust. 1. oraz dodatkowe warunki konkursu, jakie musi spełnić osoba kandydująca.
  3. Z inicjatywą utworzenia stanowiska profesora nadzwyczajnego może wystąpić zastępca dyrektora ds. naukowych lub kierownik jednostki organizacyjnej Instytutu.
  4. Postępowanie kwalifikacyjne przebiega według następującej procedury:
    1. kierownik jednostki organizacyjnej składa wniosek do dyrektora Instytutu w sprawie:
      • utworzenia stanowiska profesora nadzwyczajnego, pozytywnie zaopiniowany przez
      • dyrektora Instytutu ds. naukowych,
    2. ogłoszenie konkursu przez dyrektora Instytutu,
    3. powołanie komisji konkursowej przez dyrektora Instytutu. Zasady pracy komisji określa § 2,
    4. przeprowadzenie i rozstrzygnięcie konkursu przez komisję,
    5. decyzja dyrektora Instytutu.

§ 2.

Zasady pracy Komisji:

  1. W skład komisji wchodzi od pięciu do siedmiu osób:
    1. zastępca dyrektora Instytutu ds. naukowych,
    2. przewodniczący Komisji Rady Naukowej Instytutu ds. nauki, rozwoju kadry i oceny pracowników naukowych,
    3. kierownik jednostki organizacyjnej wnioskujący o ustanowienie stanowiska profesora nadzwyczajnego,
    4. co najmniej jeden profesor tytularny zatrudniony w Instytucie, specjalista w dziedzinie naukowej lub pokrewnej, w której ma być ustanowione stanowisko profesora nadzwyczajnego,
    5. co najmniej jeden profesor tytularny niezatrudniony w Instytucie, specjalista w dziedzinie, w której ma być ustanowione stanowisko profesora nadzwyczajnego.
  2. Obradom i pracom komisji przewodniczy zastępca dyrektora ds. naukowych.
  3. Po zapoznaniu się z dokumentacją złożoną przez osoby kandydujące komisja wstępnie ocenia ich dorobek i decyduje o dalszych etapach postępowania. W przypadku pozytywnej oceny, komisja wybiera jeden z trzech 25 min wykładów monograficznych i ustala termin zebrania naukowego Instytutu, na którym osoba kandydująca przedstawia wykład.
  4. Po wykładzie monograficznym komisja wyznacza termin rozmowy kwalifikacyjnej dotyczącej planów badawczych, dydaktycznych i organizacyjnych osoby kandydującej oraz opiniuje kandydaturę w trybie głosowania tajnego.
  5. Komisja sporządza protokół i przedstawia wraz z wnioskami dyrektorowi Instytutu.
  6. Dyrektor podejmuje decyzję o zatrudnieniu.

§ 3.

Przystępując do konkursu na stanowisko profesora nadzwyczajnego, osoba kandydująca składa w sekretariacie Instytutu następujące dokumenty w wersji drukowanej i na nośniku elektronicznym:

  1. podanie,
  2. odpis dokumentu potwierdzającego nadanie stopnia naukowego doktora habilitowanego lub tytułu naukowego profesora,
  3. zestawienie dorobku naukowego (preferowana forma – Tabela),
  4. wykaz publikacji (za okres przed i po uzyskaniu stopnia naukowego doktora habilitowanego),
  5. życiorys wraz autoreferatem naukowym oraz listą indywidualnych osiągnięć naukowych,
  6. plany badawcze krótkoterminowe (3 lata) oraz zarys planów badawczych długoterminowych (10 lat),
  7. tytuły i konspekt 3 wykładów monograficznych spełniających wymogi wykładu dla studentów III stopnia kształcenia wyższego (Studia Doktoranckie) w zakresie dziedziny określonej w konkursie.

Osoby spoza Instytutu składają dodatkowo:

  1. kwestionariusz osobowy z 2 zdjęciami;
  2. opinię dyrektora naczelnego lub rektora (albo przełożonego) z ostatniego miejsca pracy.

§ 4.

Informacja o osiągnięciach naukowych, dydaktycznych i organizacyjnych (Autoreferat) osoby kandydującej na stanowisko profesora nadzwyczajnego (o objętości do 15 stron) powinna zawierać:

  1. Ogólne informacje:
    1. imię i nazwisko,
    2. tytuł i stopień naukowy,
    3. data i miejsce urodzenia,
    4. rok ukończenia studiów wyższych, uczelnia,
    5. rok uzyskania stopnia naukowego doktora, instytucja naukowa,
    6. rok uzyskania stopnia naukowego doktora habilitowanego,
    7. rok uzyskania tytułu naukowego profesora (gdy zachodzi taka okoliczność),
    8. data zatrudnienia w jednostce naukowej, nazwa jednostki organizacyjnej,
    9. data zatrudnienia na stanowisku adiunkta.
  2. Syntetyczny opis dotychczasowych prac badawczych i najważniejszych indywidualnych osiągnięć naukowych.
  3. Syntetyczny opis planów badawczych: krótkoterminowych (3 lata) i zarys planów długoterminowych (10 lat).
  4. Działalność naukowo-badawcza:
    1. liczba publikacji, w tym po uzyskaniu stopnia naukowego doktora habilitowanego,
    2. liczba cytowań bez autocytowań wg. WoS oraz indeks Hirscha bez autocytowań wg bazy SCOPUS,
    3. wykaz najważniejszych prac, po uzyskaniu stopnia doktora habilitowanego,
    4. wykaz projektów badawczych, finansowanych ze źródeł zewnętrznych, w których osoba kandydująca pełniła bądź pełni funkcję kierownika,
    5. działalność w zakresie upowszechniania osiągnięć naukowych, współpraca z regionem, itp. (maksymalnie do 5 pozycji),
    6. współpraca naukowa z zagranicą (forma, zakres, osiągnięcia),
    7. liczba opracowanych recenzji prac naukowych dla czasopism naukowych.
  5. Wyjazdy zagraniczne (kraj, instytucja, cel wyjazdu, okres trwania):
    1. staże naukowe, wykłady, projekty, misje,
    2. czynny udział w konferencjach –  dane dotyczące wykładów na zaproszenie, referatów i doniesień ustnych, członkostwa w radach programowych i organizacyjnych, przewodniczenia sesji, itp..
  6. Działalność dydaktyczna – poprzednie i  aktualnie prowadzone wykłady, ćwiczenia, seminaria, w tym w języku obcym.
  7. Osiągnięcia w kształceniu kadry naukowej:
    1. wykaz wypromowanych magistrów, doktorów lub otwartych przewodów doktorskich,
    2. liczba opracowanych recenzji prac doktorskich i habilitacyjnych.
  8. Działalność organizacyjna:
    1. organizacja konferencji naukowych, sympozjów,
    2. udział w pracach organizacyjnych w miejscu zatrudnienia,
    3. udział w kolegiach redakcyjnych polskich lub zagranicznych czasopism naukowych,
    4. funkcje pełnione z wyboru w towarzystwach i organizacjach naukowych – krajowych i zagranicznych,
    5. udział w radach naukowych,
    6. inne formy działalności organizacyjnej.
  9. Nagrody i wyróżnienia o randze krajowej i międzynarodowej (rok otrzymania).
  10. Inne ważne informacje nieuwzględnione w ust. 2–9.

Czytaj więcej

Regionalne Centrum Badań i Transferu Wiedzy „ŻYWNOŚĆ DLA ZDROWIA” – Etap II

Inwestycja w aparaturę badawczą tworzącą powiązania kooperacyjne pomiędzy jednostką naukowo-badawczą a przedsiębiorstwami – etap II” będzie realizowany przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie w terminie od 19.01.2012 do 31.12.2013 roku.

Celem projektu jest rozbudowa zaplecza badawczego, będąca kontynuacją działań rozpoczętych w ramach I etapu i umożliwiająca prowadzenie zaawansowanych jakościowo badań naukowo-wdrożeniowych dla przemysłu, co przyczyni się w istotny sposób do rozwoju sektora produkcji żywności wysokiej jakości w regionie Warmii i Mazur i sprzyjać będzie profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak: alergie pokarmowe, otyłość czy cukrzyca.

Realizacja projektu zakłada dalszą modernizację trzech wysoko-specjalistycznych laboratoriów: metabolomiki, zwierzętarni i mikrobiologii, co umożliwi świadczenie nowych usług B+R i tworzenie powiązań kooperacyjnych pomiędzy Instytutem, a przedsiębiorstwami branży rolno-spożywczej regionu, opartych na dyfuzji innowacji.

W ramach Projektu planowany jest zakup 19 nowoczesnych jednostek wyposażenia badawczo-rozwojowego, m.in.:

Spektrometr masowy z analizatorem typu potrójny kwadrupol, analizatorem czasu przelotu i systemem UPLC – umożliwiający badania pełnego spektrum metabolitów (metabolom) obecnych w dowolnym układzie (w żywności, organizmie, tkance czy komórce roślinnej, zwierzęcej lub ludzkiej). Zakup tego systemu pozwoli m. in. na:

  • prowadzenie badań ukierunkowanych na wyznaczenie biomarkerów spożycia żywności pochodzenia roślinnego oraz zdrowia i stanów chorobowych człowieka, co ma kapitalne znaczenie dla profilaktyki chorób cywilizacyjnych;
  • możliwość określenia zmian składników surowca w trakcie jego przetwarzania w procesie technologicznym, co zagwarantuje otrzymanie produktu o pożądanym z punktu widzenia zdrowia konsumenta składzie i właściwościach.

Laboratorium Mikrobiologiczne zostanie wyposażone w stanowisko do pracy z mikroorganizmami w kontrolowanej atmosferze gazów (N2, CO2 i H2), które umożliwi pracę z drobnoustrojami ściśle beztlenowymi i jest jedynym uznanym rozwiązaniem technicznym niezbędnym do kompleksowych badań interakcji mikroflory jelitowej i żywności. Planowane wyposażenie umożliwi prowadzenie zaawansowanych badań w zakresie profilowania populacji bakterii przewodu pokarmowego. Możliwość pracy w warunkach ściśle beztlenowych stworzy w Instytucie warunki do prowadzenia badań umożliwiających równoczesne monitorowanie profilu wzrostu i aktywności metabolicznej szerokiej gamy mikroorganizmów tlenowych, mikroaerofilnych i ściśle beztlenowych, co jest rozwiązaniem unikatowym w skali regionu, a nawet kraju.

Rozbudowanie istniejącego w Instytucie systemu elektroforetycznego rozdziału produktu PCR w gradiencie denaturującympozwoli na rozszerzenie oferowanych już usług bazujących na metodzie łańcuchowej reakcji polimerazy i następującej po niej elektroforezy w gradiencie czynników denaturujących (PCR-DGGE). Jako uznana metoda służąca do jakościowego profilowania złożonych populacji bakteryjnych (np. przewodu pokarmowego, produktów spożywczych, gleby i ścieków) może być wykorzystana w badaniach prowadzonych dla ośrodków przemysłowych, m.in. do:

  • monitorowania dynamiki zmian w składzie bakteryjnym w czasie procesu technologicznego lub przechowywania (istotne dla oceny jakości, stabilności i trwałości produktu);
  • oceny bioróżnorodności mieszanych populacji bakteryjnych, np. w naturalnie fermentowanych produktach;
  • oceny wpływu suplementacji produktu fermentowanego wybranym szczepem bakteryjnym (ważne dla określenia równowagi i stabilności mikrobiologicznej nowych produktów);
  • oceny wpływu różnych czynników (np. składników diety, dodatków do pasz, suplementacji probiotykami lub probiotykami) na profil jakościowy bakterii jelitowych człowieka i zwierząt hodowlanych.

Nowoczesne elementy wyposażenia Zwierzętarni  – dadzą możliwość prowadzenia testów biologicznych spełniających najwyższe standardy jakościowe i jednocześnie pozwolą utrzymać wysoki reżim higieniczny. Proponowane systemy zapewnią jednorodne, powtarzalne i wolne od zanieczyszczeń środowisko bytowania dla zwierząt doświadczalnych, przez co możliwe będzie wyeliminowanie oddziaływania wpływu czynników zewnętrznych. Nowoczesne; wyposażenie przyczyni się do poprawy efektywności i jakość wykonywanych testów żywieniowych, immunologicznych i innych analiz, które dają m.in. możliwość:

  • określenia wartości współczynników strawności i/lub retencji składników pokarmowych;
  • wyznaczenia aktywność enzymów występujących w treści pokarmowej;
  • określenia składu, równowagi i aktywności fizjologicznej mikroflory jelitowej;
  • opisania stan i aktywność fizjologicznej jelita;
  • badania wpływu składników pokarmowych (w tym alergenów) na układ immunologiczny.

Realizacja inwestycji planowanej w Projekcie, wzmocni i w pełni włączy potencjał naukowo-badawczy Instytutu w procesy kształtowania konkurencyjnej gospodarki opartej na wiedzy.

Czytaj więcej

Regionalne Centrum Badań i Transferu Wiedzy „ŻYWNOŚĆ DLA ZDROWIA”

Założenia:

W ostatnich latach w Europie obserwuje się rosnące zainteresowanie zastosowaniem innowacyjnych operacji jednostkowych w technologii żywności i preparatów prozdrowotnych. Również podmioty z sektora rolno-spożywczego woj. war-maz. maja ogromne szanse, aby zając czołowa pozycje na rynku żywności nowego typu tj. żywności funkcjonalnej, która ma naukowo udokumentowany korzystny wpływ na zdrowie konsumenta i jest poszukiwana przez konsumentów. Niestety przedsiębiorstwa sektora rolno-spożywczego nie dysponują odpowiednią infrastrukturą do prowadzenia badań w zakresie rozwijania nowych produktów tego typu i tylko około 3% z nich w skali regionu, posiada działy B+R lub ma podpisane stałe umowy o współpracy z placówkami naukowo-badawczymi.

Cel projektu:

Wsparcie tworzenia i rozwoju powiazania kooperacyjnego miedzy Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badan Żywności PAN w Olsztynie a przedsiębiorstwami sektora rolno-spożywczego celem prowadzenia badan nad opracowaniem nowych produktów o cechach funkcjonalnych i pro-zdrowotnych oraz ich komercjalizacji w ramach Regionalnego Centrum Badan i Transferu Wiedzy „ŻYWNOŚĆ DLA ZDROWIA” (etap I i etap II projektu).

Planowanie działania:

Rozbudowa trzech wysoko-specjalistycznych laboratoriów:  1) metabolomiki, 2) zwierzętarni i 3) mikrobiologii, tak aby mogły ono stanowić zaplecze naukowo-badawcze dla tworzenia innowacji i rozwoju stałej współpracy pomiędzy naukowcami Instytutu a przedsiębiorstwami z branży rolno-spożywczej regionu Warmii i Mazur. Infrastruktura badawcza w ramach laboratoriów umożliwi świadczenie usług dla przemysłu w zakresie:

  1. szybkiej, precyzyjnej, czułej, wiarygodnej i powtarzalnej analizie związków obecnych w próbach biologicznych;
  2. wykorzystywania referencyjnych metod różnicowania molekularnego szczepów bakterii oraz analizowania funkcjonalności i bezpieczeństwa surowców i produktów żywnościowych;
  3. prowadzenia oceny aktywności biologicznej składników pokarmowych istotnych z punku widzenia profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

 Oferta badawcza dla przemysłu:

  • ocena jakości żywności, tworzenie modeli do badań mikrobiologicznych i żywieniowych;
  • określanie związków biologicznie aktywnych w żywności;
  • śledzenie zmian w składzie tych substancji podczas przeprowadzanych procesów technologicznych;
  • biodostępności prozdrowotnych składników żywności.

Począwszy od 2012r. przewiduje się organizację serii spotkań informacyjnych dla zainteresowanych korzystaniem z nowoczesnych laboratoriów, przedsiębiorców i pracowników branży rolno-spożywczej z terenu całego województwa.

Dane kontaktowe:

Czytaj więcej

Pracownia Proteomiki

Pracownia została utworzona w ramach projektu pt.: „Wyposażenie i modernizacja zintegrowanych laboratoriów naukowo-badawczych Centrum Doskonałości BIOANIREP” finansowanego z środków Unii Europejskiej.

Profil jednostki

Zadaniem Zintegrowanej Pracowni Proteomiki jest włączenie analiz proteomicznych do wyjaśnienia biochemicznych i molekularnych procesów przebiegających w komórkach układu rozrodczego samicy i samca. Pracownia będzie realizowała projekty ukierunkowane na identyfikacje kluczowych substancji białkowych oraz ich modyfikacji potranslacyjnych w fizjologicznych procesach regulujących rozród oraz w warunkach zaburzonej homeostazy organizmu, co powinno być pomocne w opracowywaniu i doskonaleniu nowych metod biotechnik sterowania rozrodem. Utworzenie Pracowni umożliwi integrację prac nad preparatyką białek, ich charakterystyką oraz analizą proteomiczną.

W skład Pracowni wchodzą trzy stanowiska robocze:

  • stanowisko robocze do preparatyki biomolekuł,
  • stanowisko robocze do analizy proteomicznej białek,
  • stanowisko robocze do analityki białek identyfikowanych proteomicznie.

Czytaj więcej

Oferta szkoleniowo-badawcza

Laboratorium Sensoryczne oferuje przeprowadzanie analiz sensorycznych żywności oraz szkolenia sensoryczne w zakresie teoretycznym i praktycznym:

  1. Selekcje, szkolenie i monitorowanie zespołu oceniającego.
  2. Metody różnicowe oraz statystyczną interpretację wyników.
  3. Metody ilościowe oraz statystyczną interpretację wyników.
  4. Metody sensorycznej analizy opisowej oraz statystyczną interpretację wyników.

Stronom zainteresowanym oferujemy pomoc w zorganizowaniu nowoczesnego, skomputeryzowanego laboratorium.

Metody statystyczne stosowane do interpretacji wyników badań:

  1. Analiza wariancji ( jednoczynnikowa i wieloczynnikowa);
  2. Analiza regresji  (prosta i wielokrotna);
  3. Analiza składowych głównych (Principal Component Analysis – PCA);
  4. Analiza skupień;
  5. Metoda cząstkowych najmniejszych kwadratów (Partial Least Square Regression – PLS);
  6. Przygotowanie mapy preferencji na bazie analitycznych wyników sensorycznych i ocen konsumenckich- preference mapping;

Szkolenia prowadzone są w nowoczesnej Pracowni Analizy Sensorycznej spełniającej wymagania normy PN-EN ISO 8589:2010, wyposażonej w 12 indywidualnych stanowisk. Skomputeryzowany system sensoryczny (FIZZ, Biosystemes, Francja) wykorzystywany jest do realizacji szkoleń, badań oraz opracowywania wyników.

Czas trwania szkolenia:

W zależności od tematyki szkolenie trwa od 1 do 3 dni.

Liczba uczestników:

Minimalna ilość uczestników 6 osób, maksymalna 12.

Miejsce szkolenia:

Laboratorium Sensoryczne
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
10-747 Olsztyn
ul. Tuwima 10

Uczestnicy szkolenia po jego odbyciu otrzymują zaświadczenie o ukończeniu szkolenia wystawione przez Laboratorium Sensoryczne Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Czytaj więcej

Oferowane metody i analizy

Obecnie duży nacisk położony jest na usługowy charakter Laboratorium Sensorycznego. W ramach tej działalności oferujemy szkolenia sensoryczne obejmujące wykłady, praktyczną część laboratoryjną oraz weryfikację wrażliwości sensorycznej. Tematyka szkoleń dotyczy selekcji i monitorowania zespołu oceniającego (wybrani oceniający, eksperci), oraz analitycznych i konsumenckich metod sensorycznych. Szczególną uwagę zwracamy na systemowe podejście do ocen sensorycznych (identyfikacja problemu, plan i realizacja eksperymentu) i statystyczną interpretację wyników.

Czytaj więcej

Wykaz aparatury

Laboratorium posiada pracownię ocen sensorycznych spełniającą wymagania normy PN-EN ISO 8589:2010, wyposażoną w 12 indywidualnych stanowisk oraz wyszkolony panel sensoryczny.  Dysponuje skomputeryzowanym systemem planowania i realizacji ocen sensorycznych przy zastosowaniu różnych metod oraz oprogramowaniem umożliwiającym statystyczną analizę uzyskanych wyników i ich graficzną prezentację.

Czytaj więcej