Alergie pokarmowe pod lupą

Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego na czynniki zawarte w pożywieniu, które dla zdrowych osób są nieszkodliwe. Objawy alergii najczęściej zaobserwujemy w obrębie układu pokarmowego, oddechowego, skóry, a także ogólnoustrojowo, np. w przypadku groźnego dla życia wstrząsu anafilaktycznego.

Infografikę przygotowała dr Joanna Fotschki z Zespołu Immunologii i Mikrobiologii Żywności IRZiBŻ PAN.

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Czytaj więcej

Alergeny pod lupą

Czy wiesz, że producenci żywności i właściciele gastronomii mają obowiązek informować o 14 alergenach, które możemy znaleźć w ich produktach i potrawach? Do produktów najczęściej zawierających alergeny należą m.in.: zboża, orzechy, seler, jaja, mleko, ryby, mięczaki czy soja.

Infografikę przygotowała dr Joanna Fotschki z Zespołu Immunologii i Mikrobiologii Żywności IRZiBŻ PAN.

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Czytaj więcej

Rekrutacja 2020

Na podstawie art. 200 Ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2018, poz. 1668 z późn. zm.) oraz na podstawie art. 291 ustawy z dnia 3 lipca 2018 r. Przepisy wprowadzające ustawę –Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. 2018 poz. 1669 z późn. zm.) oraz Umowy z dnia 16 marca 2020 r. o utworzeniu szkoły doktorskiej pn. „Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych” zawartej pomiędzy: Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk (IRZiBŻ PAN) w Olsztynie, Państwowym Instytutem Weterynaryjnym – Państwowym Instytutem Badawczym (PIWet-PIB)w Puławach oraz Instytutem Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk (IA PAN) w Lublinie oraz Zasad Rekrutacji do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych

Dyrektor Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej ogłasza:

rekrutację do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych w dyscyplinach naukowych: zootechnika i rybactwo, technologia żywności i żywienie, weterynaria, rolnictwo i ogrodnictwo,

zgodnie z przyjętymi limitami:

Jednostka Dyscyplina Limit
IRZiBZ PAN Olsztyn zootechnika i rybactwo 3 doktorantów
IRZiBZ PAN Olsztyn technologia żywności i żywienie 3 doktorantów
PIWET-PIB Puławy weterynaria 1 doktorant
IA PAN Lublin rolnictwo i ogrodnictwo 2 doktorantów

Rekrutacja prowadzona będzie do poszczególnych tematów badawczych ogłoszonych na stronach internetowych Instytutów:

IRZiBZ PAN Olsztyn (pobierz PDF)

Dyscyplina: zootechnika i rybactwo:

  1. Proteomiczna charakterystyka reakcji akrosomalnej plemników jesiotra syberyjskiego (Acipenser baerii).
    Kierownik projektu/Promotor: dr hab. Mariola Dietrich
    pobierz 
  2. Rola limfocytów pomocniczych Th1 i Th2 w patogenezie endometrosis u klaczy.
    Kierownik projektu: dr Anna Szóstek-Mioduchowska
    Promotor: prof. dr hab. n.wet. Dariusz Skarżyński
    pobierz 
  3. „Mitochondrialne i metaboliczne zmiany podczas wczesnego rozwoju zarodków bydlęcych in vitro – poszukiwanie molekularnych markerów jakości komórek jajowych u krowy”.
    Kierownik projektu/Promotor: prof. dr hab. Izabela Wocławek-Potocka
    pobierz 

Dyscyplina: technologia żywności i żywienie:

  1. „Badanie procesów degradacji i wchłaniania antocyjanów z nowo opracowanych modeli produktów spożywczych w kontekście ich właściwości prozdrowotnych”. (doktorat wdrożeniowy).
    Kierownik projektu/Promotor: dr hab. Wiesław Wiczkowski
    pobierz 
  2. Koniugaty przeciwciało-znacznik redoks jako platforma do jednoczesnego elektrochemicznego oznaczania lipoprotein niskiej gęstości (LDL) oraz utlenionych lipoprotein niskiej gęstości (oxLDL).
    Kierownik projektu/Promotor: dr hab. Iwona Grabowska
    pobierz 
  3. Wpływ antocyjanów i elagotanin na mechanizmy rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
    Kierownik projektu: dr Bartosz Fotschki
    Promotor: prof. dr hab. Jerzy Juśkiewicz
    pobierz 

PIWET-PIB Puławy (pobierz PDF)

  1. Zmienność genetyczna wirusa grypy ptaków u różnych gatunków drobiu. Within-host genetic diversity of avian influenza virus in different poultry species.
    Kierownik projektu: dr hab. Krzysztof Śmietanka

IA PAN Lublin (pobierz PDF)

  1. Adsorpcja polisacharydów na celulozie mikrofibrylarnej jako badania in vitro roślinnej ściany komórkowej. Polysaccharides adsorption on microfibrillar cellulose as an in vitro studies of plant cell wall.
    Kierownik projektu: dr hab. Monika Szymańska-Chargot
  2. Wpływ suplementowania modelowego ciasta chlebowego wybranymi kwasami fenolowymi na strukturę białek glutenowych. Effect of the model bread dough supplementation with selected phenolic acids on the structure of gluten proteins.
    Kierownik projektur: dr hab. Agnieszka Nawrocka

Zgodnie z Ustawą 2.0 MNiSW każdy doktorant otrzymuje stypendium w wysokości nie mniejszej niż 2371,70 zł (brutto)

Dokumenty:

Wykaz dokumentów niezbędnych do postępowania rekrutacyjnego (pobierz PDF)

Harmonogram i sposób składania wniosków:

IRZiBZ PAN Olsztyn

Poczta tradycyjna – na adres: Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, ul. Tuwima 10, 10-748 Olsztyn, do dnia 7 września 2020 r. do godziny 15.00.

Droga mailowa – na adres e-mail: a.andronowska@pan.olsztyn.pl do dnia 7 września 2020 r. do godziny 15.00.

PIWET-PIB Puławy

Poczta tradycyjna – na adres: Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych, Państwowy Instytut Weterynaryjny-PIB, Al. Partyzantów 57, 24-100 Puławy, do dnia 7 września 2020 r. do godziny 15.00.

Droga mailowa – na adres e-mail: ppolak@piwet.pulawy.pl do dnia 7 września 2020 r. do godziny 15.00.

IA PAN Lublin

Poczta tradycyjna – na adres: Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych, Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk, ul. Doświadczalna 4, 20-290 Lublin, do dnia 7 września 2020 r. do godziny 15.00.

Droga mailowa – na adres e-mail: sekretariat@ipan.lublin.pl do dnia 7 września 2020r. do godziny 15.00.

  1. Weryfikacja wniosków pod względem formalnym: 09 września 2020 r.
  2. Rozmowy kwalifikacyjne (ewentualne zmiany terminu będą umieszczane na stronie szkoły):
    14-23 września 2020 r.
  3. Publikacja szczegółowego harmonogramu rozmów kwalifikacyjnych, zawierającego informacje o godzinie egzaminu danego kandydata: do 11 września 2020 r. godz. 16:00
  4. Publikacja list rankingowych: do 25 września 2020 r. godz. 16:00

Dokumenty do pobrania:

  1. Zasady rekrutacji
  2. Załącznik nr 1 – Wymagane dokumenty
  3. Załącznik nr 2 – Wzór podania
  4. Załącznik Nr 3 – Zgoda na przetwarzanie danych osobowych do celów rekrutacji

Czytaj więcej

Choroby glutenozależne

Dieta bezglutenowa bije rekordy popularności, mimo że dla zdecydowanej większości konsumentów gluten jest bezpieczny. Niewielu z nas jednak wie, że dieta bezglutenowa stosowana bez zaleceń medycznych może zwiększać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i otyłości. Jakie objawy sugerują konieczność diagnostyki w kierunku chorób glutenozależnych i czym właściwie jest gluten?

Infografikę przygotowała dr hab. inż. Urszula Krupa-Kozak z Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN.

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Czytaj więcej

Marnowanie żywności pod lupą

Co roku na świecie wyrzucamy 1,3 mld ton jedzenia, co stanowi aż 1/3 produkowanej żywności! W Polsce marnuje się 9 mln ton żywności. Gdyby założyć, że jeden wagon pomieści 41 ton wyrzucanego jedzenia, skład liczyłby prawie 220 tys. wagonów, a jego długość byłaby równa długości granicy Polski.

Infografikę przygotowała mgr inż. Marzena Lenkiewicz z Laboratorium Mikrobiologicznego IRZiBŻ PAN.

marnowanie żywności

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Czytaj więcej

Co kryje dieta Japończyków?

W czym tkwi tajemnica diety Japończyków i czy to prawda, że pożywienie ma wpływ na długość naszego życia? Czym są ramen, miso i mandu guk? W jakich produktach znajdziemy nattokinazę, która reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi? Jak smakują słodycze na bazie zielonej herbaty?

Infografikę przygotowała dr Anna Ogrodowczyk z Zespołu Immunologii i Mikrobiologii Żywności IRZiBŻ PAN.

dieta japońska

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Czytaj więcej

Mikroskopijni mocarze

Drożdże działają wszechstronnie na nasz organizm. Poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci, wspomagają układ nerwowy, regulują ciśnienie krwi, zwiększają odporność, poprawiają pamięć i koncentrację.

Infografikę przygotowała mgr inż. Marzena Lenkiewicz z Laboratorium Mikrobiologicznego IRZiBŻ PAN.

drożdże

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Czytaj więcej

Mleko pod lupą

Mówiąc o mleku najczęściej mamy na myśli krowie, ale czy wiecie, że zwyczajowo nazywamy tak również roślinne produkty, wyciśnięte z namoczonych i rozdrobnionych roślin, m.in. soi, owsa czy kokosa? Jakie prozdrowotne cechy posiada mleko i kto powinien uważać na jego spożycie?

Infografikę przygotowała dr Anna Ogrodowczyk z Zespołu Immunologii i Mikrobiologii Żywności IRZiBŻ PAN.

mleko

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Czytaj więcej

Pieczywo pod lupą

Polska zajmuje 6. miejsce pod względem spożycia pieczywa w UE. Statystycznie każdy Polak zjada około 3 kg pieczywa na miesiąc, co w porównaniu z danymi sprzed 10 lat oznacza, że jemy go coraz mniej! Dlaczego spożycie chleba w Polsce spada?

Infografikę przygotowała dr hab. inż. Małgorzata Wronkowska z Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN.

pieczywo

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Czytaj więcej

Pomidory pod lupą

Dlaczego powinniśmy jeść pomidory razem ze skórką? W czym tkwi fenomen fioletowych pomidorów? Czy dieta bogata w pomidory pomaga obniżyć poziom stresu w naszym organizmie?

Infografikę przygotowała mgr Maja Jeż z Zespołu Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności IRZiBŻ PAN.

pomidor

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Czytaj więcej