Dr hab. Monika Kaczmarek w złotej dziesiątce Kobiet Sukcesu Warmii i Mazur 2017

W Olsztynie po raz dziewiętnasty odbyła się gala, podczas której uhonorowano złotą dziesiątkę Kobiet Sukcesu z Warmii i Mazur. Wśród wyróżnionych Pań znalazła się dr hab. Monika Kaczmarek, kierownik Laboratorium Biologii Molekularnej IRZiBŻ. Gala Kobiet Sukcesu Warmii i Mazur to inicjatywa honorowania wyjątkowych kobiet, które zaistniały w minionym roku w różnych dziedzinach: w kulturze, polityce, biznesie, nauce i działalności społecznej. Kandydatki do wyborów kobiety sukcesu zgłaszają przedstawiciele regionalnych mediów, organizacji społecznych i samorządów. Spośród zgłoszonych Pań złotą dziesiątkę wyłoniła kapituła, składająca się z autorytetów i uznanych postaci regionu.

W tym roku tytułem Kobiety Sukcesu Warmii i Mazury wyróżnione zostały również:

  • Teresa Kocbach – dyrektor Hospicjum w Olsztynie, Prezes Olsztyńskiego Stowarzyszenia Hospicyjnego „Palium”
  • Joanna Warecha – dziennikarka telewizyjna, kierowniczka Programu Regionalnego TVP3 Olsztyn
  • Małgorzata Ofierska – prezes Lokalnej Grupy Działania „Warmiński Zakątek” w Dobrym Mieście
  • Ewa Kowerzanow-Luto – prezes Warmińsko-Mazurskiego Stowarzyszenie Rodzin, Opiekunów i Przyjaciół Osób z Zespołem Downa w Olsztynie „Strzał w 10”
  • Halina Cieśla – prezes Stowarzyszenia Na Rzecz Rozwoju Wsi „Aniołowo”
  • Bogumiła Brewka – sołtyska wsi Bukwałd w gminie Dywity, prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Wsi Bukwałd
  • Elżbieta Lenkiewicz z Olsztyna – teatrolog, filmoznawca, pomysłodawczyni teatru czytanego pn. Teatr przy Stoliku
  • Natalia Żyro – właścicielka mobilnego spa Madame La Mode w Nowym Kawkowie
  • Anna Puszcz – dyrektor Oranżerii Kultury Miejskiej Biblioteki Pedagogicznej w Lidzbarku Warmińskim.

 

Czytaj więcej

„Labirynt ulic” w obiektywie chemika

Jak wygląda Bruksela, Palermo, Sofia czy Stambuł, gdy za aparatem staje zawodowy chemik?

Zapraszamy na wystawę fotografii pracownika naszego Instytutu, dr inż. Michała Janiaka – zawodowo chemika żywności, prywatnie pasjonata fotografii, który w zeszłym roku został wyróżniony przez National Geographic Channel. Jego zdjęcia możemy oglądać do 31 marca br. w Bibliotece „Planeta 11”.  Finisaż wystawy odbędzie się natomiast 24 marca o godzinie 18.00. (więcej…)

Czytaj więcej

Naukowe ferie

Ferie zimowe to dla wielu okazja, aby poświęcić więcej czasu na pielęgnowanie swoich pasji. Dla tych, którzy fascynują się eksperymentowaniem, tworzeniem i poznawaniem naukowych odkryć, towarzyszących nam w codziennych życiu, Instytut przygotował szereg warsztatów i pokazów – wszystkie w konwencji „nauka oparta na doświadczeniu”. (więcej…)

Czytaj więcej

Nowe możliwości współpracy

Podczas pobytu na Węgrzech i Słowenii, dr Radosław Kowalski wraz z zespołem badawczym – dr Beatą Cejko, mgr Sylwią Judycką i mgr Michałem Blitkiem – zaprezentował pneumatyczną metodę pozyskiwania oocytów na jednym z zagrożonych gatunków ryb łososiowatych (Salmo marmoratus – pstrąg marmurkowy). (więcej…)

Czytaj więcej

Prebiotyki w walce z celiakią

Doktorantka z Instytutu PAN w Olsztynie zbada, w jaki sposób wzbogacanie diety bezglutenowej prebiotykami wpływa na łagodzenie skutków celiakii u dzieci. Na swój projekt otrzymała dofinansowanie w konkursie PRELUDIUM 11 Narodowego Centrum Nauki. (więcej…)

Czytaj więcej

Więcej białka z roślin dla Europy

logo-pl

Komosa ryżowa, amarantus, ciecierzyca to znakomite źródła białka roślinnego, wciąż niedoceniane w Europie. Na Starym Kontynencie wciąż dominuje spożycie białka pochodzenia zwierzęcego. Naukowcy chcą to zmienić, zwiększając europejską produkcję białka roślinnego o 25 proc. (więcej…)

Czytaj więcej

Pożegnanie

Z głębokim żalem żegnamy

Śp. Pana Prof. dr hab. Henryka Kostyrę

wieloletniego pracownika Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, Dyrektora ds. Naukowych w latach 1997 – 2004, Kierownika Zespołu Chemii Żywności w latach 1995 – 2008 oraz Kierownika Zespołu Immunologii i Mikrobiologii Żywności w latach 2009 -2010.

Pan Prof. Henryk Kostyra był specjalistą z dziedziny technologii oraz chemii żywności, a Jego wiedza, wyrażona w licznych publikacjach, jeszcze długo będzie służyła kolejnym pokoleniom. Pan Prof. Henryk Kostyra zawsze pozostanie w naszej pamięci jako pasjonat nauk o żywności, człowiek sumienny, prawy i serdeczny, którego przedwczesne odejście stanowi dla wszystkich niepowetowaną stratę.

 

Czytaj więcej