Naukowe science-fiction a rzeczywistość: przyszłość stała się teraźniejszością.
PL
W Olsztynie po raz dziewiętnasty odbyła się gala, podczas której uhonorowano złotą dziesiątkę Kobiet Sukcesu z Warmii i Mazur. Wśród wyróżnionych Pań znalazła się dr hab. Monika Kaczmarek, kierownik Laboratorium Biologii Molekularnej IRZiBŻ. Gala Kobiet Sukcesu Warmii i Mazur to inicjatywa honorowania wyjątkowych kobiet, które zaistniały w minionym roku w różnych dziedzinach: w kulturze, polityce, biznesie, nauce i działalności społecznej. Kandydatki do wyborów kobiety sukcesu zgłaszają przedstawiciele regionalnych mediów, organizacji społecznych i samorządów. Spośród zgłoszonych Pań złotą dziesiątkę wyłoniła kapituła, składająca się z autorytetów i uznanych postaci regionu.
W tym roku tytułem Kobiety Sukcesu Warmii i Mazury wyróżnione zostały również:
Zapraszamy na wystawę fotografii pracownika naszego Instytutu, dr inż. Michała Janiaka – zawodowo chemika żywności, prywatnie pasjonata fotografii, który w zeszłym roku został wyróżniony przez National Geographic Channel. Jego zdjęcia możemy oglądać do 31 marca br. w Bibliotece „Planeta 11”. Finisaż wystawy odbędzie się natomiast 24 marca o godzinie 18.00. (więcej…)
O inspirowaniu najmłodszych do pielęgnowania swojej ciekawości świata i przekuwaniu jej na życiową pasję. O kobietach w nauce i ich determinacji w realizowaniu zawodowych celów. (więcej…)
Huemul chilijski, gatunek z rodziny jeleniowatych, z populacją ok. 1300 sztuk (300 Argentyna, 1000 Chile), jest zagrożony wyginięciem. (więcej…)
Ferie zimowe to dla wielu okazja, aby poświęcić więcej czasu na pielęgnowanie swoich pasji. Dla tych, którzy fascynują się eksperymentowaniem, tworzeniem i poznawaniem naukowych odkryć, towarzyszących nam w codziennych życiu, Instytut przygotował szereg warsztatów i pokazów – wszystkie w konwencji „nauka oparta na doświadczeniu”. (więcej…)
Podczas pobytu na Węgrzech i Słowenii, dr Radosław Kowalski wraz z zespołem badawczym – dr Beatą Cejko, mgr Sylwią Judycką i mgr Michałem Blitkiem – zaprezentował pneumatyczną metodę pozyskiwania oocytów na jednym z zagrożonych gatunków ryb łososiowatych (Salmo marmoratus – pstrąg marmurkowy). (więcej…)
Doktorantka z Instytutu PAN w Olsztynie zbada, w jaki sposób wzbogacanie diety bezglutenowej prebiotykami wpływa na łagodzenie skutków celiakii u dzieci. Na swój projekt otrzymała dofinansowanie w konkursie PRELUDIUM 11 Narodowego Centrum Nauki. (więcej…)
Komosa ryżowa, amarantus, ciecierzyca to znakomite źródła białka roślinnego, wciąż niedoceniane w Europie. Na Starym Kontynencie wciąż dominuje spożycie białka pochodzenia zwierzęcego. Naukowcy chcą to zmienić, zwiększając europejską produkcję białka roślinnego o 25 proc. (więcej…)
Z głębokim żalem żegnamy
Śp. Pana Prof. dr hab. Henryka Kostyrę
wieloletniego pracownika Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, Dyrektora ds. Naukowych w latach 1997 – 2004, Kierownika Zespołu Chemii Żywności w latach 1995 – 2008 oraz Kierownika Zespołu Immunologii i Mikrobiologii Żywności w latach 2009 -2010.
Pan Prof. Henryk Kostyra był specjalistą z dziedziny technologii oraz chemii żywności, a Jego wiedza, wyrażona w licznych publikacjach, jeszcze długo będzie służyła kolejnym pokoleniom. Pan Prof. Henryk Kostyra zawsze pozostanie w naszej pamięci jako pasjonat nauk o żywności, człowiek sumienny, prawy i serdeczny, którego przedwczesne odejście stanowi dla wszystkich niepowetowaną stratę.