Dyrektor Instytutu informuje, że konkurs na stanowisko adiunkta w Zespole Ochrony Bioróżnorodności w Popielnie został rozstrzygnięty i wybrana została dr Anna Kononiuk.
PL
Dyrektor Instytutu informuje, że konkurs na stanowisko adiunkta w Zespole Ochrony Bioróżnorodności w Popielnie został rozstrzygnięty i wybrana została dr Anna Kononiuk.
16 października rozpoczęliśmy obchody Światowego Dnia Żywności z EIT Food. Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz Bank Żywności w Olsztynie przygotowali szereg aktywności, które miały na celu zwrócenie uwagi na globalny problem marnotrawienia żywności. (więcej…)
Coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów opartych na surowcach roślinnych, stając się tym samym (świadomie lub nie) fleksitarianinami. Fleksitarianizm to sposób odżywiania, w którym w różnym stopniu ogranicza się spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych, jednak całkowicie z nich nie rezygnując. Wyniki badań prowadzonych w ramach projektu „The V-Place” pokazują jak bardzo różnorodną grupą są fleksitarianie w różnych krajach Europy. (więcej…)
Suplement diety SPIN będący połączeniem spermidyny i eugenolu może wesprzeć nasz układ immunologiczny w walce z COVID-19 i innymi wirusami. Prawie 400 specjalistów ds. żywienia i zdrowia z 3 krajów UE przeszło specjalne szkolenie na temat działania suplementu i potencjalnych możliwości włączenia go do praktyk terapeutycznych. Opracowanie i komercjalizacja preparatu SPIN odbywa się w ramach Inicjatywy Reagowania Kryzysowego EIT, która wspiera działania Unii Europejskiej na rzecz ograniczenia pandemii COVID-19. (więcej…)
IRZBŻ PAN w Olsztynie (https://pan.olsztyn.pl) jest jednym z czołowych polskich instytutów badawczych kategorii A, który prowadzi interdyscyplinarne badania w dziedzinie nauk rolniczych i biologicznych, zarówno o charakterze podstawowym, jak i stosowanym. Instytut posiada najnowocześniejszą infrastrukturę naukowo-badawczą i ma doskonałe zaplecze administracyjne. Laboratoriach skupiające infrastrukturę naukowo-badawczą wykorzystują szerokie spektrum analiz i metod badawczych (więcej).
W związku z realizacją projektu „Welcoming ERAChair holder to the Centre of excellence in nutrigenomics to optimize health and well-being” (H2020-WIDESPREAD-2018-2020-6) poszukujemy kandydatek/kandydatów na stanowisko:
Aplikacje prosimy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 31 stycznia 2021 r. na adres: j.papurzynska@pan.olsztyn.pl
W CV prosimy o umieszczenie klauzuli zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w procesie rekrutacji:
„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w dokumentach aplikacyjnych przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-748 Olsztyn ul. Tuwima 10, w celu realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE)”.
Informujemy, że:
Jak powinna wyglądać dieta wegan i wegetarian? Czy spożywając wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego nie narażamy się na niedobory witamin? Jakie są źródła witaminy B12, żelaza i wapnia w diecie roślinnej? (więcej…)
Wigilia w stylu wege, a może desery zero waste? Zapraszamy do wspólnego gotowania online. Już 16 i 19 grudnia wspólnie z kucharzami z Banku Żywności w Olsztynie przygotujemy zdrowe i pyszne potrawy na wigilijny stół. W menu m.in pasztet z selera, niebiańsko puszyste pierogi i ciasto z kaszy gryczanej. (więcej…)
Tegoroczna, 8. edycja międzynarodowej konferencji „Environmental Protection and Energy”, zostanie wzbogacona o tematy związane z bezpieczeństwem i zrównoważoną produkcją żywności. W ramach realizacji projektu #AnnualFoodAgenda, podczas konferencji odbędzie się specjalna sesja „xKIC: EIT Food and InnoEnergy for climate-smart, sustainable food system in Europe”, w której dr hab. Radosław Kowalski z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz Marta Kutyna z koncernu spożywczego MASPEX zaprezentują najnowsze badania i działania innowacyjne prowadzone w obszarze akwakultury oraz zrównoważonego łańcucha dostaw żywności. Część konferencji sygnowaną przez EIT Food #AnnualFoodAgenda otworzy wykład Prof. Szymona Malinowskiego, Dyrektora Instytutu Geofizyki Uniwersytetu Warszawskiego, pt. „Planetary crisis: mechanisms and perspectives”.
Organizatorem konferencji „Environmental Protection and Energy” jest Politechnika Śląska. Patronem wydarzenia jest Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, Polska Izba Przemysłu Chemicznego oraz Prezydent miasta Gliwice.
Szczegóły konferencji na stronie: https://www.epaeconference.com.
To się zdarza w każdej kuchni. Wczorajsze pieczywo, zapomniana kanapka na dnie plecaka , stłuczone jabłko czy niedopita herbata. Każdego roku w polskich śmietnikach ląduje aż 18 000 000 talerzy pełnych jedzenia. Jak każdy z nas, w swoim domu może przyczynić się do walki z globalnym problemem marnowania żywności? (więcej…)
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN jest wśród pięciu nominowanych do Nagrody Kryształowej Brukselki 2020 w kategorii Nauka – instytuty naukowe PAN. (więcej…)