Natalia Płatosz z prestiżowym stypendium Fundacji na rzecz Nauki Polskiej
Natalia Płatosz z Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności otrzymała prestiżowe stypendium….
Co powinniśmy wiedzieć o celiakii?
Międzynarodowy Dzień Celiakii obchodzony jest 16 maja we wszystkich krajach należących do Europejskiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Osób z Celiakią AOECS…
Zrozumieć adenomiozę – kobiecą chorobę podobną do endometriozy
Do niedawna uważano, że jeśli kobieta ma problem z intensywnym krwawieniem miesiączkowym, płodnością lub bólami okołomenstruacyjnymi…
Budowa nowej siedziby Instytutu na finiszu
Dobiega końca budowa nowej siedziby Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Zakończenie prac planowane jest…
Geny człowieka nie nadążają z adaptacją do współczesnej diety
Funkcjonowanie naszego organizmu jest wynikiem ewolucji Homo sapiens. Zwykle ludzki genom adaptuje się do zmian w środowisku…
Nowa nominacja profesorska
Informujemy, że Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda wręczył akty nominacyjne nauczycielom akademickim…
Badania nad modyfikacjami białek dr Agnieszki Mostek-Majewskiej na rzecz postępu w hodowli bydła
Badania nad modyfikacjami białek przeprowadzone przez dr Agnieszkę Mostek-Majewską…
Krok w kierunku „szczepionki” na alergię na białko jaj
Limfocyty to białe krwinki, które regulują pracę układu odpornościowego. Jeśli się je „doświadczy” np. kontaktem …