PAN1

Natalia Płatosz z prestiżowym stypendium Fundacji na rzecz Nauki Polskiej

Natalia Płatosz z Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności otrzymała prestiżowe stypendium….

Czytaj więcej



Co powinniśmy wiedzieć o celiakii?

Międzynarodowy Dzień Celiakii obchodzony jest 16 maja we wszystkich krajach należących do Europejskiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Osób z Celiakią AOECS…

Czytaj więcej

Zrozumieć adenomiozę – kobiecą chorobę podobną do endometriozy

Do niedawna uważano, że jeśli kobieta ma problem z intensywnym krwawieniem miesiączkowym, płodnością lub bólami okołomenstruacyjnymi…

Czytaj więcej



PAN1

Budowa nowej siedziby Instytutu na finiszu

Dobiega końca budowa nowej siedziby Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Zakończenie prac planowane jest…

Czytaj więcej

Geny człowieka nie nadążają z adaptacją do współczesnej diety

Funkcjonowanie naszego organizmu jest wynikiem ewolucji Homo sapiens. Zwykle ludzki genom adaptuje się do zmian w środowisku…

Czytaj więcej



Nowa nominacja profesorska

Informujemy, że Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda wręczył akty nominacyjne nauczycielom akademickim…

Czytaj więcej

Badania nad modyfikacjami białek dr Agnieszki Mostek-Majewskiej na rzecz postępu w hodowli bydła

Badania nad modyfikacjami białek przeprowadzone przez dr Agnieszkę Mostek-Majewską…

Czytaj więcej



Krok w kierunku „szczepionki” na alergię na białko jaj

Limfocyty to białe krwinki, które regulują pracę układu odpornościowego. Jeśli się je „doświadczy” np. kontaktem …

Czytaj więcej