Uniwersytet Stanforda we współpracy z koncernem wydawniczym Elsevier i przedsiębiorstwem SciTech Strategies opracował ranking TOP 2% najlepszych naukowców na świecie. (więcej…)
PL
Granty NCN dla Instytutu
Naukowcy z Instytutu PAN w Olsztynie zdobyli finansowanie na realizację projektów badawczych w ramach konkursu OPUS 19 ogłoszonego przez Narodowe Centrum Nauki.
(więcej…)
EIT Food SPIN – bezpłatny webinar
Serdecznie zapraszamy do udziału w bezpłatnym webinarze „Innowacyjne rozwiązania dietetyczne wspomagające pracę układu odpornościowego w czasie pandemii SARS-CoV-2”, który odbędzie się już 26 listopada w formacie online.
Webinar jest organizowany przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w ramach międzynarodowego projektu SPIN, którego celem jest opracowanie suplementu diety, zawierającego składniki o potencjalnym działaniu wspierającym system odpornościowy w walce z infekcją spowodowaną SARS-CoV-2.
Wydarzenie kierowane jest do osób pracujących w branży farmaceutycznej (firmy farmaceutyczne, apteki), studentów i doktorantów farmacji, lekarzy, studentów kierunków medycznych, dietetyków (praktykujących dietetyków oraz studentów kierunków związanych z dietetyką), absolwentów technologii żywności i żywienia człowieka, osób pracujących w branży zielarskiej oraz pracowników naukowych.
Szczegółową agendę i informacje dotyczące rejestracji znajdą Państwo bezpośrednio na stronie wydarzenia.
Więcej na temat projektu SPIN.
OGLĄDAJ TVP3 OLSZTYN Opinie
Projekt SPIN – Spermidin and eugenol Integrator for contrasting incidence of coronavirus in EU population jest finansowany przez EIT Food – wspólnotę wiedzy i innowacji w obszarze żywności, która pracuje na rzecz zrównoważonego, zdrowego i godnego zaufania systemu żywnościowego.
As part of the EIT’s Crisis Response Initiative, this activity directly contributes to the European Union’s response to the COVID-19 pandemic.
EIT Food Venture Creation School III
50 studentów i młodych naukowców z całej Europy (w tym z Polski) wzięło udział w warsztatach przedsiębiorczości „Venture Creation School” przeprowadzonych on-line w dniach od 23 października do 14 listopada 2020r.
Uczestnicy stworzyli 8 drużyn skupiających się wokół 5 głównych tematów EIT FOOD: Alternatywne źródła białka, Zrównoważone rolnictwo, Zrównoważona akwakultura, Żywienie spersonalizowane oraz Zamknięty obieg żywności.
W ciągu tych 3 tygodni, uczestnicy zapoznawali się z wieloma etapami budowania własnego projektu, od sformułowania wyzwania, poprzez znalezienie rozwiązania dla problemu i przedyskutowania pomysłu w grupach, wybrania modelu biznesowego i na koniec zdobycie umiejętności ze sztuki prezentacji pomysłu. Drużyny były mentorowane a na koniec oceniane przez ekspertów, mających doświadczenie w szkoleniu zespołów z przedsiębiorczości i prezentacji (Antoine Harfouche z Uniwersytetu Tuscia, Kristjana Björk Bjarðdal), naukowców z dziedziny nauk o żywności (dr hab. Dagmara Złotkowska z IRZiBŻ PAN) oraz osób rozwijających własne start-upy i reprezentujące Venture Capital (Lauri Reuter z Nordic FoodTech VC; Renata Bade z GreenBytes).
Zwycięską idee zaprezentowała drużyna Wabi-sabi! Aczkolwiek gratulujemy wszystkim uczestnikom projektu!
Więcej informacji o warsztatach również na stronach:
https://pan.olsztyn.pl/eitfood/vs2020_helsinki
https://matisiceland.org/the-eit-food-venture-creation-school

Noc Naukowców z EIT Food
27 listopada już po raz 15. będziemy obchodzić Europejską Noc Naukowców! Z tej okazji badacze z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przeprowadzą serię 15 wykładów online dla młodzieży szkolnej. Przygotowane w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda wykłady poruszą najciekawsze zagadnienia z obszaru żywności, żywienia i zdrowia człowieka. (więcej…)
Konkurs na stanowisko dyrektora Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie
Na podstawie § 14 rozporządzenia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie konkursu na stanowisko dyrektora instytutu naukowego Polskiej Akademii Nauk (Dz.U nr 233, poz. 1530 ze zm.), Rada Kuratorów Wydziału II Nauk Biologicznych i Rolniczych PAN ogłasza nabór kandydatów na stanowisko dyrektora Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie na 4-letnią kadencję. (więcej…)

Mifepriston złudne nadzieje w leczeniu raka
Czytaj w serwisie Nauka w Polsce.
W renomowanym czasopiśmie Cancers (IF 6.126) pracownicy Zespołu Biologii i Patologii Rozrodu Człowieka we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku i Finlandii opublikowali kolejna pracę dotyczącą kontrowersji z zastosowania selektywnego modulatora receptora progesteronowego, mifepristonu w leczeniu nowotworów gonad. W pracy „Mifepristone Treatment Promotes Testicular Leydig Cell Tumor Progression in Transgenic Mice”, opisano molekularny mechanizm leżący u podstaw agonistycznych, a nie oczekiwanej antagonistycznej aktywności mifepristonu w progresji nowotworów jąder. (więcej…)

Prof. Dariusz Skarżyński uhonorowany Medalem Towarzystwa Biologii Rozrodu
Prof. dr hab. Dariusz Skarżyński został uhonorowany Medalem Towarzystwa Biologii Rozrodu. Oficjalne wręczenie wyróżnienia z rąk Przewodniczącego Kapituły Medalu i Pierwszego Prezesa TBR prof. dr hab. Adama Zięcika oraz Wiceprezes Zarządu prof. dr hab. Moniki Kaczmarek miało miejsce 4.11 w gabinecie Dyrektora Instytutu.
Wykonany wg projektu Profesora Bronisława Chromego Medal, to najwyższe wyróżnienie Towarzystwa przyznawane w uznaniu wybitnych osiągnięć naukowych w obszarze biologii rozrodu oraz zasług organizacyjnych na rzecz rozwoju Towarzystwa Biologii Rozrodu.
Prof. Skarżyński jest związany z Towarzystwem Biologii Rozrodu od początku jego istnienia. W latach 2007-2011 był Prezesem TBR, wcześniej przez 4 lata pełnił funkcję Wiceprezesa. Wspólnie z prof. dr hab. Sławomirem Wołczyńskim zainicjował organizację corocznych konferencji TBR i Polskiego Towarzystwa Medycyny Rozrodu (PTMR), konsolidujących biologów, zootechników, lek. wet. i lek. med. zajmujących się biologią i patologią rozrodu.
Podobne wyróżnienie otrzymali 6 października 2020 prof. Sławomir Wołczyński oraz prof. Jan Kotwica w czasie 13. Sesji Zgromadzenia Ogólnego Członków Oddziału PAN w Olsztynie i Białymstoku.
Więcej informacji na stronach TBR oraz Oddziału PAN w Olsztynie i Białymstoku.

Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia
Dyrektor Instytutu Prof. Mariusz K. Piskuła podpisał dzisiaj (29.10 br.) w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Warmińsko-Mazurskiego umowę o dofinansowanie projektu budowy „Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia”.
Projekt otrzymał dofinansowanie w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014–2020 Działanie 1.1 Nowoczesna infrastruktura badawcza publicznych jednostek naukowych i będzie realizowany w okresie 2020-2023.
Oglądaj

Inkubator Innowacyjności 4.0
Od października br. Instytutu rozpoczął realizację programu „Inkubator Innowacyjności 4.0”. Projekt będzie realizowany w konsorcjum z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. W. Dąbrowskiego i Szkołą Główną Handlową w Warszawie na podstawie umowy nr MNISW/2020/318/DIR. (więcej…)