By lepiej poznać rybi świat

Rodzicielstwo u ryb. Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie chcą poznać mechanizmy dziedziczenia cech u okonia. Uzyskana wiedza będzie przydatna w planowaniu przyszłych programów hodowlanych oraz pozwoli na wskazanie, które czynniki warunkują jakość potomstwa.

 

Czytaj więcej

EIT Food RIS Summer School in Targeted Nutrition

EIT Food RIS Summer School in Targeted Nutrition

6th September – 1th October 2021 – Online

WOULD YOU LIKE TO BECOME ONE OF THE INNOVATION LEADERS OF THE FUTURE GASTRONOMY SECTOR?

Apply now to RIS Summer School in Targeted Nutrition powered by EIT Food. Join the group of ambitious and creative young people!

Get support from multinational consortium of food researchers, industry experts, and professional chefs and co-create new concepts and products that address the needs and challenges faced by allergic and hypersensitive consumers.

In our school, you will get state-of-the-art knowledge and skills around management of food safety hazards and the development of targeted nutrition solutions.

You can rebuild the trust of consumers in food services, just believe that food hypersensitivity is not only a challenge but also an opportunity!

YOU CANNOT MISS IT!!!

More information on how to apply SOON.

 

Czytaj więcej

Lista wniosków o grant na prace przedwdrożeniowe

Lista wniosków o grant na prace przedwdrożeniowe do I konkursu w ramach programu „Inkubator innowacyjności 4.0”, które wpłynęły do dnia 07.05.2021 roku i zostały ocenione pozytywnie w ramach oceny przez Komitet Inwestycyjny i umieszczone na liście Wniosków rekomendowanych do przyznania grantu w ramach Konkursu:

 

Lp. Data wpłynięcia wniosku Nr zgłosz. Tytuł planowanej komercjalizacji Kierownik grantu Instytut Kwota/Czas realizacji
1. 07.05.2021 1 Dodatek paszowy do skarmiania jeleni po okresie reprodukcyjnym, przeznaczonych na surowiec mięsny dr inż. Anna Kononiuk IRZiBŻ 100.000 zł
9 miesięcy
2. 30.04.2021 5/2021 Innowacyjna kultura starterowa do kiszenia buraków – optymalizacja technologii produkcji w skali pilotażowej dr inż. Antoni Miecznikowski IBPRS-PIB 99.507,80 zł
9 miesięcy
3. 26.04.2021 4/2021 Uszlachetnienie białka grochowego poprzez rafinację i koncentrację białka w procesach membranowych – badania w skali ćwierćtechnicznej dr inż. Roman Zielonka IBPRS-PIB 98.000 zł
6 miesięcy

 

Czytaj więcej

Nowe funkcje

W 2021 r. pracownicy Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności objęli nowe funkcje związane z działalnością naukową i edytorską w ramach wydawnictw oraz organizacji działających poza strukturami Instytutu. 

Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI) powołał prof. dr hab. Ryszarda Amarowicza na stanowisko Associate Editor w sekcji Analytical Chemistry czasopisma Molecules. Jednocześnie Prof. Amarowicz został zaproszony do Komitetu Redakcyjnego czasopisma Food Chemistry – Molecular Sciences (Elsevier).

Prof. dr hab. Agnieszka Wacławik dołączyła do Komitetu Redakcyjnego czasopisma Biology of Reproduction jako Member of the Board of Reviewing Editors.

Dr hab. Wiesław Wiczkowski, prof. PAN objął funkcję Wiceprzewodniczącego Zarządu Polskiego Towarzystwa Metabolomicznego na kadencję 2021-2025.

Gratulujemy!

 

Czytaj więcej

Nowy Impact Factor i CiteScore kwartalnika PJFNS

W najnowszym wydaniu Journal Citation Reports kwartalnik Polish Journal of Food and Nutrition Sciences został sklasyfikowany w trzecim kwartylu (Q3) z IF2020 = 2,111 oraz IF5 Year = 2,672.

Cieszymy się również z wysokiej oceny w rankingu bazy SCOPUS, w którym kwartalnik uzyskał CiteScore2020 = 3,7 oraz SNIP2020 = 0,909.

Dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do naszego wspólnego sukcesu.

 

Czytaj więcej

Stypendia dla wybitnych młodych naukowców 2021

Ministerstwo Edukacji i Nauki ogłosiło listę laureatów stypendiów dla wybitnych młodych naukowców. W gronie wyróżnionych osób jest pięcioro badaczy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN. (więcej…)

Czytaj więcej