Naukowcy z Zakładu Biologicznych Funkcji Żywności otrzymali wyróżnienie Japanese Society of Animal Science (JSAS).

Wyróżnieniem Animal Science Journal Excellent Paper Awards przyznanym przez Japanese Society of Animal Science została nagrodzona praca „The effect of administration of copper nanoparticles to chickens in their drinking water on the immune and antioxidant status of the blood” opublikowana w czasopiśmie „Animal Science Journal 89”. Jej współautorami są prof. dr hab. inż. Jerzy Juśkiewicz i prof. dr hab. Zenon Zduńczyk z naszego Instytutu.

Celem badania było określenie jaka dawka nanocząstek miedzi dodana do standardowej diety uzupełnionej siarczanem miedzi, poprawia ochronę antyoksydacyjną i immunologiczną u kurcząt. Eksperyment przeprowadzono na 126 kurczętach brojlerów, które podzielono na siedem grup. Zwierzęta z grupy kontrolnej nie miały podawanych nanoczątek miedzi i wystąpił u nich niedobór tego pierwiastka. Kurczęta, którym podawano nanocząstki miedzi w trakcie 3- lub 7-dniowych okresów, problemu niedoborów nie odnotowano. W wieku 42 dni u brojlerów oznaczono wskaźniki krwi, a wyniki wykazały zwiększony potencjał antyoksydacyjny organizmu i zahamowanie peroksydacji lipidów.

Badania wykazały, że możliwe jest jednoczesne zwiększenie obrony antyoksydacyjnej i immunologicznej kurcząt poprzez podawanie im nanocząstek miedzi w ciągu 6 tygodni żywienia. Osiągnięto tym samym poziom nieprzekraczający o więcej niż 7% zalecenia National Research Council (NRC).

Praca „The effect of administration of copper nanoparticles to chickens in their drinking water on the immune and antioxidant status of the blood” ma ogromne znaczenie biologiczne, gdyż miedź jest uważana za jeden z najważniejszych mikroelementów niezbędnych do wzrostu, rozwoju i funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Wykazuje łatwość do przyjmowania i oddawania elektronów, a także wchodzi w skład wielu enzymów, m.in. miedziowo-cynkowej dysmutazy ponadtlenkowej (CuZn-SOD), oksydazy cytochromu c, oksydazy L-lizynowej, oksydazy askorbinianowej, tyrozynazy i beta-hydroksylazy dopaminy. Enzymy z kolei odgrywają ważną rolę w obronie antyoksydacyjnej, syntezie melaniny, tworzeniu tkanki łącznej czy oddychaniu mitochondrialnym.

Publikacja jest dostępna tutaj.

 

Data publikacji: 10.06.2022