Choroby glutenozależne

Dieta bezglutenowa bije rekordy popularności, mimo że dla zdecydowanej większości konsumentów gluten jest bezpieczny. Niewielu z nas jednak wie, że dieta bezglutenowa stosowana bez zaleceń medycznych może zwiększać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i otyłości. Jakie objawy sugerują konieczność diagnostyki w kierunku chorób glutenozależnych i czym właściwie jest gluten?

Infografikę przygotowała dr hab. inż. Urszula Krupa-Kozak z Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN.

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Czytaj więcej

Marnowanie żywności pod lupą

Co roku na świecie wyrzucamy 1,3 mld ton jedzenia, co stanowi aż 1/3 produkowanej żywności! W Polsce marnuje się 9 mln ton żywności. Gdyby założyć, że jeden wagon pomieści 41 ton wyrzucanego jedzenia, skład liczyłby prawie 220 tys. wagonów, a jego długość byłaby równa długości granicy Polski.

Infografikę przygotowała mgr inż. Marzena Lenkiewicz z Laboratorium Mikrobiologicznego IRZiBŻ PAN.

marnowanie żywności

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Czytaj więcej

Co kryje dieta Japończyków?

W czym tkwi tajemnica diety Japończyków i czy to prawda, że pożywienie ma wpływ na długość naszego życia? Czym są ramen, miso i mandu guk? W jakich produktach znajdziemy nattokinazę, która reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi? Jak smakują słodycze na bazie zielonej herbaty?

Infografikę przygotowała dr Anna Ogrodowczyk z Zespołu Immunologii i Mikrobiologii Żywności IRZiBŻ PAN.

dieta japońska

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Czytaj więcej

Mikroskopijni mocarze

Drożdże działają wszechstronnie na nasz organizm. Poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci, wspomagają układ nerwowy, regulują ciśnienie krwi, zwiększają odporność, poprawiają pamięć i koncentrację.

Infografikę przygotowała mgr inż. Marzena Lenkiewicz z Laboratorium Mikrobiologicznego IRZiBŻ PAN.

drożdże

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Czytaj więcej

Mleko pod lupą

Mówiąc o mleku najczęściej mamy na myśli krowie, ale czy wiecie, że zwyczajowo nazywamy tak również roślinne produkty, wyciśnięte z namoczonych i rozdrobnionych roślin, m.in. soi, owsa czy kokosa? Jakie prozdrowotne cechy posiada mleko i kto powinien uważać na jego spożycie?

Infografikę przygotowała dr Anna Ogrodowczyk z Zespołu Immunologii i Mikrobiologii Żywności IRZiBŻ PAN.

mleko

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Czytaj więcej

Pieczywo pod lupą

Polska zajmuje 6. miejsce pod względem spożycia pieczywa w UE. Statystycznie każdy Polak zjada około 3 kg pieczywa na miesiąc, co w porównaniu z danymi sprzed 10 lat oznacza, że jemy go coraz mniej! Dlaczego spożycie chleba w Polsce spada?

Infografikę przygotowała dr hab. inż. Małgorzata Wronkowska z Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN.

pieczywo

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Czytaj więcej

Pomidory pod lupą

Dlaczego powinniśmy jeść pomidory razem ze skórką? W czym tkwi fenomen fioletowych pomidorów? Czy dieta bogata w pomidory pomaga obniżyć poziom stresu w naszym organizmie?

Infografikę przygotowała mgr Maja Jeż z Zespołu Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności IRZiBŻ PAN.

pomidor

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Czytaj więcej

Dieta bezglutenowa w domu i poza domem

Wprowadzenie i utrzymanie diety bezglutenowej będzie łatwiejsze, kiedy poznasz kilka prostych zasad. Jadłospis komponuj w oparciu o produkty pozbawione glutenu – warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych, bezglutenowe zboża i pseudozboża, nabiał i jaja, mięso i ryby, orzechy. Wprowadź zasady w domu, a będąc w restauracji nie krępuj się poinformować kelnera o stosowanej diecie i poprosić o pomoc w wyborze menu.

Infografikę przygotowała dr hab. inż. Urszula Krupa-Kozak z Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN.

Dieta bezglutenowa

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Czytaj więcej

Brokuł pod lupą

100 g brokułu zawiera nawet 2 razy więcej witaminy C niż 100 g pomarańczy, a 100 kcal tego warzywa dostarczy nam więcej białka niż 100 kcal steka z antrykotu wołowego. Brokuł jest bogaty w minerały, zawiera m.in. potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk, jod. Kwiat brokułu nie jest jego jedyną jadalną częścią!

Infografikę przygotowała mgr Natalia Drabińska z Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN.

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Czytaj więcej

Prebiotyki

Prebiotyki są pożywieniem dla „dobrych” bakterii w naszych jelitach. Znajdziemy je głównie w formie suplementów, ale ich bogatym źródłem jest też m.in. por, szparagi, banany i mniszek lekarski. Prebiotyki mogą być stosowane jako zamiennik cukru – są bardzo słodkie!

Infografikę przygotowała mgr Natalia Drabińska z Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN.

prebiotyki

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Czytaj więcej