Obrona pracy doktorskiej mgr Bartosza Fotschki

DYREKTOR i RADA NAUKOWA Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie mają zaszczyt zaprosić na publiczną obronę rozprawy doktorskiej na stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia:

Mgr Bartosza Fotschki

pt. „Odżywcze i prozdrowotne właściwości lipidów nasion oraz preparatów z wytłoków jabłkowych i malinowych w badaniach in vivo”.

Obrona odbędzie się w dniu 24 czerwca 2016 r. o godz. 1200 (sala konferencyjna przy ul. Tuwima 10) (więcej…)

Czytaj więcej

Obrona pracy doktorskiej mgr Justyna Wojtasika

DYREKTOR i RADA NAUKOWA Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie mają zaszczyt zaprosić na publiczną obronę rozprawy doktorskiej na stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia:

Mgr Justyna Wojtasika

pt. „Opracowanie bioczujników elektrochemicznych do badania oddziaływań pomiędzy kinazami i ich inhibitorami”.

Obrona odbędzie się w dniu 22 czerwca 2016 r. o godz. 900 (sala konferencyjna przy ul. Tuwima 10)

Promotor:

  • Prof. dr hab. Hanna Radecka, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie;

Recenzenci:

  • Prof. dr hab. Barbara Baraniak, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,
  • Dr hab. Krzysztof Bryl, prof. UWM, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie,
  • Dr hab. Janusz Kapuśniak, prof. AJD, Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie.

Z pracą doktorską i recenzjami można zapoznać się w sali seminaryjnej  IRZiBŻ PAN w Olsztynie, przy ul. Tuwima 10.

Przewodniczący Rady Naukowej
Prof. dr hab. Tomasz Janowski

 

Czytaj więcej

Obrona pracy doktorskiej mgr inż. Ilony Patrycji Kowalczyk – Zięba

DYREKTOR i RADA NAUKOWA Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie mają zaszczyt zaprosić na publiczną obronę rozprawy doktorskiej na stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie zootechnika:

Mgr inż. Ilony Patrycji Kowalczyk – Zięba

pt. „Synteza i działanie kwasu lizofosfatydowego w ciałku żółtym krowy- badania in vitro”.

Obrona odbędzie się w dniu 24 czerwca 2016 r. o godz. 900 (sala konferencyjna przy ul. Tuwima 10) (więcej…)

Czytaj więcej

Obrona pracy doktorskiej mgr Adriana Ryszarda Góreckiego

DYREKTOR i RADA NAUKOWA Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie mają zaszczyt zaprosić na publiczną obronę rozprawy doktorskiej na stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia:

Mgr Adriana Ryszarda Góreckiego

pt. „Uwalnianie wybranych substancji bioaktywnych z nośników skrobiowych poddanych działaniu wysokiego ciśnienia hydrostatycznego”.

Obrona odbędzie się w dniu 30 czerwca 2016 r. o godz. 1000 (sala konferencyjna przy ul. Tuwima 10)

Promotor:

  • Dr hab. Wioletta Błaszczak, prof. nadzw, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Recenzenci:

  • Prof. dr hab. inż. Antoni Golachowski, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
  • Dr hab. Hanna Maria Baranowska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

Z pracą doktorską i recenzjami można zapoznać się w sali seminaryjnej  IRZiBŻ PAN w Olsztynie, przy ul. Tuwima 10.

Przewodniczący Rady Naukowej
Prof. dr hab. Tomasz Janowski

 

Czytaj więcej

Od tradycji do innowacji – gryka, owies i produkty bezglutenowe…

Jak przygotować produkt bezglutenowy aby był smaczny, atrakcyjny i bezpieczny dla konsumenta? Jakie są współczesne trendy w produkcji i przetwórstwie owsa oraz gryki? Jak wykorzystać grykę i owies do produkcji innowacyjnych produktów bezglutenowych? Nad czym obecnie pracują naukowcy przygotowujący nowatorskie produkty bezglutenowe? Jakie potrzeby powinny zostać jeszcze rozwiązane? O tym wszystkim będziemy rozmawiać na Warsztatach zorganizowanych 29 czerwca w Warszawie w ramach europejskiego projektu TRAFOON.

MIEJSCE: Novotel Warszawa Airport, ul.: 1 Sierpnia 1, Warszawa; TERMIN: 29/06/2016, początek godzina 10.00;

OPŁATA: Warsztaty są bezpłatne, ze względu na ograniczoną liczbę miejsc wymagana jest rejestracja.

Szanowni Państwo,

Przetwórstwo gryki, owsa oraz produkcja wyrobów bezglutenowych będzie głównym tematem omawianym na spotkaniu producentów, przetwórców, handlowców, naukowców oraz przedstawicieli organizacji pozarządowych (zrzeszających np. konsumentów). Spotkanie to jest częścią cyklu organizowanego w całej Europie w ramach projektu TRAFOON dla wsparcia innowacji w obszarze tradycyjnych i lokalnych łańcuchów produkcji żywności.
Projekt TRAFOON ma na celu poprawę transferu aktualnej wiedzy obecnej w laboratoriach badawczych, współczesnych trendów do małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) w celu wzmocnienia ich pozycji rynkowej. Ciągle zwiększona presja na producentów i oczekiwania zagrażają wielu tradycyjnym wyrobom oraz technikom przetwarzania, które jeszcze dziś są dostępne. Realizacja projektu ma na celu zapobiec temu zjawisku poprzez wsparcie producentów i przetwórców z wykorzystaniem specjalistów branży badań i rozwoju, pokazanie dobrych praktyk oraz potencjalnych innowacji.

Warsztaty zatytułowane „Od tradycji do innowacji – gryka, owies i produkty bezglutenowe – strategie dla małych i średnich przedsiębiorstw w zakresie produkcji, przetwórstwa i obrotu” przeznaczone są dla specjalistów branży żywności bezglutenowej oraz producentów i przetwórców gryki oraz owsa. Odbędą się one 29 czerwca 2016 roku w Warszawie w hotelu Novotel Warszawa Airport. W ramach prelekcji wygłoszonych przez wybitnych specjalistów, praktyków oraz naukowców na co dzień współpracujących z przemysłem poruszane będą m.in. następujące zagadnienia:

  • Bezglutenowe produkty zbożowe: przetwarzanie, produkcja, marketing
  • Gryka jako składnik funkcjonalny w produktach piekarniczych
  • Stosowanie gryki i owsa w piekarnictwie i ciastkarstwie z perspektywy międzynarodowej
  • Skrobie bezglutenowe i ich rola w produktach bezglutenowych
  • Ustanowienie bezglutenowego łańcucha przetwórstwa owsa w Holandii
  • Chleb gryczany wzbogacany mączką chleba świętojańskiego – nowa alternatywa w diecie bezglutenowej
  • Holenderski Ośrodek Konsultacyjny Produktów Bezglutenowych – porażki i sukcesy
  • Sprawozdania z najważniejszych międzynarodowych spotkań branżowych m.in.: Oats 2020

Na zakończenie warsztatów przewidziana jest dyskusja prelegentów i uczestników.

Udział w warsztatach jest całkowicie bezpłatny a uczestnikom spotkania zapewniamy kawę, herbatę, drobne przekąski oraz lunch, wymagana jest jedynie rejestracja poprzez stronę internetową. Przewidujemy tłumaczenie wystąpień z języka angielskiego na polski.

Streszczenia prezentacji wygłoszonych w trakcie warsztatów

 

Czytaj więcej

Prof. Jan Kotwica w Radzie Fundacji na rzecz Nauki Polskiej

FNPlogoKOLORpl

Miło nam poinformować, iż prof. dr hab. Jan Kotwica został powołany w skład Rady Fundacji na rzecz Nauki Polskiej.  Prof. Kotwica będzie sprawował tę funkcję od 1 września 2016 r. do 31 września 2020r.

Fundacja Nauki Polskiej jest największym w Polsce pozabudżetowym źródłem finansowania nauki. Powstała w 1991 roku i od początku swojego istnienia wspiera nagrodami i stypendiami wybitnych naukowców i zespoły badawcze. Przyznaje subwencje na przedsięwzięcia inwestycyjne, które służą nauce w Polsce. Swoje cele realizuje także poprzez działania na rzecz transferu osiągnięć naukowych do praktyki gospodarczej.

Panu Profesorowi składamy serdeczne gratulacje.

Czytaj więcej

Nakręć się na naukę

Drogi Uczniu,

Przyznasz, że proces uczenia się jest żmudny i trudny, ale daje efekt w postaci dobrej oceny i satysfakcję z nabytej wiedzy. Czy nauka to praca indywidualna czy zespołowa, czy związana jest z rywalizacją? Czy ostateczny efekt w postaci wynalazku to praca w jednej dziedzinie, czy może powiązanie wiedzy i doświadczenia z kilku obszarów nauki? Czasem zdobyte podstawy wiedzy rozwijamy, pogłębiamy i ostatecznie stają się one życiową pasją. Czasem wielkie odkrycia są po części dziełem przypadku. (więcej…)

Czytaj więcej

Instytut PAN w Olsztynie na 20. Pikniku Naukowym Centrum Nauki Kopernik i Polskiego Radia

7 maja 2016 r., pod hasłem ZDROWIE, na Stadionie Narodowym odbył się jubileuszowy 20. Piknik Naukowy Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik. Tegoroczna impreza zgromadziła rekordową liczbę gości, którzy mogli podziwiać pokazy przygotowane przez ponad 200 wystawców z kraju i zagranicy.

Instytut PAN w Olsztynie przygotował 5 pokazów: Pierwszy z nich, „Gluten od kulis” wyjaśnił uczestnikom Pikniku czym jest gluten oraz kto i dlaczego musi się go wystrzegać. Prezentacja „Zdrowie układu rozrodczego” była okazją do poznania czynników wywołujących schorzenia żeńskiego układu rozrodczego. Pokaz „Nieproszeni goście naszego organizmu” stanowił możliwość zdobycia wiedzy na temat zagrożeń, które dla ludzi i zwierząt niosą kleszcze.  Z kolei podczas pokazu „Myj ręce i chroń zdrowie” można było zobaczyć jak szybko zarazki przenoszą się z ręki na rękę, a przy okazji dowiedzieć się jak skutecznie myć ręce. „Zdrów jak ryba – tak ale…w chorym środowisku zdrowa ryba nie pływa…” to już laboratorium mobilne, w którym pokazywaliśmy wpływ zakwaszenia środowiska wodnego na zdrowie ryb.

Namiot Instytutu odwiedziło ponad 3500 gości.

Czytaj więcej

Warsztaty 2015

Szanowni Państwo,

W ramach realizacji projektu TRAFOON – Sieć  Żywności Tradycyjnej  dla zwiększenia transferu wiedzy na rzecz innowacji nasz Instytut organizuje warsztaty dla dla specjalistów branży żywności tradycyjnej w tym producentów (np. plantatorów) i przetwórców owoców. Warsztaty odbędą się 18 czerwca 2015 roku w Olsztynie w siedzibie Instytut w godzinach 9:30-17:00.

Udział w Warsztatach jest bezpłatny!

W ramach prelekcji wygłoszonych przez specjalistów poruszane będą następujące tematy:

  • Systemy jakości żywności regionalnej i tradycyjnej w Polsce i w Europie;
  • Standardy jakościowe dla owoców – wymagania i rzeczywistość rynkowa;
  • Innowacyjne technologie przechowywania owoców;
  • Zagrożenia mikrobiologiczne w przetwórstwie owocowym;
  • Prozdrowotny potencjał soków owocowych;
  • Eko-marketing – produkty tradycyjne, regionalne i lokalne;

Na zakończenie warsztatów przewidziana jest dyskusja prelegentów i uczestników.

Program warsztatów:

09:00–09:30 Rejestracja i powitalna kawa
09:30–09:45 Powitanie gości
09:45–10:05 Prezentacja projektu TRAFOON; Ryszard Amarowicz, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, Olsztyn
10:05–10:50 Systemy jakości żywności regionalnej i tradycyjnej w Polsce i w Europie, Maciej Oziembłowski Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
10:50–11:00 Prezentacja wyników analizy potrzeb i potencjalnych innowacji podsieci owoce projektu TRAFOON, Tomasz Jeliński, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, Olsztyn
11:00–11:20 Przerwa kawowa
11:20–12:10 Standardy jakościowe dla owoców – wymagania i rzeczywistość rynkowa, Lech Michalczuk, Instytut Sadownictwa, Skierniewice
12:10–13:00 Innowacyjne technologie przechowywania owoców, Krzysztof Rutkowski, Instytut Sadownictwa, Skierniewice
13:00–13:45 Zagrożenia mikrobiologiczne w przetwórstwie owocowym, Anna Zadernowska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
13:45–14:30 Obiad
14:30–15:15 Prozdrowotny potencjał soków owocowych, Anna Majkowska, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, Olsztyn
15:15–16:15 Eko-marketing – produkty tradycyjne, regionalne i lokalne, Anna Kołodziej, Dobry Targ / Blurp, Łodź
16:15–16:30 Przerwa kawowa
16:30–17:30 Dyskusja z uczestnikami Warsztatów (moderator Ryszard Amarowicz)
17:30 Zakończenie Warsztatów

Czytaj więcej

Superbohaterowie na start

Bardzo miło nam poinformować, że grupa biegowa Instytutu PAN w Olsztynie w składzie: Monika Kaczmarek, Robert Rękawiecki, Bartosz Fotschki, Paweł Likszo i Jan Kłos, zajęła 3. miejsce w Charytatywnej Sztafecie Integracyjnej „O co biega”. Impreza organizowana przez Rotary Club Olsztyn Varmia odbyła się już po raz drugi, tym razem pod hasłem „Superbohaterowie”.

20160507_125947

Jednym z głównych celów sztafety jest zebranie funduszy na wyposażenie sali do integracji sensorycznej Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego im. Kornela Makuszyńskiego w Olsztynie. Naszych biegaczy dzielnie wspierał Superbohater Instytutu „PANek”, który zdobył nagrodę za najlepsze przebranie.

Serdecznie gratulujemy naszym „zabieganym” naukowcom i życzymy dalszych sukcesów.

Czytaj więcej