W chłodnym otoczeniu bakterie jelitowe mogą pomóc walczyć z nadwagą

logo-pl

OGLĄDAJ 21:40 – 24:00

Obniżenie temperatury otoczenia może pomóc obniżyć wagę ciała. Są na to nowe dowody. Kiedy bowiem przebywa się w chłodzie, flora bakteryjna jelit zmienia się i może pomóc w walce z nadwagą.  Wyniki polsko-szwedzkich badań kierowanych przez prof. Leslie Kozaka z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN i prof. Fredrika Baeckheda z Uniwersytetu w Goteborgu ukazały się w prestiżowym czasopiśmie „Cell Metabolism” (więcej…)

Czytaj więcej

Projekt TRAFOON – Konferencja 2016

Konferencja Międzynarodowa

Łączenie tradycji i innowacji –  jak osiągnąć sukces w branży rolno-spożywczej

Mamy zaszczyt zaprosić Państwa na konferencję organizowaną w dniach 12-13 września 2016 w ramach projektu Sieć Żywności Tradycyjnej dla zwiększenia transferu wiedzy na rzecz innowacji (UE TRAFOON – www.trafoon.eu). Celem spotkania jest pokazanie potencjału żywności tradycyjnej i regionalnej z różnych zakątków Polski i Europy dla zwiększenia konkurencyjności firm i zaspokojenia potrzeb współczesnego społeczeństwa.

Miejsce: Olsztyn, Polska

Termin: 12-13 września 2016;

Język: Angielski – tłumaczenie symultaniczne na język polski;

Rejestracja: Rejestracja jest obowiązkowa. Liczba miejsc na konferencji jest ograniczona. Pierwszeństwo w udziale mają uczestnicy przedstawiający wyniki w formie prezentacji ustnej lub plakatowej;

Opłata: Brak opłaty za uczestnictwo – wliczając udział we wszystkich sesjach, przerwach kawowych, posiłkach i wydarzeniach towarzyszących.

Kontakt: Sekretarz Konferencji: dr Michał Janiak 89 523 46 15; e-mail: trafoon@pan.olsztyn.pl

Ostateczny program

Streszczenia prezentacji wygłoszonych w trakcie konferencji

Lista prezentacji posterowych

W XXI. wieku w Polsce oraz innych krajach Unii Europejskiej obserwuje się wyraźny podział rynku żywności. Z jednej strony dominuje podaż wytwarzanej masowo wystandaryzowanej i ujednoliconej żywności globalnej. Z drugiej natomiast, rośnie zainteresowanie konsumentów i producentów żywnością tradycyjną, wyróżniającą się szczególną jakością. Wiąże się to ze wzrostem świadomości społeczeństwa, które przywiązuje coraz większą wagę do prozdrowotnej funkcji spożywanych produktów.

Organizowana konferencja ma być okazją do wymiany poglądów i doświadczeń na temat wyzwań i perspektyw dla żywności tradycyjnej. W szerokim gronie specjalistów pragniemy przedyskutować możliwości podniesienia atrakcyjności tego typu produktów poprzez innowacje oraz wdrażanie wyników badań naukowych.

Spotkanie skierowane jest m.in. do pracowników naukowych, prowadzących badania w zakresie rozwoju i doskonalenia żywności tradycyjnej, jak również prace nad wykorzystaniem tego rodzaju żywności w diecie człowieka. Adresatem konferencji są także przedsiębiorcy, władze lokalne, organizacje społeczne oraz wszyscy zawodowo związani z żywnością tradycyjną.

Mając na uwadze fakt, iż asortyment polskiej żywności tradycyjnej jest bardzo atrakcyjny i szeroki, zapraszamy producentów do zaprezentowania swoich produktów podczas naszej konferencji.

Miejsce Konferencji:

Hotel HP Park,
Aleja Warszawska 119,
Olsztyn
http://olsztyn.hotelepark.pl/kontakt
Dojazd z miasta autobusami: 103 (przystanek końcowy na pętli Stary Dwór)

Zakwaterowanie

Uczestnikom konferencji proponujemy noclegi w Hotelu HP Park – miejscu konferencji, gdzie mamy wynegocjowane specjalne stawki dla jej uczestników. Proszę o kontakt z hotelem poprzez adres e-mail: hpolsztyn@hotelepark.pl i w zamówienie proszę podać hasło TRAFOON. Jednocześnie informujemy ze fundacja ŻAK UWM w Olsztynie prowadzi pokoje gościnne na terenie miasteczka akademickiego, które jest położone w pobliżu miejsca konferencji. W sprawie rezerwacji proszę o zapoznanie się z informacją na stronie http://www.zak.olsztyn.pl/pokojeHotelowe.html.

Pytania i odpowiedzi:

P1. Czy prezentacje ustne muszą być wygłaszane wyłącznie w języku angielskim?

O1. W dniach 12-13 września, kiedy odbędzie się Konferencja, wszystkie wystąpienia przewidziane są w języku angielskim.

P2. Czy prezentowane prace muszą być oparte na wynikach badań własnych czy mogą być to prace typu przeglądowego?

O2. W takcie spotkania dopuszczamy prace zarówno będące wynikami badań własnych jak i prezentujące obecny stan wiedzy/techniki na podstawie przeglądu literatury.

 

Czytaj więcej

Dodatkowy nabór na studia doktoranckie 2016-2020

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie ogłasza dodatkowy nabór na STUDIA DOKTORANCKIE na lata 2016-2020 w dziedzinie nauk rolniczych, w specjalności:

  • nauka o żywności (Oddział Nauk o Żywności)
  • biologia rozrodu (Oddział Biologii Rozrodu)

Studia w trybie stacjonarnym trwają cztery lata. Program naukowy obejmuje cykl wykładów i seminariów związanych z kierunkami badawczymi realizowanymi w Instytucie. (więcej…)

Czytaj więcej

Konkurs na stypendia naukowe dla doktorantów Zintegrowanej Szkoły Doktoranckiej projektu KNOW

Centralne Biuro KNOW Konsorcjum Naukowego „Zdrowe Zwierzę – Bezpieczna Żywność” prowadzi konkurs na stypendia naukowe przyznawane doktorantom środowiskowych studiów doktoranckich pn. „Zdrowe Zwierzę – Bezpieczna Żywność” realizowanych w ramach Zintegrowanej Szkoły Doktoranckiej.

Adresatami konkursu są osoby przyjęte na w/w studia doktoranckie.

Wnioski należy składać osobiście lub listownie do dnia 31 sierpnia 2016 r., do Centralnego Biura KNOW (decyduje data dostarczenia do Centralnego Biura KNOW; wnioski wysłane pocztą, które dotrą do Centralnego Biura KNOW po 31.08.2016 nie będą rozpatrywane).

Podstawą prawną stypendiów naukowych ZSD KNOW jest „Regulamin konkursu na stypendia naukowe dla doktorantów Zintegrowanej Szkoły Doktoranckiej finansowane przez Konsorcjum Naukowe KNOW „Zdrowe Zwierzę – Bezpieczna Żywność” zatwierdzony przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Regulamin oraz wniosek o stypendium znajdują się tutaj.

 

Czytaj więcej

Naukowiec po godzinach

Naukowiec_po_godzinach

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie ogłasza konkurs „Naukowiec po godzinach” na najlepszy krótki film prezentujący młodych naukowców jako ludzi z ciekawymi pasjami.

Na autora najlepszego filmu czeka nagroda ufundowana przez firmę Perlan Technologies w formie refundacji/dofinansowania kosztów uczestniczenia w dowolnej zagranicznej konferencji w wysokości 4000 zł.

Termin nadsyłania filmów: 10 września 2016 r.

Zgłoszenia gotowych prac wraz z formularzem przyjmowane są po adresem: konkurs_pasja@pan.olsztyn.pl.

Regulamin konkursu

 

Czytaj więcej

Nabór na środowiskowe studia doktoranckie – edycja II

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie ogłasza 2 nabór kandydatów na 3-letnie (1.09.2016 – 31.08.2019) środowiskowe studia doktoranckie w ramach Zintegrowanej Szkoły Doktorantów Konsorcjum Naukowego KNOW „Zdrowe Zwierzę – Bezpieczna Żywność”.

Dziedzina naukowa: nauki weterynaryjne oraz nauki rolnicze w dyscyplinach zootechnika i technologia żywności i żywienia.

Poszukujemy kandydatów do realizacji następujących projektów:

„Rola czynnika transkrypcyjnego FOXN1 w procesie gojenia urazów skóry w zależności od wieku oraz statusu metabolicznego”

dr hab. Barbara Gawrońska-Kozak, prof. nadzw.; e-mail: b.kozak@pan.olsztyn.pl
Zespół Biologicznych Funkcji Żywności

„Modyfikowane białka żywności i probiotyki – wpływ na aktywność regulatorowych komórek T i komórek dendrytycznych”

dr inż. hab. Dagmara Anna Złotkowska; e-mail: d.zlotkowska@pan.olsztyn.pl
Zespół Immunologii i Mikrobiologii Żywności

„Bezpieczna dieta dla chorych z polialergią pokarmową w aspekcie występowania reakcji krzyżowych białek pokarmowych”

dr hab. Barbara Wróblewska, prof. nadzw.; e-mail: b.wroblewska@pan.olsztyn.pl
Zespół Immunologii i Mikrobiologii Żywności

„Zaangażowanie elementów szlaku biosyntezy i uwalniania oraz horyzontalnego transferu pęcherzyków zewnątrzkomórkowych w komunikację między zarodkiem a błoną śluzową macicy we wczesnej ciąży”

dr hab. Monika Kaczmarek, prof. nadzw.; e-mail: m.kaczmarek@pan.olsztyn.pl
Zespół Mechanizmów Działania Hormonów

Studia w trybie stacjonarnym trwają trzy lata. Konsorcjum zapewnia stypendia naukowe w wysokości 2 500 zł miesięcznie oraz atrakcyjny i nowoczesny program studiów (nowoczesne metody badań naukowych, kurs pisania publikacji naukowych, aplikowania o fundusze, ochrony własności intelektualnej i komercjalizacji badań), szkoły letnie oraz obligatoryjny miesięczny naukowy staż zagraniczny.

O przyjęcie na I rok studiów doktoranckich mogą ubiegać się absolwenci szkół wyższych z tytułem zawodowym magistra (lub równorzędnym) oraz beneficjenci Diamentowego Grantu. Rekrutację kandydatów przeprowadza Komisja na podstawie złożonych dokumentów oraz rozmowy kwalifikacyjnej, w części prowadzonej w języku angielskim. Podczas rozmowy kwalifikacyjnej kandydat przedstawia 10 min prezentację dotyczącą wskazanego tematu badań.

Wymienione dokumenty należy złożyć w Kadrach Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, ul. Tuwima 10, 10-748 Olsztyn do dnia 25 lipca 2016 r. do godz. 12:00.

Rozmowa kwalifikacyjna odbędzie się 27 lipca 2016 r. w sali seminaryjnej Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, ul. Tuwima 10.

Dokumenty do pobrania:

Wykaz wymaganych dokumentów

Warunki i tryb rekrutacji

Kontakt:

dr hab Aneta Andronowska, prof. nadzw.
Kierownik Studiów Doktoranckich
tel. 89 539 31 20
e-mail: a.andronowska@pan.olsztyn.pl

Czytaj więcej

Wyniki rekrutacji na środowiskowe studia doktoranckie na lata 2016/2019

W dniu 06.07.2016 r. odbyły się rozmowy rekrutacyjne na środowiskowe studia doktoranckie w IRZiBŻ PAN w Olsztynie na lata 2016/2019, w ramach Zintegrowanej Szkoły Doktorantów Konsorcjum Naukowego KNOW „Zdrowe Zwierzę-Bezpieczna Żywność”. Komisja rekrutacyjna zatwierdziła następujące kandydatury:

  1. mgr Karolina Krajza,
  2. mgr Ewelina Goryszewska,
  3. mgr Joanna Staszkiewicz,
  4. mgr Małgorzata Olszkiewicz,
  5. mgr Ewa Twaróg.

 

Czytaj więcej

Nauka też sztuka! [relacja foto i video]

Budowanie modeli bakterii i łańcuchów genetycznych, komponowanie kosmetyków z liofilizowanych owoców i warsztaty daktyloskopijne – to  tylko niektóre z atrakcji, które czekały uczestników Pikniku „Nauka też sztuka!”, który odbył się na olsztyńskiej starówce w sobotę 25 czerwca br.

Miłośnicy nauki mogli wziąć udział w warsztatach, interaktywnych pokazach, eksperymentach i konkursach, przygotowanych przez naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz zaproszonych gości z Instytutu Geofizyki PAN w Warszawie, Ogrodu Botanicznego PAN w Powsinie, Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt w Jastrzębcu i Centrum Nauki Kopernik.

To już druga edycja Pikniku „Nauka też sztuka!” organizowanego w ramach Olsztyńskiego Lata Artystycznego przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie we współpracy z Miejskim Ośrodkiem Kultury. W gronie tegorocznych partnerów imprezy znalazł się również Oddział PAN w Olsztynie i w Białymstoku z siedzibą w Olsztynie. Naukowcy, wychodząc na spotkanie mieszkańcom miasta, pragnęli przybliżyć im rolę nauki w naszym codziennym życiu i zachęcić najmłodszych do odkrywania w sobie „genu naukowca”, który w przyszłości może przerodzić się w życiową pasję.

Relacje:

TVP Olsztyn (od 10:10); Radio Olsztyn

Fotorelacje:

www.olsztyn.com.pl; www.olsztyn24; www.olsztyn.wyborcza.pl

Galeria:

Czytaj więcej

Zapraszamy na Piknik Naukowy „Nauka też sztuka!”

piknik_nauka_też_sztuka_plakatJuż w sobotę 25 czerwca centrum olsztyńskiej starówki zamieni się w niezwykłe laboratorium, pełne eksperymentów, warsztatów i konkursów. A to za sprawą naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, którzy w ramach Olsztyńskiego Lata Artystycznego będę przekonywać mieszkańców miasta, że nauka to też sztuka! Artystów i naukowców łączy bowiem pasja tworzenia, zamiłowanie do eksperymentowania i otwartość umysłu. Teorie, które tworzą fizycy, wirtuozerskie eksperymenty chemików czy obrazy oglądane w obiektywie mikroskopu to niejednokrotnie dzieła sztuki.

W programie Pikniku znajdzie się m.in. niezwykła wystawa interaktywnych eksponatów Centrum Nauki Kopernik, dzięki którym zwiedzający będą mogli sprawdzić szybkość reakcji na bodźce świetlne oraz dźwiękowe, dowiedzieć się jak oszukać swój wzrok, czy postarać się złamać szyfr.

Całe rodziny będą mogły wziąć udział w warsztatach na temat diety bezglutenowej, podczas których dowiedzą się czym właściwie jest gluten oraz kto i dlaczego musi się go wystrzegać. Goście Pikniku zabawią się też w „Poszukiwaczy glutenu” podejmując próbę wymycia go z próbek ciasta z mąki pszennej. Z kolei warsztaty „Smakowita skóra” obejmą praktyczne wykorzystanie proszków owocowych do otrzymywania kosmetyków. Każdy z uczestników będzie mógł skomponować własny krem z dodatkiem ulubionego owocu i zabrać go do domu.

Naukowcy z Instytutu Geofizyki PAN w Warszawie pomogą nam wywołać nasze „Prywatne trzęsienie ziemi” i wyjaśnią dlaczego wstrząsy o podobnej wielkości w niektórych rejonach świata powodują małe zniszczenia a w innych katastrofy. Warsztaty przygotowane przez Ogród Botaniczny PAN w Powsinie przybliżą gościom rolę Banku Nasion w ochronie różnorodności roślin, szczególnie tych zagrożonych wyginięciem.

Na gości będą tez czekały warsztaty technik daktyloskopowych, wykorzystywanych w laboratoriach kryminalistycznych, oraz zajęcia tworzenia samodzielnych modeli bakterii np. bolibrzuszka. Niewątpliwą atrakcją będzie też pokaz pluszowych modeli organów, uczestniczących w trawieniu (w skali 1:1 lub większej). Uczestnicy „Labiryntu pokarmowego” będą mogli dowiedzieć się miedzy innymi, jak długie jest jelito i dlaczego żołądek nie trawi sam siebie.

Na scenie staromiejskiej odbędzie się konkurs familijny „Tajemnice ludzkiego ciała” z nagrodami, a także warsztat projektowania DNA ze słodkich żelków.

W prezentacjach weźmą udział również naukwowcy z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu, którzy wyjaśnia jak ph produktów spożywczych wpływa na nasze zdrowie.

Piknik „Nauka też sztuka!” rozpocznie się o godz. 12:00 na scenie staromiejskiej w Olsztynie i potrwa do godz. 16:00. Wstęp wolny!

Organizator: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie
Współorganizator: Miejski Ośrodek Kultury
Partner: Oddział Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie i Białymstoku z siedzibą w Olsztynie.

Czytaj więcej